xetanor zespół serotoninowy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » xetanor zespół serotoninowy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: xetanor zespół serotoninowy

Witam,

od paru lat walczę z lękami (głównie fobia społeczna i agorafobia..), do tego doszła nerwica. W sumie to jestem ostatnio kłębkiem nerwów.
Kiedyś chodziłam do psychiatry, ale sama rzuciłam leki. Minęły prawie 2 lata i.... mój zły stan zdrowia (boję się, pocę, trzęsą mi się ręce, nie mogę kierować samochodem, czuję że zaraz zemdleje, typowe objawy lęków). Wróciłam do leków.
Wiem, że to nie jest dobry pomysł, bo kiedyś działały one jak placebo. Tylko, że skutki po odstawieniu były masakryczne, prądy, złe samopoczucie, szumy...

poszłam do dr i przepisała mi xetanor plus jakąś nalewkę z głogu, konwalii na receptę, oraz doraźnie neurol.
wywiad był krótki, mam brać pół tabletki dziennie. Niestety odczuwam po prawie 2 tyg. brak jakiejkolwiek poprawy...
w sumie to ostatnio czułam się jeszcze gorzej: strasznie mi wali serce, pocą ręce, jestem senna, mam zero zero! apetytu, plus nudności.
w ulotce było napisane o tzw. zespole serotoninowym i przestraszyłam się. Lekarka odpowiedziała, że to...może od połączenia xetanoru z kawą!
owszem, napiłam się raz latte, ale teraz nie piję kawy i czuję ucisk w piersi, ręce dygoczą i boję się wyjść z domu, jechać gdzieś.
co robić? czy ten lek na mnie nie działa? brał go ktoś? miał podobnie? bo już nie wiem co robić...
mam obowiazki, wyjazdy, a przez te okropne poczucie (lęki, plus slabość itd. nie mogę funkcjonować. sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: xetanor zespół serotoninowy

A te nalewki ziołowe bierzesz? Konwalia ma silne działanie nasercowe. Może koliduje z xetanorem?

3

to dlaczego dr by to przepisała razem, skoro by kolidowało? (to nalewka z konwalii, waleriany, głogu, alkohol)
czasem biorę łyk, byłam po tym taka otumaniona, senna.
wczoraj napiłam się przed snem i nie mogłam zasnąć, jakbym kawy mocnej się napiła... całą noc się kręciłam z boku na bok.

jestem ciekawa czy ten Xetanor w ogóle na mnie podziała... mam obowiązki, a zmiana leku - to trzeba poczekać ileś na działanie... ;/

4

Bardzo dziwna sprawa. Wszędzie piszą,że przy jakichkolwiek lekach tego typu alkohol ZAKAZANY, bo wywołuje właśnie takie skutki uboczne jak opisujesz. A tu lekarz Ci zapisuje dodatkowy lek z alkoholem sad Odstaw ziółka, poczekaj dwa tygodnie na działanie leku big_smile Pozdrawiam

5

mnie też to trochę zdziwiło...
ale wiadomo, że nie piję tej nalewki nie wiadomo ile (czyli to nie tak jak po jednym piwie, czy wódce) - jeden łyk i to wszystko, po niej jestem spokojniejsza i śpiąca.

tylko trochę mi teraz serce mocniej bije, do tej pory nic z okolic serca (boleści, kucie, walenie) nie miewałam, czy to aby od leków? a może zwykła nerwica?

składniki to konwalia, waleriana, głóg, oraz alkohol, etanol.
odstawiłam ją i czekam na efekty leku... xetanoru... po ilu max. czasie dać sobie spokój, bo jak nie zadziałał, to już nie zadziała?
po miesiącu?

6

myślę że trzeba dać ok 2 miesiace temu lekowi

7

aż tyle? no to sobie poczekam sad
szkoda, że dr mi nic nie powiedziała...

8

Lekarki nie powinny sugerować czasu, bo czasami załapuje od razu, a siła placebo też jest wielka i czasami działa na niekorzysć. To taka indywidualna kwestia, dlatego to takie ciężkie.

9

może brać po całej niż pół? bo działa słabiutko na razie...
biorę pół od 3 tyg.

10

mala_mi220 napisał/a:

Witam,

od paru lat walczę z lękami (głównie fobia społeczna i agorafobia..), do tego doszła nerwica. W sumie to jestem ostatnio kłębkiem nerwów.
Kiedyś chodziłam do psychiatry, ale sama rzuciłam leki. Minęły prawie 2 lata i.... mój zły stan zdrowia (boję się, pocę, trzęsą mi się ręce, nie mogę kierować samochodem, czuję że zaraz zemdleje, typowe objawy lęków). Wróciłam do leków.
Wiem, że to nie jest dobry pomysł, bo kiedyś działały one jak placebo. Tylko, że skutki po odstawieniu były masakryczne, prądy, złe samopoczucie, szumy...

poszłam do dr i przepisała mi xetanor plus jakąś nalewkę z głogu, konwalii na receptę, oraz doraźnie neurol.
wywiad był krótki, mam brać pół tabletki dziennie. Niestety odczuwam po prawie 2 tyg. brak jakiejkolwiek poprawy...
w sumie to ostatnio czułam się jeszcze gorzej: strasznie mi wali serce, pocą ręce, jestem senna, mam zero zero! apetytu, plus nudności.
w ulotce było napisane o tzw. zespole serotoninowym i przestraszyłam się. Lekarka odpowiedziała, że to...może od połączenia xetanoru z kawą!
owszem, napiłam się raz latte, ale teraz nie piję kawy i czuję ucisk w piersi, ręce dygoczą i boję się wyjść z domu, jechać gdzieś.
co robić? czy ten lek na mnie nie działa? brał go ktoś? miał podobnie? bo już nie wiem co robić...
mam obowiazki, wyjazdy, a przez te okropne poczucie (lęki, plus slabość itd. nie mogę funkcjonować. sad

Bralam Xetanor dluzszy czas. Nie mialam skutkow ubocznych zadnych ale to sprawa indywidualna zawsze.
Na efekty rzeczywiscie mozna tyle czekac. Moze sprobuj skonsultowac tez z innym lekarzem. Zycze zdrowka :-)

11

No ja właśnie pobrałam go prawie 1,5 miesiąca, już niedługo miną 2 i teraz działał...ale ostatnio czuję się, jakby lęki wróciły.
Dziwne. Kiedyś jak brałam citronil - lęków nie miałam, a xetanor biorę pół i pół z pół... jakby raz było ok, śpiąca jestem, wesoła, a potem wpadam w dół, zamulam, gapię się w ścianę, pocą mi się łapy. Nie rozumiem działania tego leku.

Mam teraz sporo stresów, życie osobiste sie sypie, studia... i myślę, że zaden lek nie jest cudotwórcą i moze poprawić, ale zniwelować calkiem? nie wierzę w to...
a Tobie agata pomógł całkiem? jak było z odstawieniem go?

12

Zespół serotoninowy występuje przy naprawdę ostrym przedawkowaniu SSRI albo równoczesnym zażyciu substancji podnoszących poziom serotoniny. - w uproszczeniu.
Paroksetyna jest silnym lekiem, miałaś-masz objawy uboczne - z wikipedii:
"Objawy uboczne

Nudności, osłabienie libido, spłycenie snu, wymioty, suchość w ustach, nadmierna potliwość, brak apetytu, senność, bóle głowy, obniżenie progu drgawkowego, lęki, pobudzenie, "

Poproś lekarkę o paczkę Afobamu albo inne benzodiazepiny do brania doraźnie.
Znacznie łagodzą te efekty uboczne, a wszelkie zaburzenia lękowe odpuszczają zupełnie po 20 minutach od zażycia leku.
Zła wiadomość jest taka, że nie można łykać tego codziennie, bo już po ~3-4 tygodniach rozwija się uzależnienie fizyczne.
Nie spotkałem się z innym lekiem który załatwia sprawę natychmiast.

13 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-06-03 20:14:35)

mala_mi220 napisał/a:

może brać po całej niż pół? bo działa słabiutko na razie...
biorę pół od 3 tyg.

Bierz tak, jak kazała lekarka - to ona jest po medycynie, nie Ty.

Leki tego rodzaju zaczynają działać po 2, często 3 miesiącach. Także nic dziwnego, że po 2 tygodniach nie ma rezultatu.
Najgłupsze, co można zrobić, to zmieniać dawki samodzielnie, albo co gorsza zaprzestać ich przyjmowania.

Druga sprawa jest taka, że leki, to nie wszystko. Myślałaś nad psychoterapią?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » xetanor zespół serotoninowy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024