Drugie życie klatki dla ptaków - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Drugie życie klatki dla ptaków

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Drugie życie klatki dla ptaków

Czy została jeszcze komuś niepotrzebna klatka dla ptaków?  To ciekawe, co można z niej wykombinować. Klatki o ozdobnych kształtach, odpowiednio pomalowane, mogą służyć jako element wystroju salonu.  A te bardziej zwyczajne znajdują zastosowanie jako wieszaki na kartki albo biżuterię. Ptasia  klatka może posłużyć  też jako romantyczne oświetlenie. Wystarczy wstawić  świece albo ładną elektryczną lampkę.
Kiedy znajdziemy odpowiednią roślinę pasującą do jej wnętrza, możemy stworzyć nietypowy kwietnik. Możliwości jest wiele. Ale czy zwyczajna star klatka po odświeżeniu będzie wyglądała wystarczająco ładnie?
Sama mam taką zwyczajną ptasią klatkę po papudze i zastanawiam się, które zastosowanie byłoby dla niej najlepsze. Nie tracę nadziei, że jeszcze coś uda się z niej stworzyć. A może znalazłyby się  jeszcze  jakieś inne pomysły?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Drugie życie klatki dla ptaków

Moja koleżanka w ogrodzie przy domu ma zrobioną piękną kompozycję, a jednym z jej elementów jest właśnie klatka dla ptaków - wysoka, okrągła, odmalowana na biało. Trzeba przyznać, że wygląda to nie tylko oryginalnie, ale też przyciąga wzrok, co znaczy, że zamierzony efekt niewątpliwie został osiągnięty wink.

3

Szkoda, że nie posiadam ogrodu. Na zewnątrz ewentualnie mogłabym wykorzystać w zimie jako karmnik dla ptaków:) Przymierzam się do kwietnika, ale niestety nie mam odpowiedniego do niej kwiatka.

http://rs677.pbsrc.com/albums/vv132/shabby_chic/klat001.jpg~c100
Źródło" internet

4

Summerka napisał/a:

Szkoda, że nie posiadam ogrodu. Na zewnątrz ewentualnie mogłabym wykorzystać w zimie jako karmnik dla ptaków:) Przymierzam się do kwietnika, ale niestety nie mam odpowiedniego do niej kwiatka.

http://rs677.pbsrc.com/albums/vv132/sha … 1.jpg~c100
Źródło" internet

A może posiać w doniczce groszek pachnący i wstawić do klatki, będzie miał po czym się wspinać.
Albo sadzonkę truskawki pnącej. Będzie i smacznie i ładnie.

5 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-04-08 09:59:49)

Kleoma napisał/a:
Summerka napisał/a:

http://rs677.pbsrc.com/albums/vv132/sha … 1.jpg~c100
Źródło: internet

A może posiać w doniczce groszek pachnący i wstawić do klatki, będzie miał po czym się wspinać.
Albo sadzonkę truskawki pnącej. Będzie i smacznie i ładnie.

Kleoma podoba mi się ten pomysł.(Miło cię tu widzieć!) Tylko jedno pytanie. Czy groszek i truskawki   wyrosną w nienasłonecznionym miejscu?

6

Groszek i truskawki lubią słońce.
Na zacienione miejsca to może być np. bluszcz, który klatkę ładnie oplecie.

7

A z kwitnących lubiących cień to np. niecierpek. Albo fuksja.

8

Mnie sie ten pomysl niezbyt dobrze kojarzy. Klatki ladne, finezyjne, o ciekawych ksztaltach raczej nie nadaja sie dla ptakow, chyba ze ktos je lubi torturowac i zamykac w malutkich przestrzeniach, klatki zapewniajace ptakom w miare komfort i swobode (?) nie nadaja sie raczej do celow ozdobnych.

Taka klatka rodem z ubieglego wieku wzbudza tylko moj niepokoj - nie widze w niej "piekna" a tylko symbol zniewolenia. Nie moge patrzec i podziwiac kompozycji bo jedyne nad czym sie zastanawiam to co sobie myslala osoba zamykajac zwierze w takiej klatce dla wlasnej uciechy...

9

Iceni a co, Twoim zdaniem, można zrobić ze starą ptasią klatką? Trochę szkoda mi jej wyrzucić, a nikomu z moich sąsiadów nie jest potrzebna.
Iceni nie mam doświadczeń hodowlanych z fuksją.
Kleoma bluszcz ładnie by ją oplótł, a jednak lepiej by wyglądała z kwitnącą rośliną.

10

Fuksja to jest kwitnąca roślina. Ma kwiatki w różnych odcieniach różu, czerwieni, fioletu. Pięknie wygląda.
Nie jest wymagająca. Trzeba posadzić w donicy z dobrą ziemią, podlewać gdy ma sucho, od czasu do czasu podlać nawozem do kwiatów w odpowiedniej proporcji lub włożyć jej w ziemię takie specjalne pałeczki nawozowe.

11

Summerka napisał/a:

Iceni a co, Twoim zdaniem, można zrobić ze starą ptasią klatką? Trochę szkoda mi jej wyrzucić, a nikomu z moich sąsiadów nie jest potrzebna.
Iceni nie mam doświadczeń hodowlanych z fuksją.
Kleoma bluszcz ładnie by ją oplótł, a jednak lepiej by wyglądała z kwitnącą rośliną.

Moim zdaniem mozna ja oddac na zlom.
Ile jestes w stanie upchnac w domu rupieci i dupereli bo "szkoda je wyrzucic"?

Kwiatek moze i bedzie ladnie wygladal, ale to bardzo nie praktyczne - jezeli sie w tej klatce rozrosnie, a zwlaszcza jesli ja oplecie, to nie da sie go z tamtad wyjac. Czyli albo bedziesz musiala go myc razem z klatka, albo razem z ta klatka bedzie stal zakurzony.

Na dodatek zapomnij o przesadzaniu - jezeli oplecie klatke bedzie taka rosline trzeba zniszczyc zeby ja wyjac.

Najpierw ta nieszczesna klatka byla wiezieniem dla jakiegos ptaka, a teraz ma byc wiezieniem dla jakiejs rosliny. tongue Ciekawe czy za rok, dwa bedziesz sie cieszyc kiedy bedziesz stac z nozyczkami nad kwiatkiem, ktory pielegnowalas pezez te dwa lata i zastanawiac sie ktore galazki musisz poucinac, zeby go z tej cholernej klatki wyjac tongue

Nie wszystko co ladnie wyglada na zdjeciu sprawdza sie w praktyce.

Wytnij kilka pretow, pomaluj nierdzewna farba i zrob z niej karmnik albo poidelko dla ptakow. Wtedy przynajmniej przyniesie radosc, a nie stanie sie kolejnym wiezieniem tongue

12

Iceni

Wiele roślin lubi być mocno przycięte bo dzięki temu wydają nowe jeszcze silniejsze pędy.

13 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-04-08 15:48:09)

Wiele roslin tak, tylko ktore z nich beda sie nadawaly do uprawy w malutkiej doniczce? Przeciez wiaderka do klatki nie wstawisz. Padl pomysl bluszcza - akurat bluszcz przycinania nie potrzebuje za bardzo. Fuksja natomiast tak, z tym, ze przycieta wyglada okropnie.

Przeciez ja nikomu tego nie zabraniam big_smile mnie sie tylko po prostu to nie podoba tongue

Edit: Ogladajac zdjecia w necie spodobal mi sie pomysl wykorzystania klatki jako "swiecznika" wink to akurat mogloby byc dosc funkcjonalne.

14

Ja jeszcze nie zdecydowałam. Na razie myślę  o pomalowaniu klatki. Chyba, że znajdzie się ktoś, kogo będę mogła nią obdarować. Klatkę mam w piwnicy, a przypomniałam sobie  o niej przy okazji porządków. Wizja groszku pachnącego mną owładnęła. Ale to chyba pomysł na działkę albo  ogródka.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Drugie życie klatki dla ptaków

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024