Do głębszego zainteresowania się się taką problematyką zachęciła mnie forumowa wypowiedź Paweło, który zwrócił moją uwagę na konieczność ochrony pszczół. Eksperci uważają, że ginie coraz więcej pszczół. W związku z tym coraz ważniejsza staje się ich ochrona. Poza tym ogród przyjazny owadom użytkowym jest dużo bardziej ciekawszy ze względu na swoje zróżnicowanie. Posiada skalniak, oczko wodne z poidełkiem dla owadów i specjalny domek dla trzmieli lub pszczół. Jeśli ktoś zakłada własny zielony zakątek lub go modernizuje, warto, żeby zwrócił uwagę na aspekt ekologii. Uważam, że dostrzeżenie potrzeby ochrony pożytecznych zwierząt nie nadszarpnie zbytnio kieszeni, a sprawi właścicielom ogrodu, a zwłaszcza ich dzieciom, niemało radości. Aby utworzyć taki ogród, należy wybrać zestaw roślin ozdobnych, które będą kwitły kolejno przez cały sezon. A unikać należy gatunków, roślinności uznawanej za inwazyjną. W niektórych zakątkach ogrodu warto zostawić miejsca półdzikie dla swobodnego bytowania pożytecznych owadów. Nie trzeba przypominać, że stosowanie naturalnego nawożenia i naturalnych metod ochrony roślin przed nieproszonymi gośćmi jest koniecznością i miejsce na kompostownik też powinno się znaleźć. Przedstawiłam tylko kilka podstawowych zasad. Aby zapewnić dobre funkcjonowanie naturalnego ogrodu potrzeba dużej wiedzy, którą można zdobyć w specjalistycznych poradnikach.
(Źródło: net)
Zdecydowalibyście się na taki ogród? Czy może uważacie, że owady i tak sobie poradzą bez takich udogodnień?