Oczywiście, wszyscy znamy sprawę Polańskiego. Sprawę ostatnio nagłośnioną przez media i na prawdę smutną. Mnie , Polce jest bardzo przykro. Tym bardziej przykro, ze co tu dużo mówić, bardzo cenię Polańskiego jako reżysera. Był taką naszą trochę polską wizytówką. Kimś komu się udało itd. Ale jak przeczytałam zeznania tej dziewczynki to mnie aż dreszcze przeszły ze zgrozy. Potępiam to co on jej zrobił. Oczywiście, jako katoliczka nie potępiam Polańskiego jako człowieka ale jego czyn. Bo uważam, że zrobił tej dziewczynie wielką krzywdę i że powinien ponieść za to karę. Mimo tego, że jest kim jest. A jak Wy uważacie ?
Dla mnie dziwne jest w ogóle to że przecież ta kobieta po latach sama przyznała że wyraziła zgodę na seks i że mu wybaczyła. Skoro sama się zgodziła, o czym jeszcze jasno sama powiedziała to dlaczego nikt nie bierze tego pod uwagę??
3 2009-10-11 16:54:52 Ostatnio edytowany przez Szczurunia (2009-10-11 16:55:22)
Ano dlatego ze prawo mowi wyraznie ze nie wolno i tyle. Pan Polanski zlamal prawo a pozniej uciekl przed kara. Wobec prawa wszyscy sa rowni, tak samo slawny pan rezyser jak i pan smieciarz. Popelnil przestepstwo, wiec powinien za to odpowiedziec, dla mnie jest to jasne i logiczne.
Oczywiście że powinien być osądzony za to co zrobił jak każdy inny człowiek.Nikt nie będzie osądzał jego twórczości tylko czyn jakiego się dopuścił na dziecku.Ta kobieta mogła mu wybaczyć ale fakt jest faktem,wtedy była zaledwie 13letnią dziewczynką a On dorosłym facetem i powinien był wiedzieć co robi.
Dorosły facet powinien zdawać sobie sprawę z tego, że seks z 13-letnim dzieckiem to przestępstwo, zresztą to podchodzi pod pedofilię ( i własciwie nią jest) , nie dociera do mnie jak facet juz dosc dojrzały może dopuszczać się kontaktów seksualnych z dziewczynką, no bo 13-latki kobietą nazwać nie można. Jak dla mnie nie ma usprawiedliwienia i nie rozumiem ludzi, którzy go bronią. Dlatego, że jest reżyserem i znanym człowiekiem?
Dla mnie dziwne jest w ogóle to że przecież ta kobieta po latach sama przyznała że wyraziła zgodę na seks i że mu wybaczyła. Skoro sama się zgodziła, o czym jeszcze jasno sama powiedziała to dlaczego nikt nie bierze tego pod uwagę??
wyraziła zgodę ? o boszzzz to było DZIECKO !!!
tak popelnil przestępstwo, powinien zostać ukarany - ale odstawienie szopki z łapaniem go po 30 latach to istna kompromitacja amerykańskiego systemu sprawiedliwości.
straciłam też szcacunek dla tych wszystkich znanych ludzi którzy wypowiadali sie w jego obronie.
To było dziecko fakt, ale zwróćmy uwagę że nie wiemy czy wiedziała już dokładnie co się będzie działo czy nie. W tych czasach teraz 13to latki doskonale wiedzą co to jest seks. Wiem że to było dawno temu i nie wiadomo oczywiście do końca czy była świadoma czy nie, ale TERAZ ogłosiła że mu wybaczyła, że sama zgodziła się na sex. FAKT, zrobił co zrobił to jest karalne ale jeżeli ona się na to zgodziła i potem sama z tego co wiem wysyłała wnioski do sądu o uniewinnienie to czy to nie jest wystarczający powód aby sprawę zamknąć?
Ja uważam że jednak tak.
"Czy słynne nazwisko i osiągnięcia artystyczne mogą być powodem do rozgrzeszania za poważne przestępstwo, jakim jest gwałt na zaledwie trzynastoletniej dziewczynce? Kiedy Polańskiego aresztowano w Szwajcarii, murem stanęli za nim polski i francuski minister spraw zagranicznych. Ludzie filmu tacy jak Monica Belluci czy Woody Allen podpisywali petycje o jego uwolnienie.
Jednak żadne sławne nazwisko nie ujmuje się za Polakiem Rafałem Pietrzakiem (40 l.). Od jedenastu lat przechodzi gehennę w ciężkim więzieniu w Teksasie. Oskarżono go o potworną zbrodnię, której nie popełnił. Sędzia, ława przysięgłych i prokurator nie pozwolili na uczciwy proces Polaka. Nie uwzględnili przede wszystkim przemawiających na jego korzyść zeznań głównych świadków.
Rafała ? mieszkającego w Teksasie ze swoją konkubiną ? oskarżono o gwałt na pięcioletniej córeczce kobiety. Skąd ten potworny zarzut? Pięcioletnia dziewczynka krwawiła z odbytu. Rafał w obecności swojej ukochanej wykąpał dziewczynkę i zawiózł do szpitala. Miejscowe konowały nie potrafiły jednak zdiagnozować powodu dolegliwości u dziewczynki. ? Studenci i doktorzy wkładali jej ręce między nogi, fotografowali ją i nikt nie wiedział, co jej jest ? opowiada Rafał w reportażu telewizji TVN.
Szpital powiadomił prokuraturę. A ta, gdy dowiedziała się, że Polak nie jest biologicznym ojcem dziewczynki, oskarżyła go o pedofilię. Za podejrzane uznano, iż wykąpał dziecko! Próbowali mu wmówić, że zgwałcił dziewczynkę! ? Zadawali mi takie chore pytania: jak ty to zrobiłeś? Ręką, członkiem, sztućcem, przed, czy po kąpieli ? opowiada zdruzgotany Rafał.
Ani prokuratura, ani sąd nie chcieli przyjąć do wiadomości zeznań ukochanej Rafała i dziewczynki. Obie zgodnie twierdziły, że Rafał jest niewinny. Polaka skazano na 30 lat więzienia. Zrujnowano mu życie.
Rafał gnije w teksańskim więzieniu, a polskie władze do dziś zachowują się tak, jakby im nie zależało na wyciągnięciu go zza krat. Ślą jakieś pisemka do gubernatora Teksasu, zamiast poruszyć tę sprawę na najwyższym szczeblu. Brakuje presji na Amerykanów, a może brakuje po prostu dobrej woli."
Ano dlatego ze prawo mowi wyraznie ze nie wolno i tyle. Pan Polanski zlamal prawo a pozniej uciekl przed kara. Wobec prawa wszyscy sa rowni, tak samo slawny pan rezyser jak i pan smieciarz. Popelnil przestepstwo, wiec powinien za to odpowiedziec, dla mnie jest to jasne i logiczne.
Podpisuję się pod tą opinią.
Przypominam, że wg prawa - weźmy akurat nasze, polskie - seks z 13latką jest uznawany za przestępstwo niezależnie od opinii pokrzywdzonej, ponieważ bierze się pod uwagę, że może ona nie zdawać sobie sprawy z konsekwencji psychologicznych, jakie to zdarzenie będzie miało na jej życie. I jeżeli nie krzyczymy, gdy się kara uprawiającego seks z 13latką Jana Kowalskiego, że przecież "ona chciała", że przecież byli jakąś tam parą - to podobna sprawiedliwość w przypadku znanego reżysera powinna nas tylko cieszyć.
Zwykła świnia z niego. I tchórz. Nie ma co owijać w bawełnę.
wszyscy powinni byc równi wobec prawa tylko zastanawia mnie fakt dlaczego po 30 latach dopiero go dopadli
Dlatego że siedział w państwie nie mającym umowy o ekstradycji z USA.
Jednoznaczna ocena nie jest w tym przypadku łatwa. Trzeba wziąść pod uwagę zachowanie matki tej dziewczyny, która próbowała ją wpychać na wszelkie tego rodzaju imprezy ze znanymi osobami. Przez wykorzystanie córki i skandal, jaki to wywołało chciała zapewne coś osiągnąć - sławę, pieniądze? Oczywiście w żadnym stopniu nie usprawiedliwia to samego Polańskiego i jego zachowania. Z drugiej strony, gdyby nie działanie matki, która "podrzucała" córkę na przyjęcia w Hollywood (na których panuje wiadomo jaka atmosfera) kto wie, czy dzisiaj Polański nie byłby jednym z najważniejszych reżyserów w Hollywood...