Dieta, ćwiczenia - nowe życie! Co polecacie, jak jeść? :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dieta, ćwiczenia - nowe życie! Co polecacie, jak jeść? :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Dieta, ćwiczenia - nowe życie! Co polecacie, jak jeść? :)

Witam, spięłam się i postanowiłam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i wymodelować sylwetkę.. Niestety zapuściłam się przez pracę i trochę przybyło. Jadłospis starałam się ułożyć według wzorów. Nie chcę robić głodówek - trzy posiłki, w mniejszych ilościach, plus dwie przekąski. Wyeliminowałam tłuste potrawy, słodycze . Nie słodzę, nie solę. Co myślicie:

7:00 - Dwie kanapki ciemnego pieczywa z białym serem, pomidorem i ogórkiem.
10:30 - Mandarynka, jabłko.
13:30 - Serek wiejski, jedna kanapka ciemnego pieczywa z masłem.
16:40 - Kasza gryczana, brokuły i jajko na miękko.
19:40 (Post dodaję o 19:14, ale wszystko już przygotowane!) - Koktajl bananowy.
Do tego o godzinie 20 planuję zacząć ćwiczyć Skalpel z Chodakowską. Dodam, że piję prawie 2 litry wody, do tego wypiłam dzisiaj kubek zielonej i czerwonej herbaty.

Co myślicie? Dodam, że wrzucę wiadomo jakieś mięsko i rybki. Wzięłam się ostro za siebie. Proszę o porady. Chcę jeść zdrowo i 'odżywczo', nie chcę skończyć z wyniszczonym organizmem i problemami zdrowotnymi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dieta, ćwiczenia - nowe życie! Co polecacie, jak jeść? :)

Na kolacje proponuję coś białkowego, podkręca metabolizm smile

Banan choć gęsty żywieniowo ma wysoki IG bo ma dużo skrobi nie jest to zbyt dietetyczny owoc.

No i nie widzę tu zdrowych tłuszczów, tłuszcz jest człowiekowi potrzebny.

3

No cóż dietę układa się pod indywidualne potrzeby nie znam twojej wagi obecnej , wzrostu ani ile i czy w ogóle spędzasz jakoś aktywnie czas smile więc ciężko jest dopasować do tego dietę.

4

Na moje oko to jest mało tego jedzenia, ale ja dużo i intensywnie trenuję, to i jem dość sporo. Powinnaś obliczyć sobie dzienne zapotrzebowanie (są na to wzory), bo najgorsze co możesz zrobić to obciąć jedzenie za mocno i spowolnić metabolizm. Na mój gust za mało białka, zero tłuszczy nienasyconych, a to niedobrze. Mięso i rybki jak najbardziej.

Skalpel nie jest jakiś mega spalający tłuszcz - to bardziej ćwiczenie wzmacniające i modelujące mięśnie. To jest oczywiście ok, ale ja bym oprócz tego polecała Ci jakiś trening aerobowy (czyli praca przy jakichś 60-70% tętna maksymalnego), co najmniej 40 min, bo on pozwoli spalić tłuszcz. Może to być bieganie, rower, aerobik, basen, taniec - coś co lubisz. Jak chcesz się porządnie sponiewierać polecam trening interwałowy, ale na początek nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu (w inne dni może być na przykład aerobowy i skalpel, czy co tam jeszcze lubisz). Pamiętaj żeby też sobie robić chociaż dzień przerwy od ćwiczeń, żeby się czasem nie przetrenować niepotrzebnie.

Wiesz, nie chcę Ci też źle nic doradzić, bo nie wiem ile masz wzrostu ile ważysz i ile mniej więcej ważyć byś chciała. Ja bardziej niż wagę mierzę obwody, bo mięśnie więcej ważą od tłuszczu i ja na przykład ważę dużo więcej niż na to wyglądam. Zależy też jaki mamy typ sylwetki, budowę kości. Mnie się kiedyś dawno temu wydawało, że będę super wyglądać jak będę ważyć 54kg. Niby przy moim wzroście to jest normalna waga, ale jakbym się odchudziła do tej wagi, to by chyba tylko kości ze mnie zostały.
Nie wiem też jak jesteś sprawna fizycznie, czy coś ćwiczyłaś kiedykolwiek itd.

Małpa69 - banan jest gęsty żywieniowo i ma duże IG, ale przed treningiem nie jest zły, ja się przynajmniej nie wzbraniam. Poza tym jeden taki przeciętny banan to 100-115kcal więc nie jest to jakaś zbrodnia. Ja na kolację zwykle wciągam jajka z warzywami, albo chude mięso, ale też jakoś nie świruję, czasem zjem coś na co mam ochotę, tyle, że ja jakoś mocno tracić wagi nie zamierzam, bo nie potrzebuję.

Nie wiem co jeszcze jest w tym koktajlu - bo można robić na mleku, kefirze, jogurcie, z cukrem, bez cukru itd.

Nie pasuje mi za bardzo, że nie jesz nic po treningu. Organizm nie powinien być zostawiany po wszystkim "na głodzie", bo to spowalnia metabolizm. Ja jak wracam z treningu nieraz około 22, to robię sobie kolację. Jem regularnie (tzn. staram się żeby odległości między posiłkami były podobne, ale godziny wypadają różnie, bo różnie wstaję i o różnych godzinach mam treningi).

5

Dobrą opcją jest też owsianka na śniadanie. smile

Jeżeli chodzi o Chodakowską, to z tego co wiem, Skalpel jest bardziej do modelowania. Jeżeli chcesz schudnąć, zrzucić tłuszczyk, to lepsze chyba będzie turbo spalanie. Możesz też ćwiczyć wszystkie na zmianę, większa różnorodność ćwiczeń + później ci się znudzi. wink
Uważaj, by ćwiczenia wykonywać poprawnie, żebyś sobie nie zaszkodziła. Życzę powodzenia w dążeniu do celu. smile

6

daenerys7 napisał/a:

Dobrą opcją jest też owsianka na śniadanie. smile

Ja uwielbiam owsiankę smile zdecydowanie moje ulubione śniadanie.

Tylko też jest ważne jaka to jest owsianka - płatki owsiane tzw. "górskie", żadne błyskawiczne itp.
Ja mieszam płatki owsiane, żytnie, czasem jęczmienne, siemię lniane, doprawiam to wszystko mielonym kardamonem i taką mieszankę trzymam sobie w słoiku.
Jak przygotowuję sobie porcję to dodaję też prażone orzechy, jakieś owoce i inne dodatki.

7

A ja owsianki nie znoszę i zaraz po jej zjedzeniu jestem znowu głodna...
Jeśli chodzi o rozpisaną dietę, tak jak dziewczyny pisały bardzo trudno ocenić czy jest właściwa. Zwykle bierze się pod uwagę potrzeby organizmu (tryb życia, stan zdrowia) itp. Ale dobrze, że pijesz dużo wody, no i dodajesz ruch, bo to musi być część całego procesu.

8

algebra napisał/a:

A ja owsianki nie znoszę i zaraz po jej zjedzeniu jestem znowu głodna...
Jeśli chodzi o rozpisaną dietę, tak jak dziewczyny pisały bardzo trudno ocenić czy jest właściwa. Zwykle bierze się pod uwagę potrzeby organizmu (tryb życia, stan zdrowia) itp. Ale dobrze, że pijesz dużo wody, no i dodajesz ruch, bo to musi być część całego procesu.

A ja nienawidzę twarożku - tylko na słodko w naleśnikach albo serniku, z chlebem by mi chyba w gardle stanął tongue
Ja jestem głodna cały czas i to jest zasadniczy problem big_smile
Poza tym żadnej diety nie przetrzymamy i nie będzie super efektów jak nie będziemy czerpać przyjemności z jedzenia - jak ja słyszę właśnie o chudym twarogu i warzywach na parze bez soli to mam się ochotę wyrzygać na własne buty. Mogę jeść mniej, mogę jeść zdrowiej, mogę uważać na wartość energetyczną, ale nie będę się nad sobą znęcać tongue

9

Witch, owsianki żądzą. Fajne, zdrowe i pożywne. I jeszcze ekonomiczne. smile
Ostatnio uwielbiam owsiankę z żurawiną i bananem. Pychota.

Autorko, zwracaj uwagę na to, by pić wodę minerelną! Nie źródlaną. Tylko nie sugeruj się tym, co jest na etykietach napisane, bo producenci to kłamcy. wink

10

daenerys7 napisał/a:

Witch, owsianki żądzą. Fajne, zdrowe i pożywne. I jeszcze ekonomiczne. smile
Ostatnio uwielbiam owsiankę z żurawiną i bananem. Pychota.

Autorko, zwracaj uwagę na to, by pić wodę minerelną! Nie źródlaną. Tylko nie sugeruj się tym, co jest na etykietach napisane, bo producenci to kłamcy. wink

Wodę to można pić nawet z kranu, byle się do tego nadawała. Ja piję źródlaną bo nie ma takiego paskudnego, kwaśnego posmaku jak mineralna. Poza tym wciągam litrami herbatę. Kawę trochę ograniczyłam, ale mocną bardzo piję.

11 Ostatnio edytowany przez Iris7 (2014-11-29 15:23:02)

Witch, jeżeli chodzi o smak, to też preferuję źródlaną, ale jednak ze względów zdrowotnych decyduję się zazwyczaj na mineralną.
Temat kranówki w Polsce jest dość kontrowersyjny. Teoretycznie woda jest ok, ale nie można powiedzieć tego samego o rurach... Dlatego staram się jej nie pić. Do tego kamień, który jest bardzo niekorzystny dla osób mających tendencje do kamicy nerkowej.

Z herbatą też nie należy przesadzać, z tego co wiem. W za dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na wątrobę, powodować ból brzucha, nudności.

Ogólnie jeżeli chodzi o ZDROWE ODŻYWIANIE (które moim skromnym zdaniem jest dużo rozsądniejsze niż te wszystki diety), należy jeść wszystko z umiarem. Z naciskiem na "wszystko". Ani same warzywa, ani samo mięcho. Takimi dietami-cud można sobie tylko zaszkodzić. smile

Autorko, co tam u Ciebie? smile

12

To ja powinnam przy ilościach wypijanej herbaty już nie żyć po tylu latach tongue
Po ilości wypitej kranówki z brudnych rur też. Ale ja z nerkami problemów nie mam. Ogólnie jestem dość zdrowa.
I nie słodzę żadnych napojów.
Ja kiedyś dużo mięsa wciągałam, teraz to trochę ograniczyłam i już tak nie mam ochoty. To samo z tłuszczem. Przestało mi smakować smażone i tłuste.
Za to słodycze kocham, mam do nich ogromną słabość, muszę się pilnować.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dieta, ćwiczenia - nowe życie! Co polecacie, jak jeść? :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024