Witam mam pytanie rok temu miałam robione badania na tarczyce tsh miałam bardzo zle wyniki w związku z tym lekarz przypisal mi leki i kazał zrobić echo czy tam usg na tarczyce i ono wyszło w porządku. Moja mama stwierdziła ,ze skoro echo jest ok to leków nie będę brała tym bardziej ,że prze nie robi się owlosienie na całym ciele.
Ale robiłam ostatnio test internetowy na tarczyce i wyszło mi ,że ją mam.
Mam pytanie czy jest możliwe ,że mam chorą tą tarczyce mimo ,że usg było w porządku,a tsh zle? nie wiem czy warto wybierać się z tym do lekarza.
1 2015-02-01 17:44:23 Ostatnio edytowany przez Karola_23 (2015-02-01 17:45:30)
W tej sytuacji nie słuchaj mamy! Jakieś średniowieczne podejście, naprawdę. Jak to owłosienie Ci się robi na ciele przez leki? Wybacz, ale to bzdura. Usg wykaże guzki, torbiele, takie zmiany, może pokazać też czy masz Hashimoto (choć też nie jest jedyną formą diagnostyki). Jednak można mieć chorą tarczycę i dobre wyniki usg. Tsh miałaś pewnie wysokie, tak? Wtedy masz niedoczynność tarczycy. Jeżeli nie będziesz brać leków, to stan Twojego zdrowia będzie się pogarszał. Nie lekceważ tego, bo w takiej sytuacji niebranie leków może prowadzić nawet do chorób serca kiedyś. No, a poza tym będziesz ospała, skóra będzie Ci się łatwiej wysuszać i będziesz mieć inne niefajne objawy raczej, po co Ci to? No i gorszy metabolizm będziesz mieć. No chyba, że nadczynność to na odwrót. Dlatego nie słuchaj mamy, bo nie ma tutaj racji i bierz leki tak jak zaleci lekarz, bo zły wynik tsh to już jest wskaźnik, że Twoja tarczyca niedomaga i potrzebujesz leków. Trzeba brać je regularnie.
3 2015-02-06 02:45:05 Ostatnio edytowany przez Karola_23 (2015-02-06 02:49:04)
Ona twierdzi, że od tych lekow od lekrzarodzinnego) to mogłyby mi na ciele wyrosnąć włosy. Nie wiem skąd ona to wzieła. Nie pamiętam wyniku, wiem ze był zły. Chce pójsc do specjalisty, moze wtedy zmieni zdanie jak on mi odpowiednie leki dobierze.
Jestem chuda raczej zbyt chuda nie wiem dlaczego bo jem dużo zwłaszcza w nocy i cały czas ospała, może to dziwne ale potrafie siedzieć na zajęciach i mam takie jakby omdlenia, dosłownie przysypiam. A skóre mam tłusta jak nie wiem co. Więc już sama nie wiem
Mam pytanie mam duży problem z miesiączkami raz są raz ich nie ma i trwają przeważnie tydzień raz miałam 3 tygodnie nawet jest możliwe, że to mógłby być objaw chorej tarczycy?
Ona twierdzi, że od tych lekow od lekrzarodzinnego) to mogłyby mi na ciele wyrosnąć włosy. Nie wiem skąd ona to wzieła. Nie pamiętam wyniku, wiem ze był zły. Chce pójsc do specjalisty, moze wtedy zmieni zdanie jak on mi odpowiednie leki dobierze.
Jestem chuda raczej zbyt chuda nie wiem dlaczego bo jem dużo zwłaszcza w nocy i cały czas ospała, może to dziwne ale potrafie siedzieć na zajęciach i mam takie jakby omdlenia, dosłownie przysypiam. A skóre mam tłusta jak nie wiem co. Więc już sama nie wiem
Mam pytanie mam duży problem z miesiączkami raz są raz ich nie ma i trwają przeważnie tydzień raz miałam 3 tygodnie nawet jest możliwe, że to mógłby być objaw chorej tarczycy?
Tak możliwe że są to objawy tarczycy, poradzilabym ci wybrać się do endrykronologa on zajmuje się chorobami tarczycy. Mam jeszcze pytanie jakie leki bierzesz?
5 2015-02-06 05:51:15 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-02-06 05:52:30)
Matko...
test internetowy?...
Jeżeli TSH jest złe to należy brać leki niezależnie od USG tarczycy, od tych leków nie rosną włosy na całym ciele, biorę je od kilku lat i nic mi nie jest. Za to od nieleczonej tarczycy mogą Ci włosy wypaść, możesz mieć problemy z zajściem i utrzymaniem ciąży, uszkodzić serce, nadmiernie schudnąć (przy nadczynności) lub bardzo przytyć (przy niedoczynności).
Karola_23 napisał/a:Ona twierdzi, że od tych lekow od lekrzarodzinnego) to mogłyby mi na ciele wyrosnąć włosy. Nie wiem skąd ona to wzieła. Nie pamiętam wyniku, wiem ze był zły. Chce pójsc do specjalisty, moze wtedy zmieni zdanie jak on mi odpowiednie leki dobierze.
Mam pytanie mam duży problem z miesiączkami raz są raz ich nie ma i trwają przeważnie tydzień raz miałam 3 tygodnie nawet jest możliwe, że to mógłby być objaw chorej tarczycy?Tak możliwe że są to objawy tarczycy, poradzilabym ci wybrać się do endrykronologa on zajmuje się chorobami tarczycy. Mam jeszcze pytanie jakie leki bierzesz?
Obecnie nic nie biorę tak jak pisalam wyżej. Moja mama mi zabronila je brać bo stwierdzila ze skoro UsG jest ok to nie ma problemu. A lekarZ sobie wymysla i taka chuda jestem bo nie jem mimo, ze caly czas cos wcinam.
Ale ja widzę problem i mam zamiar pójść bo rodzinnego po skierowanie do endrykrynologa bo z tehp co się orientuje to bez niego się chyba nie dostane chyba ze prywatnie.
Ile masz lat? Jeju, nie słuchaj mamy naprawdę, bo tu chodzi o Twoje zdrowie. Bądź twarda i powiedz, że będziesz brać i koniec tematu, tutaj naprawdę w temacie Twojego zdrowia mama nie ma wiele do gadania, zwłaszcza jak jesteś pełnoletnia. To straszne, że Twoja mama ma takie poglądy, że woli, byś chorowała, bo inaczej myśli, że będziesz miała owłosienie. Co za poglądy, wybacz. No i naprawdę nie ma racji, bo usg dobre, ale tsh złe to jest tak czy siak choroba tarczycy! Lekarz sobie nie wymyśla. To, że jesteś chuda nie ma nic do rzeczy, bo czasem objawy są niespecyficzne i np teoretycznie przy np niedoczynności się tyje, ale są też szczupłe czy chude dziewczyny z niedoczynnością, bo naprawdę u każdego ta osoba może się inaczej objawiać. Wynik zły tsh pokazuje, że tarczyca choruje.
No tak, musisz mieć skierowanie do endokrynologa, idź po nie właśnie do rodzinnego. Wiadomo, endokrynolog najlepiej wie jak dobrać dawkę leku itp.
Śmigaj dziewczyno do lekarza! A twoja mama /sorry/, ale nie ma pojęcia co ci grozi! Wybierz - własne zdrowie, albo niedorzeczne rady mamy..
9 2015-02-07 19:12:05 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-02-07 19:15:16)
Jeżeli jesteś pełnoletnia to nie słuchaj mamy i bierz leki, jeżeli nie jesteś pełnoletnia to sorry, ale Twoja mama w ten sposób działa na szkodę Twojego zdrowia, a to jest przestępstwo. Powiedz lekarzowi co mówi Twoja mama i że zabrania Ci brać leki.
Niedoczynność jak i nadczynność to poważne choroby i nie należy ich bagatelizować. Jeżeli TSH jest złe to USG niczego nie zmienia, ja mam niedoczynność tarczycy a USG mam dobre, co nie zmienia faktu że od chorej tarczycy przytyłam, zgubiłam włosy i chodziłam jak zombie i możliwe że również z tego powodu straciłam moje dziecko.
Bierz leki, one nie są drogie, kup sobie, schowaj gdzieś i bierz.
Jeżeli jesteś pełnoletnia to nie słuchaj mamy i bierz leki, jeżeli nie jesteś pełnoletnia to sorry, ale Twoja mama w ten sposób działa na szkodę Twojego zdrowia, a to jest przestępstwo. Powiedz lekarzowi co mówi Twoja mama i że zabrania Ci brać leki.
Niedoczynność jak i nadczynność to poważne choroby i nie należy ich bagatelizować. Jeżeli TSH jest złe to USG niczego nie zmienia, ja mam niedoczynność tarczycy a USG mam dobre, co nie zmienia faktu że od chorej tarczycy przytyłam, zgubiłam włosy i chodziłam jak zombie i możliwe że również z tego powodu straciłam moje dziecko.
Dokładnie. Jeśli jest niepełnoletnia i zgłosi, że mama zabrania brać leki, to na pewno i na to są paragrafy. Jeśli jednak ma np 23 lata jak cyfra w nicku to pora, by mentalnie przeciąć pępowinę jak najszybciej, zwłaszcza w sytuacji, gdy chodzi o Twoje zdrowie autorko. Nie można się całe życie kierować tym co mówi mama nawet jakby miała rację, a co dopiero jak to co mówi jest na Twoją szkodę. Pora, by zacząć myśleć i działać samej.
Studiuje więc rodzice póki co płacą , za leki też by moje musieli zapłacić wiec i tak by się dowiedzaiała. Rozmawiałam z nią na ten temat, zreszta nie ma nic do powiedzenia moje ciało więc ja za nie odpowiadam. W poniedziałek zapisuje się do specjalisty. Tyle ,ze nie wiem czy lepiej nie zrobić nowych badań wcześniej sobie a tsh bo stare miałam robione ponad rok temu.
Mam do Ciebie pytanie jak zaczełaś brać leki stan włósów Ci się poprawił?
12 2015-02-08 11:40:04 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-02-08 11:40:58)
Oczywiście że tak i włosów i skóry ![]()
Tylko pamiętaj że leczenie hormonów wymaga czasu to nie jest tak że w tydzień będzie burza loków ![]()