Czy wykształcenie jest ważne w związku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy wykształcenie jest ważne w związku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

1 Ostatnio edytowany przez Kasiczkaaa (2010-04-22 10:39:40)

Temat: Czy wykształcenie jest ważne w związku

Witam  kochani ,

Mam 21 lat i niestety poza tym faktem nic w moim ponurym nudnym , życiu nie osiągnęłam . Nie potrafię nawet skończyć(dla wielu wydawałoby się głupiego liceum ) nadal tkwie w trzeciej klasie ogólniaka . Moje problemy rozpoczęły się , gdy trafiłam do renomowanego Liceum w moim mieście. Dotychczas byłam dobrą uczennicą nie mającą większych problemów z nauką . W pierwszej klasie  Liceum radziłam sobie całkiem dobrze ( niestety , poza jednym przedmiotem FIZYKĄ) Nauczycielka od fizyki za każdym razem przypominała mi o braku wiedzy ( na forum ) całej klasy , mówiła na przykład ,że powinnam sprzedawać owoce na targu itp Zaczęłam unikać zajęć fizyki i w ten sposób nie zdałam do następnej klasy . Postanowiłam się nie poddawać i spróbować ponownie , niestety i tym razem trafiłam na tą samą nauczycielkę od fizyki ( nie zmieniałam szkoły) , tym razem udało mi się przejść do drugiej klasy zdobywając czwórkę z fizyki na koniec. Zadowolona poszłam do klasy drugiej i tutaj niestety sytuacja się powtórzyła , Pani stwierdziła że obniżam poziom klasy , i postanowiła mnie po raz kolejny pozbawić przejścia do następnej klasy . Mój problem polega na tym , że czuję sie gorsza a przede wszystkim głupsza od innych . Prawie trzy lata temu poznałam miłość swojego życia  , Tomek jest już po studiach magisterskich (myśli o pójście na doktorat) wiem że wykształcenie jest dla niego priorytetem,  (od 1,5 roku mieszkamy ze sobą) , boję się że mnie zostawi ,dla innej ( że nie bedzie chciał żyć z takim głąbem jak ja ) Ja naprawdę bardzo go pokochałam , zastanawima sie czy lepiej samej odejść , i pozwolić mu na normalne życie (u boku wykształconej kobiety) Jego siostra ostatnio powiedziała mi że Tomkowi jest wstyd przed ludźmi , gdy pytają czym zajmuję sie jego wybranka a on musi odpowiadać ze kończy szkole średnią.... Myślę że nie zasłużył sobie na to... nie chcę mu zmarnować życia. Inni mówią że mam zbyt dobre serce , że jestem altruistką , że oddałabym wszystko co mam ..., ale niestety ludzie oecniaja drugiego człowieka po tym co osiągnął , anie po tym jakie ma serce czy wnętrze.

Wstydzę się siebie ... już nie chce mi się żyć:( , ale co mam zrobić kiedy ja go naprawde kocham

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Achch (2010-04-22 11:10:09)

Odp: Czy wykształcenie jest ważne w związku

Wykształcenie jest ważne. To fakt. Sama wiem jakie było dla mnie ważne żeby mój chłopak skończył studia i jak mnie to w duchu gryzło gdy miał z tym problemy. Kochanie kochaniem, ale to jednak jest w człowieku ,że jak sam jest ambitny to i chce mieć takiego partnera na ogół. Poza tym no samo samopoczucie tej drugiej strony - zawsze będzie się czułą gorsza jeżeli np. skończy na LO a jej ukochany będzie miał profesurę .  Oczywiście to tylko moje zdanie. Mogę się mylić smile  Ale w zdrowych partnerskich związkach tak chyba jest. Ludzie chcą nadawać na tych samych falach. Wspólnie się rozwijać. Tylko w takich gdzie jeden jest egoistą i ma gdzieś to co stanowi sobą druga strona może być tak ,że wykształcenie nie stanowi problemu. Natomiast z tego co piszesz to po prostu wcale nie jesteś ani leniem ani mało zdolną babeczką tylko miałaś jakiegoś podłego pecha z tą fizyczką ! Ale dziewczyno masz DOPIERO 21 lat - dasz radę ! Kończ to Liceum i idz normalnie na studia. Ludzie teraz długo studiują, albo zmieniają kierunki. Dasz spokojnie radę pokończyć studia i w ogóle nie myśl, że zostaniesz na tym LO przez jakąś głupią babę z fizyki. Nie daj sobie obniżyć samooceny i walcz. Całe życie dopiero przed Tobą !

3

Przede wszystkim otwarcie porozmawiaj o tym ze swoim partnerem. Szkoda by było, gdybyś tak po prostu go zostawiła, nie pytając o zdanie... Poza tym Ty nie jesteś głupia, Ty jedynie nie wierzysz w siebie i swoje możliwości - co jest sporą zasługą Twojej nauczycielki, niestety. Jak napisała Achch, na studia nigdy nie jest za późno. Postaraj się, zdaj maturę (bo na pewno jesteś w stanie to zrobić, to udaje się nawet średnio inteligentnym osobom, wierz mi, a Ty na pewno do nich się nie zaliczasz) i wtedy będziesz miała mnóstwo możliwości.

4

a mnie zastanawia -dlaczego nie zmieniłas  szkoły??
kazdy ma uzdolnienia w innym kierunku.

5

Kasiu, wykształcenie to nie tylko papierek. Ono jest często wyznacznikiem ambicji, chęci rozwoju, szerokich horyzontów. Niby nie jest to najważniejszy element udanego związku, ale niewątpliwie znaczenie ma. Chociażby dlatego, że jak sama mówisz, wstydzisz się swojej nieskończonej szkoły, czujesz się gorsza od faceta, którego kochasz. Zrób więc coś z tym. Jak najszybciej skończ to okropne liceum, wybierz studia. I pamiętaj, że nie chodzi o tytuł mgr tylko o to, żebyś się rozwijała, żebyś nie siedziała w cieniu ambitnego faceta, żebyś nie rozmyślała, czy o się Ciebie wstydzi i czy mu różnica w wykształceniu nie przeszkadza...

Dziewczyny Ci już powiedziały - nie jesteś głupia, tylko miałaś pecha. Zdaj maturę (na szczęście fizyka nie jest obowiązkowa) i rozwijaj skrzydła na kierunku, który będzie Cie interesował. Prawdopodobnie Wasz związek też wtedy skrzydeł dostanie - nie dlatego, że Twój mężczyzna nie będzie się Ciebie wstydził, tylko dlatego, że będzie miał przy sobie szczęśliwą, spełnioną kobietę.

6

Dziękuje kochani smile postaram się zrobić wszystko aby przerwać tą złą passe dla osoby która kocham smile:) dziękuję za dodanie mi odwagi big_smile

7

Nie pozwól jakiejś wrednej babie od fizyki, zniszczyć swojego poczucia wartości, i swojej milości. Na pewno uda Ci się zdać maturę i pójść na studia jakie sobie wymarzysz, trzeba tylko trochę wiary. smile

8

A ja się nie zgadzam z tym że wykształcenie jest ważne w związku. Jeżeli sie kogoś KOCHA to bezwarunkowo, z wadami i zaletami. I nikogo nie można zmusić do nauki. Bo uczymy sie dla samych siebie a nie dla innych. Jesteś jaka jesteś i nie czuj  się przez to gorsza. Oczywiście druga osoba w związku może zachęcać swoją połówke do nauki do studiów do rozwoju ale nic na siłe. I nie chodzi mi o to że przez to będziemy egoistami ale nie mozna kogoś uwiązać na sznurku i powiedzieć " musisz sie rozwijać i uczyć bo ja tak chce". To jest dopiero egoizm- wymagac od drugiej osoby rozwoju bo sam się rozwija. Wbrew wszystkiemu w związku potrzeba czuć się wolnym człowiekiem, czyli takim ze bez względu na wszystko druga osoba i tak będzie Cię akceptować. Każdy ma do zrobienia w swoim życiu coś innego, jeden będzie doktorem a drugi będzie sprzedawcą ale takich ludzi też potrzeba. Ale to jest tylko moje zdanie.

9

Hm, a moim zdaniem miłość bezwarunkowa istnieje tylko w najbliższej rodzinie, np. miłość matki do dziecka. Myślę, że niemożliwe jest kochanie bezwarunkowe osoby, którą się poznaje na pewnym etapie życia, zawsze ma się jakieś oczekiwania. W końcu coś też decyduje, że wybieramy na partnera właśnie tę osobę, a nie inną.

Co do wykształcenia w związku - bywa, że nie ma ono znaczenia, ale najczęściej jednak ma. Np. ja z wykształceniem jestem mniej więcej "pośrodku" (ukończona szkoła średnia, w trakcie studiów) i widzę kolosalną różnicę w poziomie rozmowy między mną a kimś, kto ma tytuł doktora, albo między mną a osobą po zawodówce, bez matury. Tematów do rozmowy jest nieporównywalnie mniej, spojrzenie na życie jest inne, priorytety są inne, nawet sposób wysławiania się. Myślę, że w udanym związku obie strony powinny się po prostu dogadywać, a przy dużych różnicach w wykształceniu to dogadywanie się jest po prostu utrudnione. Ale oczywiście nie twierdzę, że jest to regułą - takiej nie da się tu stworzyć.

Oczywiście nie uważam, że Kasiczkaaa nie ma szans na tworzenie udanego związku ze swoim partnerem, nawet jeśli nigdy nie pójdzie na studia. U niej problem polega raczej na braku wiary w siebie, a nie na braku zdolności czy intelektualnego potencjału. Dlatego myślę, że powinna szczerze porozmawiać ze swoim facetem i zapytać go, czy jej brak wykształcenia mu przeszkadza, jak i opowiedzieć o swoich obawach z tym związanych.

10

Droga kasiczkaaa, moim zdaniem jeśli zależy Ci na podwyższeniu swojego wykształcenia to ucz się dla samej siebie, ale jeśli zastanawiasz się nad tym tylko dlatego, że Twój partner skończył studia i (jak sama powiedziałaś) - wstydzi się, że Ty kończysz liceum, to nie rób nic na siłę. Owszem - ludziom z wykształceniem jest łatwiej znaleźć pracę, są ogólnie lepiej traktowani, ludzie patrzą na nich z szacunkiem, ale to że ktoś ma ten papierek nie oznacza że w istocie jest lepszą osobą od innej. Mam różnych znajomych i to czy uczą się w tej czy innej szkole, albo sie nie uczą - to nie ma znaczenia w dogadaniu się z nimi. Ja sama uczę się w szkole policealnej zaocznie, zrezygnowałam ze studiów bo kierunek mi się nie podobał i nie czułam się tam dobrze. Moja rodzina zareagowała bardzo źle, gdy zapisałam się do nowej szkoły uznali, że to gó*** mi da itp. Ale ja już na I semestrze dostałam się na staż jako pracownik administracji, uczę się nowych rzeczy i jestem zadowolona. Wiem, że to miejsce dla mnie, czuję satysfakcje. Nie żałuje, że nie kontynuowałam studiów, bo wiem że nie dawało mi to radości. Może nie będę magistrem, tylko technikiem, ale i tak jestem z siebie zadowolona i nie poównuję się do innych. Ty też tego nie rób, słuchaj samej siebie, sama wiesz co da Ci radość.

11

Moim zdaniem wykształcenie w związu nie ma znaczenia. Znam "prymitywnych" prostackich ludzi po studiach,znam osoby po szkole zawodowej,cudownych,bogatych wewnętrznie. Czasem facet magister jest pustakiem,a ktos bez wykształcenia ma wrodzona inteligencję. Jak ktos jest wewnętrznym prymitywem,to zadne fakultety mu nie pomogą.

12

Anemonne napisał/a:

Hm, a moim zdaniem miłość bezwarunkowa istnieje tylko w najbliższej rodzinie, np. miłość matki do dziecka. Myślę, że niemożliwe jest kochanie bezwarunkowe osoby, którą się poznaje na pewnym etapie życia, zawsze ma się jakieś oczekiwania. W końcu coś też decyduje, że wybieramy na partnera właśnie tę osobę, a nie inną.

Co do wykształcenia w związku - bywa, że nie ma ono znaczenia, ale najczęściej jednak ma. Np. ja z wykształceniem jestem mniej więcej "pośrodku" (ukończona szkoła średnia, w trakcie studiów) i widzę kolosalną różnicę w poziomie rozmowy między mną a kimś, kto ma tytuł doktora, albo między mną a osobą po zawodówce, bez matury. Tematów do rozmowy jest nieporównywalnie mniej, spojrzenie na życie jest inne, priorytety są inne, nawet sposób wysławiania się. Myślę, że w udanym związku obie strony powinny się po prostu dogadywać, a przy dużych różnicach w wykształceniu to dogadywanie się jest po prostu utrudnione. Ale oczywiście nie twierdzę, że jest to regułą - takiej nie da się tu stworzyć.

Oczywiście nie uważam, że Kasiczkaaa nie ma szans na tworzenie udanego związku ze swoim partnerem, nawet jeśli nigdy nie pójdzie na studia. U niej problem polega raczej na braku wiary w siebie, a nie na braku zdolności czy intelektualnego potencjału. Dlatego myślę, że powinna szczerze porozmawiać ze swoim facetem i zapytać go, czy jej brak wykształcenia mu przeszkadza, jak i opowiedzieć o swoich obawach z tym związanych.

myślę dokładnie tak samo.

13

według mnie nie, ale z tego co zaobserwowałam u niektórych znajomych to ze strony tego bardziej wykształconego występują zaczepki typu-"ja jestem mądrzejsza/y" itp. Jak dla mnie to nie jest jednak problem. smile

14

według mnie wykształcenie nie ma absolytnie żadnego znaczenia... Liczy się życiowa mądrość, której zazwyczaj brakuje, mimo ukończonych studiów, zdobytych tytułów i nagród.

15

agnieszka321 napisał/a:

według mnie wykształcenie nie ma absolytnie żadnego znaczenia... Liczy się życiowa mądrość, której zazwyczaj brakuje, mimo ukończonych studiów, zdobytych tytułów i nagród.

Dokładnie !!! Nic dodać,nic ująć.

16

a mnie zastanawia fakt, dlaczego Ci twój chłopak nie pomógł jakoś z tej fizyki?
może sam nie jest orłem w tej dziedzinie, ale czy w jakikolwiek sposób próbował Ci pomóc? czy myślał tylko o swojej edukacji

ja teraz jestem w trakcie zdawania matur, no i cieszę się, że mój chłopak mnie w tym wspiera, mówi, że nie będziemy np za długo łazić, bo ja mam maturę i muszę się uczyć, wierzy we mnie i a moje możliwości, takie wsparcie jest ważne smile sam też jest ambitnym i inteligentnym człowiekiem smile

17 Ostatnio edytowany przez ewzaj80 (2010-05-05 23:19:21)

ja uwazam tak jak pare tutaj osob,ze  jesli dwoje ludzi sie kocha ,dogaduja sie, rozumieja ,szanuja ... tworza udany szczesliwy zwiazek to wyksztalcenie nie ma znaczenia ,bo mowimy oczywiscie o jego znaczeniu w zwiazku a nie w zyciu.

Znam osobiscie takie przypadki: moja przyjaciolka fantastyczna,inteligentna ,madra  i zaradna zyciowo kobieta ,jak to sie czasami okresla ludzi wyjatkowa nie taka sama jak "wszyscy" nie uwierzycie ma wyksztalcenie podstawowe, jej maz ma mgr i zyja ze soba juz ponad 8 lat maja dwoje dzieci mieszkaja w Anglii od 6 lat. Fantastyczna rodzina naprawde...

Moj brat cioteczny obecnie lat 42 jak poznal swoja zone byl po  zawodowke , a czasami jak z nim rozmawiam jest duzo bardziej inteligentny od moich znajomych po studiach. Jego zona miala wyksztalcenie srednie ma lat 40 i on pare lat temu ukonczyl liceum dla doroslych a ona wlasnie konczy studia sa malzenstwem od 16 lat ... nic dodac nic ujac .

To tak samo jak niektorzy twierdza ,ze ma znaczenie to ile ludzie znaja sie/sa ze soba  przed slubem tylko dlaczego tym co znali sie rok ,dwa lata wychodzi a tym co sa ze soba latami i w koncu slub i dzieci i sie nagle rozpada zwiazek a wydawac by sie moglo,ze juz tyle lat sa ze soba ,ze sie tak dobrze znaja ? Nie ma na to reguly jednym slowem.

18

Ja uważam, że jeśli Cie kocha to na pewno Cię zrozumie, w końcu to mężczyzna ma utrzymywać rodzinę ...

Ale jak wspomniała Tiff powinien Ci pomóc w nauce , w końcu jest w tym dobry wink

Może porozmawiaj z nim , a na pewno jakoś sobie poradzicie.

19 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-05-18 19:04:11)

Większość z nas nadaje się na dobry coaching żeby sobie radzić z tym wulgaryzm życiem. Ustawienia Hellingera to super sprawa, żeby się wyzbyć takich problemów.

20

Taki papierek to wyznacznik prestiżu, niczego więcej... będąc z natury pewną siebie, wartościową osobą nie potrzebujesz tego. Po prostu idź do przodu.

Wykształcenie wg mnie to nic czego nie da się przeskoczyć!

21

Wyksztalcenie w zwiazku nie ma zadnego znaczenia, poniewaz takowe nie musi isc w parze z inteligencja.

22

Oen_242 napisał/a:

Wyksztalcenie w zwiazku nie ma zadnego znaczenia, poniewaz takowe nie musi isc w parze z inteligencja.

Zgadzam się!. Wykształcenie nie ma żadnego znaczenia, najważniejsze jest czy jesteś mądrą, inteligentną osobą chcącą się rozwijać i poznawać świat. Znam osobę, która dopiero po 40-stce skończyła liceum a potem poszła na studia. Z wykształceniem osoba zbudowała biznes i całkiem dobrze radziła sobie w życiu. także trzymam kciuki

23

Nie wykształcenie jest wazne, ale chęć samorozwoju. Właśnie zakończyłam związek, w którym ja byłam po studiach , on po zawodówce. Choć na początku miałam wątpliwości czy to przetrwa, postanowiłam dać szansę. Okazało się, że partner najbardziej lubi oglądać tv, bardzo nie lubi czytać książek - co jednocześnie troszkę utrudnia edukację. Bardzo namawiałąm na jakies formy aktywnosci - czytanie gazet tematycznych, książek bardziej dla mężczyzn. Prosiłam aby zaczął rozwijac się zawodowo "pracował na czarno". Niestety on nie miał takich potrzeb, tzn miał ale w przyszłości. Podczas roku mieszkania razem właściwie nic się nie zmieniło. No może czasem obejrzenie jakiegoś programu na discovery. Dla mnie takie zycie przygnębia. Ja muszę brnąć do przodu, stawiać sobie wyzwania i lubię osoby "głodne wiedzy". Oczywiście głód wiedzy może byc zarówno u osoby po zawodówce jak i po studiach, choć w tym pierwszym przypadku chyba rzadko to występuje.
p.s. Do dziś mam żal, że nam się nie udało.
Jeżeli masz potrzebę edukacji, to ucz się, jezeli nie to daj sobie z tym spokój, ale generalnie chyba większe szanse na przetrwanie ma związek, w którym dwie osoby idą w podobnym tempie. Inne związki też maja oczywiście szanse, ale wtedy jedna ze stron może być pokrzywdzona. Wystarczy wejść na forum kobiet, które poslubiły mężczyzn gorzej wykształconych. Wiele z nich się rozwiodło. Szkoda,że tego nie uczą nas od najmłodszych lat..., że  miłość to nie wszystko.

24

według mnie wykształcenie nie ma znaczenia w związku,przy najmniej u mnie i wśród moich znajomych

25

Też uważam, że nie ma na to reguły, jednym to pasuje innym nie.
Ja sama jestem na drugim roku studiów mój chłopak jest po technikum, ale do matury nie przystąpił bo wiedział, że nie podoła matematyce (niestety tego przedmiotu jak się nie zrozumie to się nie wyuczy i nie wykona zadania nawet mając podany wzór). Nie wstydzę się go, ani nie uważam, że jest mało inteligentny. On często dzieli się ze mną wiedzą z technikum w określonym zawodzie oraz rzeczami z pracy, którą wykonuje (w zawodzie z technikum), ja natomiast ciekawostki przydatne w życiu z kodeksów big_smile i mimo iż nasze "dziedziny" są całkowicie odrębne i nie mają punktów wspólnych to z ciekawością słuchamy tego, co ma do powiedzenia druga strona przez co dowiadujemy się nowych rzeczy. On też nie lubi czytać książek, ale czyta gazety tematyczne, razem często oglądamy jakieś przyrodnicze filmy czy np. galileo. Wydaje mi się, że to też zależy od różnych czynników. Jeżeli np. osoba po podstawówce czy zawodówce już przestaje się realizować z lenistwa to co innego. Ale jeśli zajmuje się czymś innym,pasjonuje się tym, rozwija wiedzę na ten temat i zarabia pieniądze utrzymując siebie to wydaje mi się, że nie ma tutaj znaczenia jakie ma świadectwa i papierki smile

26

myszka92 napisał/a:

Też uważam, że nie ma na to reguły, jednym to pasuje innym nie.
Ja sama jestem na drugim roku studiów mój chłopak jest po technikum, ale do matury nie przystąpił bo wiedział, że nie podoła matematyce (niestety tego przedmiotu jak się nie zrozumie to się nie wyuczy i nie wykona zadania nawet mając podany wzór). Nie wstydzę się go, ani nie uważam, że jest mało inteligentny. On często dzieli się ze mną wiedzą z technikum w określonym zawodzie oraz rzeczami z pracy, którą wykonuje (w zawodzie z technikum), ja natomiast ciekawostki przydatne w życiu z kodeksów big_smile i mimo iż nasze "dziedziny" są całkowicie odrębne i nie mają punktów wspólnych to z ciekawością słuchamy tego, co ma do powiedzenia druga strona przez co dowiadujemy się nowych rzeczy. On też nie lubi czytać książek, ale czyta gazety tematyczne, razem często oglądamy jakieś przyrodnicze filmy czy np. galileo. Wydaje mi się, że to też zależy od różnych czynników. Jeżeli np. osoba po podstawówce czy zawodówce już przestaje się realizować z lenistwa to co innego. Ale jeśli zajmuje się czymś innym,pasjonuje się tym, rozwija wiedzę na ten temat i zarabia pieniądze utrzymując siebie to wydaje mi się, że nie ma tutaj znaczenia jakie ma świadectwa i papierki smile

Zgadzam się, ale generalnie cięzko stwierdzić czy przyczyna tego spowolnienia jest lenistwo czy cos innego. Osoby po zawodówce niestety często spoczywają na laurach, a to smutne.

27

Będąc z kimś w związku można pewnie stwierdzić czy to lenistwo czy coś innego. A wtedy zdecydować, czy chce się trwać dalej w związku czy jednak nam to przeszkadza.
Swoje zdanie już wyraziłam i mam nadzieję, że ono się nie zmieni smile z chłopakiem jestem 2 lata i póki co nie przeszkadza mi to.

28

myszka92 napisał/a:

Będąc z kimś w związku można pewnie stwierdzić czy to lenistwo czy coś innego. A wtedy zdecydować, czy chce się trwać dalej w związku czy jednak nam to przeszkadza.
Swoje zdanie już wyraziłam i mam nadzieję, że ono się nie zmieni smile z chłopakiem jestem 2 lata i póki co nie przeszkadza mi to.

Gratuluję, ja wcale nie neguję że to może być zły związek. Życzę wam szczęścia. Napisałąm tylko o sobie,ze męczyłam się troszkę. Z resztą każdy przypadek jest inny. Też ważne są ambicje smile

29

Dokładnie, każdy przypadek jest inny i ludzie też się różnią. Jednym by to w ogóle nie przeszkadzało, innym (np. Tobie) owszem i nie ma w tym nic złego smile
Szczerze powiem, że jeden ze znajomych chłopaka (zaznaczam, że tylko on jest takim przypadkiem, żeby nie było że ja się obracam w tak niskim towarzystwie tongue) skończył gimnazjum i na tym poprzestał. Nie robił dalej nic bo mu się nie chciało, wyjechał do Holandii, tam wiadomo jakie życie i jakie rzeczy są legalne. Zjeżdżając co jakiś czas do Polski widuje się z moim M. (zawsze byli najlepszymi przyjaciółmi) i on uważa, że to powoli się robi dno. Z takim człowiekiem z pewnością bym nie była. Tak samo jak mój kuzyn, który stwierdził kiedyś, że wcześniej opisywany przeze mnie chłopak jest dla niego wzorem.. Po gimnazjum "zaliczał" liceum, potem technikum aż w końcu nie zdał niczego i dał sobie spokój. To jest brak ambicji i lenistwo. Z kimś takim też nie mogłabym być. Na szczęście mój się od nich rożni smile

A za życzenia szczęścia serdecznie dziękuję smile

30

Ważne jest to jak osoby czują się w związku. Głownie chodzi o te"mniej wykształcone". Czy dla nich jest to problem,czują się gorsze czy "głupsze" (mimo że partner mtego nie okazuje). Jak ogólnie wiadomo,miłość nie wybiera więc chyba nie powinno to być większym problemem wg mnie.

31

Kasiczka
Jestes bardzo młoda wiec co ci stoi na przeszkodzie by pójsc na studia ? Przeciez nie skonczyłas edukacji na szkole podstawowej a liceum .
Ja mam 20 lat i studiuje a mój facet 27 i mimo, ze porzucił studia to osiagnął swoj cel i jest sobie szefem .Wiecej wiary w siebie .Pozdrawiam

32

Kasiczkaaa napisał/a:

Dziękuje kochani smile postaram się zrobić wszystko aby przerwać tą złą passe dla osoby która kocham smile:) dziękuję za dodanie mi odwagi big_smile

I tak trzymać. Niech twój facet będzie dla ciebie dodatkową motywacją, aby skończyć szkołę, zdać maturę i iść na studia. Oczywiście wykształcenie nie jest najważniejsze w związku, ale czasem bywa ważne, bo jeśli dwoje ludzi jest na różnych poziomach intelektualnych, to trudniej im się porozumieć. Bywa też i tak, że osoba z tytułem mgr. jest na takim samym poziomie intelektualnym, jak jej partner po zawodówce. Znam takie małżeństwo, i trzeba przyznać że tworzą bardzo udany związek. To kwestia tego, czy obu stronom to odpowiada, bo jeśli jednej stronie jest wstyd z powodu braków wykształcenia partnera, to albo ta druga strona się "podciągnie", albo związek się rozpadnie.

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy wykształcenie jest ważne w związku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024