Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jeste¶ zalogowany.
Po ilu latach bycia ze sob± czyli tzw chodzenia wzięły¶cie lub może wła¶nie bierzecie ¶lub ? Ja jestem z moim mężczyzn± już 4 lata, mieszkamy ze sob± itd ale ¶lubu ani mowy o tym ni widu ni słychu:(
Nie wiem czy mozna sie tutaj sugerowac dlugoscia zwiazku u innych. Znam pary, ktore sa ze soba prawie od dziecinstwa (dla siebie sa jedynymi partnerami) i brali slub po 15 latach "chodzenia". Przechodzili etapy "chodzenia", mieszkania razem i zareczyn (rok przed slubem). Z kolei moja siostra w wieku 31 lat poznala swojego dzisiejszego meza, ktory oswiadczyl sie niespodziewanie po 3-4 msc ich znajomosci i konsekwentnie slub byl po jakims roku od poznania. W tempie mozna by powiedziec ekspresowym, sa jednak para bardzo zgrana i szczesliwa.
Znajomy jest mi syndrom "piersionka" , kiedy to dziewczyna nie moze doczekac sie chwili zareczyn i noszenia pierscionka. Bardzo czesto wywoluje to napiecia, stres i presje w zwiazku. Czesto doprowadza do kryzysu.
Dobrze jest poznac perspektywe partnera na przyszlosc (co mysli o malzenstwie, czy widzi siebie jako meza/ojca). Jakie panuja wzorce malzenst w otoczeniu partnera (przede wszystkim: czy rodzice pozostaja w malzenstwie i jakim: udanym czy nie).
Zadaj swojemu partnerowi pytanie, czy uwaza swoich rodzicow malzenstwo za szczesliwe. Jest to dobre wyjscie do rozmowy na temat malzenstwa. Nie powinno byc to tabu w waszym zwiazku!
Rozmowa na ten temat to podstawa. Może twój facet wcale nie chce sie żenić ? Oczywi¶cie to tylko czarny scenariusz ... tak czy tak musisz znim pogadać żeby poznać jego oczekiwania w tym temacie.
Długo¶ć chodzenia ze sob± czy wspólnego mieszkania nie jest istotna. Ważne jest czy oboje jeste¶cie gotowi i ¶wiadomi konsekwencji własnych decyzji. Oboje musicie tego chcieć bo w przeciwnym razie będziecie się tylko męczyć. Ja jestem prawie 8 lat po ¶lubie i chodzili¶my ze sob± ponad 3 lata (w tym jeden rok mieszkali¶my razem). Wiem że żadnych z podjętych w tamtym okresie decyzji bym nie zmieniła. Ale każdy jest inny i musicie o swoich planach i decyzjach szczerze porozmawiać. Życzę odwagi i powodzenia:)
Nie ma odpowiedzi na to Pytanie.... ehhh co para to inny przypadek ![]()
Jedni znajomi czekali kilka lat inni kilka miesięcy.
Najlepiej porozmawiać, dowiedzieć sie jakie ma pogl±dy.
----------------------------
konkurs.dobry-dom.pl