Suchość pochwy, proszę o rady. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Suchość pochwy, proszę o rady.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Suchość pochwy, proszę o rady.

Hej wszystkim.
Mam 24 lata i pewien problem.
Praktycznie od zawsze cierpię na suchość w pochwie, czasami jest tak że jestem wilgotna tylko przez chwilę gdy kocham się z moim facetem, a później nie ma możliwość żeby to robić bez użycia dodatkowego nawilżenia.
Znacie jakieś sposoby żeby to uległo zmianie?
Mój facet oczywiście bardzo mnie podnieca, dba o mnie, stara się o super grę wstępną, seks oralny itp, ale niestety to praktycznie nic nie zmienia.
Rozmawiałam kiedyś o tym z lekarzem to po badaniach powiedział że on nie widzi nic niepokojącego i żeby stosować żel nawilżający jeśli nie czujemy się komfortowo podczas stosunku.
Miesiąc temu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i jest jeszcze gorzej.

Męczy mnie to strasznie gdyż praktycznie nie ma możliwości na spontaniczny, szybki seks gdyż zawsze trzeba zrobić przerwę w celu nałożenia żelu, w innej sytuacji można "nabawić" się strasznych i bolących obtarć o ile w ogóle uda się mojemu facetowi we mnie wejść.

Czytałam też że przez suchość mogę mieć kiedyś problemy z zajściem w ciąże, słyszał ktoś o tym?

Proszę o rady, dziękuje ;-)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Suchość pochwy, proszę o rady.
kkobietkaa napisał/a:

Czytałam też że przez suchość mogę mieć kiedyś problemy z zajściem w ciąże, słyszał ktoś o tym?

Proszę o rady, dziękuje ;-)

Nie do końca przez suchość, ale przez tzw. śluz wrogi. To jest postać śluzu płodnego, który nie pomaga a może wręcz utrudniać plemnikom przemieszczenie się do celu. Nie ma to za bardzo związku z naturalną lubrykacją pochwy w trakcie podniecenia, bo śluz płodny pojawia się na skutek przetasowań hormonalnych w trakcie cyklu.

Są jednak leki, który obniżają lub zwiększają produkcję śluzu płodnego. Być może mają też wpływa na nawilżenie pochwy w trakcie stosunku. Może u Ciebie jakieś leki można wykluczyć? Na pewno antykoncepcja hormonalna zagęszcza i zmniejsza ilość śluzu. Tak samo: leki przeciwhistaminowe (także te w chorobie lokomocyjnej), stymulatory owulacji, leki przeciwbólowe z kodeiną i morfiną powodują wysychanie śluzu, Pyralgina, Ibuprofen, Naroxen powodują skąpy obraz śluzu, leki przeciwdepresyjne, przeciwpsychotyczne, moczopędne, Furosemidum.

Jeżeli lek ma na ulotce napisane, że wysusza śluzówkę ust, taki sam efekt będzie miał na śluzówkę pochwy. Tak działa np. lek z isotretinoiną (do stosowania wewnętrznego na trądzik).

To co napisałam dotyczy typowo objawu śluzu a nie lubrykacji pochwy, ale może mieć też na ten stan rzeczy wpływ.

Zwiększyć produkcję mogą preparaty estrogenowe i leki wykrztuśne (guaifenesin). Ale to są leki na receptę i głupio żebyś sama się leczyła.

Szczerze mówiąc będzie Ci ciężko znaleźć lekarza, który będzie znał dobrze temat... Ludzie myślą, że kobiety mają sucho i po to są właśnie lubrykanty.
A u Ciebie ewidentnie nie jest w porządku, gdyż suchość utrudnia lub uniemożliwia Ci podejmowanie stosunków.
Jakieś badania by się przydały, gdzieś czytałam że warto zbadać hormony tarczycy, a skoro preparaty estrogenowe zwiększają produkcję śluzu może problem u Ciebie dotyczy tego hormonu?

Przydałby Ci się jakiś dobry ginekolog-endokrynolog.

3

Wybiorę się do jakiegoś konkretnego lekarza tak jak mówisz.
Mój ginekolog zbagatelizował problem, jednak jest dość krępująca sytuacja, gdyż czasami jest tak sucho że mój partner nie może we mnie wejść, a jak mu się to uda to po chwili bez odczucia bólu nie można się kochać.

Oczywiście teraz przy znacznej większości stosunków stosujemy żele nawilżające jednak nie jest to komfortowe bo można uznać, że gdy nie mamy przy sobie żelu nie ma co liczyć na jakiś spontaniczny seks... Czasami nawet się z siebie śmiejemy jak jesteśmy w trakcie a żadne z nas nie pamięta gdzie położyło żel ;-)
czasami śmieszne, ale zdarza się że zaczynam się zastanawiać ile On ze mną tak wytrzyma, ciągle mam jakieś problemy...

Tak się zastanawiam to Łada masz rację ogólnie mam chyba problem z wydzielaniem śluzu, mam na myśli suchość w ustach, lub gardle także może to mieć związek.
Nie przyjmowałam żadnych leków na to bo mój ginekolog twierdził że nie ma takiej potrzeby, jednak ja czuje że coś jest nie tak, mam tak od zawsze nawet gdy stosowałam prezerwatywy musieliśmy używać żelów.

Po zaprzestaniu antykoncepcji hormonalnej przejdę się do lekarza i wykonam badania.

4

Pytanie do męskiej części forum, przeszkadzałoby Wam na dłuższą metę współżycie z kobietą z takimi problemami?
W ogóle wiązalibyście się z kobietą która ma częste problemy ze zdrowiem? Wcześniej miałam problemy z nerkami nie wiadomo dlaczego, potem z wypadaniem włosów, cały czas ta suchość, masakra jakaś...
Mój facet nigdy mi nic na to nie powiedział, ale boje się że już go to wszystko męczy.

5

Będziesz pewnie musiała pomęczyć lekarzy o te badania bo na bank zbagatelizują Twój problem. Może nie jest to najlepsza metoda, ale czasem lekarze w wyniku swojej pracy są odwrażliwieni i warto dodać trochę dramatu do swoich objawów, żeby zaczęli się z nimi liczyć.

U Ciebie na pewno warto powiedzieć o suchości w ustach. Bo to sugeruje, że problem u Ciebie występuje i nie jest to żadna Twoja "uroda" czy coś tam.

6

Łada napisał/a:

Będziesz pewnie musiała pomęczyć lekarzy o te badania bo na bank zbagatelizują Twój problem. Może nie jest to najlepsza metoda, ale czasem lekarze w wyniku swojej pracy są odwrażliwieni i warto dodać trochę dramatu do swoich objawów, żeby zaczęli się z nimi liczyć.

U Ciebie na pewno warto powiedzieć o suchości w ustach. Bo to sugeruje, że problem u Ciebie występuje i nie jest to żadna Twoja "uroda" czy coś tam.

Dziękuje za radę.
Właśnie to ciężki temat z lekarzami bo jak zobaczyłam jak podszedł do tego mój ginekolog to szkoda gadać.
A to niestety nie jest tak proste jak wydaje się wszystkim lekarzom.

7

ja stosuję tabletki które nawilżają pochwę i zwiększają ochotę na seks. Nazywają się feminam libido.

8

klayster napisał/a:

ja stosuję tabletki które nawilżają pochwę i zwiększają ochotę na seks. Nazywają się feminam libido.

RAZ JESTEŚ facetem, raz kobietą, zdecyduj się. reklamom mówimy nie.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Suchość pochwy, proszę o rady.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024