jeli zostalam zaproszona na studniowke to moge miec podwiazke czy to tylko maturzystki maja miec ?
oczywiście, że możesz mieć, choć przyjęła się taka zasada, że to właśnie maturzystki mają. Jeśli jednak chcesz założyć to nie widzę problemu ![]()
To jest raczej zarezerwowane dla maturzystek, aby miały szczęście przy zdawaniu matury. Ja bym na Twoim miejscu nie zakładała.
Ja też bym na Twoim miejscu nie zakładała. Chociaż jeżlei bardzo chcesz to możesz, nikt Ci nie zabroni, ale może to głupio wyglądac.
Monisssiu,
ogólnie przyjęło się, że podwiązki zakłada się: na studniówkę - podwiązkę czerwoną, oraz w dniu ślubu - podwiązkę niebieską. Nie jest oczywiście zakazane, aby zakładać je w innych okolicznościach, ale raczej nie praktukuje się tego, ponieważ zakładanie podwiązki wiąże się również z pewnego rodzaju "specjalnym" wydarzeniem.
Jeśli matura jeszcze przed Tobą, polecam zaczekać z założeniem podwiązki do Twojej studniówki - wtedy będzie to dla Ciebie czymś bardziej wyjątkowym.
Osobiscie nie założyłabym, bo to nie moje święto ale zrobisz jak będziesz chciała ![]()
twoja indywidualna sprawa, przecież nie będziesz się obnosić i latać z gołym tyłkiem żeby specjalnie było ją widać, więc jak założysz to spoko też będzie
jeśli będę do czasu studniówki mojego chłopaka z nim (rocznikowo młodszy o rok), to też założę i nikt mi nie zabroni ![]()
Lepiej nie zakładaj. To jest zarezerwowane dla osób które się bawią na studniówce i mają maturę. Zresztą jest to bardziej taki symbol który bardzo często widać na zdjęciach studniówkowych.