Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Mamo, skąd się biorą dzieci? Właśnie takim pytaniem uraczył mnie mój 5 letni synek dzisiaj przy kolacji. I przyznam ,ze ja niby oczytana, niby mądra i wykształcona kobieta wpadłam w panikę. Bo co tu powiedzieć. Jakoś go zbyłam ,zagadałam, akurat leciała bajka - odpuścił. No ale jutro, pojutrze sobie przypomni i już się nie wywinę. O rany, co ja mam mu odpowiedzieć ? Jak wy rozmawiałyście ze swoimi dziećmi na ten temat ?
Oczywistym jest , że przecież nie będzie Pani przedstawiała 5- cio latkowi całej fizjologi człowieka od momentu poczęcia do przyjścia na świat . To pytanie zawsze padnie u normalnie rozwijającego się dziecka , a świadczy o jego ciekawości światem i ludźmi . Należy teraz jedynie zastanowić się nad formą i treścią przekazu , tak by zaspokoić jego ciekawość , a jednocześnie nie zniekształcić tematu . Bardzo sprawdzoną opowiastką jest taka , że tatuś i mamusia się kochają , a w związku z tym - przytulają , całują . Potem w mamusi brzuszku powstaje ziarenko , które sobie powolutku rośnie , a po 9- ciu miesiącach rodzi się dziecko - po prostu wychodzi z mamusi brzuszka . Można mówić również o przynoszących dzieci bocianach , ale myślę , że dzisiejsze dzieci za bardz w to nie uwierzą - to jest dobre dla 3-latka . Pierwsza opowiastka jest bardziej realistyczna , a w przyszłości można ją rozwijać .
Dziecko zapytało : skąd się biorą dzieci , nie zapytało jak się je "robi" ;-)) Myślę, że nie powinno się zbytnio odbiegać od prawdy w tłumaczeniach tego faktu ale umiejętnie ubrać je w słowa zrozumiałe dla 5 latka ;-)))
Strony: 1