Test osobowości psa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Test osobowości psa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-10-02 13:57:04)

Temat: Test osobowości psa

Ostatnio oglądając program o pieskach, widziałam jak na szczeniętach wykonuje się testy osobowości, mają one pomóc wybrać odpowiedniego szczeniaka dla danej osoby, jak i daną osobę dla szczeniaka. Różne typy osobowości oznaczają inną trudność w ułożeniu danego psa, jego podatność na tresurę i to jak zaawansowanego opiekuna on potrzebuje.

Rodzajów testów jest kilka, jest także test dla dorosłych psów. Metoda ta bardzo popularna jest w Stanach, przeprowadza się testy na szczeniętach, ale także na psach dorosłych dopuszczonych do adopcji.

Z ciekawości wykonałam taki test mojej, jest to również test na typ osobowości, 1-2 to psy trudne do ułożenia, przejawiające chęć dominacji i agresji, potrzebują odpowiedniego opiekuna. Nasza wobec nas nie jest agresywna ani dominująca, choć lubi zabawę z cyklu kto tu rządzi. Nie lubi innych psów na jej terenie, a jeśli jakieś się już pojawią to ustawia je po swojemu, dotyczy to również gości znacznie od niej większych, zdarza jej się agresywnie warczeć na ludzi, ale co ciekawe na tych których ja też nie lubię wink. Osobiście uważam jednak, że ona ma unikalną osobowość i ten test nie oddaje w pełni jej charakteru.

Wykonywałyście takie testy przed adopcją szczeniaka? A może już u dorosłego psa? Jakie były wyniki?

Testy znajdziecie w internecie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Test osobowości psa

Gdybym wzięła psa ze schroniska i miałabym małe dziecko w domu, na pewno zrobiłabym taki test. Pozwoliłby mi się zorientować, z jakim psem  mam do czynienia i czego się można spodziewać po danym piesku.  Myślę, że najbardziej przydatne  takie testy są dla psów szkolonych na przewodników osób niewidomych.

3

Nie słyszałam o tym, ale że jestem fanką testów, to jakby istniała kocia wersja, zrobiłabym swojemu.

Małpa69 napisał/a:

Osobiście uważam jednak, że ona ma unikalną osobowość i ten test nie oddaje w pełni jej charakteru.

Tak samo pewnie powiedziałaby większość ludzi o swoim psie albo dziecku - każde jest wyjątkowe. big_smile

4

Słyszałam kiedyś o takich testach w stosunku do psów pracujących. A dokładnie psów wybieranych do policji. Tam już 3 tygodniowe pieski podlegają obserwacji.

Bardzo ciekawe to było.

5 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2014-10-02 22:19:23)

Sorry ale test jest beznadziejny.Bo jak interpretować go kiedy każda odpowiedź ma inna literę?
Summerko- takich "łosiowatych" testów nikt nie będzie robił psu przewodnikowi. Taki pies ma testy behawioralne robione przez zoopsychologa a następnie jeśli się zakwalifikuje uczęszcza z opiekunem na kurs.
LeeBee- uwierz- nie takie testy mają robione psy policyjne:)

Mój pies miał robiony test behawioralny na dogoterapeutę. Nie zakwalifikował się. Ale na psa- towarzysza rodziny z dzieckiem się nadaje.

6

Ja zrobiłam jeden test: który psiak pierwszy przyjdzie i powie cześć smile

7

My kupując naszą po prostu wybraliśmy tą bardziej żwawą, ciekawską i zadziorną.

Gojko wydaje mi się że nie zrozumiałaś testu, pytania mają oznaczenie literowe ale jest za nie punktacja przecież.

Eileen ja myślę że każdy i zwierzę i człowiek ma swoje unikalne cechy których nie da się zaszufladkować. U mojego psa wyszło 1/ 2 czyli pies trudny z tendencją do dominacji i agresji, w stosunku do nas jak i naszych rodzin, absolutnie tego nie widać, lubi się bawić w kto tu rządzi (ja ją łapię i przygniatam do łóżka a ona walczy jak lwica by udowodnić mi że jest silniejsza, chociaż ostatnio jakby mniej) prócz tego to jest tak słodka, że określam ją mianem 6 kilo cukru, totalna przylepa więc nie bardzo mi pasuje do tego wyniku ;D.

8

Mój nie miał testów ale jest zupełnym psem luzakiem. Nigdy nie widziałam w nim agresji, ani w stosunku do innych psów ani ludzi, a jest już rocznym buldogiem amerykańskim, dość potężnym. Z psami chce tylko się bawić, a każdego człowieka powącha, poliże i zostawi, nawet małe dzieci.

9

Małpo ja oglądałam ten test tutaj:http://klaudia9897.wordpress.com/2010/01/20/test-osobowosci-twojego-psa/
I tu nie ma punktacji.

10

gojka102 napisał/a:

Summerko- takich "łosiowatych" testów nikt nie będzie robił psu przewodnikowi. Taki pies ma testy behawioralne robione przez zoopsychologa a następnie jeśli się zakwalifikuje uczęszcza z opiekunem na kurs.

Okej, ale po co mieszać te tematy. Temat jest o takich zupełnie wstępnych i amatorskich testach na wybór szczeniaka dla zwykłego właściciela, a nie dla profesjonalisty. To dwa zupełnie różne światy, więc po co to porównywać. Są takie testy zupełnie proste, które może przeprowadzić nawet amator i daje to wstępne, zupełnie ogólnikowe pojęcie o temperamencie poszczególnych psiaków z miotu i tylko o to chodzi wink do celów nieprofesjonalnych w pełni wystarczy. Oczywiście warto to zawsze skonsultować z hodowcą... Porządny hodowca na pewno się orientuje w temperamentach psiaków, jakie oferuje i który będzie się nadawał dla jakiego odbiorcy. A test można traktować jako uzupełnienie, dodatek - i oczywiście brać poprawkę na to, że psiak np. może być zaspany, mieć "gorszy" dzień- taki test nie przesądza o niczym, to tylko luźna orientacja w miocie smile

11

Nie wszystkie testy podane w internecie są dla amatorów, są właśnie używane przez schroniska jak i hodowców głównie w Stanach u nas nie jest to zbyt popularna metoda.

Gojko tu masz inny np: http://www.sangoma.pl/pol/TEST.htm

12

gojka102 napisał/a:

Sorry ale test jest beznadziejny.Bo jak interpretować go kiedy każda odpowiedź ma inna literę?
.

Wiem wiem gojka. smile Chyba zastosowałam za duży skrót myślowy hehe.

Testy na psy pracujące wyglądają zupełnie inaczej.  Natomiast szczerze to nie wiedziałam, że są jakieś testy na osobowość psa.
No ale człowiek się uczy całe życie smile

Osobowości swojego psa nie jestem w stanie określi, bo to wyjątkowy przypadek. Do innych psów niepewna siebie i agresywna, za to na człowieka nigdy nawet krzywo nie spojrzała, a weterynarzy liże po rękach nawet jak robią jej bardzo nieprzyjemne rzeczy. Ma zapędy dominacyjne, ale mogę powiedzieć że jest posłuszna. Gdy przychodzą goście musi być w centrum zainteresowania.  Jak coś się złego stanie (skaleczy się, zmarzną jej zimą łapy) przybiega do mnie, ale jak ją w domu wołam to potrafi mnie olewać. Do tego jest lękliwa. Boi się burzy, fajerwerków, szczęku naczyń itd. Uwielbia się bawić.
Chociaż muszę powiedzieć, że ten test co wkleiła małpa może być pomocny w wyborze szczeniaka, o ile będzie się potrafiło w sposób prawidłowy go zinterpretować.

13

LeeBee napisał/a:

Osobowości swojego psa nie jestem w stanie określi, bo to wyjątkowy przypadek. Do innych psów niepewna siebie i agresywna, za to na człowieka nigdy nawet krzywo nie spojrzała, a weterynarzy liże po rękach nawet jak robią jej bardzo nieprzyjemne rzeczy. Ma zapędy dominacyjne, ale mogę powiedzieć że jest posłuszna. Gdy przychodzą goście musi być w centrum zainteresowania.  Jak coś się złego stanie (skaleczy się, zmarzną jej zimą łapy) przybiega do mnie, ale jak ją w domu wołam to potrafi mnie olewać. Do tego jest lękliwa. Boi się burzy, fajerwerków, szczęku naczyń itd. Uwielbia się bawić.
Chociaż muszę powiedzieć, że ten test co wkleiła małpa może być pomocny w wyborze szczeniaka, o ile będzie się potrafiło w sposób prawidłowy go zinterpretować.

Ja zawsze starałam się tak wychować psa by był opanowany,pewny siebie w kontaktach z innymi psami bo chyba dla psa ważniejsze są dobre relacje z innymi psiakami.Dla obcych ludzi wystarczy by był obojętny:)
Teraz mam jamniczkę- więc to samo mówi za siebie:) Ale ja lubię pracować z trudnymi psami. Efekty są bardziej widoczne:)
To mój pierwszy mały pies i widzę,że są one o wiele trudniejsze w kwestii ograniczania strachu i co za tym idzie agresji.
Pewnie Twoja psina też jest mała?

14

piekny_nick napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Okej, ale po co mieszać te tematy. Temat jest o takich zupełnie wstępnych i amatorskich testach na wybór szczeniaka dla zwykłego właściciela, a nie dla profesjonalisty. To dwa zupełnie różne światy, więc po co to porównywać. Są takie testy zupełnie proste, które może przeprowadzić nawet amator i daje to wstępne, zupełnie ogólnikowe pojęcie o temperamencie poszczególnych psiaków z miotu i tylko o to chodzi wink do celów nieprofesjonalnych w pełni wystarczy. Oczywiście warto to zawsze skonsultować z hodowcą... Porządny hodowca na pewno się orientuje w temperamentach psiaków, jakie oferuje i który będzie się nadawał dla jakiego odbiorcy. A test można traktować jako uzupełnienie, dodatek - i oczywiście brać poprawkę na to, że psiak np. może być zaspany, mieć "gorszy" dzień- taki test nie przesądza o niczym, to tylko luźna orientacja w miocie smile

Ok. Już nie mieszam:) Też się zgadzam, że pies może mieć  gorszy dzień jak człowiek i nie ma to jak systematyczna obserwacja, jak u dziecka:)

15

gojka102 napisał/a:
LeeBee napisał/a:

Ja zawsze starałam się tak wychować psa by był opanowany,pewny siebie w kontaktach z innymi psami bo chyba dla psa ważniejsze są dobre relacje z innymi psiakami.Dla obcych ludzi wystarczy by był obojętny:)
Teraz mam jamniczkę- więc to samo mówi za siebie:) Ale ja lubię pracować z trudnymi psami. Efekty są bardziej widoczne:)
To mój pierwszy mały pies i widzę,że są one o wiele trudniejsze w kwestii ograniczania strachu i co za tym idzie agresji.
Pewnie Twoja psina też jest mała?

Wręcz przeciwnie. To pies w typie Pitbulla. Z perspektywy czasu widzę błędy, które popełniliśmy. Teraz bym była mądrzeją, ale cóż, czasu nie cofnę. ile mogę tyle z nią pracuję, ale do innych psów jej nie dopuszczam bo się po prostu boję.

16

Moj siedmioetni trudny przypadek radzi sobie dobrze. Dzisiai przyniosla kawalek miesa na moje lozko, na co odpowiedzialam zrzedliwie ze mi sie to nie podoba. Nastepne kawalki wyladowaly na jej poslaniu, na antylopach? Kozach?  Od cioci Karli. Zadnych zdecydowanych polecen typu Nie! Nie wolno! Psy sa madrzejsze niz myslimy.

17

Ciekawa sprawa smile

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Test osobowości psa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024