Jak pogodzić się z samobojstwem bliskiej osoby? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak pogodzić się z samobojstwem bliskiej osoby?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Jak pogodzić się z samobojstwem bliskiej osoby?

Mój wujek (brat ojca) strasznie się z nim pokłócił, padlo wiele strasznych i niepotrzebnych słów pod adresem wujka.
Odwoziłam go do domu, powiedzial mi że ze sobą skonczy - nie uwierzyłam i kazałam przestać gadać takie głupie rzeczy.

Ale czułam sie troche nieswojo zostawiając go samego (mieszkał sam), chwilę stalam pod jego domem i zastanawiałam się co robić w koncu odjechałam.

Chwile po tym jak dotaralam do domu zadzwonił telefon - uslyszalam że wujek nie żyje, że się powiesił...

Przezyłam szok, nie mogłam w to uwierzyć i nie mogę sobie wybaczyć że odjechałam, może gdybym z nim została dłużej, porozmawiała to by tego nie zrobił?

Jak mam żyć z tą świadomością że w najtrudniejszej chwili zawiodłam?
Nadal nie dociera do mnie to co się stało... bo myślałam że takie rzeczy dzieją się tylko w filmach...

Nigdy bym nie pomyslała że wujek może odebrać sobie życie, nigdy od niego wcześniej tego nie słyszalam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pogodzić się z samobojstwem bliskiej osoby?

Pamiętaj, że to nie jest Twoja wina, nic nie mogłaś zrobić. Jeśli byś została z nim godzinę dłużej a później pojechała prawdopodobnie stało by się to samo. Czas leczy rany i nie ma na to innego sposobu, ale najgorsze jest zwalanie winy na siebie, więc zajmij się czymś teraz i nie nakręcaj się bardziej bo i tak już nic nie możesz zrobić. Śmierć bliskiej osoby jest traumatycznym przeżyciem i wiem to trudne, ale głowa do góry.

3

Witam..
Możemy czuć się winni kiedy kogoś skrzywdzimy  ( zwlaszcza świadomie).. oszukamy ,poniżymy itp.
Ty nie ponosisz żadnej winy za śmierć wuja... Bo jak możesz ponosić winę, za jego psychikę?
Skladam Ci wyrazy wspolczucia..

4

On_the_other_side napisał/a:

Chwile po tym jak dotaralam do domu zadzwonił telefon - uslyszalam że wujek nie żyje, że się powiesił...

Jeśli wujek mieszkał sam i sam był w chwili, kiedy podjął tak radykalną decyzję, to jak to możliwe, że już chwilę później dowiedziałaś się o jego śmierci przez telefon?

Na pewno jednak nie możesz ponosić odpowiedzialności za czyjeś życie i czyjeś decyzje. Wujek był osobą dorosłą, to był wyłącznie jego własny wybór. Moim zdaniem jest też mało prawdopodobne, że ta jedna kłótnia mogła doprowadzić aż do śmierci. Przypuszczalnie planował to od jakiegoś czasu, a zdarzenie, jakie miało miejsce w Twoim domu, było tylko impulsem, który pomógł zdecydować, że stanie się to właśnie wtedy.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak pogodzić się z samobojstwem bliskiej osoby?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024