Witam staramy się z mężem o dzidziusia powiedzcie mi co mi da jeśli będę brała kwas foliowy, po jakim czasie od stosunku mogę sprawdzić czy zaszłam w ciążę.
Kwas foliowy jest niezbędny do rozwoju kręgosłupa i mózgu we wczesnym etapie ciąży. Przyszłe mamy mogą ograniczać ryzyko rozszczepu kręgosłupa u dziecka, przyjmując codziennie suplementy kwasu foliowego.Zaleca się, by kobiety planujące ciążę przyjmowały suplementy kwasu foliowego co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem dziecka i kontynuowały suplementację do końca drugiego trymestru ciąży. By dostarczać organizmowi odpowiednich ilości tej ważnej witaminy z grupy B, powinnaś przyjmować codziennie dawkę 0,4 mg dziennie.
Poważnie pytasz po jakim czasie od stosunku możesz sprawdzić czy zaszłaś w ciąże ?
Tak pytam poważnie
Mili test najlepiej wykonać w dniu spodziewanej miesiączki, ale może być jeszcze nie wiarygodny. Najpewniejsze jest badanie z krwi betahcg
Dziękuję za odpowiedz mam nadzieję, że test wyjdzie pozytywny :-)
mili02 sam kwas to za mało, bo jak się ma blok enzymatyczny to się go nie przetwarza do formy aktywnej, trzeba wtedy lykac metafoline
najważniejsze aby brać kwas foliowy conajmniej 3 miesiące przed zajściem w ciążę, oraz aby był w formie leku, a nie suplementu
Oczywiście, wskazane jest branie kwasu 3 miesiące przed planowaną ciążą, jednakże wszystkie preparaty z kwasem foliowym to suplementy diety. Jeśli chodzi o przyswajalność to nie ma nic pewniejszego niż metafolina.
z kwasami omega 3 kwas foliowy mozna brac jak najbardziej podczas planowania ciazy, a takze i karmiac piersia. Prenalen ma jeszcze inne witaminy niezbędne dla prawidlowego rozwoju, ktore w tym przypadku idealnie sie sprawdza. A co do sprawdzenie to po 2 tygodniach, mozesz sprawdzac, czy jestes w ciazy, bo wtedy mozesz miec widoczny juz wynik.
Oczywiście, wskazane jest branie kwasu 3 miesiące przed planowaną ciążą, jednakże wszystkie preparaty z kwasem foliowym to suplementy diety. Jeśli chodzi o przyswajalność to nie ma nic pewniejszego niż metafolina.
Mnie w aptece farmeceutka poinformowała, że nie wszystkie. Folik jest w formie leku.
Tylko, że jak masz defekt enzyamtyczny to i tak on Ci nic nie da. Ma go większość kobiet, więc i każda z nas może go mieć. Dlatego lepiej łykać metafolinę i sie nie przejmować tym, czy na pewno dostarczana ilość kwasu jest odpowiednia. Dla mnie wybór jest prosty, liczy się zdrowie!
Tylko, że jak masz defekt enzyamtyczny to i tak on Ci nic nie da. Ma go większość kobiet, więc i każda z nas może go mieć. Dlatego lepiej łykać metafolinę i sie nie przejmować tym, czy na pewno dostarczana ilość kwasu jest odpowiednia. Dla mnie wybór jest prosty, liczy się zdrowie!
Zgadzam się, zdrowie moje i dziecka jest najważniejsze. Dlatego wybieram lek, a nie suplement.
Żeby zarejestrować lek trzeba troszkę bardziej przetestować daną substancję, to zdecydowanie zwiększa moje zaufanie.
a ja wybieram po prostu witaminy, cos bezpiecznego
Jak bede chora to bede brac leki, kazdy ma inne podejscie, ale zadne z tych podejsc nie jest zle. Wazne jest to, zeby dostarcac organizomi mineraly niezbędne dla prawidlowego rozwoju dziecka.
Nie panikujcie z tym defektem enzymatycznym, bo to na prawdę bardzo rzadka przypadłość i wystarczy zwykły kwas foliowy - a w sumie najlepiej Folik, bo to jak wspomniala poprzedniczka jedyny lek. Do tego bardzo dobrze sie wchłania.
Ja to nawet nie wiem co to jest ten defekt, słucham swojego lekarza bo i tak syntetyczny kwas foliowy wchłania się w całości.