Jakie są źródło zła w dzisiejszych czasach ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Jakie są źródło zła w dzisiejszych czasach ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Jakie są źródło zła w dzisiejszych czasach ?

Witam was. Jestem nowa na forum wink Po przeczytaniu kilku wątków stwierdzam, że zostanę tu na dłużej.Jakie Waszym zdaniem są źródła zła w dzisiejszych czasach?  Temat prosty, jednak tak złożony, że nawet nie wiem od czego zaczynać a przy okazji skłonił mnie do wielu życiowych refleksji.Chcę się zapoznać z waszymi opiniami i bedę sama tworzyła a przy okazji - temat warty dyskusji. Dziękuję wszystkim, którzy się włączą do tematu smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jakie są źródło zła w dzisiejszych czasach ?

no właśnie, wg mnie to trudne pytanie... nie wiem czy o tym samym myślimy, ale właśnie dziś po rozmowie z tata, zastanawiałam się dlaczego rozmawiając z nim krzyczałam na niego, przepełniała mnie taka złość.... źle się z tym czuję i zastanawiam się skąd u mnie taka nienawiść, ogólnie często zdarza mi się reagować właśnie złością do osób bliskich ;( nie wiem właśnie czym może być to spowodowane... chyba trzeba po prostu zacząć panować nad sobą i nie być takim nerwowym smile...

3

Źródła zła? Zobojętnienie na to, co dzieje się wokół nas, pogoń za pieniądzem, zawiść ludzka, brak czasu na rzeczy, które powinny być najważniejsze a tak naprawdę giną gdzieś w natłoku codziennych zajęć.

4

Zależy jak zdefiniujemy sobie to 'zło'... Bierze się zewsząd, od słów, osób, telewizji, książek, gier komputerowych, internetu, sytuacji...

5

Największe źródło zła to dzisiejsza pogoń za pieniądzem !
   Bez pieniędzy człowiek nie żyje !

6

Właśnie zależy dla kogo co jest najgorszym złem.Dla mnie osobiście najgorszym złem jest brak rozmów miedzy ludżmi,brak komunikacji  rozmów rodziców z dziećmi. Na pewno do zła które niszczy relacje dołączyła bym alkohol, ludzie uzależniają się potem krzywdzą dzieci siebie swoje żony . Tak samo narkotyki i inne używki.  Młodzi ludzie zachowuja sie agresywnie są okrutni .

7

Brak pieniędzy. Brak czasu dla dzieci. Zero kontroli nad głupimi/brutalnymi/erotycznymi treściami w telewizji i internecie. Brak autorytetów/złe autorytety.

8

BabaOsiadła napisał/a:

Brak pieniędzy. Brak czasu dla dzieci. Zero kontroli nad głupimi/brutalnymi/erotycznymi treściami w telewizji i internecie. Brak autorytetów/złe autorytety.

Nie zgadzam się. Pieniądz nie jest ani źródłem szczęścia ani źródłem zła. To zachłanność, nadmierny konsumpcjonizm, jednym słowem obecny system wartościujący człowieka poprzez nie to kim jest a to co ma, ile ma. Autorytety są ale złe - aktualnie promuje się byle jakość, głupotę, chamstwo, płyciznę umysłową.

9

nestia napisał/a:

Pieniądz nie jest ani źródłem szczęścia ani źródłem zła. To zachłanność, nadmierny konsumpcjonizm, jednym słowem obecny system wartościujący człowieka poprzez nie to kim jest a to co ma, ile ma.

Och, to zależy, jak na to spojrzeć. Mogę być szczęśliwa jadąc na wakacje pod namiot i jedząc suche bułki, ubierając się w lumpeksie i pijąc wodę z kranu, jasne. Nie muszę jeździć co miesiąc do ciepłych krajów, jadać krewetek ani pić prawdziwego szampana, mieć willi z basenem i telewizorem na całą ścianę. Tutaj masz rację.

Ale powiedz matce śmiertelnie chorego dziecka, która musi uzbierać 300 tysięcy euro na operację, że jest zachłanną konsumpcjonistką. Powiedz przeciętnemu Polakowi, zarabiającemu 1200 zł, że z powodu nadmiernego konsumpcjonizmu poszukał drugiego etatu i w efekcie jego dziecko trafiło do sekty, bo tylko tam ktoś miał dla niego czas.

10

Źródło zła tak dziś jak i wczoraj jest jednakie- człowiek. W wersji dla zaawansowanych- ogólnie Byt.

11

Ostatni post - jakże krótki, treściwy i zarazem trafny ...

Bo czy 'zło' się zmienia? Nie. Zło jest to samo od zawsze, przyjmuje tylko różne formy, ot i cała zagadka.

12

Dla mnie źródło zła w dzisiejszych czasach jest opisane w moim ulubionym cytacie Houellebecq'a z Cząstek elementarnych:
"Pożądanie samo w sobie, w przeciwieństwie do rozkoszy, jest źródłem cierpienia, nienawiści i nieszczęścia. ... Rozwiązaniem proponowanym przez utopistów, ... , jest wyeliminowanie pożądania i wiążących się z nim cierpień przez natychmiastowe osiągnięcie rozkoszy. Z drugiej strony społeczeństwo erotyczno-reklamowe, w którym żyjemy, skupia się głównie na wzbudzaniu pożądania, ... , ograniczając zarazem osiągnięcie spełnienia do sfery prywatnej. Aby społeczeństwo funkcjonowało, aby trwało współzawodnictwo, pożądanie musi się rozrastać, rozprzestrzeniać i pożerać ludzkie życie."

13

głupota

14

Zło? Nie takie zło straszne, jak go malują.
Gdyby nie to "zło" które nas pcha wciąż tam, gdzie się pchać nie powinniśmy, gdyby nie ta pazerność, która wciąż nam każe mieć więcej niż sąsiad wciąż bylibyśmy małpami dlubiacymi patykami w piachu.
To właśnie to "zło" napędza cywilizacje, rozwija kulturę i pcha nas w stronę gwiazd. wink

15

Iceni napisał/a:

Zło? Nie takie zło straszne, jak go malują.
Gdyby nie to "zło" które nas pcha wciąż tam, gdzie się pchać nie powinniśmy, gdyby nie ta pazerność, która wciąż nam każe mieć więcej niż sąsiad wciąż bylibyśmy małpami dlubiacymi patykami w piachu.
To właśnie to "zło" napędza cywilizacje, rozwija kulturę i pcha nas w stronę gwiazd. wink

Nie mówisz o pojęciu zła, ale o pojęciu potrzeby. smile

16

Potrzeba?
To potrzeba popchnela Amerykę do zbudowania bomby atomowej? To potrzeba kazała im za wszelka cenę wygrać wyścig na Księżyc?
To potrzeba każe Watykanowi gromadzić bogactwa i dzieła sztuki? To potrzeba każe wymyślać coraz to nowsza broń? To potrzeba kazała 500 lat temu budować katedry sięgające nieba w każdym większym mieście?
Czy chciwość i pycha?
Ale z drugiej strony - czy świat bez zabytkow, internetu, sztucznych satelitów byłby na pewno wspaniałszy? Lepszy? Piekniejszy?

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Jakie są źródło zła w dzisiejszych czasach ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024