Ostatnio oglądając program o pieskach, widziałam jak na szczeniętach wykonuje się testy osobowości, mają one pomóc wybrać odpowiedniego szczeniaka dla danej osoby, jak i daną osobę dla szczeniaka. Różne typy osobowości oznaczają inną trudność w ułożeniu danego psa, jego podatność na tresurę i to jak zaawansowanego opiekuna on potrzebuje.
Rodzajów testów jest kilka, jest także test dla dorosłych psów. Metoda ta bardzo popularna jest w Stanach, przeprowadza się testy na szczeniętach, ale także na psach dorosłych dopuszczonych do adopcji.
Z ciekawości wykonałam taki test mojej, jest to również test na typ osobowości, 1-2 to psy trudne do ułożenia, przejawiające chęć dominacji i agresji, potrzebują odpowiedniego opiekuna. Nasza wobec nas nie jest agresywna ani dominująca, choć lubi zabawę z cyklu kto tu rządzi. Nie lubi innych psów na jej terenie, a jeśli jakieś się już pojawią to ustawia je po swojemu, dotyczy to również gości znacznie od niej większych, zdarza jej się agresywnie warczeć na ludzi, ale co ciekawe na tych których ja też nie lubię
. Osobiście uważam jednak, że ona ma unikalną osobowość i ten test nie oddaje w pełni jej charakteru.
Wykonywałyście takie testy przed adopcją szczeniaka? A może już u dorosłego psa? Jakie były wyniki?
Testy znajdziecie w internecie