witam. podjęłam niedawno pracę na umowę o pracę na okres próbny na 3 miesiace. jestem w 4 miesiącu ciazy. jak będzie wyglądała kwestia chorobowego gdyż lekarz mnie dzisiaj poinformował że niedługo będę musiała leżeć ponieważ ciąża jest zagrozona. czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić? a jeśli nie to jak będzie wyglądać l4 bd plate ? po jakim okresie mogę iść na l4?
witam. podjęłam niedawno pracę na umowę o pracę na okres próbny na 3 miesiace. jestem w 4 miesiącu ciazy. jak będzie wyglądała kwestia chorobowego gdyż lekarz mnie dzisiaj poinformował że niedługo będę musiała leżeć ponieważ ciąża jest zagrozona. czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić? a jeśli nie to jak będzie wyglądać l4 bd plate ? po jakim okresie mogę iść na l4?
Kiedyś było tak,że pierwszy miesiąc płacił pracodawca,potem ZUS.Oczywiście w pełni odpłatne 100%
Ale nie wiem czy jest tak nadal,przy tak często zmieniających się przepisach,różnie może być.
A na zwolnienie możesz iść w każdej chwili.I nie może Cię zwolnić w czasie trwania umowy...to na bank.Może Ci jej nie przedłużyć.
A kiedy się zatrudniałaś, poinformowałaś pracodawcę, że jesteś w ciąży?
Nie ma prawnego obowiązku informować o ciąży.
Wiem, że nie ma. Z ciekawości pytam.
6 2015-11-24 08:44:18 Ostatnio edytowany przez emweronika (2015-11-24 09:10:21)
w zeszłym mies. podpisała
m umowę i nie informowałam jeszcze o ciąży
bardziej boję się i ciążę niż o umowę. pytam z ciekawości. czytałam gdzieś jeszcze ze pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do porodu jeśli umowa o prace jest powyżej 3 m. ?
U nas przedluzaja umowe do dnia porodu.
Tak jak wyzej. 1 miesiac placi pracodawca pozniej jest liczona srednia z 12 ostatnich miesiecy (w twim przypadku z 3) i placa Ci 100% ale zus nie zaklad pracy.
Tak samo macierzynskie. placi zus a nie zaklad.
ZUS płaci, jeśli pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób. Jeśli więcej, to te świadczenia wypłaca pracodawca.
A następnie rozlicza się z ZUSem- więc w ostatecznym rozrachunku i tak płaci to ZUS
moja siostra tak miałam- umowa jest przedłużona na czas porodu, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zus, no i macierzyński do wyboru 6 miesięcy płatrne 100%, lub 12 miesięcy płatne 80%, chyba, ze znów coś się zmieniło?
nie moze zwolnić raczej
No sytuacja nie jest ciekawa. Macierzyńskiego nie dostaniesz, chba że pracowałas w innym zakładzie pracy powyżej 3 miesięcy i przerwa między jedną praca a druga wynosiła mniej niż 32 dni kalendarzowych.
Macierzyński przysługuje kobieta, które są zatrudnione na umowę na czas nieokreślony bądź określony z tym, że na czas określony umowa nie kończy się z dniem zakończenia urlopu macierzyńskiego np 2 lata.
W twoim przypadku niemasz oplacpnego pełnego miesięcznego ubezpieczenia przed zajściem w ciążę.
L4 kategorii B powinnaś dostać, pracodawca przedłuży Ci umowę do dnia porodu a potem finito. Przez chyba 26 tyg dostaniesz urlop rodzicielski, oczywiście jeżeli Twoje zarobki oraz męża ( jeżeli masz) nie przekraczają odpowiedniej liczby.
Potem przez kolejne 26 tyg dostaniesz od Państwa zapomogę w wys 1000 zł.
Proszę jeszcze sprawdzić czy coś się w przepisach nie zmienilo, nie chciałabym dodatkowo wprowadzać w błąd
Podjęłaś pracę już ze świadomością, że jesteś w ciąży, z pełną premedytacją wiedząc, ze pracodawca poniesie koszty Twoje l4 przez pierwsze 30 dni pewnikiem..
Jedyne co powiem, to że napawa mnie to zgrozą.
Do dnia porodu bedziesz miała przedłużoną umowe
Przez pierwsze 30 dni l4 pracvodawca zaplaci, potem ZUS, po rozwiazaniu umowy przysluguje Ci zasilek macierzynski z ZUS, pozdrawiam ![]()