Czy on juz jest alkoholikiem?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy on juz jest alkoholikiem??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Czy on juz jest alkoholikiem??

Nie wiem od czego zaczac bo sie tego troche nazbieralo... Moze zaczne od poczatku.
Znamy sie juz 7 lat a jestesmy ze soba od 5 lat, mamy rocznego synka:)
Jak sie poznalismy ON nienawidzil alkoholu, nikomu sie nie dal namowic chocby na lyk piwa,ale jakies 3 lata temu zmienil prace i tam poznal takiego kolesia, ktory teraz jest jego najlepszym przyjacielem a w dodatku jest alkoholikiem. Przez tego kolesia ON poznal smak piwa i nie tylko i mu to posmakowalo, z poczatku mi to nie przeszkadzalo bo wkoncu kazdy ma prawo od czasu do czasu sobie wypic, ale ON zaczal coraz czesciej sobie podpijac.

Czasami zdarzalo sie tak, ze z pracy wracal do domu juz po paru "glebszych" rozmawialam z nim na ten temat wiele razy, mowilam zaniedlugo bedziemy mieli dziecko, ze sie wszystko zmieni itp. Obiecal mi, ze nie bedzie juz pic, ale na obietnicach sie tylko skonczylo. Kilkakrotnie mi obiecywal, ze nie bedzie juz pic i slowa nie dotrzymal....

Kiedys zaproponowalam mu nawet terapie u psychologa, ze jak chce to pojde z nim, a on stwierdzil, ze jemu psycholog nie jest potrzebny bo on nie potrzebuje pomocy, poniewaz jak bedzie chcial to przestanie pic(ale ja juz w to nie wierze poniewaz za duzo razy mnie oklamal). Mowi tez, zebym nie robila z niego alkoholika bo nim nie jest, poniewaz nie wraca do domu ledwie trzymajac sie na nogach, ze nie przepija pieniedzy, ze nie budzi sie z mysla o napiciu sie... Fakt, faktem nie przychodzi do domu pijany i pieniedzy tez nie przepija, ale czy to zle, ze chce zeby przestal pic?? Bo przeraza mnie to, ze on codziennie wypija sobie po pracy po 2-3 piwka(nie mam 100% pewnosci czy sobie nie wypil wracajac z pracy jakiegos piwka) czasami sobie zrobi przerwe 2-3 dniowa a potem to samo i tak w kolko. Juz nie wiem jak mam z nim rozmawiac, jakich argumentow uzyc zeby przestal pic bo do niego nic nie dociera...
Czy on juz jest alkoholikiem czy jeszcze jest jakas szansa aby tego uniknac???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy on juz jest alkoholikiem??

Myśle, że masz powody do zmartwienia..

Alkoholik nie musi być na chwiejnych nogach, i przypijać wszystko co posiada.. Ale jak od roku codziennie wypija 2-3 piwa, żeby sie wyluzować, to nie jest dobrze. Myśle, że nie jest za pózno, aby zaczac z tym walczyc. Najpierw musisz uswiadomić mu że coś jest nie tak, bo sama nic nie zdzialasz. Jesli on zrozumie to, to bedzie połowa sukcesu, wiec życze CI powodzenia smile

3

bianka25 kochana ja mu to ciagle uswiadamiam, ale do niego nic nie dociera. On sie broni przed tym co ja mowie. Tyle razy z nim na ten temat rozmawialam i tyle argumentow przy tym uzylam, ze ja juz naprawde nie wiem w jaki sposob mam z nim rozmawiac zeby wkoncu to do niego dotarlo

4

Ja dobrze wiem że to jest trudno. Na pewno nie wywołuj wojny, i awantur, bo to do niczego nie doprowadzi. Może dyskretnie spław tego jego "przyjaciela" ? Rozmawiaj, dużo. Na spokojnie. Może przywołuj argumenty, takie że ten wogóle nie pije, a pamietasz jak kiedyś..takie małe nic a daje dużo do myślenia..

Czy on krzyczy jak ty mówisz o tym?

5

z alkoholizmem jest tak, zawsze zaczyna się nie winnie a potem.... a potem to jest już zawyczaj za późno. Postaw sprawe jasno skoro uważa że nie ma problemu to chyba nie będzie miał problemu z nie piciem?
Skoro upiera się przy zswoim to powiedz żeby Ci to udowodnił, np miesiąc bez alkoholu.

6

apoteoza23 wiele razy stawiałam sprawe jasno.... udowodni mi,że wytrzyma bez alkoholu miesiąc,ale co z tego jak potem znowu zacznie i tak jest w kółko a najgorsze jest to,że nie da sobie wytłumaczyc...

7

to pojedź po jego ambicji. Powiedz mu ze dlaczego alkohol jest ważniejszy od Ciebie i Waszego synka. Dlaczego kupuje sobie piwo zamiast kupić coś dziecku, czy do domu.. że jest egoistą bo Ty nawet przez to ze pije nie możesz nigdzie sama wyjść bo przecież nie zostawisz synka z pijanym tatusiem. zapytaj sie czy musi dojść do nieszczęścia zeby w końcu to zrozumiał?
powiedz mu jasno że oboje decydujcie o tym kiedy on ma prawo wypić a jak się niepodporzadkuje to co on zrobi jak Ty też sie napijesz bez uprzedzenia i w domu z małym dzieckiem zostanie dwóch pijanych rodziców. Przeciez Ty też masz prawo od czasu do czasu napić się piwa. Ustalcie sobie że np pozwolisz mu wypić w weekendy  ale w tygodniu nie ma prawa nic wziać do ust, albo ze pół roku bez alkoholu, jak tam będziesz uważała za stosowne.

8

wjechanie mu na ambicje też nic nie da:/
On nie pije tak żeby się upic, wypija sobie tylko 2-3 piwka "dla poprawy humoru" albo dla wyluzowania się a to,że ja mu powiem,że ja też się napije to mi powie,żebym się napiła,że mi nie zabrania,ale on wie,że ja nie lubie alkoholu i wogóle nie piję

9

Oj, skąd ja to znam. Jasne, że twój chłopak wytrzymuje bez alkoholu - poproś go jednak, żeby poszedł na jakąś imprezę albo spotkał się z kolegami i nic nie wypił to dopiero zobaczysz, czy potrafi się bez niego obejść. Bo ja jednak czuję, że zrobi Ci standardową awanturę na temat tego, że go ograniczasz...

10

skoro żadne srodki nie działają na niego to tylko drastyczne cięcie może pomóc chyba ze chcesz się dalej męczyć

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy on juz jest alkoholikiem??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024