Jak pozbyć się negatywnych emocji wywołanych przez środowisko w pracy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak pozbyć się negatywnych emocji wywołanych przez środowisko w pracy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Jak pozbyć się negatywnych emocji wywołanych przez środowisko w pracy?

Witajcie,
Kobietki mam problem, który związany jest z otoczeniem w pracy. Pracuję w magazynie logistycznym. Jak wiadomo, w takich miejscach jest duża rotacja. W związku  z tym spotykam tam czasami "wybitne" osobowości i multum różnych charakterów.
Ja należę do stałych pracowników, którzy się nie opierdzielają. Szanuję każdą pracę i wykonuję ją jak najlepiej.
Niestety większość osób pracujących tam, przychodzi z nastawieniem " mam wyj****". Dodam, że pracuję  w Holandii, więc większość Polaków żyję tam od weekendu do weekendu, grunt, żeby na palenie wystarczyło. Ja mam inny cel. Przyjechałam tu, żeby czegoś się dorobić.
A więc, często bywa tak, że ja nadrabiam, za jedną, dwie...nawet 3 osoby. A one chodzą jak mimozy, tu sobie pogadają, tu posiedzą itp. Nie moja sprawa, każdy odpowiada za swoje podejście do pracy...Niestety, ostatnio zauważyłam, że rodzi się we mnie toksyczne podejście do takich osób. Bo po co oni przychodzą tam pracować, skoro ciągle narzekają i mało co robią. W tym tygodniu mamy urwanie głowy. Jest bardzo dużo pracy, więc ja biegam po 12h i daję z siebie 100%, a dziewczyna obok wygląda jakby spała. Zdenerwowałam się i podczas rozmowy na przerwie wspomniałam osobą, które Nami "kierują", że taka laska się nie nadaję. Inni być może to usłyszeli, ale miałam to w nosie, że jestem kapusiem. W sumie to oni widzą jak ona pracuję, więc tylko zwróciłam im uwagę, żeby jej dali to do zrozumienia.
Błahy problem...być może, ale kiepsko się z tym czuję. Irytują mnie takie osoby i nie potrafię być życzliwa dla nich. A z natury jestem sympatyczną osobą. Teraz staję się aspołeczna przez takie towarzystwo. Nie jest mi z tym dobrze. Nie wiem, może to ze mną jest problem i to ja powinnam mieć wyrzuty sumienia, że zachowuję się nie fair wobec "koleżanek" w pracy? Jak uważacie?

Właśnie takie sytuację rodzą we mnie niezdrowe emocję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pozbyć się negatywnych emocji wywołanych przez środowisko w pracy?

Ja mam podstawową zasadę.
Praca pracą. A życie życiem. Przekraczając próg domu zapominam o pracy. Bo sam zespół najbliższy mam fajny, ale atmosfera ogólna jest średnia. Zła nawet. Ja uważam, że powinnaś patrzeć tylko na siebie. W pracy najlepiej nie zawierać za wielu znajomości. Moim zdaniem. Sama piszesz, że jest duża rotacja, a Ty pracujesz tam cały czas. Szefostwo więc widzi, kto się opierdala, a kto pracuje.
A co do mieszkania za granicą. Wszyscy znajomi którym się powodzi mówią, żeby się integrować z miejscowymi. Najlepiej się na tym wychodzi. Bo Polacy niestety często kiszą się we własnym sosie i własnym środowisku.

3

Wiem co miałaś na myśli w Polsce to też częste.I wiadomo temu, który zap....a i jeszcze musi zrobic za taka mimozę - przysłowiowy nóż w kieszeni się otwiera.Ale - może niepotrzebnie powiedziałaś szefostwu.Lepiej było wytłumaczyć mimozie, tak konkretnie, że nie masz zamiaru za nią pracować.Nie warto być kapusiem, rozumiem, że emocje cię poniosły,ale nie warto.

4 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2015-05-02 17:50:38)

Nie przesadzajmy.
Ja tez mieszkam i pracuje w Holandii.

Mam kolezanke poznana juz tutaj, utrzymujemy kontakty, pomagamy sobie i jest w porzadku. Monia przyjechala tu z PL 6 lat temu.

Obecnie jestem jedyna Polka w mojej firmie.

Badac w delegecji napatrzylam sie na "pracujacych" polakow. Doskonale cie rozumiem. Od powrotu z owej delegacji ciesze sie, ze dwaj pracujacy przede mna a jeden troszke ze mna Polacy "wyrobili" nam bardzo dobra opinie. Jestesmy cenionymi fachowcami, szanowanymi i lubianymi ludzmi.

Cos ci poradze: rob swoje i nie reaguj na slaba czyjas prace. Nie ty od tego jestes. Mozesz sobie narobic tylko klopotow i nieprzyjemnosci. A niemila atmosfera zagesci sie jak zupa po dodaniu smietany...

A tak w ogole to w jakim miescie mieszkasz w Holandii?

5

Naiwna Ja: nie jestem kapusiem, bo to mi sprawia przyjemność. Jeśli sama zwracam komuś uwagę, to lecą na mnie oskarżenia typu: jesteś takim samym pracownikiem jak ja, więc nie mów mi co mam robić" itp.

Mieszkam w Tilburgu.

6 Ostatnio edytowany przez koni (2015-05-02 23:16:05)

Witaj Kuropatwa!
Po prostu Cie ponioslo. Sama robisz za trzech, a ktos obok sie obija.. Uspokoje Cie. Szefostwo dobrze wie, kto jak pracuje i mysle ze bedzie to widac przy wyplacie lub ewentualnej premii.
Co masz zrobic z emocjami? Chyba zobojetniec na to. Rob swoje i nie patrz na innych. To nie jest Twoja kolezanka, tylko dziewczyna z ktora pracujesz. I pewnie juz nie za dlugo. Jej uwagi zwracac nie mozesz, a nawet nie polecam, bo moze Ci odpowiedziec tak, ze w piety pojdzie i tylko niepotrzebnie Cie zdoluje. Nie reaguj na to. Sprobuj sie odciac.
Musisz jakos przetrwac.
Glowa do gory! smile

7

kuropatwa87 napisał/a:

Nie wiem, może to ze mną jest problem i to ja powinnam mieć wyrzuty sumienia, że zachowuję się nie fair wobec "koleżanek" w pracy? Jak uważacie?

Właśnie takie sytuację rodzą we mnie niezdrowe emocję.

Pytanie brzmi jak koleżanki zachowują się względem Ciebie (nawet gdyby były "słabe" w tym wszystkim to jednak powinny w takim wypadku starać się jeszcze bardziej?) i DLACZEGO zatrudniają w firmie tego typu osoby? Ja na Twoim miejscu porozmawiałabym z kierownictwem, a jak to nie zmieni Ich podejścia do tego typu spraw. Radzę dla własnego spokoju zmienić pracę, może wtedy oprzytomnieją.
Jeśli dobrze wykonujesz Swoją pracę to w Holandii znajdziesz pracę smile.

8

Dlaczego ma odchodzic z pracy? Chyba, ze nie dadza jej zyc przez to, ze poszla "na skarge". Wtedy jak najbardziej. Jednak poki co powinna zajac sie swoja praca a "kolezanki" z pracy ignorowac i tyle.

Tilburg...

Ja: Bergen op Zoom...

Gdybys chciala pogadac, daj znac, nieco samotnie mi tutaj...

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak pozbyć się negatywnych emocji wywołanych przez środowisko w pracy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024