Czy należy usuwać pomniki sławiące Armię Czerwoną ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy należy usuwać pomniki sławiące Armię Czerwoną ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 55 ]

Temat: Czy należy usuwać pomniki sławiące Armię Czerwoną ?

W pewnej radiostacji rozgorzała dyskusja na ten temat. Pewnie u Was w mieście również są takie pomniki. Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy należy usuwać pomniki sławiące Armię Czerwoną ?

...czyżbyś mieszkała przy Wileniaku?

W Warszawie był pomnik 4 śpiących, a formalnie Pomnik Braterstwa Broni. Aż do czasu budowy II linii metra - odkąd pamiętam był tam zawsze, przyzwyczaiłam się do niego, zresztą rzeźba jest dość dynamiczna, jest ok. Jak byłam starsza i dowiedziałam się, co on upamiętnia, to uznałam, że jest to jakaś forma "sprawiedliwość", bo pomnik był zawsze mocno osrany przez ptaki. Historia pomnika jest dość długa, ale  - najłatwiej było zmieniać tablice, tak by właściwie pasowały do sytuacji politycznej.

Pewno razu przejeżdżam przez Wileński i zobaczyłam na budynku wielki baner "nie dla pomnika" i zadałam sobie to samo pytanie, bo dla mnie ten pomnik stał się jakby elementem krajobrazu. Długo myślałam nad tym i doszłam do wniosku, że jednak należy je usuwać. W tej samej okolicy jest ulica Cyryla i Metodego, gdzie byli ludzie prześladowani - pozostał powiedzonko "cyryl jak cyryl, ale te jego metody", to miejsce zostało zachowane w pamięci, choćby tym powiedzonkiem, ale na tej samej Pradze, jest jeszcze kilka miejsc, gdzie byli ludzie przesłuchiwani (prześladowani) i nawet nie ma informacji, że takie rzeczy miały miejsce, więc dlaczego zostawiać pamiątki sławiące Armię Czerwoną?

Nie mówię o cmentarzach, bo tam dokładnie na odwrót, tam ktoś powinien się zatroszczyć o groby żołnierzy AC - tak po ludzku, nikt przecież z rodziny nie przyjedzie i nie ustawi symbolicznego znicza.

3

Averyl trafnie podsumowała temat. Od siebie dodam, że kiedyś mi nie przeszkadzały, lecz z wiekiem postawa zaczęła mi się radykalizować.

4

Jestem za usunięciem wszystkich takich pomników w Polsce. Pomników, nie grobów.
Tak samo jak wcześniej usunięto pomniki Lenina, Dzierżyńskiego itp.
Przeszkadzały mi odkąd wiem cokolwiek o historii, czyli już dość dawno.

5

Żołnierze radzieccy przelewali krew w walce z hiteryzmem (zresztą ponieśli największą ofiarę w tej wojnie) i - czy się to komuś podoba czy nie - głównie dzięki nim Europa została wyzwolona. Nie bądźmy małostkowi - Pałac Kultury też należałoby rozebrać, bo zbudowali go Rosjanie?

6 Ostatnio edytowany przez Averyl (2014-11-05 23:58:57)

Oen_242 napisał/a:

Żołnierze radzieccy przelewali krew w walce z hiteryzmem (zresztą ponieśli największą ofiarę w tej wojnie) i - czy się to komuś podoba czy nie - głównie dzięki nim Europa została wyzwolona. Nie bądźmy małostkowi - Pałac Kultury też należałoby rozebrać, bo zbudowali go Rosjanie?

Jest pewna różnica między pomnikiem - którego z celem jest upamiętnianie osoby, zdarzenia, a budynkiem użytkowym, nawet jeśli ma pewne cechy pomnika.

Nie znam się na historii, ale chyba tworzysz jakąś iluzję - OK, walczyli z hitleryzmem, ale cel był nieco inny, nie walczyli o naszą wolność, tylko o nowy ustrój, o wpływy, i takie tam pierdoły typowe dla wojenki (chyba tego dotyczył pakt Ribbentrop-Mołotow).

Poza tym mieszasz pojęcia - nie wszystko co radzieckie jest be, bo radzieckie.
Warszawa odbudowałaby się z/bez PKiN, być może zamiast MDM z pięknymi, socrealistycznymi rzeźbami, i paru innych socrealistycznych osiedli mielibyśmy odpowiednik Manhattamu, albo slamsów z Meksku. Myślisz, że Warszawa nie funkcjonowałaby bez huty (z dala od wszystkiego - i od surowców, i rynku zbytu)? Albo tysiąca innych absurdów, które przynieśli ze sobą bojownicy za wschodniej granicy? Wierzysz, że zabici w np. Katyniu byli wrogami porównywalnymi z żołnierzami Hitlera?

Wyobraź sobie 1945 rok, tuż po wojnie, ludzie nie mają gdzie mieszkać, szukają swoich bliskich, ale najważniejszym dla nich celem jest wybudowanie pomnika, odsłoniętego 18.11.1945 roku z napisem:
"Chwała bohaterom Armii Czerwonej poległym w walkach o wyzwolenie Polski
Towarzyszom broni którzy oddali swe życie za wolność i niepodległość narodu polskiego pomnik ten wznieśli mieszkańcy Warszawy 1945r"
podpis pod pomnikiem stojącym na skrzyżowaniu Targowej i Świerczewskiego w lata 1945-47.

7

Pomniki poległych żołnierzy radzieckich to pomniki dla zwykłych ludzi, którzy mieli gdzieś politykę, a którzy zostali zmuszeni do walki w imię... tego czy owego, bez znaczenia. Zginęło ich ponad 20 milionów. Chodzi o upamiętnienie tej tragedii - przynajmniej ja to tak rozumiem.

8

Zapal znicz na cmentarzu wojskowym ku czci żołnierzy radzieckich.

Tak jak ja rozumiem ten temat - dyskutujemy o symbolu, idei, która stoi na piedestale, a nie o człowieku - żołnierzu.

9 Ostatnio edytowany przez luc (2014-11-06 00:06:25)

Oen_242 napisał/a:

Pomniki poległych żołnierzy radzieckich to pomniki dla zwykłych ludzi , którzy mieli gdzieś politykę, a którzy zostali zmuszeni do walki w imię... tego czy owego, bez znaczenia. Zginęło ich ponad 20 milionów. Chodzi o upamiętnienie tej tragedii - przynajmniej ja to tak rozumiem.

Ci zwykli ludzie mordowali i gwałcili także tych, których "wyzwalali".
"Wyzwolili" spod jednej okupacji aby zastąpić ją własną.

Upamiętniać mamy co w naszym kraju. Niekoniecznie Armię Czerwoną hmm

10

Averyl napisał/a:

Zapal znicz na cmentarzu wojskowym ku czci żołnierzy radzieckich.

Tak jak ja rozumiem ten temat - dyskutujemy o symbolu, idei, która stoi na piedestale, a nie o człowieku - żołnierzu.

dobrze napisane

11

Nie, nie mieszkam na Wileniaku. Jednak w chyba każdym, większym mieście stoi TAKI pomnik. W moim też- przyzwyczaiłam się, ale wiem, że wielu osobom zaczyna on przeszkadzać. od czasu do czasu ktoś wyleje na niego farbę.
Może faktycznie czas je usunąć? Przecież tyle wydarzyło sie od wojny! Chociażby wyzwolenie od socjalizmu.

12

Catwoman - nie słuchałam żadnej dyskusji, ale jestem ciekawa - napisz jakie argumenty był za pozostawieniem pomników.

Poza przyzwyczajeniem do "elementu krajobrazu" i naiwnością historyczną (chyba każdy oglądał dokument historyczny "Czterej pancerni i pies" lol ), nie wiem, co jeszcze mogłoby przemawiać za.

13

Averyl, audycja jest dostępna online (trwa 45 minut) na stronie Polskiego Radia. Padają argumenty, że należy usuwać, bo :
- jest to prostowanie historii (...że Lenin jednak nie był dobrym człowiekiem, jak uczono w szkołach)
- mamy wolną Polskę, a pomniki były stawiane za "kraj sowiecki"
- to pomniki dla wrogów
- pomniki stawia sie dla herosów, którzy zrobili coś dobrego. Armia Czerwona nie zrobiła niczego dobrego
- pomniki były stawiane na ziemiach podbitych. Polska jest wolnym krajem.

ZOSTAWIĆ BO:
- memoriał! .... "a może w przyszłości się jeszcze przydadzą" big_smile
- to głupota. Może usunąć cały album o Oświęcimiu?
- w Helsinkach tez stoi pomnik (Cara Aleksandra II) i nikt się nad tym nie pochyla, nie robi problemu.
- "umarłym dajmy spokój"- żołnierze nie mieli wielkiego wpływu na to, że służą w armii.

itd.itd....

14

To zależy.
W moim mieście był kiedyś pomnik radzieckiego lotnika, który zginął podczas wyzwalania miasta. Na fali antyradzieckich nastrojów pomnik został zniszczony. Pytanie brzmi czy słusznie. Owszem był to żołnierz radziecki, ale przez polskich żołnierzy którzy służyli w tym samym pułku wspominany był jako osoba bardzo ciepła i serdeczna. Dlaczego więc pomnik został zniszczony? Nie liczyło się jakim był człowiekiem, a z jakiego kraju pochodził. Na szczęście dziś jest ulica jego imienia.

15 Ostatnio edytowany przez Averyl (2014-11-12 19:26:06)

W historii było kilku miłych ludzi np. Korczak, ale nie stawia się im pomników dlatego, że byli sympatyczni, tylko za to, co zrobili.
A co z niemiłymi ludźmi? Może należałoby zrzucić z piedestału Marię Skłodowska-Curie podobnież była dość oschła i skoncentrowana na pracy? Mimo iż mówiła "urodziłam się w Warszawie", była "Rosjanką" urodzona w zaborze rosyjskim? 
Nie, nie chodzi o to, by wyczyścić wszystko, co radzieckie/rosyjskie, chodzi o pewną uczciwość historyczną.

Kto dla Ciebie jest większym bohaterem - miły lotnik radziecki, czy ludzie walczący o wolną Polskę zakatowani przez oficerów NKWD? Można źle oceniać Piłsudskiego, ale przy okazji odzyskania niepodległość pojawia się ta postać, są składane kwiaty, by upamiętnić wydarzenie. W czasie obchodów Powstania Warszawskiego, wiadomo jakim ideom oddaje się hołd, mimo iż PW przyczyniło się do wielu nieszczęść i zniszczń, a pod pomnikiem AC - kiedy składać kwiaty, jakie wydarzenia upamiętniać?

Pisałam wcześniej o pomniku na pl. Wileńskim - w bezpośrednim sąsiedztwie tego pomnika są miejsca, na których nie ma nawet tablicy informujące, co się zdarzyło.

"W moim mniemaniu obiekty te są po prostu miejscami pamięci narodowej - mówi historyk [dr Tomasz Łabuszewski historyk IPN]. O które miejsca chodzi? Na murach warszawskiego liceum Władysława IV na rogu ul. Jagiellońskiej i Solidarności nie ma do dziś żadnej tablicy informującej o tym, że w budynku tym mieścił się sowiecki Trybunał Wojenny, a w jego piwnicach znajdowały się cele aresztu. Do dziś nie wiadomo, czy na dziedzińcu nie znajdują się szczątki ofiar. Takiej tablicy nie ma także na budynku byłej Dyrekcji Generalnej PKP obok Dworca Wileńskiego - dokładnie na wprost, gdzie stał pomnik sowieckiego okupanta, choć znajdowała się tam pierwsza siedziba warszawskiego Urzędu Bezpieczeństwa, zanim została przeniesiona na ul. Cyryla i Metodego."

W Warszawie jest wiele tablic upamiętniających mniej istotne wydarzenia czy osoby np. kabaret Qui Pro Quo, a jednocześnie jest duży opór, by odkrywać tą stosunkowo bliską historię. Dyskutuję z ludźmi praktycznie w moim wieku - z ludźmi, którzy wiedzę o współczesnej historii chyba mają z jakiś ideologicznych, komunistycznych podręczników. Kto ma mówić o tych wydarzeniach, ci co brali udział, tworzyli historię PRLu?

16

Uczciwość historyczna i IPN to niezły oksymoron :>.

17

Averyl napisał/a:

Kto dla Ciebie jest większym bohaterem - miły lotnik radziecki, czy ludzie walczący o wolną Polskę zakatowani przez oficerów NKWD?

Lotnik radziecki służący w polskim pułku i walczący o wyzwolenie miasta wraz z tym pułkiem. Zginął podczas bohaterskiej szarży. O jakiej prawdzie historycznej piszesz? Tak naprawdę nie służył i nie walczył i lżył Polaków, czy o co chodzi? Co ma NKWD do walk o wyzwolenie mojego miasta?

18

Fajnie, że macie inne poglądy - bo można podyskutować, ale proponuje nie oddalać się zbyt daleko od tematu.

O ile wiem, to NKWD m.in. podążało za Armią Czerwoną i pilnowało, by żaden żołnierz nie zagubił się, by podążał do walki w pierwszych szeregach, ci co próbowali wrócić do domu... jak to na wojnie - byli zabijani. Zabijanie to chyba było główne zajęcie NKWD, nie tylko dezerterów AC, ale być może to właśnie dzięki NKWD bohaterowie AC byli tacy mili i odważni lol

Kpisz sobie z IPN. OK, ale kto ma odkrywać historię? Ja jestem inżynierem. Historia nawet nie jest w kręgu moich zainteresowań. Archiwa pracują troszeczkę inaczej niż biblioteka, na ogół musisz mieć jakiś powód, by przeglądać dokumenty źródłowe - nie jest to jakaś straszna papierologia, ale musisz uzasadnić, że jesteś historykiem, dziennikarzem, albo z innego powodu, chcesz dotrzeć do źródłowych dokumentów.

A teraz wracając do tematu. Dyskusja dotyczy pomników sławiących Armię Czerwoną. Co takiego wybitnego zrobiła AC, by ją sławić?
Tak jak napisałam wcześniej, AC nie walczyła o naszą wolność, tylko o władzę i wpływy komunistów. Wojna z Niemcami była zaplanowana, a ponieważ między tymi krajami leży Polska, więc rozwiązanie tej sprawy też było przewidziane.
Tuż po wojnie komuniści nie zostali wybrani, tylko przejęli władzę. Po nitce do kłębka - dzięki bohaterstwu/nieudolności AC nie zostaliśmy kolejną republiką ZSRR, ale mieliśmy RPL - dlatego właśnie uważam, że dzisiaj należy przynajmniej upamiętnić tych, którzy walczyli o wolną Polskę.

19

Oen_242 napisał/a:

Oen_242 napisał/a:

Pomniki poległych żołnierzy radzieckich to pomniki dla zwykłych ludzi, którzy mieli gdzieś politykę, a którzy zostali zmuszeni do walki w imię... tego czy owego, bez znaczenia. Zginęło ich ponad 20 milionów. Chodzi o upamiętnienie tej tragedii - przynajmniej ja to tak rozumiem.

Oen w sumie wyraził moje zdanie.

Averyl, myślę, że różnica bierze się stąd, że Ty mówiąc "Armia Czerwona" masz na myśli ogół - wielki organizm mający jakieś długofalowe cele jak władza nad danym terenem, a my mamy na myśli szczegół - pojedynczych żołnierzy, którzy walczyli, często bohatersko, i ginęli.

20

Vian napisał/a:

Averyl, myślę, że różnica bierze się stąd, że Ty mówiąc "Armia Czerwona" masz na myśli ogół - wielki organizm mający jakieś długofalowe cele jak władza nad danym terenem, a my mamy na myśli szczegół - pojedynczych żołnierzy, którzy walczyli, często bohatersko, i ginęli.

Ci pojedynczy żołnierze wyrządzali również pojedynczą krzywdę
po kilkudziesięciu latach od wojny zostają już tylko proste przekazy, gubią się szczegóły
ja jestem z tego pokolenia, które relacje nt. wojny zdobywało bezpośrednio od dziadków i rodziców
i pamiętam co o wejściu AC opowiadano - to był koszmar
grabiono, gwałcono, zabijano
moja babcia do dnia śmierci przeklinała AC za krzywdy, które ci wybawcy wyrządzili

21 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-11-14 08:47:15)

Nie wszędzie i nie wszystkim. To coś w stylu "każdy Polak to złodziej". Czy każdy Polak to złodziej? Czy w imię prawdy historycznej trzeba obrażać i lżyć wszystkich, wielu niesłusznie?
Po pierwsze jestem raczej o poglądach prawicowych i komunizm uważam za zło. Armię Czerwoną również. Ale trzeba pamiętać, że morale żołnierzy Armii Czerwonej było bardzo niskie. Szli bo musieli. Mieli wybór. Albo zginąć na froncie (lub przeżyć co było mało prawdopodobne ze względu na słabe zaopatrzenie, niedożywienie i bardzo niskie morale) lub zgnić w łagrach. Zresztą to samo dotyczy wielu żołnierzy niemieckich, którzy dopiero na froncie widzieli, że hasła głoszone przez Hitlera mają niewiele związku z rzeczywistością. Ale powrotu już nie było. Jedyny powrót to kula w łeb. Dlatego uważam, że pomników poszczególnych osób zasłużonych dla miast nie należy usuwać, natomiast co do pomników to już inna sprawa.

22 Ostatnio edytowany przez Summerka (2014-11-14 10:10:55)

Uważam, że należą do historii  naszego narodu. W innych krajach chyba ludzie nie pozbywają się  tak łatwo  historycznych śladów. A może powinniśmy zakazać czytania wszystkich książek, które uważamy za niepotrzebny spadek po dawnym ustroju albo oglądania filmów? 
Któż to była Armia Czerwona? Z relacji starszych ludzi pamiętających te czasy to bywało różnie. W mojej miejscowości byli to głównie Ukraińcy, przed którymi ludność cywilna musiała kryć się po lasach w obawie przed śmiercią i przemocą. W innych miejscach Polski tak, jak w okolicach Sandomierza żołnierze podobno dzielili się nawet żywnością  z mieszkańcami. Bardzo młodzi chłopcy, czasem niepełnoletni dla których liczył się tylko marsz na Berlin.
Kiedy usuniemy wszystkie historyczne pomniki, to co nam zostanie?

Summerka napisał/a:

Uważam, że należą do historii  naszego narodu. W innych krajach chyba ludzie nie pozbywają się  tak łatwo  historycznych śladów. A może powinniśmy zakazać czytania wszystkich książek, które uważamy za niepotrzebny spadek po dawnym ustroju albo oglądania filmów? 
Któż to była Armia Czerwona? Z relacji starszych ludzi pamiętających te czasy to bywało różnie. W mojej miejscowości byli to głównie Ukraińcy, przed którymi ludność cywilna musiała kryć się po lasach w obawie przed śmiercią i przemocą. W innych miejscach Polski tak, jak w okolicach Sandomierza żołnierze podobno dzielili się nawet żywnością  z mieszkańcami. Bardzo młodzi chłopcy, czasem niepełnoletni dla których liczył się tylko marsz na Berlin.

Summerko, podpisuję się pod Twymi słowami. Dzieje narodów, ich historia- to nie, tylko momenty chwały. Również- chwile złe, tragiczne. Należy pamiętać i o jednych i o drugich.

24

Zastanowiło mnie, co napisała Vian i przejrzałam listę pomników w Warszawie. Problem generalnie w dużej mierze jest rozwiązany - niewiele zostało pomników sławiących AC w W-wie.
Znalazłam jeszcze Pomnik Żołnierzy Radzieckich ?  w Parku Skaryszewskim w Warszawie. Poświęcono pamięci 26 żołnierzy radzieckich poległych w dniach 10-15 września 1944 w walkach przy Rondzie Waszyngtona. Raczej ludzie nie przychodzą tam składać kwiaty, co najwyżej "obmywają" go czerwoną farbą.
Pomnik Zygmunta Berlinga - podobnież "zdobiono" go napisami w stylu "KGB", "Zdrajca, agent Stalina".
Raczej nie znalazłam pomników sławiących wybitnych żołnierzy radzieckich. Czasem widziałam w mniejszych miejscowościach pomnik - zbudowany z wykorzystaniem np. czołgu, czy samolotu związanego z miejscem. Być może o tym jest dyskusja(?) Może zacznijmy mówić konkretnie, bo robi się nam spór czysto teoretyczny.

W W-wie jest również pomnik ofiar NKWD w Rembertowie upamiętniający obóz koncentracyjny dla żołnierzy AK i NSZ, który urządziło NKWD po wkroczeniu Armii Czerwonej do Rembertowa.

Im bardziej zastanawiam się nad tym, co piszesz Marcjano, tym bardziej tego nie ogarniam lol O czym my dyskutujemy?

Marcjano napisał/a:

Czy w imię prawdy historycznej trzeba obrażać i lżyć wszystkich, wielu niesłusznie?

Kto lży i komu, a przede wszystkim kto został niesprawiedliwie osądzony jako bandyta, gdy w rzeczywistości był bohaterem AC?

Marcjano napisał/a:

Ale trzeba pamiętać, że morale żołnierzy Armii Czerwonej było bardzo niskie. Szli bo musieli. Mieli wybór. Albo zginąć na froncie (lub przeżyć co było mało prawdopodobne ze względu na słabe zaopatrzenie, niedożywienie i bardzo niskie morale) lub zgnić w łagrach.

W czasie wojny każdy ma "taki" wybór - np. ci co na ulicy z łapanki zostali wywiezieni do obozów (przez Niemców), też mieli wybór, mogli nie wychodzić z domu. A ci co mieszkali w miejscowościach przez które przechodził wojska AC/NKWD też mogli się przenieść gdzie indziej, np. na tamten świat. Jak mam rozumieć Twoje stanowisko, że ci co z głodu, ze strachu przed karą, z głupoty zabijali innych teraz zasługują na miano bohaterów?

25

Proszę Państwa- o ile dobrze pamiętam to II RP została w 1939 r., najechana przez dwóch najeżdżców, obydwaj mordowali nasze elity i nas wynaradawiali, tyle że sowieci robili to dużo bardziej inteligentnie, podstepnie i skutecznie. A fakt że tyle lat takie pomniki stoją w Polsce  i to że się w ogóle zastanawiamy co z nimi zrobić świadczy najlepiej że w dużym stopniu się im to udało. Udało się im Polaków przerobić na homo sovietus, masowo zdemoralizować. Zachowujemy się jak lud postkolonialny. A takie pomniki, podobnie jak inne ich produkty: jaruzelskich, kiszczaków, kwaśniewskich, urbanów, millerów itp, itd odsyłamy do właścicieli, czyli płk. kgb wołodii. Podobnie groby, niech robią tak jak zrobili Niemcy ze swoimi soldatami których ekshumowano.
Ten temat jest dobry ale na rok 1990 a nie 2014 kiedy powinna tu być kontynuacja I i II RP- wolna, niepodległa, demokratyczna, silna i dostatnia III RP.

26

Averyl napisał/a:

W czasie wojny każdy ma "taki" wybór - np. ci co na ulicy z łapanki zostali wywiezieni do obozów (przez Niemców), też mieli wybór, mogli nie wychodzić z domu. A ci co mieszkali w miejscowościach przez które przechodził wojska AC/NKWD też mogli się przenieść gdzie indziej, np. na tamten świat. Jak mam rozumieć Twoje stanowisko, że ci co z głodu, ze strachu przed karą, z głupoty zabijali innych teraz zasługują na miano bohaterów?

Jeśli tak to interpretujesz to nawet nie mamy o czym rozmawiać. Dziękuję.

27 Ostatnio edytowany przez Averyl (2014-11-14 14:57:42)

Marcjano napisał/a:

Jeśli tak to interpretujesz to nawet nie mamy o czym rozmawiać. Dziękuję.

Ja również Ci dziękuję za dyskusję. Szkoda, że na koniec i w takiej kwestii mogę zgodzić się z Tobą. Niestety nie da się rzeczowo dyskutować: argumenty kontra cudze poglądy, chyba zabrakło nam flaszeczki, by stworzyć klimat n/mocnych Polaków rozmów lol

28

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Summerka napisał/a:

Summerko, podpisuję się pod Twymi słowami. Dzieje narodów, ich historia- to nie, tylko momenty chwały. Również- chwile złe, tragiczne. Należy pamiętać i o jednych i o drugich.

Wielbicielu Lidiji Bacic cieszę się, że podzielasz moje zdanie. Niestety jestem w tym odosobniona.
Historia jako całość składa się na dzieje narodu. Mamy zapomnieć o tym,  że na naszych terenach była Armia Czerwona? Pamiętamy o AK -owcach, którzy przecież nieśli nie tylko samo dobro (opieram się na relacjach naocznych świadków), tak samo powinniśmy pamiętać o innych, którzy masowo ginęli na naszych terenach.

29

po kilkudziesięciu latach od wojny zostają już tylko proste przekazy, gubią się szczegóły
ja jestem z tego pokolenia, które relacje nt. wojny zdobywało bezpośrednio od dziadków i rodziców
moja babcia do dnia śmierci przeklinała AC za krzywdy, które ci wybawcy wyrządzili

Ja też jestem z tego pokolenia i słyszałam opowieści o złych Niemcach i dobrych Niemcach, złych Rosjanach i dobrych, ba - złych Polakach i dobrych.

30

Vian napisał/a:

Ja też jestem z tego pokolenia i słyszałam opowieści o złych Niemcach i dobrych Niemcach, złych Rosjanach i dobrych, ba - złych Polakach i dobrych.

Czy nie dlatego powinniśmy pamiętać, co się składa na historię naszego kraju?

31

No ale jak to się ma do usuwania pomników, bo nie rozumiem.

To pomniki feudalnych władców też by wypadało usunąć, że o świętych i dygnitarzach katolickich nie wspomnę,  bo feudalizm razem z klerem odpowiadają za masakry i śmierć milionów, a wyzysk kolejnych miliardów.

32

Summerka napisał/a:

Uważam, że należą do historii  naszego narodu. W innych krajach chyba ludzie nie pozbywają się  tak łatwo  historycznych śladów. /.../

Usuwanie pomników AC, a usuwanie AC z historii to dwie różne rzeczy. To jest mniej więcej taka różnica jak "polskie obozy" - polskie, bo były na ziemiach polskich, czy polskie, bo Polacy je zorganizowali i dokonywali ludobójstwa? albo "pracował dla Niemców", bo przemocą zajęli mu okupanci fabrykę, ale właściciel np. sabotował, czy kolaborował, działał na rzecz okupanta.
Nie chodzi o przekłamywanie historii, o czyszczenie historii (są przecież tacy, którzy twierdzą, że np. Holocaustu nie było) raczej chodzi o właściwą interpretację. Wcześniej dałam przykład pomników, które stoją na Pradze - pomnik Braterstwa Broni, a kilka km dalej pomnik ofiar NKWD, czyli najpierw bratersko Polscy i Rosjanie walczyli razem przeciw Niemcom, a potem Rosjanie rozprawili się ze swoimi towarzyszami broni? Jak to rozumieć? W fabryce Pocisk w Rembertowie, gdzie był obóz koncentracyjny nr. 10 NKWD, w marcu 1945 roku było około 2500 więźniów, z czego ok. 2000 wywieziono na Syberię. 20 na 21 maja 1945 oddział AK rozbił obóz NKWD uwalniając ok. 500 więźniów, ale ci co zostali uwolnienie byli potem ścigani (ok. 200 złapano i wywieziono do łagrów). W moim odczuciu jest to duże nadużycie językowe - bo owszem można powiedzieć, że "walczono" o Polskę (komunistyczną, RPL).

Mimo iż zazwyczaj bronię swoich poglądów, to jestem otwarta proszę - dajcie mi przykład pomnika upamiętniającego dobrego bohatera-żołnierza radzieckiego.

Summerko - ja się nie znam na historii, znam trochę historię W-wy. Dzieje mojego miasta są wystarczająco bogate, że nie martwiłabym się o to, co nam zostanie w historii całego kraju jeśli kilka pomników zostanie usuniętych (szczególnie, że na ogół są one bardzo zaniedbane).

33

Uważam, że przyszłe pokolenia  mają  prawo wiedzieć, komu wystawiano pomniki i dlaczego. A interpretacje będą i tak różne. A która właściwa niech ocenią następne pokolenia.  Nie przekonuję nikogo do swoich racji. Przecież pomniki to historia. Poprzez nie najłatwiej dowiadywać się  o fakty historyczne. Jak rozumieć? Nie ma tak, że coś jest idealnie dobre albo idealnie złe. Przyjąć jako kawał historii narodu. Averyl właśnie tak należy rozumieć, że tu braterstwo, a tam wywózka. Według mnie to całość. I czas, żeby ktoś odkrył całą prawdę o AK. Był "Ponury" ale i byli tacy, którzy wsławili się rozbojami i morderstwami ludności cywilnej. O tych drugich wiedzieli pewnie tylko świadkowie wydarzeń.
http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/original/284814.jpg  Wasylij Fiodorowicz Skopenko był przez długi czas uważany za wyzwoliciela Sandomierza, który  ocalił je przed zniszczeniem.

34

Summerko - dzięki za odpowiedź. Trochę czułam się, jakbym rozmawiałam z ludźmi, dla których "moim zdaniem" jest najważniejsze, ważniejsze niż wszelkie argumenty, dla których nie ma znaczenia, co mówią inni, bo "moi zdaniem..." lol

Jak widać nawet na forum można dowiedzieć się czegoś ciekawego, pogadać rzeczowo, nie ma to jak netKOBIETY.

Nie znałam tej postaci, myślę, że jest dość wyjątkowa, bo przecież Stalin tępił inteligencję, a on chyba miał otwarty umysł... i oczy na piękno Sandomierza. Jak widać prawda historyczna (jeśli jest znana, niezatajona) potrafi obronić się sama - jego pomnik przeniesiono, a nie usunięto, a pamięć o osobie jest wciąż żywa chociażby przy okazji wyścigu kolarskiego szlakiem W. Skopenki Być może jest to wyjątek potwierdzający regułę.

35

Moim zdaniem te pomniki mają wartość przede wszystkim historyczną i nie jestem za eliminowaniem ich z krajobrazu. To jest w tej chwili trochę jak niszczenie pozostałości po dawnej cywilizacji, uważam że bez sensu jest udawanie, że danego okresu w historii naszego kraju nie było. W myśl tej zasady to należałoby zaorać ruiny obozów koncentracyjnych, bo je Niemcy postawili i ludzi tam mordowali.
Jak już jakiś pomnik jest zupełnie nie na miejscu z przyczyn ideologicznych, to można go gdzieś przenieść, muzeum jakieś na takie obiekty zorganizować, ale niszczyć moim zdaniem ich nie należy.

36

Averyl   Skopenko był wyjątkową postacią, która na trwałe się wpisała w historię Sandomierza. Nie pozwalał swoim żołnierzom na dopuszczanie do rozbojów i gwałtów. Groziło podobno za to rozstrzelanie.  Niestety w innych miejscach kraju  postępki wyzwalającej AC okryły się  złą sławą. Stąd bunt  Polaków pamiętających prawdę przeciw obchodzeniu rocznicy wyzwolenia spod okupacji. Może odezwie się ktoś ze stron, gdzie u boku AC było Wojsko Polskie?

37

Summerka- to może należałoby postawić pomniki dobrym dowódcom wehrmachtu? u mnie w miejscowości ludzie całkiem dobrze wspominają Niemców bo był porządek i rozbijali bandy rabunkowe. Zdarzył się jeden niemiecki rabunek ale sprawcy zostali ukarani a własność wrócona, z kolei sowieci od razu nakradli co się dało a wiele dziewcząt zgwałcili w tym kuzynkę mojej babci która tego nie przeżyła i zmarła od zakażenia w wieku zdaje się 27 lat. Nie stawia się pomników okupantom, niezależnie kim by byli, bo w takim razie należałoby postawić pomnik Aleksandrowi II, carowi wyzwolicielowi.

38

Jarema mamy tu temat o usuwaniu pomników a nie o ich stawianiu:) Historia jest nauką. Sowieci wpisali się  w naszą  historię czy chcesz czy nie chcesz. Dlaczego przyszłe pokolenia mają się nie dowiedzieć, że mimo tego ówczesna władza ich sławiła?  Wspominałam, że  w moich okolicach zamiast radości wyzwolenia był płacz, ucieczki i strach. Pomniki o tym przypominają. Całe zakłamanie.

39

pomniki przypominają "całe zakłamanie"?
nie bardzo rozumiem

40

jarema87 napisał/a:

bo w takim razie należałoby postawić pomnik Aleksandrowi II, carowi wyzwolicielowi.

Pałac prezydencki jest pomnikiem Aleksandra, pewnie jeszcze spod tynku dałoby się wydobyć oryginalną inskrypcję...

41

Summerka- niepokoisz mnie, naprawdę sądzisz ze pomniki ku czci zbrodniarzy powinny stać w Polsce? że armia czerwona ma być wzorem dla nowych pokoleń Polaków? bo pomnik to miejsce w przestrzeni publicznej przeznaczone dla kogoś kto ma być wzorem. I czy twoim zdaniem należało zachować nazwy takie jak hitler strasse albo Stalinogród? Przecież zarówno Niemcy jak i sowieci wpisali się w naszą historię.

42

Jarema przede wszystkim pomnik to dla mnie relikt przeszłości a nie  wzór postaci do naśladowania. Kim jest Polak bez przeszłości i historycznych korzeni? Ma wiedzieć  tylko, że był Piłsudski ze swoją kasztanką, a reszta  to milczenie?
Muszę cię zmartwić, bo w świadomości innych narodowości dawne  nazwy istnieją nadal. Jak  myślisz czy  Niemiec powie, że wybiera się do Wrocławia czy Breslau?  A nazwy ulic właśnie nadawano na cześć  bohatera.
A widziałeś może w Wiedniu  pomnik przy Schwarzenbergplatz?

43

Summerka-od historii to są podręczniki i muzea. Pomniki mają upamiętniać ważne wydarzenia (w tym tragiczne) i bohaterów a nie okupantów. Zresztą nie jest to kwestia tylko przeszłości bo co jakiś czas trzeba je remontować i czyich to pieniędzy idzie? rosyjskich? Polacy mają za swoje podatki opłacać pomniki najeżdzcom?

44

Summerka napisał/a:

Jarema przede wszystkim pomnik to dla mnie relikt przeszłości a nie  wzór postaci do naśladowania. Kim jest Polak bez przeszłości i historycznych korzeni?

Takie postawienie problemu jest postawieniem na głowie.
Nie każdy relikt przeszłości należy hołubić. Takie mam zdanie m.in. o pomnikach (nie grobach) Armii Czerwonej. Nie powinny stać pomniki armii, która nas de facto zniewoliła na kilkadziesiąt lat.
Tak samo jak nie chciałabym aby Kraków nadal nazywał się Krakau (to w końcu też relikt przeszłości), aby w moim mieście były ulice Lenina, Rewolucji Październikowej, ormowców, pomniki Lenina, Koniewa (rzekomo ocalającego Kraków przed wysadzeniem przez Niemców, przy okazji nie wspominało się o gwałtach jego żołnierzy np. na dziewczynce na Dworcu Głównym, aresztowaniu polskiego żołnierza, który wywiesił polską flagę na Wawelu) etc. etc.
Co do Wrocławia, to uważasz, że nadal powinien się nazywać Breslau, a Katowice - Kattowitz albo Stalinogród (może dla upamiętnienia spalenia kamienic przez Armię Czerwoną wokół rynku i wywózkę mieszkańców do kopalń w Workucie)? Albo Rynek Główny w Krakowie miałby się nadal nazywać Adolf Hitler Platz? Albo Filharmonia Krakowska nadal nazywać się miałaby Filharmonią Generalnego Gubernatorstwa? To też relikty przeszłości. Czy na pewno do hołubienia? - dla mnie to pytanie retoryczne.

Pamiętać trzeba, koniecznie, ale nie poprzez pomniki.
Zwłaszcza, że mamy co upamiętniać pomnikami. Na pewno nie ciemiężycieli.

45

luc napisał/a:
Summerka napisał/a:

Jarema przede wszystkim pomnik to dla mnie relikt przeszłości a nie  wzór postaci do naśladowania. Kim jest Polak bez przeszłości i historycznych korzeni?

Takie postawienie problemu jest postawieniem na głowie.
Nie każdy relikt przeszłości należy hołubić. Takie mam zdanie m.in. o pomnikach (nie grobach) Armii Czerwonej. Nie powinny stać pomniki armii, która nas de facto zniewoliła na kilkadziesiąt lat.
Tak samo jak nie chciałabym aby Kraków nadal nazywał się Krakau (to w końcu też relikt przeszłości), aby w moim mieście były ulice Lenina, Rewolucji Październikowej, ormowców, pomniki Lenina, Koniewa (rzekomo ocalającego Kraków przed wysadzeniem przez Niemców, przy okazji nie wspominało się o gwałtach jego żołnierzy np. na dziewczynce na Dworcu Głównym, aresztowaniu polskiego żołnierza, który wywiesił polską flagę na Wawelu) etc. etc.
Co do Wrocławia, to uważasz, że nadal powinien się nazywać Breslau, a Katowice - Kattowitz albo Stalinogród (może dla upamiętnienia spalenia kamienic przez Armię Czerwoną wokół rynku i wywózkę mieszkańców do kopalń w Workucie)? Albo Rynek Główny w Krakowie miałby się nadal nazywać Adolf Hitler Platz? Albo Filharmonia Krakowska nadal nazywać się miałaby Filharmonią Generalnego Gubernatorstwa? To też relikty przeszłości. Czy na pewno do hołubienia? - dla mnie to pytanie retoryczne.

Pamiętać trzeba, koniecznie, ale nie poprzez pomniki.
Zwłaszcza, że mamy co upamiętniać pomnikami. Na pewno nie ciemiężycieli.

Luc  nie zrozumiałaś albo nie chciałaś zrozumieć. Tłumaczę więc: to inne narody pamiętają, a nie ja tak uważam.  Zresztą nie zamierzam cię przekonywać. Jestem zdania, że Polacy nie powinni zapominać o  historii własnego narodu, bo godzi to w nich samych.

46 Ostatnio edytowany przez luc (2014-11-18 22:26:45)

Summerka napisał/a:

Luc  nie zrozumiałaś albo nie chciałaś zrozumieć. Tłumaczę więc: to inne narody pamiętają, a nie ja tak uważam.  Zresztą nie zamierzam cię przekonywać. Jestem zdania, że Polacy nie powinni zapominać o  historii własnego narodu, bo godzi to w nich samych.

Summerko - wygląda na to, że Ty nie zrozumiałaś. Czy ja napisałam, że Polacy powinni zapominać o własnej historii?
Napisałam wyraźnie, że trzeba pamiętać o historii. Trzeba jej też nauczać.
Natomiast nie trzeba w tym celu (moim zdaniem nawet absolutnie nie powinno się) stawiać pomników ciemiężycielom.
Ty napisałaś, że dla Ciebie pomniki to relikty historii. Do tego się odnosiłam.

47 Ostatnio edytowany przez in_ka (2014-11-18 22:33:01)

Summerka napisał/a:

Jestem zdania, że Polacy nie powinni zapominać o  historii własnego narodu, bo godzi to w nich samych.

oczywiście
tylko do tego nie są potrzebne pomniki AC czy innych ciemiężycieli polskiego narodu
a do pamięci o historii potrzebna jest rzetelna wiedza o tejże historii

48 Ostatnio edytowany przez Summerka (2014-11-19 00:15:31)

Widzę, że wywołałam wasze oburzenie moim głosem w tej dyskusji. Dla mnie pomniki sławiące AC są symbolem dawnego zniewolenia, o którym Polacy powinni pamiętać.  Rozumiem, że  te pomniki budzą delikatnie mówiąc niesmak jako te gloryfikujące  wroga i najeźdźcę. W wielu miastach zostały usunięte. Przypuszczam, że będą dalej usuwane, jeśli jeszcze istnieją. A jest ich podobno w Polsce ponad 300. Jednak nie można  wymazać kawałka tej historii i udawać, że czegoś takiego nie było, to znaczy tego zniewolenia.  Dziękuję Wam za udział w tej dyskusji.
Edit: In-ko zakłamanie,  bo to były pomniki wdzięczności.

49 Ostatnio edytowany przez luc (2014-11-19 00:39:32)

Summerka napisał/a:

Jednak nie można  wymazać kawałka tej historii i udawać, że czegoś takiego nie było, to znaczy tego zniewolenia.

Ty naprawdę nie zrozumiałaś hmm
Usuwanie pomników Armii Czerwonej nie jest wymazywaniem historii. Jest usuwaniem rzeczy gloryfikujących Armię Czerwoną.
Faktów związanych z Armią Czerwoną oczywiście nie należy wymazywać z historii. Wręcz przeciwnie - należy o tym nauczać. Wyzwalali, a "przy okazji" mordowali, gwałcili. Robili to zresztą także po wojnie (najstraszniejsza to chyba obława augustowska z lipca 1945 r.).
Pozostawianie takich pomników jest w pewnym sensie fałszowaniem historii, bo gloryfikują Armię Czerwoną, a nie przedstawiają rzetelnych faktów. Pozostawianie takich pomników nie uczy prawdy o wyzwalaniu przez Armię Czerwoną.
Kiedy chciano postawić rzeźbę przedstawiającą żołnierza radzieckiego gwałcącego kobietę, to podniósł się raban (szacuje się, że zgwałcili ok. 2 mln (sic!) Niemek, ale także wiele Polek, Węgierek, Czeszek). Takie fakty chce się wymazać z historii.
Naprawdę chciałabyś aby nadal stały pomniki Lenina, Dzierżyńskiego, Stalina? Bo ich usunięcie to "wymazywanie" historii?? hmm

50

luc napisał/a:

Kiedy chciano postawić rzeźbę przedstawiającą żołnierza radzieckiego gwałcącego kobietę, to podniósł się raban (szacuje się, że zgwałcili ok. 2 mln (sic!) Niemek, ale także wiele Polek, Węgierek, Czeszek).

luc, naprawdę chciałabyś mieć taki pomnik przed swoimi oknami na przykład?
I odpowiadać na pytania dzieci - co ten pan robi tej pani?
Pomniki mają to do siebie, że z czasem zatracają swoje znaczenie i pozostają elementem architektury. I dziedzictwem kulturowym, świadectwem historii. A że ta historia jest różna i zmienna w zależności od interpretacji to już inna sprawa.

51

bbasia napisał/a:

krzywdzi ją, zadaje jej ból i cierpienie, wykorzystuje swoja władzę siłę i przewagę, a potem zaprowadzić pod pomnik AC i powiedzieć - tutaj jest ten sam pan wink

52

Dla mnie sprawa jest prosta:
- pomniki ku pamięci konkretnych, poległych żołnierzy Armii Czerwonej jeśli byli to akurat żołnierze walczący z Niemcami - zostawić.
- pomniki ogólnie na cześć Armii Czerwonej - usunąć.

Dlaczego? A no dlatego, że Armia Czerwona wyzwalająca tereny polskie w latach 1944-45, to ta sama Armia Czerwona, która na mocy paktu Ribbentrop - Mołotow zajęły kawał Polski we wrześniu 1939 r, a w latach 1919 - 1921 walczyła z Polakami. Była zbrojnym ramieniem systemu, który mordował i prześladował wielu Polaków. Oddawanie czci tej armii było jednym z dowodów upodlenia do jakiego nas zmuszono.
Natomiast groby żołnierzy poległych w latach 1944-45 jak najbardziej powinny być objęte opieką jak każdy grób żołnierski. No bo przecież nie zapominajmy, że na naszych ziemiach są groby tysięcy żołnierzy Wehrmachtu i o te groby się jako tako ale dba.

- pomniki ogólnie na cześć Armii Czerwonej - usunąć.

Dlaczego? A no dlatego, że Armia Czerwona wyzwalająca tereny polskie w latach 1944-45, to ta sama Armia Czerwona, która na mocy paktu Ribbentrop - Mołotow zajęły kawał Polski we wrześniu 1939 r, a w latach 1919 - 1921 walczyła z Polakami. Była zbrojnym ramieniem systemu, który mordował i prześladował wielu Polaków. Oddawanie czci tej armii było jednym z dowodów upodlenia do jakiego nas zmuszono.

Tyle na temat. Dobrze powiedziane

54

bbasia napisał/a:
luc napisał/a:

Kiedy chciano postawić rzeźbę przedstawiającą żołnierza radzieckiego gwałcącego kobietę, to podniósł się raban (szacuje się, że zgwałcili ok. 2 mln (sic!) Niemek, ale także wiele Polek, Węgierek, Czeszek).

luc, naprawdę chciałabyś mieć taki pomnik przed swoimi oknami na przykład?

Nie napisałam, że uważam postawienie takiej rzeźby w miejscu publicznym za dobry pomysł.
Przykład reakcji na tę rzeźbę wskazałam jako przykład "wymazywania" pewnych faktów z historii lub przynajmniej ich przemilczania.

bbasia napisał/a:

Pomniki mają to do siebie, że z czasem zatracają swoje znaczenie i pozostają elementem architektury. I dziedzictwem kulturowym, świadectwem historii. A że ta historia jest różna i zmienna w zależności od interpretacji to już inna sprawa.

Właściwie Inka już odpowiedziała.
Zresztą muszę się (a raczej musiałam) zmagać z pytaniami dzieci na różne zjawiska w przestrzeni publicznej. Np. gdy syn pytał co robią panowie na bilboardzie przedstawiającym okładkę gazety "Machina" (nie wiem czy jeszcze się ukazuje), która przedstawiała roznegliżowanych gejów w bardzo jednoznacznej relacji.

Posty [ 55 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy należy usuwać pomniki sławiące Armię Czerwoną ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024