STAŻ, czyli przyjmę wykwalifikowanego pracownika (specjalistę)... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » STAŻ, czyli przyjmę wykwalifikowanego pracownika (specjalistę)...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez lilly (2010-02-02 00:13:09)

Temat: STAŻ, czyli przyjmę wykwalifikowanego pracownika (specjalistę)...

Witam,
skończyłam studia, w swoim dorobku mam doświadczenia zdobyte podczas studiów (praktyki i prace), jednak w związku z trudnością w znalezieniu pracy chciałabym podjąć staż.

Staż, według mnie to przygotowanie zawodowe. Rozumiem wymagania typu język, obsługa komputera itp, bo nikt nie będzie uczył kogoś takich rzeczy.

A z rozmów i wymagań jakie stawiają pracodawcy wynika, iż najchętniej zatrudnią pracownika z doświadczeniem na podobnym stanowisku. Tylko czy owy specjalista ds. x będzie szukał stażu mając doświadczenie pozwalające mu na normalne funkcjonowanie na rynku pracy?!

Wiadomo, że podczas studiów dziennych ciężko jest podjąć pracę na etacie na konkretnym stanowisku, jak się ma wypełniony zajęciami grafik. Można dorabiać. Podobno taka inicjatywa+praktyki są mile widziane. A więc z własnego doświadczenia wiem, że to wieeeeeeeeele za mało.

W urzędzie pracy otrzymałam odpowiedź, że widocznie pracodawcy mają takie kryteria.
Więc wzięłam ofertę stażu, podobno wymagane tylko średnie wykształcenie, a że jestem w ciężkiej desperacji w związku z brakiem pracy odwiedziłam tego pracodawcę. Na rozmowie pytał mnie o to i tamto, ale głównie chodziło mu o to, aby jego przyszła ofiara wyzysku była już zaawansowana w powierzonych obowiązkach. Sam przyznał, że już miał zrezygnować z przyjęcia kogokolwiek na staż, bo przychodzili tacy, którzy tych oczekiwań nie spełniali.
Teraz czekam na odpowiedź, ale proszę powiedzcie mi jak zdobyć pierwsze poważne doświadczenia ?? Gdzie zdobyć potrzebną wiedzę??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: STAŻ, czyli przyjmę wykwalifikowanego pracownika (specjalistę)...

mozesz tez zalapac sie na bezplatne praktyki a potem moze uda Ci sie dostac etat. trudno poradzic jak nie wiem co skonczylas.
na pewno w Twojej uczelnii sa tzw. biura karier. doswiadczenie tez mozesz zdobyc w pracy za granica.

3

lilly jeśli chodzi o kwestie formalne to staż i przygotowanie zawodowe to dwie różne sprawy.

Nie możesz się też dziwić, że pracodawcy mają jakieś wymagania wobec osób, które przyjmują do siebie na staż. W końcu osoby te spędzą u nich najbliższe 3-6 m-cy. Do tego ludzie kierowani na staż bardzo często myślą, że to już jest pewnik, że zostaną przyjęte i nie dopuszczają takiej możliwości, że w tym przypadku pracodawca również ma prawo wyboru. Jednak rozumiem Twoje rozgoryczenie, że czasem po prostu wymagają zbyt wiele. Jestem natomiast pewna, że życie ich oczekiwania prędzej czy później zweryfikuje.

4

Alaclaudie, skończyłam zarządzanie oraz administrację, praktyki już przebyłam, ale ile można za darmo:( Biura karier dysponują ofertami podobnymi, a nawet tymi samymi, które publikują różne portale pracy, więc korzystam z tego.
Wyjazd za granicę...rozważam i nawet byłam, ale zbyt dużego doświadczenia w burgerkingu czy pracach fizycznych nie zdobędę. Mimo znajomości języka i ukończonych studiów tam też o pracę teraz łatwo nie jest. Ponadto jak teraz wyjadę i popracuję wyłącznie zarobkowo, stracę ubezpieczenie i możliwość odbycia stażu( przez Urząd)

Lena, wymagania wobec stażystów rozumiem, ale w granicach rozsądku. Jakieś umiejętności, predyspozycje czy wiedzę, ale po to jest też staż żeby się czegoś nauczyć i zdobyć doświadczenie. Mnie przemaglowali, a jak przedstawili zadania to się mocno zdziwiłam, bo przecież do skanowania dokumentów nie trzeba aż tak rozległej wiedzy. Mimo to, wybrzydzać jak mnie przyjmą nie będę.

Troszkę wkurza mnie ta sytuacja, bo jak patrzę na tą sytuację i na znajomych, czasem nie widać szans na usamodzielnienie się, czy rozwój.

5

Powiem wam ze jestem dopiero co po stazu,oczekiwali zeby umiec wszystko na komputerze,znac  rózne programy itd,itd....,
Cieszylam sie ze stazu bo dlugo bylam w domu bez pracy a godziny wygodne bo od 7 do 15,no i na "waciki"bedzie...,praca biurowa.
A jak przyszło co do czego to nawet komputera na swoim biurku nie miałam,potwornie sie nudziłam przez okolo 3 godziny dziennie,bo potem latałam po miescie z ulotkami,bo mi kazali...,i ludzi trzabylo zaczepiac zeby wcisnac ulotke,i z 5 razy dziennie chodzilam do drugiego biura zaniesc byle  jaka karteczke,jakby nie mozna bylo raz zebrac i zaniesc dajmy po 14.Nikt mnie niczego tam nie nauczył,a jak poszla ktora na urlop to costam robilam za nia,a jak sie zorientowala ze jestem bystra i umie to robic to wiecej mi nie dala bo sie bala ze jej stołek zajme,bo w biurze oczywiscie srednia wieku byla od 50 w zwyz:)  potem jak zanioslam dokumenty do urzedu pracy po zakonczonym stazu pani  tam pracujaca mi powiedziala cytuje"teraz pani juz jest wszystkiego nauczona to moze pani szukac pracy w ty zawodzie,i szyderczo sie usmiechnęła,no bo ona miala prace przez "znajomosci".tak mi minęło pół roku.:)a teraz odnowa siedze w domu.:(
niewiem czy to prawda ze staz mozna miec 3 razy?ktos cos wie?

6

Lilly
Próbowałas zostac pracownikiem czasowym? Nie wiem jakie u was agencje działają. U nas to Menpower, Adecco, Intersource itd. Duzo by wymieniać. Często szukają pracowników z mniejszym doświadczeniem (lub bez) za to dostajesz umowę zlecenie z agencją, która cię "wynajmuje" pracodawcy lub też umowę o pracę na 1 miesiąc, która potem moze być przedłuzona na następny.

Ma to sporo zalet:
zyskujesz doświadczenie,
odprowadzają ci składki (taka praca wlicza sie w staz do emerytury),
masz jakąś kasę (w przeciwieństwie do bezpłatnego stażu)
możesz dostać referencje, dzięki czemu masz "trampolinę" przydatną w dalszej karierze.

Pracujesz wtedy często dla znanych koncernów.

Oczywiście przemyśl swoje CV, i co powiesz na rozmowie. Nikt nie chce pracowników którzy sami nie wierzą we własne możliwości. No i przygotuj odpowiedzi na standardowe pytania: dlaczego Ty, dlaczego ta firma, Twoje wady i zalety;) gdzie się widzisz za... Mniej ważne jest to gdzie zdobyłaś doświadczenie, bardziej istotne jak to przedstawiasz pracodawcy.

Wbrew pozorom tak samo jak pracownicy maja problem ze znalezieniem pracy, tak też i pracodawcy mają duży problem ze znalezieniem dobrych pracowników. Uwierz ! odpowiadanie na oferty, których nie doczytało się w całości, które całkowicie rozmijają się z kwalifikacjami czy w sposób nieprzemyślany to standard !

Podstawowa zaleta absolwenta, to że można go kształtować do potrzeb firmy, nie ma jeszcze "złych" nawyków. No i chętnie się uczy! Często jest pełen entuzjazmu, jest bardziej nastawiony na działanie.

Może też warto podnieść kwalifikacje (nie znam Twoich). Jest mnóstwo kursów za uczestnictwo w których dostaje się stypendium (śladowe ale zawsze ok 4 zł brutto /h + zwrot kosztów dojazdu). Są finansowane z EFS -u.  A, no i tam też są warsztaty związane z poszukiwaniem pracy. Może spojrzysz na nagranie pozorowanej rozmowy i ocenisz się "z boku"?

To sie rozpisałam wink

Powodzenia!

7

Witajcie,
chętnie udałabym się na jakiś kurs a jeszcze chętniej na studia podyplomowe, ale na nic obecnie nie mam pieniędzy:(
Szukałam również pracy czasowej, ale w takim miejscu, gdzie byłby możliwy dojazd lub powrót do domu. Chociaż mam prawo jazdy to nie mam na kupno samochodu w tej chwili.
Udało mi się dostać na staż, selekcja dość konkretna, firma prężnie się rozwija, odrzucili ponad 20 osób przede mną, ale wyraźnie zaznaczono, że szukali osoby z doświadczeniem.
Więc gdzie Ci absolwenci mają rozwinąć skrzydła i zdobyć konkretne kwalifikacje?? Skoro o pracę ciężko, a praca podczas studiów niejednokrotnie ma charakter zarobkowy i często mało powiązany z przyszłą pracą.

8

czytam wasze wypowiedzi i przypomina mi się moj staż-bylo to już jakies 5 lat temu, staż odbyam w banku do moich obowiązków należało: przekładanie brudnych papierów w archiwum, bieganie do sklepu po bułki dla pań tam pracujących, raz w miesiącu  musiałam przynieśc im zgrzewkę wody mineralnej ze sklepu(!), poza tym, biegałam do zoologika po wióry dla króliczka pani dyrektor i w ogole bylam"przynieś, podaj, pozamiataj". Najlepsze bylo to, że jak kończyl mi się ten "staż" nawet nie bylo w banku osoby, która wystawilaby mi opinię potrzebną do urzedu pracy. Taki więc były moje początki pracy, a oczywiście wymagania dyrektora co do przyszlego stażysty były baaaaaaardzo wysokie:)

9

Hej lilly. Jedną z technik zdobycia doświadczenia jest zgłoszenie się do konkretnej firmy z konkretnym pomysłem na projekt, który zrobisz im za darmo, żeby wziąć ryzyko zatrudnienia na siebie. Tak naprawdę to nie pracujesz za darmo tylko pracujesz za wynagrodzenie w formie zdobywanego doświadczenia, którego ludzie często nie doceniają. Ta strategia przeznaczona jest jednak dla osób, które posiadają wiedzę, umiejętności i są w stanie pokazać pracodawcy, że są w stanie zrobić dla nich wartościowy projekt. Bardzo często te osoby zostają potem tam na stałe.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » STAŻ, czyli przyjmę wykwalifikowanego pracownika (specjalistę)...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024