po ilu latach chodzenia/bycie ze sobą ślub ? - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2008-03-07 15:32:21

wikcia
Gość Netkobiet

po ilu latach chodzenia/bycie ze sobą ślub ?

Po ilu latach bycia ze sobą czyli tzw chodzenia wzięłyście lub może właśnie bierzecie ślub ? Ja jestem z moim mężczyzną już 4 lata, mieszkamy ze sobą itd ale ślubu ani mowy o tym ni widu ni słychu:(

#2 2008-03-07 16:58:48

Carol
Net - EKSPERT

Re: po ilu latach chodzenia/bycie ze sobą ślub ?

Nie wiem czy mozna sie tutaj sugerowac dlugoscia zwiazku u innych. Znam pary, ktore sa ze soba prawie od dziecinstwa (dla siebie sa jedynymi partnerami) i brali slub po 15 latach "chodzenia". Przechodzili etapy "chodzenia", mieszkania razem i zareczyn (rok przed slubem). Z kolei moja siostra w wieku 31 lat poznala swojego dzisiejszego meza, ktory oswiadczyl sie niespodziewanie po 3-4 msc ich znajomosci i konsekwentnie slub byl po jakims roku od poznania. W tempie mozna by powiedziec ekspresowym, sa jednak para bardzo zgrana i szczesliwa.

Znajomy jest mi syndrom "piersionka" , kiedy to dziewczyna nie moze doczekac sie chwili zareczyn i noszenia pierscionka. Bardzo czesto wywoluje to napiecia, stres i presje w zwiazku. Czesto doprowadza do kryzysu.

Dobrze jest poznac perspektywe partnera na przyszlosc (co mysli o malzenstwie, czy widzi siebie jako meza/ojca). Jakie panuja wzorce malzenst w otoczeniu partnera (przede wszystkim: czy rodzice pozostaja w malzenstwie i jakim: udanym czy nie).
Zadaj swojemu partnerowi pytanie, czy uwaza swoich rodzicow malzenstwo za szczesliwe. Jest to dobre wyjscie do rozmowy na temat malzenstwa. Nie powinno byc to tabu w waszym zwiazku!

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#3 2008-03-09 12:09:42

Alusia
Moderator

Rozmowa na ten temat to podstawa. Może twój facet wcale nie chce sie żenić ? Oczywiście to tylko czarny scenariusz ... tak czy tak musisz znim pogadać żeby poznać jego oczekiwania w tym temacie.

#4 2008-03-17 16:45:43

MagdaZ
Moderator

Długość chodzenia ze sobą czy wspólnego mieszkania nie jest istotna. Ważne jest czy oboje jesteście gotowi i świadomi konsekwencji własnych decyzji. Oboje musicie tego chcieć bo w przeciwnym razie będziecie się tylko męczyć. Ja  jestem prawie 8 lat po ślubie i chodziliśmy ze sobą ponad 3 lata (w tym jeden rok mieszkaliśmy razem). Wiem że żadnych z podjętych w tamtym okresie decyzji bym nie zmieniła. Ale każdy jest inny i musicie o swoich planach i decyzjach szczerze porozmawiać. Życzę odwagi i powodzenia:)

Szczęście nie jest ani dziełem przypadku, ani darem bogów.
Szczęście to coś,
co każdy z nas musi wypracować dla samego siebie...
Erich Fromm

#5 2008-07-28 11:51:20

GOSIAKeM
Niewinne początki

Nie ma odpowiedzi na to Pytanie.... ehhh co para to inny przypadek wink
Jedni znajomi czekali kilka lat inni kilka miesięcy.

Najlepiej porozmawiać, dowiedzieć sie jakie ma poglądy.
----------------------------

Proszę nie spamować stopki !!!

#6 2008-08-18 22:18:07

Kaya
Słodka Czarodziejka

Nie wydaje mi się, żeby była odpowiedź na to pytanie, która zadowoli wszystkich.
Każdy ma inne zasady, inne poglądy.
Zresztą, mimo wszystko także wiele zależy od wieku.

Ja na przykład nie wyobrażam sobie miec męża, w wieku wcześniejszym niż 22 lata.
Dlaczego ? Ponieważ wiem, że nie jestem w stanie kogoś dobrze poznac, nawet będąc z nim od 15stego roku życia.
Później dopiero tak naprawdę kształtują i zmieniają jednocześnie się poglądy i opinie na temat życia i świata, dlatego nie chciałabym się rozczarowac, że tak naprawdę do siebie nie pasujemy.

Wiesz ... ja też .. chciałabym umrzeć z Miłości ..  <3

#7 2008-11-27 17:06:00

AnulaBB
Zaglądam tu coraz częściej

Wydaje mi się, że nie możnqa się sugerować długością bycia razem... bo znam ludzi, którzy po 4 miesiącach wzieli ślub, a inni są 9 lat ze sobą i nawet o tym nie myślą. Jest to raczej indywidualna sprawa każdego z nas

#8 2008-12-05 13:45:50

Ansja
100% Netkobieta

Moja jedna siostra była z facetem ponad 3 lata, a druga 3 miesiące... i pomimo tak szokującej różnicy, oba małżeństwa są zgodne i udane smile Więc nie ma na to reguły smile

#9 2008-12-05 14:18:10

atina
100% Netkobieta

Ansja napisał:

Moja jedna siostra była z facetem ponad 3 lata, a druga 3 miesiące... i pomimo tak szokującej różnicy, oba małżeństwa są zgodne i udane smile Więc nie ma na to reguły smile

Oczywiscie że nie ma reguły,ja ze swoim mężem przed ślubem byliśmy tylko a może aż rok.wink
Za miesiąc będziemy obchodzić dziewiętnastą rocznicę ślubu.smile

"Życie nie składa się z pragnień, lecz z czynów"

#10 2008-12-05 15:45:20

CookieBitch
100% Netkobieta

autorka pyta po jakim czasie wy wzielyscie slub a nie po ilu sie powinno

Ktoś pogniótł mi skrzydła, zabrał aureolę,
pobrudził ręce (...) byłam kiedyś aniołem,
pamiętasz? Dziś nie potrafie nawet powiedzieć,
gdzie leży niebo.

#11 2008-12-05 17:06:41

Megi1305
Do zakochnia jeden krok

Ja poznałam mojego męża gdy miałam 15 lat. 20 gdy wzięliśmy ślub a 24 gdy wzięłamz nim rozwód. Więc nie ważne ile jestescie razem ale na ile sie poznaliscie.

#12 2008-12-08 00:14:38

AnulaBB
Zaglądam tu coraz częściej

Święta racja....

#13 2009-01-18 21:44:06

Amelia*
Przyjaciółka Forum

drogie Kobietki,ja jestem z moim facetem od 6 miesiecy( znalismy sie wczesniej z 10 lat).i on wkrotce zamierza dac mi pierscionek zareczynowy.szczerze powiedziawszy przeraza mnie to,bo jestem mloda(20 lat) poza tym,nikt nie akcepytuje tego zwiazku,ani rodzice,rodzina,nawet znajomi.NArazie to jest mordega,bo zabronili mi sie  z nim spotykac.I nie wiem co robic.Jestem mlodsza od niego az o 12 lat i to dlatego...

Ostatnio edytowany przez Amelia* (2009-01-18 21:44:30)

''Kocha się za nic.Nie istnieje żaden powód do miłości''

#14 2009-01-18 22:14:40

witch77
Cioteczka Dobra Rada

miałm 17 lat jak zaczęłam się spotykać z moim Facetem.  24 jak wzięliśmy Ślub. 25 jak urodziłam cudo Moją Córeczkę. smile

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#15 2009-01-18 22:17:22

CookieBitch
100% Netkobieta

Moim zdaniem jeśli ludzie się kochają, ufają sobie, są wierni itd oraz są 100% pewni swojej decyzji... oboje... to nawet po miesiącu mogą wziąć ślub, chociaż wiadomo, aspekt poznania kogoś też jest ważny więc z tym tygodniem to trochę przesadziłam ale chodzi mi o to, że długość bycia parą nie jest ważna. Ale jesli ludzie są razem np 6 lat i jest im tak dobrze, ślub mają w planach dopiero w przyszłości np. za dwa lata jeśli Bóg pozwoli ale np. mama dziewczyny zacznie sugerować, że chciałaby już aby Pan X był jej zięciem jak najszybciej, zacznie ją namawiać, dziewczyna chcąc sprawić przyjemność matce namówi chłopaka na ślub, mimo, że sama pewna nie będzie, chłopak też... to niestety- mi się wydaje, że taka para prędzej czy później weźmie rozwód. taka moja opinia. Decyzja dotycząca ślubu powinna być podjęta przez parę iw dodatku oboje powinni być zgodni. Nie wolno ulegać naleganiom  mam, ojców czy babć...

gdzie leży niebo.

#16 2009-01-18 22:18:23

witch77
Cioteczka Dobra Rada

Amelio , nie przejmuj się . Moja mama też była bardzo przeciwna a teraz świata nie widzi za moim mężem . Miałam 17 lat jak poznałam mojego  Lubego , oświadczyny były  po pół roku. Piękny pierścioneczek z perełką i cyrkoriami. Oj pamiętam ile razy moja mam na mnie wrzeszczała,że marnuję sobie życie itd. A ja trwałam przy swoim i wiem,że się nie pomyliłam. KOchama Go nad życie smile

Zgadzam się z moją poprzedniczką Cookiebitch. smile

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#17 2009-01-18 22:20:04

CookieBitch
100% Netkobieta

witch77 jest dobrym przykładem na prawdziwość mojej teorii smile

gdzie leży niebo.

#18 2009-01-18 22:29:15

CookieBitch
100% Netkobieta

Kiedyś męczyłam mojego kochanego pytaniem "kiedy mi się oświadczysz?". Powiedział, że w pierwszym kwartale 2009. Na początku ciągle mu o tym przypominałam bo to cudowne czuć się co raz bardziej jego. Później stwierdziłam, że on to chyba powiedział trochę pod presją, tak na odczep się. Kiedy będzie chciał to to zrobi, ja poczekam, choć nie ukrywam, że byłabym przeszczęśliwa jakby to stało się np. jutro smile

gdzie leży niebo.

#19 2009-01-19 09:00:44

Delicious
Moderator

CookieBitch napisał:

choć nie ukrywam, że byłabym przeszczęśliwa jakby to stało się np. jutro smile

No właśnie. Mój trochę podpity w Sylwestra przyznał mi się jakie ma plany co do zaręczyn. Wygadał się, że za rok. Więc ja ucieszona cholernie żyłam sobie z taką nadzieją. Jakiś czas później powtórzyłam mu rozmowę z moją mamą, która powiedziała, że "ma nadzieję, że nic głupiego mi do łba nie strzeli ze ślubem i najpierw skończę studia". No i takim oto sposobem sama sobie niechcący przesunęłam termin zaręczyn, bo chłopak przyznał rację mojej mamie i powiedział, że ma zamiar czekać, bo najpierw moje studia hmm

Czyli wyjdzie nam 7 lat bycia ze sobą przed ślubem. I moi znajomi są ze sobą też ok kilku lat, a dopiero ostatnio się pozaręczali. Niestety nie trafiła się nikomu historia z wielką miłością i zaręczynami kilka miesięcy po poznaniu się.

Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-01-19 15:06:22)

Na miękko i do przodu smile

#20 2009-01-19 14:52:07

Amelia*
Przyjaciółka Forum

teraz jest dobrze,bo sie kochamy,ale boje sie,ze pozniej moze sie cos miedzy nami popsuc np dlatego,ze bedziemy miec odmienne zdania na dany temat inne pogladay itp i ze bede nieszczesliwa,albo ze nie daj Boze bede sie musiala rowodzic.i tak bardzo sie boje tego,ze moi rodzice moga miec racje( ze mi sie z nim nie ulozy z powodu tej roznicy wieku).

''Kocha się za nic.Nie istnieje żaden powód do miłości''

#21 2009-02-11 22:09:40

karol_cia_s
Mój jest ten kawałek podłogi

Ja jestem już 2,5 roku z R i o ślubie słyszeć nie chcę. Przeraża mnie świadomość że wszyscy do okoła(znajomi, teście, rodzina) oczekują że potem będę stać przy garach. jeśli tego nie zrobię czeka mnie ekskomunika ...

Ostatnio edytowany przez karol_cia_s (2009-02-12 09:34:08)

#22 2009-02-12 09:30:51

delta_centauri
Wkręcam się coraz bardziej

to powinno wyplywac z checi i jego i jej smile
jak sie jest pewnym siebie to nie ma sensu czekac dlugo,
pozatym ja nie traktuje tego jak jakiegos uwiazania,
po prostu calkowite oddanie sie sobie na zawsze smile
przepraszam moze zbyt rozowo pisze

-homeless-

#23 2009-02-18 10:07:16

Nysza
Dobry Duszek Forum

delta_centauri ma zdecydowaną rację smile .... w swoim towarzystwie od początku znajomości czuliśmy się rewelacyjnie bez względu czy sprzątaliśmy, gotowali czy byliśmy na zakupach ... oświadczyny po niecałych 3 miesiącach a ślub za rok - i nie byłam w ciąży jak plotkowały życzliwe ciocie wink ... moim zdaniem to jak traktujemy drugą osobę jest wykładnią naszych wcześniejszych doświadczeń, dojrzałości emocjonalnej oraz nie da się ukryć naszego charakteru.... no i wypadało by szczerze zadać sobie samej pytanie "czy to na pewno miłość"

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę czasu wink
zapraszam  smile http://nysza-stylizuje.blog.onet.pl/ zapraszam smile

#24 2009-03-06 14:50:54

supersluby
Zbanowany

Wszystko zalezy od stopnia zaangazowania sie, wielkosci uczucia i racjonalnych wzgledow. Niektorzy sa w stanie wziac slub juz po 2 miesiacach znajomosci, inni zas czekaja na ostatnia chwile. A Ci trzeci nie biorą w ogole slubu "bo bez sensu".

#25 2009-03-06 15:48:55

oazuu
100% Netkobieta

ja jestem ze swoim prawie półtora roku i nie chciałabym, zeby mi się oświadczył.
bo nie czuje się na takie rzeczy gotowa.

jeśli chcesz wiedzieć coś o mnie, to coś Ci zdradzę.
miłość dla mnie to huśtawka, która stoi w równowadze.
bo chcę Cię z każdą wadą. Nic nie zmienię.

mój narkotyku, mój tlenie. < 3

Stopka forum