Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-08-14 00:52:47

Astrida
Niewinne początki

Ciąża

Mam zamiar zajść w ciążę. Słyszałam ,ze bardzo istotne jest przed planowaną ciążą zażywanie witaminy B9 oraz kwasu foliowego    czy ktoś z was moze mi wyjaśnić dlaczego to takie istotne ?

#2 2007-08-14 01:03:25

Mother
Gość

Re: Ciąża

Dobrze jest zażywać kwas foliowy profilaktycznei co najmniej na miesiąc przed planowaniem poczęcia, bo niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży może być przyczyną wad wrodzonych płodu w zakresie układu nerwowego(rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny mózgowo-rdzeniowe). Kwas foliowy możesz znaleźć w zielonych i kolorowych warzywkach brukselce, brokułach, roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, marchewce, produktach  mązcnych i wątróbce.

#3 2007-08-14 01:06:52

gronko
Gość

Tu masz zestaw warzywny pełny kwasu foliowegosmile:pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado. czyli same smakołyki!!!!!!!!!!

#4 2007-08-14 01:11:26

Elvira
Dobry Duszek Forum

Z tego co wiem to witamina  B9 to inna nazwakwasu foliowego, związku uzyskanego z liści szpinaku, i często używamy tych nazw naprzemiennie:) podobno zazywanie witaminy B9w czasie ciąży zapobiega (nawet w 60%!) uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu!!!

#5 2007-08-14 21:29:44

Astrida
Niewinne początki

Przekonałyście nie do tego całego kwasu foliowego smile Ale po co ta witamina B9 ?

#6 2008-08-19 22:31:55

Jeanne
100% Netkobieta

Kwas foliowy to to samo co wit.B9 smile Ma ona rozne nazwy , rowniez mozna sie spotkac z takimi :folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc;

" Szczęście jest przyjemnością wolną od wyrzutów sumienia."  - Sokrates

"Dwie rzeczy nie mają granic: Wszechświat i ludzka głupota" - Albert Einstein.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum