Witam Was serdecznie ![]()
Ostatnio postanowiłam ruszyć swoje cztery litery i coś zrobić z moją nadwagą.Ćwiczę ok. od tygodnia,liczę się z tym ,że na fajne efekty trzeba zapracować.
No i właśnie się zastanawiam czy pracuje na nie wystarczająco,co mogłabym jeszcze zrobić ,co zmienić .
Mam 18 lat , wzrostu około 165 cm i ważę aż 68-69 kilo(mam niedokładną wagę).
Chcę ćwiczyć 4-5 razy w tygodniu w domu+ trochę czasu na bieganie(min 3x w tyg) tzn.1min bieg i 2 min marszu po 15 serii jakoś daje radę,choć z zadyszką,bo jeszcze nie potrafię kontrolować oddechu
.
Wracając do ćwiczeń domowych to jest tak:
-dzień bez biegu=2x ćwiczenia kardio , niestety tylko 20minut,a i tak mnie strasznie nogi bolą,cała jestem padnięta
,chciałabym z Chodakowską ćwiczyć ,lecz wiem ,że nie dam na teraz rady;
do tego jeszcze 3x ćwiczenia na nogi i brzuch z kanałem"odchudzanie primavera" po 10min.;/
-dzień z biegem=2xkardio i 2x ćwiczenia na nogi i brzuch ,wieczorkiem ok.22 (póki są wakacje) chcę biegać,jak się szkoła zacznie to wcześniej.
Potem będę wykonywać więcej serii ![]()
Dieta:
Z tym jest większy problem,jestem zależna od rodziców,nie mogę sobie zbyt często pozwalać na dietetyczne pieczywo itd.
Staram się jeść mniej ,wcinam płatki zbożowe ,2-3 kromki chleba na śniadanie i kolacje ,nie pijam herbaty(jeśli już to bez cukru),żadnych słodkich napojów,zero słodyczy .Omijam tłuste rzeczy,jem warzywa i owoce.Piję zwykłą wodę ok.1,5l dziennie.
Suplementy:
Aktualnie stosuje thermo speed extreme,już bodajże 3 dzień.Stosowałam przez 2 dni zalecaną dawkę (1 kapsułka przed śniadaniem i jedna przed obiadem),jednak nie czułam efektów.
Dziś wzięłam 3 tabletki i czuje lekkie pobudzenie.
No i właśnie mam kilka pytań:
1.Czy uda mi się schudnąć chociaż 3kg w miesiąc?
2.Słyszałam ,że zielona herbata pomaga na odchudzanie. Jak właściwie działa?Czy rzeczywiście działa?Dostępna jest w aptekach czy też w zwykłych sklepach?
3.Treningi kardio mają być zawsze pierwsze?Potem dopiero na nogi i brzuch?
4.Jak pisałam ćwiczę już kilka dni,zakwasów już nie ma jednak jest lekki ból nóg . Jak robię przysiady to czuje,że jedna noga bardziej się spina od drugiej,czasami ciężko mi to wyrównać .
Pracuje nimi intensywnie,więc rozumiem,że mięśnie po prostu się przyzwyczajają?
5.Jakie jeszcze suplementy polecacie ,które wspomagają dietę?
Będę wdzięczna za każdą radę ,pozdrawiam ![]()