Muszki w łazience - jak się pozbyć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Muszki w łazience - jak się pozbyć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1

Temat: Muszki w łazience - jak się pozbyć?

Hejho smile

Jakoś od wakacji mam duży problem z meszką (muszka owocówka) w łazience, dokładniej w okolicach umywalki. Namnożyło się tego dziadostwa i nie potrafię wytępić sad Co zabiję, to zaraz znowu kilkanaście ich lata. W kuchni jeszcze rozumiem - wylatują z kosza na śmieci albo lecą do owoców, ale w łazience?
Co gorsza, zauważyłam ostatnio że rozlatują się po całym domu - wczoraj ubiłam dwie w salonie... Podejrzewam że lęgną się właśnie w łazience, ale skąd? Czyszczę łazienkę regularnie, zasypywałam kretem odpływy w umywalce i wannie, domestosuję kibelek i ciągle brak efektów... Ostatnio wymyłam sprayem wszystkie zakamarki umywalki i dalej to samo. Macie może dla mnie jakieś rady?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Muszki w łazience - jak się pozbyć?

http://www.netkobiety.pl/t74943.html
Tu jest link do tematu o muszkach owocówkach. Chyba, że to nie muszki owocówki? Wróg musi być rozpoznany:)

3

Tylko że tam jest o muszkach w kuchni wink A mi chodzi o to skąd biorą się w łazience i jak je stamtąd wytępić...

4 Ostatnio edytowany przez Summerka (2014-11-07 11:38:17)

Nie słyszałam o muszkach owocówkach w łazience. A stosowałaś  boraks  z cukrem pudrem?

5 Ostatnio edytowany przez Anastazja (2014-11-07 11:38:49)

Podobno najlepsza jest suszarka smile. Troszkę trzeba za nimi poganiać ale raz dwa i nie ma żadnej. Może mało humanitarna śmierć ale znajoma pisała, że nic tak dobrze nie działa.
A skąd.. Jak już jedna się zadomowi to raz dwa będą następne. Spróbuj usunąć jak wrócą to musisz przekopać całą łazienkę, może coś gdzieś się ukryło co je przyciąga.

6

A może coś utkwiło w odpływie umywalki?

7

tbr napisał/a:

Hejho smile

Jakoś od wakacji mam duży problem z meszką (muszka owocówka) w łazience

Nie czepiam się tylko piszę w formie ciekawostki, meszka i muszka owocówka to nie to samo, meszki to rodzina meszkowate, a muszka owocówka (chociaż takiego pojęcia biologicznego również nie ma) to wywilżnowate.

Pytanie, czy masz w domu jakieś rośliny?

8

Odnośnie pytania wyżej: fakt, źle opisałam, dla mnie obie muszyska to to samo diabelstwo wink Pokopałam w internecie i jest to meszka.
Mam rośliny w domu, ale są tylko w salonie, a natężenie owadów jest w łazience i czasem przelatują do kuchni. Zasypywałam odpływ kretem (bo i tak się lekko przytyka), ale nic to nie pomogło. Ale mam nowe wieści wink Czyściłam dzisiaj w umywalce i wannie chlorowanym sprayem na kamień i rdzę kilka rzeczy i sporo sprayu poleciało przy okazji do odpływów, potem drugie tyle podczas spłukiwania... I od popołudnia nic mi nie lata po łazience smile Jeszcze trochę odczekam i zobaczę.

Ciekawa opcja z tą suszarką - chodzi tylko o to, żeby te muchy "spalić"? tongue

9

Być może muszki lecą do zawartości rur, ale jest też opcja numer dwa- ziemiórki, te siedzą w doniczkach w postaci larw, a potem są muszki, u mnie jak były w roślinach, to latały też po łazience, bo lubią wilgoć. Osoba która nie zna się na owadach może pomylić ziemiórki z owocówkami.

10

Jest tez opcja numer trzy - szukajac kryjowki na zime weszly do rur i tam sie legna.
mocna chemia moze je wykonczyc tongue

11

kretem, octem, domestosem może je zamordujesz big_smile

Swoją drogą sporo owadów teraz włazi do mieszkań, ja obudziłam się w nocy i ręka mnie potwornie swędziałam, patrzę bąbel, a dziś zlokalizowałam przyczynę problemu, siedzi na suficie, zaraz idę po odkurzacz i wziuuuum, pozbędę się dziada- komara, a żeby było śmieszniej w lato praktycznie ich tutaj nie było.

12

Obecnie są dostępne na rynku i stosunkowo niedrogie pułapki na owady. Produkuje je Bross i Aroks. Pułapki wabią konkretne owady np.: mole spożywcze, mrówki, pająki, dlatego trzeba poszukać właściwej. Ogólne wabiki na owady się nie sprawdzają, bo każdego insekta kusi inny zapach. Pułapki są prostym i bezpiecznym rozwiązaniem.
Jeżeli chodzi o muszki owocówki, to postaraj się znaleźć przyczynę ich lęgu. Tak jak podpowiadały dziewczyny, jakieś resztki, kosz na śmieci. Może też je wabić jakiś owocowy zapach, który masz w kontakcie lub w żelu.

13

tbr napisał/a:

Tylko że tam jest o muszkach w kuchni wink A mi chodzi o to skąd biorą się w łazience i jak je stamtąd wytępić...

W okolicach września i u mnie pojawiły się w łazience muszki owocówki. Łazienkę mam dokładnie po przeciwległej stronie mieszkania w stosunku do kuchni, więc pojawienie się ich w tym pomieszczeniu było dla mnie co najmniej dziwne. Potem jednak doznałam olśnienia, że ten sam przewód kominowy, który wentyluje łazienkę, połączony jest z kuchniami sąsiadów (mieszkania mają różne układy).
Moim sprawdzonym i jak dotąd chyba najlepszym sposobem na muszki jest... odkurzacz wink.

14

Proponuję pułapkę o której już kiedyś pisałam. Ocet do szklanki, ewentualnie jakieś przejrzałe owocki, lejek z maleńkim otworem tak żeby muszki mogły tam wpaść, ale żeby nie mogły już wyjść.

Olinko ja z odkurzaczem poluję na komary i na muchy, na owocówki jak wyżej, metodą mojej mamy. Ważne jest też utrzymanie porządku, nie zostawianie owoców i warzyw na wierzchu, zwłaszcza już nakrojonych, systematyczne wynoszenie śmieci.

15

Ja proponuje pozwolic sie zadomowic kilku pajakom wink skutecznosc 100%, ekologia 100%

big_smile

16

Pająki nie jedzą aż tyle żeby powyżerać wszystkie muszki, pająki raczej nie jedzą codziennie, wybierają ofiarę odpowiedniej wielkości która zapewnia im odpowiednią ilość jedzenia na jakiś czas. Ja mam sporo pająków, krzyżaków, których celowo nie ruszam, siedzą sobie w swoich sieciach i nie są w stanie wyjeść wszystkiego co wpadnie do mieszkania tongue

17

Wstałam z silnym postanowieniem, że wytępię dziś to dziadostwo smile Właśnie robię pułapkę, a odpływ zaleję domestosem tongue

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Muszki w łazience - jak się pozbyć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024