Kto przypina przed ślubem kwiatek do klapy marynarki i z której strony , a później kto go przepina i na którą stronę ? kolejna zagadka której rozwiązań jest kilka.
Swiadkowa przypina butonierke przed czy tam po blogoslawienstwie (przynajmniej tam gdzie mieszkam) i juz jej sie nie przepina na inna strone a przypina sie ja tam gdzie jest ta mala kieszonka na marynarce
Ja będąc świadkową przypinałam świadkowi na kieszonce a panna młoda panu młodemu.
Jak juz pan młody przyjechal ze świadkiem do pannej młodej.
Ale to wszystko zależy od regionu gdzie zamieszkujesz.
Ups, sama wychodziłam za mąż, byłam świadkiem, kilka wesel zaliczyłam, ale nie miałam pojęcia, że w tej kwestii istnieją jakieś określone zwyczaje. Kiedy byłam świadkiem na ślubie brata, to ja przypinałam mu kwiatek do klapy, ale wyłącznie dlatego, że razem odbieraliśmy kwiaty z kwiaciarni .
Ze świadkami jest różnie, nie jest koniecznością, że świadek też musi mieć butonierkę. Ale u mnie jest tak, że panu młodemu butonierkę przypina panna młoda przed wyjściem z domu do kościoła po lewej stronie marynarki, a po wyjściu z kościoła, przekłada ją na prawą stronę tam, gdzie kieszonka.