Dzienne czy zaoczne ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Dzienne czy zaoczne ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez PegiSue (2015-09-06 11:48:14)

Temat: Dzienne czy zaoczne ?

Hej Kochani smile
Mam ogromny dylemat... Liczę na Waszą opinie, poradę, spojrzenie na sprawę z innej perspektywy smile
Od października planowo mam rozpocząć studia, mam juz mieszkanie - bo studia są w mieście położonym o 100 km od mojego. Ale... No wlasnie jest wiele ale, na początku sie cieszylam, to renomowana uczelnia, nowi ludzie, nowe miejsce, a teraz ? Płacze po nocach. Jestem bardzo przywiązana do rodzinnego domu, do chłopaka i na samą myśl o zmianie otoczenia i byciu przez tak długi czas poza domem ogarnia mnie depresja sad jestem tez osoba dosc niesmiala i pozbawiona pewnosci siebie, wiec to tym bardziej poteguje stres, no i oprócz tego to ogromne koszty, mieszkanie, samodzielne zycie- zrobiło mi sie bardzo żal rodziców, którzy to, mieli by ponosić te wszystkie opłaty, i tak płacząc i myśląc  cały czas pomyslam czy nie zrezygnować ze studiów dziennych na rzec zaocznych, ponadto pracując w tygodniu w rodzinnym mieście. Wiadomo, studia niestacjonarne to tez koszty, ale znacznie mniejsze, a gdybym pracowała to mogłabym je pokryć sama. Tylko, studia zaoczne postrzegane sa jako gorsze, bo sa tylko dwa razy w miesiącu i łatwo sie dostać więc czy nie bedzie potem problemów z praca ? Co sądzicie o moim pomyśle ? sad mam calkowity metlik w głowie sad błagam pomocy !

PS. Wybaczcie brak polskich znaków ale pisze z telefonu

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dzienne czy zaoczne ?

100 km to nie taka tragedia, można spokojnie na weekendy wracać do domu ( sama studiuje 100km od domu ), też miałam ten problem, bardzo tęskniłam za rodzicami i w połączeniu z ciężkimi studiami naprawdę czasami zbierało mi się na płacz. Ale jak minął październik, poznałam nowych, fajnych ludzi z uczelni to zaczeło być zdecydowanie lepiej.
Wydaje mi się, że ze studiów stacjonarnych więcej wyniesiesz wink Stopniowo się przyzwyczaisz na pewno wink I jak ogarniesz naukę, na czym te studia polegają, czego od Ciebie wymagają to możesz spróbować poszukać pracy, aby odciążyć rodziców.  Kiedyś niestety trzeba odciąć tą pępowinę i się usamodzielnić...

3

To normalne. Część osób ogarnia taka panika przed studiami. Nie rezygnuj z dziennych. Na zaoczne zawsze można się przenieść. Będzie dobrze. To nie tak daleko - co weekend możesz być w domu. Samodzielne zamieszkanie nauczy cię odpowiedzialności.

4

Ja studiowałam dziennie, ale chyba drugi raz bym tego nie zrobiła. Studiując zaocznie można od razu zdobywać doświadczenie zawodowe.. i w oczach pracodawców studenci zaoczni mają później przewagę nad dziennymi smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Dzienne czy zaoczne ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024