Meteoropatia (Meteopatia)- jak sobie z nią radzić, komu zagraża? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Meteoropatia (Meteopatia)- jak sobie z nią radzić, komu zagraża?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Meteoropatia (Meteopatia)- jak sobie z nią radzić, komu zagraża?

Chociaż meteopatia nie jest niczym szczególnie groźnym (w większości wypadków, są jednak takie, w których wrażliwość na pogodę jest tak duża, że może doprowadzić np. do zawału serca), może znacznie skomplikować życie osób wrażliwych na zmiany pogody.

Szczególnie narażone są osoby starsze, przewlekle chore.

Objawy to depresja, bóle stawowe i kostne, bóle głowy, bóle kręgosłupa, bóle dawnych urazów, zawroty głowy, niestabilne tętno i ciśnienie tętnicze.

Nie jest to jednostka chorobowa, nie ma na nią żadnego konkretnego lekarstwa, jednak wielu ludzi cierpi, zwłaszcza w klimacie takim jak nasz, ciągle zmiennym.

Zaostrzenie chorób w związku z pogodą może dotknąć osoby chore na astmę, serce, reumatyzm.

Co możemy zrobić, by uchronić się przed tym zjawiskiem, lub jeśli już odczuwamy dolegliwości załagodzić je?

Jednym z podstawowych sposobów jest ruch, wzmacnia serce, poprawia krążenie, dotlenia. Ważne jest aby wzmacniać organizm, dbać o prawidłową dietę, o to by nie wpaść w niedobory witamin i minerałów, ważny jest też poziom dobrego cholesterolu. Można wzmacniać organizm za pomocą ziół. Im silniejsze ciało i lepiej kontrolowane choroby przewlekłe, tym mniej uciążliwe będą objawy.

Naukowcy są podzieleni, jedni uznają ogromny potencjał pogody, inni mówią że to zwykła hipochondria, no cóż niech powiedzą to mojemu barkowi, który idealnie ostrzega mnie przed każdą zmianą pogody wink

Dodatkowo ciemna, ponura pogoda zaburza produkcję melatoniny i może prowadzić do bezsenności i innych zaburzeń snu.

A co Wy myślicie, uznajecie wrażliwość na pogodę, czy według Was to bujda? Może już odczuwacie jakieś objawy? Zapraszam do dyskusji.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Meteoropatia (Meteopatia)- jak sobie z nią radzić, komu zagraża?

To nie bajka, nie bujda. smile
Z dokładnością do kilku dni potrafię (jak na wiedźmę przystało tongue) przewidzieć zmianę pogody. Pięknie, słonecznie za oknem, a ja ni z gruszki, ni z pietruszki informuję, że w Tatrach (czyli kilkaset km ode mnie) za 2-3 dni wiać będzie halny. Początkowo osoby, którym o tym mówiłam patrzyły na mnie jak na wariatkę; teraz, po latach moich przepowiadanek pytają: "Znowu dopadła Cię migrena?". Kiedyś (bo 'meteopatką' zaczęłam być mając lat 8-9, przynajmniej od tego wieku kojarzę objawy) myślałam, że jest to jakaś moja fanaberia, ale moje spostrzeżenia potwierdzili leczący mnie lekarze, wśród nich wysokiej klasy specjaliści z poradni leczenia bólu.

Co robię?
Od lat leczę swą migrenę. Gdy tylko mogę i warunki pozwalają, ładuję moje baterie słoneczne (takie dziwne mam zasilanie big_smile). Sporo i szybko chodzę, pływam, chodzę do fińskiej sauny. Jem zdrowo (czytam uważnie etykiety i unikam różnej chemii), piję spore ilości (ok. 2 l dziennie) wody mineralnej. Jestem pogodnym człowiekiem. smile

3

Wielokropek napisał/a:

Z dokładnością do kilku dni potrafię (jak na wiedźmę przystało tongue) przewidzieć zmianę pogody. Pięknie, słonecznie za oknem, a ja ni z gruszki, ni z pietruszki informuję, że w Tatrach (czyli kilkaset km ode mnie) za 2-3 dni wiać będzie halny.

Niesamowite... smile

Sama raczej nie odczuwam żadnych dolegliwości związanych ze zmianą pogody, czasem tylko, kiedy ciśnienie jest bardzo niskie, czuję się lekko ospała. Niemniej mam znajomą, którą w chłodnym, wilgotnym okresie jesienno-zimowym bolą nadgarstki. Bolą ją tak bardzo, że uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. W tym okresie nie pomaga standardowe smarowanie maściami, nacieranie rozgrzewającymi olejkami, przyjmowanie leków. Z nastawieniem "byle do wiosny" musi to po prostu przeczekać.

4 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-02-20 13:13:37)

Ja też mam radar na pogodę, moję lewą rękę, dokładnie obojczyk+ bark, jak czytałam kilka dni temu pogodę to dziś i miało być pochmurnie i ponuro, a mnie w nocy ręka bolała i tak sobie myślę, że będzie jakaś zmiana, ale przecież miało nie być, a jak dziś świeci słońce, a wczoraj padał deszcz, ręka jednak miała rację w przeciwieństwie do prognozy wink

No i też jak jest właśnie wilgotno i zimno to niestety jest tragicznie, wyżej wspomniany obojczyk + bark, kolano, biodrio, nadgarstki, ale tak skrajnie bywa na szczeście rzadko. Ręka jednak nie odpuszcza i prawdopodobnie będę musiała iść na operację, jeśli chce się uwolnić od tego bólu, a przyznam że żaden ból jaki miałam w życiu doświadczyć, a trochę miałam nie jest tak potworny jak ból tej ręki , to moja zmora. Niestety jestem w trakcie dokładnych badań czy ból tej ręki na pewno pochodzi od ręki (możliwe że od kręgosłupa)

5

Wilgotno i zimno? Muszę być opatulona kocem, bo inaczej moje stawy przypominają o swoim  istnieniu. Teraz, gdy mam tyle lat, ile mam, ten widok już nie jest taki szokujący. Ale gdy siedziałam zawinięta mając lat dwadzieścia kilka? Jakie słyszałam komentarze, lepiej nie pisać. Poczłapałam do lekarza, poskarżyłam się i poprosiłam o jakieś rozwiązanie problemu, a on - cudnym człowiekiem będąc, rzekł: "Koc/ciepło Pani pomaga? To proszę się zawijać, opatulać i nie zważać na idiotyczne uwagi bezrozumnych ludzi."
By było śmieszniej. Uwielbiam i doskonale funkcjonuję po... kriokomorze.

6

Ja się dobrze czuję kiedy jest duży mróz (no prócz mojej astmy, ona tego nie lubi), ale świeci słońce, jest dobre ciśnienie, ale jak jest zimno i wilgotno no to niestety włazi w kości strasznie, mi już za dzieciaka lekarz powiedział że mam skłonności do reumatyzmu i prawdopodobnie będę kiedyś miała problemy.

Kiedy jest bardzo zimno to moczę nogi w gorącej wodzie, rękę nacieram końską maścią i przystawiam bańkę, trochę pomaga, ale przy dużych zmianach ból jest bardzo silny, na tyle że albo dostaje tramal albo zastrzyki z ketonalu hmm

7

jestem meteopatką...
to jest strasznie upierdliwa dolegliwość, z wiekiem rzeczywiście jest coraz trudniej
są też jakieś predyspozycje genetyczne, bo i mama i jej siostra, też tak miały
ponieważ choruje na rzs tym bardziej dokuczają mi zmiany pogody,
moje przyjaciółki, to już się śmieją i dzwonią do mnie - jak tam Inka, co planować na weekend wink

8

Też należę do tego klubu, ale ja rozwiązałam problem zupełnie niechcący big_smile
Kiedy mieszkałam w Krakowie miałam trochę podobnie  jak Wielokropek - halny ścinał mnie z nóg na dwa-trzy dni. Migreny miałam odkąd zaczęłam dojrzewać, ale to, co się działo przy spadku ciśnienia to była jakaś masakra - bóle głowy, wymioty, cierpnięcie rąk, zaburzenia widzenia itd.

Natomiast kiedy przeprowadziłam się do Gdańska wszystko zmniejszyło się kilkakrotnie. Owszem, miewałam migreny, ale raz na miesiąc, a nie tydzień.  A po przeprowadzce na Wyspy migreny prawie zupełnie ustały - nie pamiętam już niemal co to migrenowy ból głowy, z napadów pozostała tylko aura przed atakiem i takie przyćmienie, jakbym na chwilę, godzinę-dwie żyła na zwolnionych obrotach.

Zmiana klimatu z górskiego na nadmorski okazała się dla mnie zbawienna smile

Nadal jestem meteopatką, kiedy spada ciśnienie źle się czuje, kiedy rośnie - rozpiera mnie energia, ale to pierwsze załatwiam podwójnym espresso, to drugie mi nie przeszkadza wink

9 Ostatnio edytowany przez Cleopatra (2015-02-21 16:48:00)

Mam kolegę, który pracuje w ratownictwie medycznym na połudnu Polski, wiele razy potwierdzał, że gdy wieje wiatr halny mają kilkakrotnie więcej zgłoszeń do osób z chorobami serca niż zwykle. Zresztą lekarze na Podhalu, zachęcają osoby z poważnymi chorobami kardio, do wyprowadzki na niziny, właśnie przez ten halny.

10

Iceni napisał/a:

Zmiana klimatu z górskiego na nadmorski okazała się dla mnie zbawienna smile

na mnie zbawiennie działa wyjazd na południe Europy,
nie łamie w kościach, głowa nigdy nie boli ...

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Meteoropatia (Meteopatia)- jak sobie z nią radzić, komu zagraża?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024