Czy światło pomaga w leczeniu depresji? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Czy światło pomaga w leczeniu depresji?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Czy światło pomaga w leczeniu depresji?

Mam takie pytanie, moja koleżanka zachorowała na depresję była u lekarza dostała jakieś leki. Jednak ze znajomymi zaczęliśmy się interesować w tej sytuacji bardziej tym tematem i poszukujemy informacji o tym do jakich bardziej "naturalnych" metod że tak to nazwę powinniśmy sięgać by jej pomóc i stąd pytanie, czy wiecie coś o wpływie światła na leczenie depresji? Zawsze myślałam, że każdy rodzaj światła wpływa pozytywnie na samopoczucie, a ostatnio przeczytałam, że niekoniecznie ( opublikowano nowe wyniki badań na ten temat http://www.homeopatiaok.pl/Portal/Aktua … spx?Id=124 ) no i światło sztuczne może szkodzić. Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy światło pomaga w leczeniu depresji?
lenka79 napisał/a:

Mam takie pytanie, moja koleżanka zachorowała na depresję była u lekarza dostała jakieś leki. Jednak ze znajomymi zaczęliśmy się interesować w tej sytuacji bardziej tym tematem i poszukujemy informacji o tym do jakich bardziej "naturalnych" metod że tak to nazwę powinniśmy sięgać by jej pomóc i stąd pytanie, czy wiecie coś o wpływie światła na leczenie depresji? Zawsze myślałam, że każdy rodzaj światła wpływa pozytywnie na samopoczucie, a ostatnio przeczytałam, że niekoniecznie ( opublikowano nowe wyniki badań na ten temat http://www.homeopatiaok.pl/Portal/Aktua … spx?Id=124 ) no i światło sztuczne może szkodzić. Co o tym sądzicie?

Lenko, ale tu nie tyle chodzi o rodzaj oświetlenia, ale o to jak długo się przebywa w oświetlonym sztucznie pomieszczeniu.
Lampy do fototerapii mają regulować naturalny rytm dnia i nocy-nadmiar światła jest "odchyłem" od normy.
Depresję sezonową (zimową) wywołuje brak światła słonecznego we wczesnych godzinach rannych. Jego niedostatek powoduje zakłócenie cyklu snu i rytmu wydzielania hormonów (m.in. melatoniny). Zmienia się też stężenie w mózgu serotoniny, która odpowiada za kontrolę nastroju. Zmiany nastroju rozpoczynają się jesienią wraz z nadejściem krótkich dni, nasilają się zimą i znikają wiosną. Depresja sezonowa dotyka co osiemnastego dorosłego człowieka, aż 80 proc. cierpiących z powodu braku światła to kobiety. Dwie trzecie chorych nawet nie wie co im dolega.
Więcej-> http://www.swiatlo.tak.pl/artykuly/depr … presja.php

3 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-12-10 20:22:54)

Słyszałam, że bardzo pomaga. Dobrze że zaczyna się wiecej mówic o temacie depresji, jej początków i metodach leczenia. Dzieki temu jestem wyczulona na wszelkie niepokojace objawy. Pierwsza sprawa to umiejętność radzenia sobie ze stresem- często zapominamy o sztuce( bo to sztuka) relaksacji. Ja kupiłam sobie na spam matę relaksacyjno-masującą, chociaż przez moment zapominam o problemach dnia codziennego

4

Tak światło może pomóc w niektórych postaciach depresji ale światłoterapie również zaleca lekarz  może być jako wspomaganie leczenia depresji lub jeśli to depresja o łagodnym przebiegu,,,jesli stan koleżanki jest ciężki wymagający konsultacji lekarskiej to nie pomorze jej swiatło,, tylko musi brać leki, światło może również zapobiegać depresji,ale jeśli już takowa istnieje,,,To trzeba skonsultować-niefachowo leczona depresja może zakończyć się tragicznie,tym bardziej ze obecne leki mają minimalne skutki uboczne,,,bardziej trują nas antybiotyki i inne leki których lekarze przepisują nam setki,,,

5 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-05 21:12:58)

Naświetlam się lampą umieszczanie reklam na forum jest płatne. Zaczęłam jeszcze we wrześniu. Poprawa nastroju jest u mnie znaczna - ten sezon zimowy przeszłam najłagodniej w życiu. Wcześniej z powodu braku słońca to zawsze były dla mnie bardzo mroczne miesiące.

6

Tak, światło pomaga, ale nie chodzi tutaj o jarzeniówki o zimnym, sztucznym i białym świetle, ani nie chodzi o zwykłe żarówki. SKoro cierpi na depresję, możecie się wspomagać fototerapią, ale pod okiem profesjonalisty. Poza tym, ani foto, ani aromaterapia nie może być przyjmowana w zamian za leki. Skoro dostała leki - musi je przyjmować.

7

w okresie jesienno zimowym bardzo dobrze na samopoczucie wplywaja regularne krotkie wizyty w solarium. Przy okazji skora nabierze zdrowego kolorytu.

8 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-05 21:11:44)

Fototerapia światłem jest bardzo skuteczna. Sama korzystam z naświetlania lampą umieszczanie reklam, spamu i linków na forum jest niezgodne z regulaminem. Szczególnie zimą, kiedy słońca jest zawsze mniej, było to dla mnie zbawienne. Sesje są krótkie - moje trwały 10 minut ale miały dla mnie ogromne znaczenie.

9 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-04-05 08:15:59)

adiaphora napisał/a:

w okresie jesienno zimowym bardzo dobrze na samopoczucie wplywaja regularne krotkie wizyty w solarium. Przy okazji skora nabierze zdrowego kolorytu.

Już widzę te transparenty: "Pozbądź się depresji, wygraj czerniaka" big_smile

10

Cyngli napisał/a:
adiaphora napisał/a:

Już widzę te transparenty: "Pozbądź się depresji, wygraj czerniaka" big_smile

Może być kombinacja, że na wieść o czerniaku dostaniesz takiej deprechy, że nawet duże naświetlanie nie pomoże.

11

najlepiej niech wychodzi na dwor i spacery. wtedy swiatlo najbardziej pomoze.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Czy światło pomaga w leczeniu depresji?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024