meldunek dzieci a pobyt ojca - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » meldunek dzieci a pobyt ojca

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: meldunek dzieci a pobyt ojca

witam,

w najbliższych dniach wnoszę pozew o rozwód bez orzekania o winie (na dzień dzisiejszy, bo jestem skłonna zmienić na rozwód z winy męża). W tej chwili ja i dzieci jesteśmy zameldowani pod tym samym adresem (w mieszkaniu mojego ojca), a ich ojciec nie posiada meldunku. Czy mój mąż ma prawo przebywać z dziećmi pod jednym dachem, biorąc pod uwagę fakt, że obecnie nie ma obowiązku meldunku? Na stałe jest on zameldowany za granicą. Będę wdzięczna za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: meldunek dzieci a pobyt ojca

Ojciec ma prawo widywać się z dziećmi, ale to nie jest jednoznaczne z prawem do przebywania w miejscu zamieszkania dzieci. Jeżeli nie będziesz chciała, żeby ojciec dzieci zatrzymywał się w waszym domu (bo rozumiem że na stałe nie mieszka w Polsce), to oczywiście masz do tego prawo. Dzieci może zabierać czy odwiedzać, ale nie mieszkać z mieszkaniu twojego ojca tylko dlatego, że tam mieszkają dzieci.

3

Dziękuję bardzo.
Mój (jeszcze) mąż twierdzi, że polskie prawo stanowi inaczej (wg wiedzy jego niedoszłego adwokata)

4

Ale przecież w czasie rozpraw rozwodowych sąd powierza opiekę nad dziećmi jednemu z rodziców, drugiemu ustalając zakres kontaktów z dziećmi. W Polsce niemal zawsze dzieci zostają z matką, są zameldowane tam gdzie ona. Jeśli Twój (jeszcze)mąż nie ma zameldowania - to znaczy, że nie jest zameldowany tam gdzie Ty i nie przysługuje mu prawo do mieszkania tam po rozwodzie. Obawiam się, że gdyby ojciec po rozwodzie miał prawo do mieszkania tam gdzie jego dzieci to wiele pań borykałoby się z problemem jak wywalić z mieszkania ex-męża, który postanowił robić na złość i się nie wyprowadzać/wprowadzić się do nich.

Tak mówi moja logika. Nie jestem prawnikiem smile

5

socka ja tez prawnikiem nie jestem, ale chyba adwokatowi chodziło bardziej o prawo do przebywania z dziećmi, bo jeżeli ma pełną władzę rodzicielską to może bez ograniczenia spędzać czas z dziećmi (do póki sąd tego nie ureguluje).

ALE po pierwsze nie jest to Twoje mieszkanie a Twój ojciec może nie życzyć sobie obecności twojego męża w mieszkaniu. A po drugie to niby co? Wezwie na przykład policję i co? Powie, że nie może wejść do mieszkania, w którym nie jest zameldowany? Że nie może zobaczyć się z dziećmi? - to policja poprosi o wyrok z sądowym uregulowaniem spotkań, że dokładnie teraz dane spotkanie powinno mieć miejsce.

Także moim zdaniem nie masz się co w ogóle przejmować. a twój mąż chce mieć darmowy nocleg i tyle.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » meldunek dzieci a pobyt ojca

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024