Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jeste¶ zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-03-07 15:32:21

wikcia
Go¶ć

po ilu latach chodzenia/bycie ze soab± ¶lub ?

Po ilu latach bycia ze sob± czyli tzw chodzenia wzięły¶cie lub może wła¶nie bierzecie ¶lub ? Ja jestem z moim mężczyzn± już 4 lata, mieszkamy ze sob± itd ale ¶lubu ani mowy o tym ni widu ni słychu:(

#2 2008-03-07 16:58:48

Carol
Net - EKSPERT

Re: po ilu latach chodzenia/bycie ze soab± ¶lub ?

Nie wiem czy mozna sie tutaj sugerowac dlugoscia zwiazku u innych. Znam pary, ktore sa ze soba prawie od dziecinstwa (dla siebie sa jedynymi partnerami) i brali slub po 15 latach "chodzenia". Przechodzili etapy "chodzenia", mieszkania razem i zareczyn (rok przed slubem). Z kolei moja siostra w wieku 31 lat poznala swojego dzisiejszego meza, ktory oswiadczyl sie niespodziewanie po 3-4 msc ich znajomosci i konsekwentnie slub byl po jakims roku od poznania. W tempie mozna by powiedziec ekspresowym, sa jednak para bardzo zgrana i szczesliwa.

Znajomy jest mi syndrom "piersionka" , kiedy to dziewczyna nie moze doczekac sie chwili zareczyn i noszenia pierscionka. Bardzo czesto wywoluje to napiecia, stres i presje w zwiazku. Czesto doprowadza do kryzysu.

Dobrze jest poznac perspektywe partnera na przyszlosc (co mysli o malzenstwie, czy widzi siebie jako meza/ojca). Jakie panuja wzorce malzenst w otoczeniu partnera (przede wszystkim: czy rodzice pozostaja w malzenstwie i jakim: udanym czy nie).
Zadaj swojemu partnerowi pytanie, czy uwaza swoich rodzicow malzenstwo za szczesliwe. Jest to dobre wyjscie do rozmowy na temat malzenstwa. Nie powinno byc to tabu w waszym zwiazku!

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#3 2008-03-09 12:09:42

Alusia
Do zakochnia jeden krok

Rozmowa na ten temat to podstawa. Może twój facet wcale nie chce sie żenić ? Oczywi¶cie to tylko czarny scenariusz ... tak czy tak musisz znim pogadać żeby poznać jego oczekiwania w tym temacie.

#4 2008-03-17 16:45:43

MagdaZ
Moderator

Długo¶ć chodzenia ze sob± czy wspólnego mieszkania nie jest istotna. Ważne jest czy oboje jeste¶cie gotowi i ¶wiadomi konsekwencji własnych decyzji. Oboje musicie tego chcieć bo w przeciwnym razie będziecie się tylko męczyć. Ja  jestem prawie 8 lat po ¶lubie i chodzili¶my ze sob± ponad 3 lata (w tym jeden rok mieszkali¶my razem). Wiem że żadnych z podjętych w tamtym okresie decyzji bym nie zmieniła. Ale każdy jest inny i musicie o swoich planach i decyzjach szczerze porozmawiać. Życzę odwagi i powodzenia:)

pedagog

#5 2008-07-28 11:51:20

GOSIAKeM
Niewinne początki

Nie ma odpowiedzi na to Pytanie.... ehhh co para to inny przypadek wink
Jedni znajomi czekali kilka lat inni kilka miesięcy.

Najlepiej porozmawiać, dowiedzieć sie jakie ma pogl±dy.
----------------------------
konkurs.dobry-dom.pl

Proszę nie spamować stopki !!!

Stopka forum