Emotofobia-przypadłość, ktora obniża jakość życia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Emotofobia-przypadłość, ktora obniża jakość życia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez patata15 (2014-09-20 23:00:59)

Temat: Emotofobia-przypadłość, ktora obniża jakość życia

Czy któraś z Was, drogie net kobiety słyszała o tej chorobie, tym rodzaju lęku? Emotofobia-lęk przed zwymiotowaniem. Tak po prostu. Nawet teraz. Nie wiem kiedy ostatnio zdarzało mi sie zwymiotować, nie pamietam,a lęk co do tego towarzyszy mi przez większość czasu. To okropne. Takie błędne koło. Zaczyna chcieć mi sie wymiotować i zaczynam sie bac ze zwymiotuje..To chore. Jak sobie z tym radzic,

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Emotofobia-przypadłość, ktora obniża jakość życia

Ouuu... cóż za rozczarowanie!
Po tytule wywnioskowałam, że chodzi o jakiś nowy rodzaj fobii przed Emotkami   smile neutral sad big_smile yikes wink hmm tongue lol mad roll cool  smile neutral sad big_smile yikes wink hmm tongue lol mad roll cool
    smile neutral sad big_smile yikes wink hmm tongue lol mad roll cool  smile neutral sad big_smile yikes wink hmm tongue lol mad roll cool

... a tu tylko o wymioty chodzi!

: (((

3

Kurdę,czyjeś wymiociny  np na mojej twarzy - o,matko!!!

4

Widzę, że ludzie nie traktują tego tematu poważnie smile a ja wiem o czym piszesz patata15, rzeczywiście jest coś takiego choć nie sądziłam, że ma to nazwę smile

Jak sobie z tym poradzić? ciężko stwierdzić jednoznacznie. Ale na pewno jest to związane z psychiką więc - psycholog. To tak jak ludzie z nerwicą serca boją się, że zejdą na zawał i wtedy serce faktycznie przyspiesza i oni denerwują się jeszcze bardziej - a zawału nie ma. Tak samo w tym przypadku: ktoś się boi, że zwymiotuje (pytanie dlaczego? w miejscu publicznym - wstyd? w domu - chuda osoba boi się, ze schudnie jeszcze bardziej? lub przy częstych wymiotach - że wyląduje w szpitalu? czy cokolwiek?) i ze strachu kurczy się żołądek, robi się niedobrze... ale nie wymiotuje smile ewentualnie wymiotuje z nerwów i ściśniętego żołądka, który nie wytrzyma.

Sam fakt, że wymiotowanie nie jest przyjemne, ale jednak jest to naturalny odruch żołądka na coś, więc raczej nie powinno się stać nic złego. Może uświadomienie sobie tego i coś w stylu "a trudno, najwyżej zwymiotuję, wielkie mi halo" sprawi, że lęk przed tym zniknie. Może nie od razu, ale warto sobie wypracować takie myślenie, by w przyszłości lęk zniknął wink

5

Emetofobia tak na marginesie wink

6

Cześć Dziewczyny smile chciałam zapytać czy poradzilyscie sobie z tym problemem? Niestety posiadam tą fobie.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Emotofobia-przypadłość, ktora obniża jakość życia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024