Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-04-21 22:31:36

morelka
Gość

Mamo, skąd się biorą dzieci?

Mamo, skąd się biorą dzieci? Właśnie takim pytaniem uraczył mnie mój 5 letni synek dzisiaj przy kolacji. I przyznam ,ze ja niby oczytana, niby mądra i wykształcona kobieta wpadłam w panikę. Bo co tu powiedzieć. Jakoś go zbyłam ,zagadałam, akurat leciała bajka - odpuścił. No ale jutro, pojutrze sobie przypomni i już się nie wywinę. O rany, co ja mam mu odpowiedzieć ? Jak wy rozmawiałyście ze swoimi dziećmi na ten temat ?

#2 2008-04-22 18:36:32

Miriam46
Net - EKSPERT

Re: Mamo, skąd się biorą dzieci?

Oczywistym jest , że przecież nie będzie Pani przedstawiała 5- cio latkowi całej fizjologi człowieka od momentu poczęcia do przyjścia na świat . To pytanie zawsze padnie u normalnie rozwijającego się dziecka , a świadczy o jego ciekawości światem i ludźmi . Należy teraz jedynie zastanowić się nad formą i treścią przekazu , tak by zaspokoić jego ciekawość , a jednocześnie nie zniekształcić tematu . Bardzo sprawdzoną opowiastką jest taka , że tatuś i mamusia się kochają , a w związku z tym - przytulają , całują . Potem w mamusi brzuszku powstaje ziarenko , które sobie powolutku rośnie , a po 9- ciu miesiącach rodzi się dziecko - po prostu wychodzi z mamusi brzuszka . Można mówić również o przynoszących dzieci bocianach , ale myślę , że dzisiejsze dzieci za bardz w to nie uwierzą - to jest dobre dla 3-latka . Pierwsza opowiastka jest bardziej realistyczna , a w przyszłości można ją rozwijać .

Pedagog z wykształcenia.
Ponad 20-letni staż pracy zawodowej z dziećmi.

#3 2008-11-12 00:28:37

numeria
Niewinne początki

Re: Mamo, skąd się biorą dzieci?

Dziecko zapytało : skąd się biorą dzieci , nie zapytało jak się je "robi" ;-)) Myślę, że nie powinno się zbytnio odbiegać od prawdy w tłumaczeniach tego faktu ale umiejętnie ubrać je w słowa zrozumiałe dla 5 latka ;-)))

Dodaj odpowiedź

Stopka forum