,,Miłość jest najważniejsza''... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » ,,Miłość jest najważniejsza''...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: ,,Miłość jest najważniejsza''...

Kiedyś rozmawiałam z koleżanka o swoich problemach.
chciałam się wyżalić a ona była pod ręką.
Dziewczyna miała wtedy 26 lat wiec nie była już nastolatką.
Rozmawiałyśmy o życiowych problemach, związkach i ludziach którzy są w ciężkiej sytuacji.
W końcu stwierdziła ,, myślę że miłość jest najważniejsza''.

Czy waszym zdaniem miłość jest najważniejsza? Czy macie poczucie bezpieczeństwa jak partner was kocha?
A co jak przestanie? zostawi was dla innej.
Na moim oknie siadały dwa polne gołąbki, piękna parka. potem kot upolował jednego, ten drugi przylatywał już sam. czy to była miłość?
Miłość nie jest tylko dla ludzi. Miłość to chemia, to moim zdaniem instynkt.
co czyni nas ludźmi? Moim zdaniem rozsądek, lojalność, poświęcenie, wiara, umiejętność pokonywania problemów, poświęcanie się dla innych.
Miłość nie jest najważniejsza.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ,,Miłość jest najważniejsza''...

Miłość jest najważniejsza.
Ta odwzajemniona.

Sama miłość nie wystarczy, aby związek był udany (przynajmniej jednej ze stron).

To strasznie nieprawdziwe jak dla mnie.

Budując związek decydujemy się na wyrzeczenia, podejmujemy zobowiązanie. Co kiedy miłość znika?
Nie można zakładać że będzie trwać wiecznie.
Zdarza się kochać kogoś kto na to nie zasługuje, kogoś z kim nic nas nie łączy. Czy taka miłość może być najważniejsza? Kocha się dla siebie, miłość to egoizm.

4

Milosc to tylko slowo, a cala reszta na ktorej opiera sie zwiazek zalezy od czynow. Milo uslyszec od kogos ze nas kocha, ale niekoniecznie wtedy, kiedy w ogole tego nie okazuje czynami.

5

beata.grabczyk@o2.pl napisał/a:

Budując związek decydujemy się na wyrzeczenia, podejmujemy zobowiązanie.

Jak dla mnie to kompletne czarnowidztwo, zupełnie jakby związek miał być jakąś katorgą. Gdyby tak było, to raczej nikt by w związki nie wchodził, bo kto lubi sie męczyć za darmo? A jednak ludzie się ze sobą wiążą... Wyrzeczenia? Jakoś sobie żadnego nie przypominam. Jeśli chcę coś zrobić dla męża, bo go kocham i chcę mu sprawić radość, to jego radość cieszy również mnie i nie jest to zadne wyrzeczenie, a wyłącznie moja decyzja. Niczego nie muszę, za to dzięki miłosci wiele rzeczy chcę dla niego robić, a jesli czegoś nie chcę, to po prostu nie robię.
Zobowiązanie? Do czego niby jestem zobowiązana? Do wspierania męza czy wierności? To nie jest zobowiązanie, tylko oczywistość i jak sie kogoś kocha, nie potrafisz i nie chcesz inaczej. Chcę wspierać męża, bo go kocham i chcę mu byc wierna, bo nie wyobrażam sobie nikogo innego, tylko on dla mnie istnieje. Gdyby takie zobowiązanie mi przeszkadzało, to bym sie nie zobowiązywała. Widocznie nie jest dla mnie żadnym zobowiązaniem, tylko potrzebą serca.

Nie można zakładać że będzie trwać wiecznie.

Niczego nie można zakładać. Jak nie będzie trwać, to przestanę daną osobę kochać. Jak przestanę kochać, to chyba oczywiste że z kims takim nie będę, bo niby po co? Ale możemy też nie przestać kochać i byc parą 80-latków trzymających sie za ręce smile Tego i tak nie przewidzimy.   

Zdarza się kochać kogoś kto na to nie zasługuje, kogoś z kim nic nas nie łączy. Czy taka miłość może być najważniejsza? Kocha się dla siebie, miłość to egoizm.

Oczywiście, że może, chociaz to nieco destrukcyjne. Ale tak bywa, jestesmy ludźmi.
A człowiek jest egoistą i nie jest to żadne odkrycie.

Usłyszeć miło ale chyba milej mieć złudzenie że kocha...
chyba chodzi właśnie o tą naszą wiarę lub nadzieję bo to co ktoś mysli wie tylko on sam.
Wiec miłość brzmi pięknie ale czy naprawdę warto za nią ginąć?
Jeżeli to tylko moment który w każdej chwili może przeminąć.
Naukowcy zdefiniowali miłość jako substancję pojawiającą się w organiźmie podczas tak zwanego zakochania. Czy dla tej ulotnej chwili warto ryzykować wszystko czy lepiej kochać głową niż sercem?

7

To prawda, że każdy wie tylko sam, czy kocha, a my mozemy tylko miec nadzieję, ze tak jest. Ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby udawał człowiek od lat codziennie wiele razy okazujący żonie czy męzowi i słowami, i czynami, ze kocha i mu zależy, troszczy się i cieszy szczęściem drugiej osoby i jest dla niego najważniejsza. Po co niby miałby to robić, mnie by nawet sekundy było szkoda na takie udawanie i mojemu męzowi raczej też.   
Kochać to na moj chłopski rozum mozna tylko sercem, głową mozna ewentualnie pomyslec, zeby sobie krzywdy przy tym nie zrobić smile
Nie wiem, czy "warto ginąć" - żyję w normalnym kraju, dobrych warunkach i w czasach pokoju, nie mam więc takich dylematów. Mogę i kochać, i żyć, i robić wiele innych rzeczy. A przeminąć moze wszystko, kierując sie tą logiką można by od urodzenia usiąść i totalnie nic w życiu nie robić...

8

Milosc nie jest najwazniejsza, i ktos moze wejsc w niezly syf jak mysli, ze jest.

9

A ja myślę, że nie można powiedzieć obiektywnie że coś jest lub nie jest najważniejsze. Przeciez kazdy ma inne priorytety i nikt nie wejdzie w skórę innej osoby.

10

ChloeIllusion napisał/a:

A ja myślę, że nie można powiedzieć obiektywnie że coś jest lub nie jest najważniejsze. Przeciez kazdy ma inne priorytety i nikt nie wejdzie w skórę innej osoby.

Jak dla kogos najwazniejsza w zyciu jest milosc romantyczna, to powodzenia smile

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-05-14 23:42:35)

Ależ jest najważniejsza! Zwłaszcza miłość do samego siebie tongue

wink

12

Iceni napisał/a:

Ależ jest najważniejsza! Zwłaszcza miłość do samego siebie tongue

wink

No taka to tak big_smile A nie do chlopa czy baby.

13

NinaLafairy napisał/a:
ChloeIllusion napisał/a:

Jak dla kogos najwazniejsza w zyciu jest milosc romantyczna, to powodzenia smile

ehehe, dla mnie nie.
Jak przystało na rasowa egoistkę ja mam w serduszku miejsce tylko na 1 miłość - do siebie big_smile

Życie trzeba kochać,tak przy okazji ;-)

15

W sumie fajnie pojęta miłosc do kogoś jest pochodną miłosci do siebie smile Kochamy, żeby byc szczesliwszym i lepiej sie czuć, wiec tak naprawde robimy to z miłosci do siebie, a wtedy i miłosc do drugiej osoby moze byc wazna, bo przynosi szczęście nam samym i poprawia nasze zadowolenie z życia.

16

Dla większości miłość to tylko słowo smile Egoizm też, bo ktoś podbudowuje, uszczęśliwia.

17

Miłość jest ważna, ale tylko ta zdrowa, odwzajemniona, prawdziwa. Ważne jest nie jak się o niej mówi, ale jak się okazuje, o te małe gesty na co dzień.

Ile kobiet na tym forum płacze: kocham go, chociaż mnie bije/poniża/kontroluje itp. To nie jest miłość.

18

Widocznie ta milość jest dla tych kobiet ważna, choć nieodwzajemniona. A to, że to niezbyt dobrze dla nich samym, to inna sprawa.

19

A ja nie wierze w milosc. Dla mnie to tylko pojecie wymyslone przez ludzi. Jest chemia, szacunek, potrzeba, troska, wspolne wspomnienia itd to co cenentuje zwiazek ale nie ma czegos takiego jak milosc. Nawet to co czlowiek czuje do dziecka to instynkt przedluzenia gatunku, duma, przyzwyczajenie itd ale zeby jakies magiczne uczucie istnialo-watpie.

20

agnieszka103 napisał/a:

A ja nie wierze w milosc. Dla mnie to tylko pojecie wymyslone przez ludzi. Jest chemia, szacunek, potrzeba, troska, wspolne wspomnienia itd to co cenentuje zwiazek ale nie ma czegos takiego jak milosc. Nawet to co czlowiek czuje do dziecka to instynkt przedluzenia gatunku, duma, przyzwyczajenie itd ale zeby jakies magiczne uczucie istnialo-watpie.

A moze poprostu to o czym piszesz jest obrane w jedno slowo "milosc"? Nie myslalas o tym? Lepiej jest powiedziec "kocham Cie" czy "czuje do Ciebie chemie, mam do Ciebie szacunek, troszcze sie o Ciebie, mamy wspaniale wspolne wspomnienia, potrzebuje Cie" i miliony jeszcze innych rzeczy, ktorych wymienienie zajeloby wieki? wink
milosc dla kazdego z nas ma tak naprawde rozne znaczenie, kazdy czuje ja inaczej, kazdy interpretuje ja na swoj sposob, a tak naprawde to sa wszystkie cechy,ktore lubimy w drugiej osobie ujete w jedno slowo. Tyle

21 Ostatnio edytowany przez Excop (2015-05-17 10:12:04)

agnieszka103 napisał/a:

No, z takim podejściem to Ty nie przeżyjesz tego, o czym mówisz, że tego nie ma.
Będziesz analizować każde słowo, gest, spojrzenie pod kątem procesów chemicznych zachodzących w organizmie, z encyklopedią albo podręcznikiem biochemi w ręku?
Odzieranie miłości z jej romantycznej otoczki, tej znanej z z poezji i ograniczenie jej do fizjologii związanej z prokreacją czyni ją niewartą zachodu, ryzyka niepowodzenia i rozczarowania.
Ta jedna, jedyna sfera życia powinna być wolna od przekładania jej na zespół czynników fizyko-chemicznych zakodowanych w gnomie.

22

o miłości i Miłości, jeśli ktoś chce poczytać, doczytać i sobie odkryć i w sobie odkryć: książka "tylko miłość się liczy" ks. Twardowski.
(dla Tych sceptyków najbardziej)

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » ,,Miłość jest najważniejsza''...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024