Jak prawidłowo postępować z różnymi rodzajami ran. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jak prawidłowo postępować z różnymi rodzajami ran.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jak prawidłowo postępować z różnymi rodzajami ran.

Kolejny temat zainspirowany życiem, bo otóż dzisiaj ukroiłam sobie kawałek palca, a dokładnie ścięłam spory fragment opuszki i tak zainspirowana postanowiłam założyć temat o prawidłowym postępowaniu w przypadku różnych ran, skaleczeń, oparzeń oraz o mitach i błędach które wbrew pozorom często są popełniane, a także o tym kiedy należy udać się do lekarza, a nie radzić sobie w domowych zaciszu.

Punkt najważniejszy. Kiedy natychmiast należy udać się do lekarza? Kiedy rana jest głęboka, rozległa, obficie krwawi, a także wtedy gdy jest pozornie niewielka ale skaleczyliśmy się narzędziem starym, brudnym, zardzewiałym, kiedy oparzyliśmy się i oparzenie jest silne i rozległe, a tym bardziej co oczywiste, gdy w wyniku urazu utraciliśmy kawałek ciała, jak np. palec (palec zabieramy ze sobą, jeszcze się przyda wink).

Drobnych otarć i skaleczeń nie musimy specjalnie pielęgnować, jeśli ranka jest drobna i nie krwawi, lepiej nawet jej nie zaklejać, ponieważ wtedy szybciej się zagoi, drobnych ran nie musimy szczególnie uporczywie dezynfekować, bo nasz organizm sam sobie z nimi poradzi.

Ran nie przemywamy spirytusem ponieważ może on uszkodzić tkanki, dodatkowo wysusza skórę, co utrudnia gojenie.

Jeśli rana nie jest na tyle duża by jechać na pogotowie, ale jednocześnie dość obficie krwawi, delikatnie ją uciskamy i jeśli zranienie dotyczy kończyny unosimy ją do góry. Jeśli rana jest głęboka, rozlazła, konieczne może być założenie szwów, obecnie w aptekach można też kupić specjalne cieniutkie plasterki które mogą przy mniej poważnych urazach za takie szwy posłużyć.

Kiedy pojawi się obrzęk, rana będzie się babrać, tzn. pojawi się wysięk, ropa, należy udać się do lekarza, bo oznacza to że doszło do zakażenia, przydatne w leczeniu ran sączących są plastry granuflex.

Oparzenia drobne, kuchenne nie wymagają interwencji lekarza, mogą jednak być bardzo bolesne, od razu po oparzeniu polewany oparzenie zimną wodą, nie minutę czy dwie, przynajmniej kilkanaście minut. Jeśli oparzenie jest spore i bolesne w aptekach dostępne są specjalne maści ułatwiające gojenie i niwelujące ból. Z dużymi oparzeniami natychmiast zgłaszamy się do lekarza, ich nieprawidłowe leczenie grozi wieloma powikłaniami.

Pomocny przy dużych ranach może być klei cyjanoakrylowy, ale w domowych warunkach nie polecam tej metody, to raczej ciekawostka i ewentualna możliwość, na wypadek gdybyśmy byli na jakimś totalnym odludziu a pod ręką akurat byłby klej wink

Prawidłowe opatrywanie raz i oparzeń jest bardzo ważne i zwiększa nasze szanse na uniknięcie powikłań jak i blizn, jeżeli blizna mimo to powstanie, należy pamiętać że największe szanse na jej bezinwazyjne zlikwidowanie są zaraz po jej pojawieniu się, stare blizny o wiele trudniej usunąć.

A wy jak sobie radzicie z ranami? Pamiętam jeszcze jak za czasów przedszkola rany polewało się gencjaną, ale od dawna już jej nie widziałam, jak i dzieci nią wysmarowanych.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak prawidłowo postępować z różnymi rodzajami ran.

Jestem kilka lat młodsza, a ten specyfik ledwo pamiętam.

3

U nas to było popularne, za dzieciaka często miałam fioletowe kolana, ale teraz już tego nie spotykam, kiedyś z automatu polewano otarte kolana czy łokcie u dzieciaków.

4

Chociaż skojarzyłam buteleczkę.

5

Na szczęście w moim domu ostatnio nie zdarzają się wypadki, ale jednak kilka, niektóre poważne, zaliczyliśmy. Ja sama kilka lat temu przecięłam nożem tętnice - tak niefortunnie, że od razu dwie, w miejscu ich złączenia. Oczywiście wylądowałam na pogotowiu, a leczenie trwało ponad miesiąc. Zresztą przez błąd lekarza opatrującego ranę o mało nie straciłam wtedy ręki. Ranę kazano opatrywać (przyłożyć gazik jałowy, a potem owinąć go bandażem elastycznym), a opatrunek co jakiś czas czas zwilżać boraksem - miał być stale wilgotny.

Z kolei mój tata podczas cięcia drewna na heblarce uciął sobie palec. Tutaj też konieczna była wizyta w szpitalu. Chirurg założył szwy i kazał przychodzić na kontrole.

Przy drobnych skaleczeniach najczęściej przemywam ranę zwykłą wodą utlenioną i w zależności od rozległości albo nie robię z tym nic, albo naklejam plasterek. Jakiś czas temu kupiłam plaster w sprayu, który pokrywa ranę cieniutką warstwą silikonowego opatrunku, ale przyznaję, że stosuję go tylko sporadycznie.

6

Ja drobnych skaleczeń w ogóle nie ruszam. Szwy miałam założone tylko raz kiedy byłam młodsza i tasakiem kroiłam kaizerkę, no cóż jak się potem okazało mój tata zrobił za dzieciaka to samo i mamy bliznę w tym samym miejscu big_smile

Potem miałam większy wypadek ze szkłem, do dziś mam kilka blizn na nadgarstku, ale tutaj właśnie zamiast szwów miałam te cieniutkie plasterki które trzymały krawędzie rany całkiem nieźle.

Za dzieciaka właśnie często miałam zdarte kolana, to w przedszkolu polewali je gencjaną.

Olinko Twoja opowieść brzmi strasznie, mogę sobie tylko to wyobrazić, a wyobraźnie mam bujną... brrr dobrze że wszystko dobrze się skończyło.

Twój tata z kolei zrobił to samo co mój dziadek, nie uciął sobie całych palców, ale dwa ma akie po kilka cm ucięte.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jak prawidłowo postępować z różnymi rodzajami ran.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024