Witam, podczas (planowanej wg kalendarzyka) owulacji kochalam sie z partnerem bez dodatkowego zabezpieczenia. Jednakze nie doszlo do wytrysku, w zasadzie trwalo to minute bo sie opamietalam zeby jednak skorzystac z prezerwatywy. Tabletki biore regularnie, nigdy nie zapomnialam, biore drugie opakowanie i jak w temacie bralam w tym czasie antybiotyk. Chce sie upewnic czy wg was rowniez nie ma opcji do nerwow ![]()
Dziekuje ze moge sie tu wygadac i czekac na wasze opinie!
Jeśli regularnie brałaś tabletki i żadnej nie pominęłaś to nie ma obaw o ciążę. Jednakże pozostaje kwestia tego antybiotyku nie wiem co to za lek, nie wiem jak długo go brałaś, ale niektóre leki mogą osłabiać działanie T.A, w takich sytuacjach zaleca się stosowanie dodatkowego zabezpieczenia. Poczytaj na ulotce tam powinno być napisane jakie leki osłabiają działanie, a dla większej pewności zadzwoń do lekarza.
Kalendarzyk podczas antykoncepcji hormonalnej?
Owulacja na tabletkach?
Skoro bierzesz tabletki to nie masz cyklu, owulacji, kalendarzyk nie ma racji bytu i żadne inne wyliczenia też nie. Od pierwszej tabletki Twój organizm jest sterowany sztucznymi hormonami - ciągle masz odpowiednik II fazy naturalnego cyklu.
Na ulotce antybiotyku powinno być napisane czy może zaburzać skuteczność tabletek. A w przyszłości pytaj o to lekarza przy przepisywaniu antybiotyków.
Oczywiscie ze pytalam. Jednak nie byla to uprzejma lekarka a nawet chyba nie za bardzo kompetentna powiedzialabym. Poinformowala mnie ze owszem, oslabia dzialanie jak kazdy antybiotyk. Bralam 7 dni. Na angine- amoksiklav to samo co augumentin.
Rozumiem ze kalendarzyk nie ma bytu podczas tabletek. Zaznaczylam kiedy wystapilo krwawienie/ plamienie podczas przerwy i na tej podstawie napisalam kiedy moglaby wystapic owulacja gdyby antybiotyk oslabil ich dzialanie ![]()
Dziekuje za odpowiedzi!
Po przerwaniu antykoncepcji hormonalnej małe są szanse na terminową owulację
Jakieś 2-3 cykle mogą być całkowicie nieprzewidywalne.
Ale... bez wytrysku raczej rzadko się zachodzi w ciążę. Ty bierzesz tabletki, szansa, że wystąpiła u Ciebie owulacja (nawet przy antybiotyku) jest bardzo nikła. Biorąc pod uwagę te dwie rzeczy łącznie - musiałabyś być wielką (nie)szczęściarą, żeby skończyło się to ciążą.
Dzieki
jestem panikara!
Witam ponownie ;p
Dzisiaj czwarty dzien przerwy miedzy blistrami. Ostatnio wlasnie w ten dzien dostalam "miesiaczke". Nie jestem doinformowana, bo od niedawna zazywam tabletki, lekarza wypytalam o to co mi przyszlo do glowy, nie zadalam wszystkich nurtujacych mnie pytan bo zwyczajnie w swiecie wylecialy mi z glowy
wiec: czy podczas brania miesiaczki nie sa regularne? Myslalam ze co do dnia skoro w naszym organizmie pojawiaja sie hormony ktore to kontroluja
pisze poniewaz jej nie dostalam. Zaczne we wtorek 3 opakowanie. Dzieki dziewczyny za odpowiedzi
sory za panike, ale nie mam po prostu do kogo sie aktualnie zwrocic ![]()
Nikt nie wyrazi swojej opinii? ![]()
Ja chciałam zauważyć tylko że: owulacja podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjmych jest bardzo możliwa jeżeli chodzi o przyjmowanie pigułek typu mini pills - czyli tabletek jednoskladnikowych. Działanie tych tabletek polega nie tyle na wstrzymywaniu owulacji ile na zagęszczeniu sluzu tak, że plemniki do macicy nie mogą się przebić a potem ewentualnie komorka jajowa nie moze sie zagniezdzic.
Owulację hamuja pigulki dwuskladnikowe.
Typowy antybiotyk nie powinien miec wplywu na dzialanie pigulek ale warto na ulotce sprawdzic.
A krwawienia jak najbardziej mogą być w trakcie przyjmowania antykoncepcji hormonalnej - nietypowe.