Czy warto szukać ideału kobiety / mężczyzny bądź na niego czekać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy warto szukać ideału kobiety / mężczyzny bądź na niego czekać?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 71 ]

1 Ostatnio edytowany przez ZwykłyFacet (2015-07-10 21:27:08)

Temat: Czy warto szukać ideału kobiety / mężczyzny bądź na niego czekać?

Zauważyłem, że wśród ludzi, których znam, dominują w zasadzie trzy postawy dotyczące związków:
1. Czekam na idealną / idealnego ze snów bo wierzę w miłość,
2. "Przebieram" bo nikt nie jest mnie wart/warta, a czym jestem starsza / starszy tym bardziej skłaniam się do opcji 3 czyli....
3. Biorę "pierwszą / pierwszego" który jest w miarę ok - nie ma na co czekać.

Moje pytanie brzmi - jak to jest u Was? Czy jest wśród Was ktoś kto czekał i się "doczekał" ?
A może dominują jednak ludzie, którzy "brali bo był/a" i potem dopiero się zakochiwali?

Czy czekanie na tę wyśnioną "drugą połówkę" ma sens (według Was)?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy warto szukać ideału kobiety / mężczyzny bądź na niego czekać?
ZwykłyFacet napisał/a:

Zauważyłem, że wśród ludzi, których znam, dominują w zasadzie trzy postawy dotyczące związków:
2. "Przebieram" bo nikt nie jest mnie wart/warta, a czym jestem starsza / starszy tym bardziej skłaniam się do opcji 3 czyli....

Moje pytanie brzmi - jak to jest u Was? Czy jest wśród Was ktoś kto czekał i się "doczekał" ?
A może dominują jednak ludzie, którzy "brali bo był/a" i potem dopiero się zakochiwali?

Bardzo ciekawy wątek i jestem ciekawa odpowiedzi. Nie wierzę, że istnieją ideały, kwestia co jesteśmy w stanie zaakceptować, sami nie jesteśmy też idealni. Poprzebierac można, ale bez wywyższania, bardziej na zasadzie nic nie czuję do tej osoby, więc szkoda czasu, energii, nie ma co się bawić kimś.Ostatnia opcja masakra trochę przykre. Mam koleżankę , bardzo fajna dziewczyna, ma 34 lata , nie układało Jej się w związkach, jest teraz z fajnym mężczyzną, ale rozwodnik, nigdy nie wezmą śluby, On płaci alimenty. Jest dla Niej bardzo dobry i usłyszałam od Niej ostatnio, że ona już nikogo nie znajdzie, nie kocha go, nie była zakochana, ale on jest za nią, jest dobry, ona ma swoje lata i nie będzie czekać bo już nikogo nie znajdzie.

3

Ideałów nie ma- in general.
Chodzi raczej o to, by ktoś był idealny dla mnie/ Ciebie.

Kwestia kogo i po co się szuka. W sensie- żeby ktoś był, czy żeby był Ktoś.

Ja myślę, że warto czekać. Ale nigdy nie miałam parcia na związek.

4

Stwierdzam,że w życiu stosowałam zasadę nr 3 czyli "brałam jak leci" brzydko mówiąc,ale nie że strachu aby nie być samą tylko coś jakby "krolewicze nie istnieją,każdy ma wady,nie można wybrzydzać"-efekt był taki,że nic z tego nie wychodzilo.Takie związki na siłę nie wróżą nic dobrego.Teraz skłaniam się do opcji nr 1-czekam na idealnego(dla mnie idealny- to ideał ale z wadami, taki miks ,dla mnie tylko idealny).
Albo będę z takim kimś takim,co do kogo jestem przekonana, albo sama. Innej opcji nie ma.Chyba,że ślub na siłę (bo nie można wybrzydzac)a za pół roku rozwod-co jest bez sensu.

5 Ostatnio edytowany przez ZwykłyFacet (2015-07-10 21:54:32)

Moim zdaniem jest tak, że człowieka czasem ciśnie aż w dołku patrząc na zakochane pary (które, co już jest inną historią, często takie "zakochane" nie są) i mając świadomość upływającego czasu, a z drugiej nie chce zadowalać się "półśrodkami".
Wasza recepta na "złoty środek"?

6

LO

ZwykłyFacet napisał/a:

Moim zdaniem jest tak, że człowieka czasem ciśnie aż w dołku patrząc na zakochane pary (które, co już jest inną historią, często takie "zakochane" nie są), a z drugiej nie chce zadowalać się "półśrodkami".

Nie ma złotego środka.Najlepiej o tym nie myśleć.To jest wyjście.Może się kiedyś trafi jakaś osoba a może i nie.
Może złotym środkiem jeśli już ,jest pogodzenie się,że mogą się rownie prawdopodobnie  ziscic obydwie opcje?

7

Bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz choć z drugiej strony człowiek gdzieś tam ma z tyłu głowy marzenie o ideale. Nie chce mi się wierzyć, że tak nie jest. I nie chodzi o bycie "Dyziem Marzycielem" ale po prostu o pewne wyobrażenie i pytanie, czy warto się za nim uganiać. Ja właśnie też jestem bardzo ciekaw wypowiedzi innych, jak to widzą smile

8

LO

ZwykłyFacet napisał/a:

Bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz choć z drugiej strony człowiek gdzieś tam ma z tyłu głowy marzenie o ideale. Nie chce mi się wierzyć, że tak nie jest. I nie chodzi o bycie "Dyziem Marzycielem" ale po prostu o pewne wyobrażenie i pytanie, czy warto się za nim uganiać. Ja właśnie też jestem bardzo ciekaw wypowiedzi innych, jak to widzą smile

Uganiac sie-to może nie.Ale warto czekać.TYlko czekać nie w stylu:a teraz będę siedziała i czekała aż ON się pojawi tylko o taką otwartość na przyszłość.

9

Celem znalezienia sobie kogoś jest znaleźć sobie miłość, a czy miłość nie jest wtedy, gdy zna się wady i słabe strony partnera albo partnerki, ale się kocha mimo to?

10

MyNombress napisał/a:

Celem znalezienia sobie kogoś jest znaleźć sobie miłość, a czy miłość nie jest wtedy, gdy zna się wady i słabe strony partnera albo partnerki, ale się kocha mimo to?

To oczywiste przecież.

11 Ostatnio edytowany przez ZwykłyFacet (2015-07-10 22:12:15)

MyNombress napisał/a:

Wiesz,
moim zdaniem nie ma ludzi bez wad i pisząc ideał nie to miałem na myśli....

12

Kiedyś miałam tak, że wszystkich odrzucałam, więc można by pomyśleć, że czekałam na ideał, ale okazało się, że po prostu potrzebowałam niekoniecznie idealnego, ale takiego do którego poczuję coś od początku (chemia, przyciąganie) i z którym będzie mi się świetnie rozmawiało. Z początku miałam nawet wrażenie, że do siebie nie pasujemy, ale nie mogłam o nim zapomnieć.

13

ZwykłyFacet napisał/a:

Moim zdaniem jest tak, że człowieka czasem ciśnie aż w dołku patrząc na zakochane pary (które, co już jest inną historią, często takie "zakochane" nie są) i mając świadomość upływającego czasu, a z drugiej nie chce zadowalać się "półśrodkami".

To kwestia wyboru. Patrzy się i ciśnie, i człowiek też by chciał. I tutaj ma decyzję do podjęcia- czy związać się z kimś, kto się 'nawinie' czy być samemu czekając na kogoś wyjątkowego (dla siebie). Żadna z dróg nie jest zła, o ile nie traktuje się tej drugiej osoby jako zapchajdziury, kogoś zamiast.

Ja czekałam. I wierzę że dobre rzeczy warto czekać. Nawet długo.

14

Incognit9 napisał/a:

Rozumiem, że się doczekałaś?

15 Ostatnio edytowany przez Volver (2015-07-10 22:33:03)

ZwykłyFacet napisał/a:

Najbliżej mi do opcji 2, choć po drobnej modyfikacji. Zdecydowanie przebieram, a im jestem starsza tym bardziej. Jestem na tyle arogancka, że nawet opadający już biust i pośladki, nie są w stanie mnie przekonać do opcji 3 wink Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jako towar z rynku wtórnego, w dodatku niepierwszej świeżości specjalnie już nie poszaleję ale... wolę czekać i się nie doczekać, niż tracić czas na związek "w miarę ok" . Znam siebie i wiem, że taka opcja nie dla mnie. Nie marzy mi się żadna druga połówka. Wystarczy, że będę w stanie zaakceptować jego wady, a on moje, że nie będziemy się ze sobą nudzić...
Czy moja postawa ma sens ? Póki co nie wiem. Może u kresu swojego żywota będę mogła takiej odwiedzi udzielić wink

16

Uważam, że nic na siłę. Z niewolnika nie ma robotnika, więc zapewne i partnera też nie będzie.
Trzeba szukać tego "ideału", który ma być ideałem dal nas, a my dla niego/niej, inaczej wszelkie związki są bez sensu - takie sobie substytuty dla zabicia czasu. A czasu zabijać nie można - zbyt szybko upływa :-)

A przebierać to można w sklepach - człowiek nie towar, nie można go odłożyć na półkę.

17

Nie ma ideałów, nikt nie jest idealny.

18

Opcja 4 - rezygnuje....

19

Małpa69 napisał/a:

To jest oczywiste ale chodzi o co innego - każdy ma w głowie swój "wyśniony" ideał i teraz kwestia - czekać / szukać czy też zachowywać się inaczej?

20

Ja bym nie umiała zastosować się do opcji nr 3.Nie godziło by się to ze mną. Więc by nie przetrwało.Nic na siłę.
I chociaż uważam, ze znalazłam w końcu swój
ideał.Z całą pewnością stwierdzam, że nie zawsze jest łatwo. Po prostu to zawsze będzie dwoje różnych ludzi, starających się stworzyć jeden świat.

21 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-07-10 23:17:46)

Moim zdaniem warto rozróżnić pewne sprawy, bo owszem są osoby, które moim zdaniem po prostu uważają się za takie wspaniałe, ale tak przesadnie, wywyższają się i uważają, że nikt nie jest dla nich, skreślają za wszystko dosłownie. No myślę, że są takie osoby, którym zawsze coś będzie nie pasować. To nie jest według mnie dobre. Jednak jeżeli ktoś ma zwyczajne wymagania, a nie, że "Ach, wszyscy są tacy okropni" to według mnie jest to całkiem normalne, nie ma co być na siłę z kimś kto nam totalnie nie odpowiada. Przy czym fajna osoba z nieprzesadnymi wymaganiami w końcu raczej znajdzie kogoś fajnego, ale no pewnie, w swoim czasie, bo też nie ma co się śpieszyć,że już teraz. No bo fajne osoby są i w końcu się raczej spotkają, jak są otwarci, by po prostu poznawać ludzi chociażby. No, ale zdrowa pewność siebie, nie wywyższanie się jest dobra, bo jak ktoś nie wierzy w siebie, myśli, że nie zasługuje na nic dobrego, to tak może być, że będzie w związku nieszczęśliwy, a gdyby spróbował czy spróbowała zmienić swoje nastawienie to całkiem możliwe, że spotkałby czy spotkała kogoś fajnego. Także wierzyć w siebie na pewno warto.

Jeżeli ktoś właśnie jak w pierwszej opcji szuka ideału, nie przyjmuje, że ludzie mają wady, jak pisałam skreśla za wszystko to wtedy dla mnie nie jest zbyt dobre, a raczej głupie. Niemniej jeśli komuś chodzi o ideał, w sensie, że osobę, z którą będzie szczęśliwy i zdrowe wymagania to jest to już ok uważam. Ideał się kojarzy z kimś bez wad, ale rozumiem, że nie musi tak być, tylko chodzi też  o osobę, z którą nam po prostu dobrze. Czasem ludzie też mają pewien ideał, kogoś, kto wydaje im się, że jest dla nich dobry, ale potem widzą, że jednak mogą też być szczęśliwi z kimś kto od tego odbiega, tak też bywa. Najlepiej poznawać ludzi, nie nastawiać się na nic z góry, a co ma być między ludźmi to będzie, czy to koleżeństwo czy związek, wtedy łatwiej poznać kogoś fajnego, bez nadmiernego nastawiania się.

22

ZwykłyFacet napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

To jest oczywiste ale chodzi o co innego - każdy ma w głowie swój "wyśniony" ideał i teraz kwestia - czekać / szukać czy też zachowywać się inaczej?

Czekać/szukać.Jak się człowiek zwiąże zc kimś bo już czas/byle kto aby był/a może jakoś to bedzie- to kiepskie pobudki.Bo ile czasu tak wytrzyma?

23 Ostatnio edytowany przez Iris7 (2015-07-10 23:25:59)

Właściwie to żadna z opcji. W miłość wierzę, ale tutaj ma bardziej wydźwięk "miłość - przeznaczenie" (nie ze mną takie numery tongue). Wierzę w dopasowanie. Pytanie tytułowe często sobie zadaję. wink Ale z drugiej strony: czy warto marnować czas swój i drugiej osoby, jeśli wiemy, że nic z tego nie będzie (patrząc pod "związkowym" kątem, przyjażń/koleżeństwo zawsze spoko smile)?

24

Byłam ,,wybredna'', ideał miałam, nie potrafiłam utrzymać związku, długo innych do niego porównywałam, dalej czekałam na księcia z bajki, zostałam starą panną i ciągle nie chcę opcji nr 3, pomimo potwornej samotności.  Albo marzycielka albo idiotka sad

25

ZwykłyFacet napisał/a:
Incognit9 napisał/a:

Rozumiem, że się doczekałaś?

Doczekałam;)
I wiem, że albo ten, albo żaden.
Co wcale nie znaczy, że od tego momentu zaczyna się 'happily ever after'

26

Ci którzy myślą że ideały istnieją są naiwni, ludzie nie są idealni, ani miłość nie jest idealna.

27

No to chyba jestem na etapie przebierania.
Ale na pewno nie zgodze sie na opcje 3 - bycie z kimś zeby nie byc samej, nawet jesli tej osoby nie kocham. W pewnym momencie nachodzi mnie na reflekcje typu czy chciałabym ślubu z tą osobą albo jak wygladałoby moje życie gdybym wyszła za niego za mąż. Jeśli juz wtedy odpowiadam sobie nie/źle to cóż, ewakuuje sie czym predzej.

28

Właśnie jestem w trakcie realizacji opcji nr 1 big_smile, ale w ramach tego co materialnie możliwe, czyli bez zbędnego idealizmu. Może nie tyle warto "czekać" (postawa bierna), co szukać tej osoby (czynna). Ja znalazłem zupełnie przypadkowo w dniu, kiedy nie sądziłem, że coś się zmieni na lepsze. Znalazłem osobę, która mi bardzo odpowiada pod niemal każdym względem. Reszta to docieranie się (czyli bez idealizmu).

29 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-07-11 04:23:53)

Nigdy napisał/a:

Byłam ,,wybredna'', ideał miałam, nie potrafiłam utrzymać związku, długo innych do niego porównywałam, dalej czekałam na księcia z bajki, zostałam starą panną i ciągle nie chcę opcji nr 3, pomimo potwornej samotności.  Albo marzycielka albo idiotka sad

No właśnie to już nie jest moim zdaniem dobre podejście. Nadal porównujesz do niego, pewnie jakiegoś byłego, tak? Jak się z tym nie uporasz, to nigdy nie stworzysz dobrego związku, jeżeli jest byłym, to najwidoczniej z jakiegoś powodu. Jeżeli sama sobie nie możesz poradzić to możesz też z pomocą psychologa. No bo po co tracić szansę na coś wyjątkowego? No właśnie smile Nad tym powinnaś popracować, co nie oznacza, że masz brać byle kogo, ale skoro porównujesz do jakiegoś faceta innych, to po prostu z takim podejściem nie będziesz szczęśliwa i nikt wtedy nie sprosta wymaganiom tutaj w tej sytuacji wygórowanym, które w swojej głowie ułożyłaś, pewnie byłego stawiając jako ideał, którym nikt nie jest, tylko Ty tak go idealizujesz. Tak myślę skoro ciągle porównujesz do jednego faceta. To już nie jest ani dobre ani zdrowe, to nie są normalne wymagania, nikt im nie sprosta z takim podejściem.

Incognit9, ten albo żaden? Z byłym miałam takie myślenie, potem jakiś czas po rozstaniu byłam strasznie załamana. Teraz kocham mojego obecnego faceta, pewnie, że tak i dobrze nam razem. Trzeba jednak pamiętać, że różnie się układa. Nie powinno się też tak za bardzo myśleć, że ta osoba ani inna, bo wtedy w razie czego jak się nie uda totalnie się załamiemy. Po prostu najlepiej cieszyć się z tego co mamy i najlepiej jak to będzie jak najdłużej, na zawsze, ale też nie trzymać się tej osoby na siłę, jeśli okaże się, że nie wychodzi, bo to też wtedy nie jest zbyt dobre.

30

Truhijo napisał/a:

Właśnie jestem w trakcie realizacji opcji nr 1 big_smile, ale w ramach tego co materialnie możliwe, czyli bez zbędnego idealizmu. Może nie tyle warto "czekać" (postawa bierna), co szukać tej osoby (czynna). Ja znalazłem zupełnie przypadkowo w dniu, kiedy nie sądziłem, że coś się zmieni na lepsze. Znalazłem osobę, która mi bardzo odpowiada pod niemal każdym względem. Reszta to docieranie się (czyli bez idealizmu).

Fajny post i sensowne myślenie.
Dla mnie jako faceta, nie do przyjęcia jest podejście niektórych kobiet na zasadzie - siedzę, ładnie się uśmiecham i czekam na tego jedynego na białym koniu... Chyba mam inną naturę wink
Odnoszę tylko wrażenie, że to "docieranie" nie może dotyczyć spraw fundamentalnych, a jedynie bardziej prozaicznych rzeczy - wtedy ładnie się to wszystko zazębia, bez zbędnych zgrzytów.

31

OK Truskaweczko, źle się wyraziłam, zbyt duży skrót i ironia. Idealizowałam, porównywałam i czekałam na księcia z bajki jak byłam taka młodziutka jak Ty. Od tamtego czasu wiele złego wydarzyło się w moim życiu, teraz jestem dużo starsza i mam inne spojrzenie na świat. Wiem jakiego partnera bym chciała dla siebie  teraz i na przyszłość. Chciałabym żeby mi się udało takiego spotkać na swojej drodze, to wszystko.
I proszę nie mów mi co jest chore i nie wysyłaj do psychologa...

32

Nie ma ideałów,

ktoś nam bardziej pasuje ktoś mniej, ktoś jest bardziej urodziwy (choć to kwestia gustu) ktoś mniej, ktoś ma lepszy charakter ktoś gorszy.
Czasem jesteśmy po prostu zauroczeni i nie widzimy wad a każdy jakieś tam ma.
Czy szukać? Chyba nie da się tak szukać trzeba żyć i tyle. Jak coś ma się stać to się stanie.
Możesz szukać i nie znajdziesz a jeszcze zostaniesz zraniona/ny.
Przestaniesz szukać i nagle się okazuje że ktoś fajny jest tuż obok.
Tak myślę.

33

Bo z tymi ideałami jest tak, ze nie chodzi o to aby ktoś był idealny we wszystkim co robi ale idealny dla nas mimo posiadanych wad.
A wiązanie się z kimś na zassdzie:bardzo nie pasuje mi w tej osobie to to i tamto, ale ideałów nie ma, więc będę z nim - to jest niezbyt dobra decyzja.
Z tym poszukiwaniem może chodzi o takie wypośrodkowanie. Aby nie biegać w popłochu po mieście i gorączkowo nie szukać, ale też nie popadać w skrajność i nie wystawiać nosa z mieszkania. Żyć normalnie i jak się zdarzy to się zdarzy a jak nie to nie.

34

truskaweczka19[b napisał/a:

Incognit9[/b], ten albo żaden? Z byłym miałam takie myślenie, potem jakiś czas po rozstaniu byłam strasznie załamana. Teraz kocham mojego obecnego faceta, pewnie, że tak i dobrze nam razem. Trzeba jednak pamiętać, że różnie się układa. Nie powinno się też tak za bardzo myśleć, że ta osoba ani inna, bo wtedy w razie czego jak się nie uda totalnie się załamiemy. Po prostu najlepiej cieszyć się z tego co mamy i najlepiej jak to będzie jak najdłużej, na zawsze, ale też nie trzymać się tej osoby na siłę, jeśli okaże się, że nie wychodzi, bo to też wtedy nie jest zbyt dobre.

Jakby Ci się to nie wydawało radykalne, i niezależnie od Twoich doświadczeń, właśnie tak- ten albo żaden.
Oczywiście, warto się cieszyć tym co jest, i można się załamać jak coś nie wyjdzie. Nikt nigdy na nic w życiu nie daje gwarancji.
I nie chodzi tutaj o trzymanie na siłę.
Po prostu- albo będę z tym człowiekiem, albo będę sama.

35

Dochodzimy tu chyba do punktu na jak wielki kompromis można iść w kwestii realny człowiek vs ideał?

36

rossanka napisał/a:

Bo z tymi ideałami jest tak, ze nie chodzi o to aby ktoś był idealny we wszystkim co robi ale idealny dla nas mimo posiadanych wad.

Też tak sądzę. Nie ma takich ogólnych ideałów, ale ktoś może być naszym osobistym ideałem. Dla mnie ideałem nie jest mężczyzna bez wad, ale mężczyzna, który ma pożądane przeze mnie zalety oraz wady, które jestem w stanie zaakceptować. Na takiego mężczyznę "czekałam", ale tylko w tym sensie, że wcześniej z nikim się nie wiązałam. Nie uznaję półśrodków.

37

cslady napisał/a:
rossanka napisał/a:

Też tak sądzę. Nie ma takich ogólnych ideałów, ale ktoś może być naszym osobistym ideałem. Dla mnie ideałem nie jest mężczyzna bez wad, ale mężczyzna, który ma pożądane przeze mnie zalety oraz wady, które jestem w stanie zaakceptować. Na takiego mężczyznę "czekałam", ale tylko w tym sensie, że wcześniej z nikim się nie wiązałam. Nie uznaję półśrodków.

No właśnie- realny ideał z zaletami i wadami, które jesteśmy w stanie przyjąć.

38 Ostatnio edytowany przez ZrezygnowanaSky (2015-07-11 23:51:52)

..pytanie czy  ten w  głowie swój "wyśniony" ideał da nam   szczęście?a  MOZE ZYCIE caly czas pokzuje,daje znac ,ze  taki" ideał"kobiety/męzczyzny szczegolnie z wygladu,wcale nie da ci szczecia,tego co tak  naprawde szuksz ,ale ty slepy nadal bladzisz,zadajesz sobie bol na wlasne zyczenie...Twoj wybor,ale moze kiedys zrozumiesz..http://klops.pl/upload/klopsy/nie-odkladaj-mnie-na-potem-bo-potem_23436.gif

39 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-07-12 04:25:03)

Nigdy napisał/a:

OK Truskaweczko, źle się wyraziłam, zbyt duży skrót i ironia. Idealizowałam, porównywałam i czekałam na księcia z bajki jak byłam taka młodziutka jak Ty. Od tamtego czasu wiele złego wydarzyło się w moim życiu, teraz jestem dużo starsza i mam inne spojrzenie na świat. Wiem jakiego partnera bym chciała dla siebie  teraz i na przyszłość. Chciałabym żeby mi się udało takiego spotkać na swojej drodze, to wszystko.
I proszę nie mów mi co jest chore i nie wysyłaj do psychologa...

Ok, przepraszam Cię, że tak Ci napisałam, nie chciałam Cię urazić, przesadziłam tutaj, tak. Źle Cię zrozumiałam, że nadal porównujesz do jakiegoś faceta np byłego innych, no i dlatego napisałam, że to niezbyt mądre i z tym psychologiem rozpędziłam się. Rozumiem, że już tak nie masz. Skoro tak to w końcu myślę, że kogoś spotkasz, po prostu poznawaj ludzi, a w końcu pewnie poznasz fajnego faceta smile

----------------------

Incognit9, no ok racja, to Twoja sprawa. Rozumiem, ile ludzi tyle podejść do tematu, grunt, że jesteś teraz szczęśliwa i oby jak najdłużej oczywiście smile Jak ludzie kochają się i starają, to oczywiście szanse na to, by im się udało są większe.

40

Przeszłam przez punkt 1 ,tak do 26 roku życia. W tym punkcie zostałam żona alkoholika matka cudnego dzieciaczka. I nadal w tym punkcie dziewczyna chłopaka który chciał sobie pouzywac a ja czekalam na miłość. W punkcie 2 zaczęłam swój obecny zwiazek i byly lata że myślałam ze to punkt 3.dzisiaj jestem szczęśliwa. W ktorym punkcie. ?ciężkie pytanie.a ty autorze ?

41 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-07-16 15:18:51)

ZwykłyFacet napisał/a:

Nie ma. Bo w życiu ideałów nie ma. Albo się okazuje, że ten wyśniony ideał wcale ideałem nie jest i poznając odpowiednią osobę zmieniamy definicję swojego ideału.
Ja tak sobie myślę, że gdyby mi nie wyszło z partnerką to by mi się nie chciało szukać i pewnie bym został sam.

42

M?rtainn napisał/a:
ZwykłyFacet napisał/a:

Nie ma. Bo w życiu ideałów nie ma. Albo się okazuje, że ten wyśniony ideał wcale ideałem nie jest i poznając odpowiednią osobę zmieniamy definicję swojego ideału.
Ja tak sobie myślę, że gdyby mi nie wyszło z partnerką to by mi się nie chciało szukać i pewnie bym został sam.

Nie ma się co poddawac. Moze wyjdzie a moze nie. Przynajmniej czlowiek probuje.

43

Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to moim ideałem zawsze była cicha, spokojna, drobna kobieta o kruczoczarnych włosach. A jestem z wysoką (trochę wyższą ode mnie), bardzo pewną siebie i silną kobietą:D Która od lat jest dla mnie ideałem. W tym sensie pisałem, że ideały się zmieniają;)

44

M?rtainn napisał/a:

Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to moim ideałem zawsze była cicha, spokojna, drobna kobieta o kruczoczarnych włosach. A jestem z wysoką (trochę wyższą ode mnie), bardzo pewną siebie i silną kobietą:D Która od lat jest dla mnie ideałem. W tym sensie pisałem, że ideały się zmieniają;)

Zmieniają Ale jednak istnieją, bo Twoja partnerka teraz jest ideałem dla Ciebie.

45

Uciekająca Amy napisał/a:

W ktorym punkcie. ?ciężkie pytanie.a ty autorze ?

1 łamane przez 2 wink

46

ZwykłyFacet napisał/a:

Według mnie nie ma sensu czekać na kogoś kto może w ogóle się nie zjawić, w między czasie mogą ominąć potencjalne ciekawe wspomnienia.
W moim przypadku odkąd zacząłem interesować się dziewczynami preferowałem wówczas opcję numer 1, z racji tego że srogo się zawiodłem to obecnie preferuję opcję numer 4 ( tak dobrze słyszysz autorze wink ).
Nikogo nie szukam, na nikogo nie czekam, żadnej nie zagaduję ale też nie wykluczam że jak będę dobrze dogadywać się z potencjalną dziewczyną i ewentualna próba zagadania skończy się najprawdopodobniej powodzeniem to wówczas może się coś zmieni u mnie.
A jak nie?
To trudno, życie w samotności też ma swoje plusy.

47

U mnie identycznie jak w tej anegdotce. Kilka razy wydawało mi się, że spotkałem tę idealną. Problem w tym, że ona szukała idealnego faceta wink

Na samym początku wielkie przyciąganie, fantastyczne wspólne chwile, idealizacja poziom milion, chemia nie z tej planety... I tutaj klops, bo każda kolejna w przypadku, której takiej początkowej eksplozji nie było, bardzo szybko stawała się co najwyżej koleżanką, a nie materiałem na partnerkę. Raz pozna człowiek smak tego wybuchu, to potem trudno z tego zrezygnować. Teraz skupiam się na sobie i przestałem aktywnie szukać, a więc również wybrzydzać - jeśli ma to się trafi, grunt obracać się wśród nowych twarzy wink Opcję 3. wykluczam - nie ma naturalnej chemii z samego początku to potem już jej nie będzie. A po co się męczyć i przy okazji oszukiwać drugą osobę.

48

Pytanko.jakie znaczenie w tej punktacji ma obecność tylu facetów na tym damskim forum?

49

Dla mnie chyba opcja nr. 2. Wprawdzie do trzeciej mi daleko, ale na bieżąco konfrontuję mój ideał z rzeczywistością big_smile.

Choć to wszystko zależy kogo mamy na mysli, pisząc "ideał". Czy brzydkiego, biednego rudzielca, który jednak potrafi rozkochać mnie w sobie do szaleństwa czy tylko bruneta z sześciopakiem, Porsche i milionami na koncie, który potrafi mnie rozkochać do szaleństwa. Zakładam, że mój ideał posiada kilka obligatoryjnych cech takich jak intelekt, silny charakter, męstwo, decyzyjność. Reszta (wygląd, status majątkowy, społeczny etc) są bonusikami jeśli trafią w mój gust.
Zabiłabym śmiechem, gdyby ktoś mi powiedział, że mój men nie jest ideałem, bo nie ma sześciopaku albo dlatego, że nie jest miliarderem big_smile.

50 Ostatnio edytowany przez Scorpions (2015-07-18 11:23:31)

Bardzo ciekawy temat smile

Kiedyś byłem zdania, że miłość sama przyjdzie i jedną kobietę zacząłem traktować jak przeznaczenie, ale później nic nie wyszło i przyjąłem postawę nr 2. Wtedy zacząłem poznawać wiele kobiet: w tym bardzo ambitnych, ciekawych i inteligentnych pojawiały się też piękne. Nie będę ukrywać, że mam bardzo duże mniemanie o sobie, głownie mówię o mózgu. Chociaż w wyglądu też nie ma tak źle.

Mnie z zainteresują cztery rodzaje kobiet:
- skromne mało lub umiarkowanie towarzyskie, piękne ale nie odkryte, często nawet nie posiadające zdjęć czy konta na FB,
- bardzo piękne
- stosunkowo ładne, ale bardzo seksowne
- bardzo inteligentne i oczytane.

Staram się szukać tych ostatnich, ale jest ich niestety mało i najczęściej wybieram te z pierwszego podpunktu (moje byłe). Poznałem kiedyś kobietę z podpunktu trzeciego, a w dodatku niezwykle inteligentną i mądrą humanistkę, miała wady - czuła się arystokratką, ale jakoś mi to nie przeszkadzała - może nawet w swoich poglądach byliśmy blisko. Nie wyszło wtedy czego żałowałem.

Sam czasem mam ochotę wybierać te piękne i umiarkowanie seksowne, wcale nie głupie, ale po obrotu bez ambicji, choćby na skończenie studiów.

Mój ideał to chyba połączenie punktów od 2 do 4 + interesująca kobiet z która nie da się nudzić, ale wiem, że takich "hybryd" raczej nie ma, więc to tylko tak sobie piszę. smile

Dodam jeszcze, że odrażanie u kobiet a szczególnie tych z jakiegoś powodu atrakcyjnych ich partner z niskim intelektem - widać, że brały bez zastanowienia, to co było bez większego trudu - straszne marnotrawstwo, także nie radzę Wam wybierać punktu nr 3 bo możecie stracić okazję na poznanie idealnego faceta.

LunaPARK Ciebie właśnie miałem przyjemność tutaj poznać lekko - może pamiętasz. Masz zadatki na ten mój ideał tyle, że Cię nigdy nie widziałem, a w Twoim mieście będę prawdopodobni dopiero za dwa lata najwcześniej (pewnie ambicje nie pozwolą mi zostać u siebie). big_smile

A ja z wyglądu wysoki brunet z brązowymi dużymi oczkami (już niektóre kobiety zwracały na nie uwagę big_smile ) lubiący elegancki styl. Z charakter idealista, silny charakteru, lubię decydować o wszystkim, optymista, bardzo pewny siebie. Wiele osób fascynuje we mnie silne samozaparcie i ciągłe napędzanie siebie oraz duże ambicje.

Z bonusików: pisarz, ambicje na PhD, programista a więc i zarobki nie małe, niemieckich samochodów nie lubię, wiec Porschakiem nigdy nie przyjadę, ale za to lubię Lexusy i Jaguary. Sześciopaka raczej nie będzie, bo kojarzy mi się to z zaprzeczeniem inteligencji i siły mózgu, jednak czasem przełamuję stereotypy.

Taki ja big_smile

51

Pytanko.jakie znaczenie w tej punktacji ma obecność tylu facetów na tym damskim forum?

Jeśli mnie pytasz - a ma w ogóle? smile

52

ZwykłyFacet napisał/a:

Jeśli mnie pytasz - a ma w ogóle? smile

Dla Ciebie nie ma.mi się tak troszeczkę wydaje że coś w tym jest.mamy zakodowany w psychice punkt 1 i czasem ,często spora część tej strefy życia buntuje się przeciw temu że jak to tak,jednak punkt 3 ?Dobrze o tym pogadać, i nie tylko o tym.Ten mars nie jest aż tak daleko,faceci też lubią. ,chcą ,potrzebują się wygadac ,doradzić, podzielić się. Hm,ot takie moje dywagacje. ..

53 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-07-18 16:03:57)

No i tak w ogóle te podane opcje przez Ciebie autorze są dosyć skrajne, bo albo jest w nich czekanie na ideał albo odrzucanie każdego, bo uważa się za najlepszego/najlepszą albo bycie z byle kim. No, a najlepiej po prostu poznawać ludzi, nie uważać się za najwspanialszą osobę na świecie, bo to już jest przemądrzałość, a też nie być z byle kim. Nie warto popadać ani w jedną ani w drugą skrajność. No chyba, że w pierwszym punkcie chodzi właśnie o osobę nie idealną ogólnie, ale idealną dla nas, bez jakiejś przesady, ale po prostu z zaletami i wadami, które są dla nas zaakceptowania, bo każdy ma też wady, osoba, do której pasujemy. Z tym, że ideał ze snów brzmi jednak jak wymyślony ideał, z samymi zaletami bez wad, wtedy raczej nie spotka się kogoś takiego, jeżeli każda wada będzie nam przeszkadzać, bo nikt nie będzie ideałem bez wad. Dlatego warto to rozróżnić, ale "ideał ze snów" brzmi jednak jak coś przesadzonego, nie przemyślane z kim chce się być, ale wymyślone, takie marzenia, ale takie, gdzie dojrzała osoba wie, że to tylko jest w głowie jako takie marzenie, ale nie do spełnienia, ale w życiu już szuka się człowieka z zaletami i wadami, bo każdy je ma. No i tak naprawdę gdyby ktoś był bez wad to tak naprawdę nikt z tą osobą raczej by długo nie był, bo skoro sami mamy wadę, to jak moglibyśmy pasować do tej osoby? No nie pasowalibyśmy. No i byłoby to nudne, bo jednak na bycie człowiekiem składają się i zalety i wady, to jest życie, że czasem jest dobrze, czasem źle, można być osobą, gdzie przeważają zalety, ale wady też zawsze są.

54

Nie warto czekać na ideał, bo by się czekało do usranej śmierci - nie ma ideałów.

55

Cynicznahipo napisał/a:

Nie warto czekać na ideał, bo by się czekało do usranej śmierci - nie ma ideałów.

Czyżby brać na zasadzie "aby tylko byl"?

56

rossanka napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Czyżby brać na zasadzie "aby tylko byl"?

A czy napisałam coś takiego? Nie. Tak robią ludzie zdesperowani.

Nie mierzyć zbyt wysoko, mieć oczy szeroko otwarte. Najczęściej to wystarczy i okazuje się, że ''nasz ideał'' był blisko nas.

57

Ha, czyli-nasz ideał-istnieje ????

58

rossanka napisał/a:

Ha, czyli-nasz ideał-istnieje ????

''Nasz ideał'' czyli osoba, która nas satysfakcjonuje.
Jednak generalnego ideału nie ma. Takiego, który przypasuje każdemu. To niemożliwe.

59

To by jakis cyborg musiał być, aby każdemu pasował. I nudny????

60 Ostatnio edytowany przez LunaPARK (2015-07-18 18:41:49)

Scorpions napisał/a:

LunaPARK Ciebie właśnie miałem przyjemność tutaj poznać lekko - może pamiętasz. Masz zadatki na ten mój ideał tyle, że Cię nigdy nie widziałem, a w Twoim mieście będę prawdopodobni dopiero za dwa lata najwcześniej (pewnie ambicje nie pozwolą mi zostać u siebie). big_smile

Hahaha, Ty już mi tak nie słodź big_smile . Wystarczy, że sama mam cholernie  wysokie poczucie własnej wartości smile . I zapewniam Cię, że z moim awanturniczym,  beztroskim życiem nie jestem Twoim ideałem wink.

Co do tematu, to jasne, że nie istnieje "ogólny"  ideał.  Wystarczy zobaczyć jak czasem rozmawiam z kumpelami o chłopakach. W ciągu 5lat znajomości tylko 1 raz wszystkie trzy zgodnie uznałyśmy faceta jako HOT biorąc pod uwagę tylko wygląd. I ja oceniałam już w trakcie rozmowy, więc ciężko mi powiedzieć czy jego uroda była atrakcyjna czy sposób bycia wink. Jak tu skleić ideał jak z dwoma osobami nie idzie się dogadać.

61

Tez to zauwazylam...
Ilekroc rozmawiam ze znajomymi paniami o facetach- to kazdej sie inny podoba....

62

Jeśli chcesz być w związku musisz zgodzić się na REALNĄ CHODZĄCĄ PO ŚWIECIE kobietę lub mężczyznę. Nie IDEALNĄ, która jest tylko MYŚLĄ w twojej głowie. Im dłużej przebierasz tym dłużej jesteś sam/sama. Przebierać można i trzeba do czasu. Potem czas gra na twoją niekorzyść. Jesteś starszy/starsza, mniej atrakcyjny  i masz mniejszy wybór partnera z racji wieku, jest coraz mniej osób w odpowiednim  wieku, co więcej kolejne lata  nie jesteś w związku, jesteś sam, a zazwyczaj  tego nie chcesz .  Kiedy jeszcze WARTO  przebierać i dlaczego tak myślisz, a kiedy czas już wybrać REALNĄ osobę, którą SPOTYKASZ na swojej DRODZE. To jest TEN MOMENT. Każdy musi go wyczuć w swoim życiu, kiedy spotyka kolejne osoby. Jeśli wybierze zbyt wcześnie, osoba będzie poniżej oczekiwań i MOŻLIWOŚCI. Jeśli zbyt późno zostanie rzeczywiście branie kogoś, czyją jedyną zaletą jest to że po  prostu  jest REALNY.

63

oldorando napisał/a:

Tez to zauwazylam...
Ilekroc rozmawiam ze znajomymi paniami o facetach- to kazdej sie inny podoba....

Heh, a już myślałam, że musi być wysoki, umiesniony, męski, brunet o uwodzicielskim uśmiechu; ) aaa i bogaty oczywiście. Taki typ tongue

64

rossanka napisał/a:
oldorando napisał/a:

Tez to zauwazylam...

Heh, a już myślałam, że musi być wysoki, umiesniony, męski, brunet o uwodzicielskim uśmiechu; ) aaa i bogaty oczywiście. Taki typ tongue

Hahaha, wyłamuję się!!!

65 Ostatnio edytowany przez DS1977 (2015-07-19 11:23:17)

1. Odnośnie nie szukania ideału i nie marnowania swojego i innych czasu.

Pierwszą żonę poznałem w wieku 19 lat i była to "wielka miłość" . Nie zastanawiałem się nad niczym , nie zauważałem jasnych dla mnie teraz sygnałów, że nic z tego nie będzie. Widziało to moje otoczenie, ale pozostawałem głuchy na jakiekolwiek sugestie. Kosztowało mi nie to 11 lat życia, paradoksalnie pomimo obiektywniego sukcesu zawodowego, powodzenia u kobiet - zniszczenie poczucia własnej wartości.

Aby wiedzieć, że marnuje się czas potrzeba dojrzałości i doświadczenia życiowego których u 19-21 latków / nikogo nie obrażam , patrzę po sobie i po moich znajomych ze studiów, z par studenckich które zawarły małżeństwo grubo ponad 50% jest po rozwodzie / czasem zwyczajnie brakuje. Ślepo wierząc w to, że znalazło się ideał marnuje się sobie i tej drugiej osobie sporo życia.

2. Po rozwodzie stosowałem opcję 2 , jednak jak już w innym wątku pisałem, po 3 kolejnych wtopach / tym razem gdy tylko widziałem , że nic z tego nie będzie kończyłem z miejsca relację/ byłem bliski opcji 4. I w momencie w którym zdecydowałem  przestać szukać, na FB przyjęła zaproszenie do znajomych i odezwała się moja obecna żona. Zaproszenie było wysłane miesiąc wcześniej, byliśmy na jednym sylwestrze, ale z różnymi partnerami. Znałem już ją z widzenia z kursu tańca, a na Sylwestrze zamieniliśmy dwa zdania. Myślałem, że się nie odezwie a tu taka niespodzianka.

3. Żona ideałem nie jest bo takich nie ma, ale daje sobie radę ze mną i moimi wadami a i jej nie są dla mnie problemem. Mamy wspólną pasję - taniec , a dzięki temu inne rzeczy w codziennym życiu są łatwiejsze.

Posty [ 1 do 65 z 71 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy warto szukać ideału kobiety / mężczyzny bądź na niego czekać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024