Klub miłośników perliczek ;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Klub miłośników perliczek ;)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-01 20:08:15)

Temat: Klub miłośników perliczek ;)

Dziewczyny, chłopaki -własnie upiekłam swoją pierwszą w życiu perliczkę i jestem zachwycona smakiem tego mięsa!

Perliczka, to taki znany od lat, ale ostatnio jakby zapomniany ptak:

http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/007/511/7511838_800.0.jpg/perliczka.jpg

O ile na wsiach można go jeszcze spotkać, to w mieście mało kto o nich słyszał. Ja też już prawie zapomniałam o ich istnieniu (moja babcia je hodowała w czasach mojego dzieciństwa więc jeść jadłam, ale smaku już zupełnie nie pamiętałam).

Perliczka ma znacznie mniej tłuszczu niż kura, mniej więcej tyle, co młody kurczak, natomiast mięso odrobinę ciemniejsze, trochę jak kaczka, ale od kaczki znacznie chudsze. Z kilogramowej perliczki podczas pieczenia wytopiło się niecałe pół szklanki tłuszczu. Smakuje troszkę jak dziczyzna.

Na opakowaniu podany był czas pieczenia około 65-70 minut w temp. 180 stopni, ja piekłam w trochę niższej z termoobiegiem, za to dłużej i dopiero pod koniec podwyższyłam na parę minut temperaturę, żeby się skórka ładnie
zrumieniła smile Właściwie niczym szczególnym jej nie przyprawiałam, natarłam tylko trochę słodką papryką z pieprzem, a jak się zaczęła rumienić parę razy polałam tylko wywarem powstałym w brytfance i posypałam odrobiną soli tak w połowie pieczenia.

W przepisach często autorzy podpowiadają, żeby moczyć perliczkę w solance kilka godzin przed pieczeniem, ale ja sobie ten etap darowałam, bo chciałam zobaczyć jak smakuje taka naturalna, czysta perliczka - i wydaje mi się, ze to moczenie w solance jest zupełnie niepotrzebne.

http://www.donaldrussell.com/media/catalog/product/cache/1/image/310x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/w/h/whole-guinea-fowl-capon-01_3.jpg

Prawdopodobnie, jeżeli mi się znowu uda kupić świeże i ładne mięsko perliczki, w przyszłym tygodniu będę testowała gotowanie rosołu smile

Smacznego

(Zdjęcia oczywiście znalezione w sieci, z mojej perliczki już niewiele zostało big_smile )

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Klub miłośników perliczek ;)

Nie jadłam nigdy innego ptactwa niż kaczuszka, gęś, indyk, kurczak, ale z moich obserwacji wynika że ogólnie prócz kurczaka i jako tako kaczki cała reszta odeszła w zapomnienie, nawet indyka ciężko kupić, z gęsią podobnie, o perliczkach i kuropatwach nie wspominając, a nawet ostatnio znalazłam przepis na rosół z kuropatwą, i tak się zastanawiałam skąd niby mam ją wziąć hmm

Podobna tendencja dotyczy nie tylko drobiu, ale i wielu kasz i warzyw, gdzieś zniknęły, a młodzi ludzie robią wielkie oczy "a co to za warzywo, jakieś egzotyczne?", trochę przykro, bo wiele dobrych i wartościowych rzeczy gdzieś znika...

Wygląda pysznie, dodałabym tam jeszcze żurawinki wink Choć ja sama mięska nie jem, to mój na pewno chętnie by zjadł big_smile

3 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-01 20:57:55)

Z tego co wyczytałam szukając przepisów w Lidlu i Aldi i Tesco czasem bywają perliczki.

Zwykle  w okolicach Bożego Narodzenia  i Wielkanocy więc niedługo możesz zacząć się rozglądać  wink

(Cena to około 20-25 zł/kg)

Trzeba tylko dokładnie przeszukać półki - tutaj są w ciągłej sprzedaży prawie, ale na cały market było tylko 6 sztuk.

4

U nas w Lidlu bywają kaczuchy, ale perliczki nigdy nie widziałam, też mała mieścina nie wszystko do nas dociera a jak dociera to w małych ilościach, ostatnio wycofali chlebek który jadłam ciemny z śruty bo podejrzewam mało kto go kupował i tak coraz mniej hmm w sobotę jak byłam to ani jajek, ani sałaty, ani kurczaka, no totalnie nic nie było tongue

Ale będę wypatrywać a nóż się trafi smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Klub miłośników perliczek ;)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024