Witam mam problem mój ojciec zapowiedział że jak urodze dziecko (jestem w 38 tc) to mnie wymelduje. Z czego ja się orientuje to dziecko dostaje meldunek tam gdzie matka. Czy mój ojciec może nie wyrazić na to zgody? Dodam że jest to mieszkanie socjalne, umowa jest na niego ale dom do niego nie należy. Tak jakby wynajmował... Dodam też, że nie przebywam stale w tym domu od około 3 lat. Mieszkam z partnerem u jego ojca który nie chce mnie ani dziecka zameldować (miałam z nim spięcie, bo to alkoholik). Co ja mogę w tej sytuacji zrobić?
Witam mam problem mój ojciec zapowiedział że jak urodze dziecko (jestem w 38 tc) to mnie wymelduje. Z czego ja się orientuje to dziecko dostaje meldunek tam gdzie matka. Czy mój ojciec może nie wyrazić na to zgody? Dodam że jest to mieszkanie socjalne, umowa jest na niego ale dom do niego nie należy. Tak jakby wynajmował... Dodam też, że nie przebywam stale w tym domu od około 3 lat. Mieszkam z partnerem u jego ojca który nie chce mnie ani dziecka zameldować (miałam z nim spięcie, bo to alkoholik). Co ja mogę w tej sytuacji zrobić?
Meldunek jest czynnością administracyjną i potwierdza fakt przebywania danej osoby w danym miejscu. Jeśli więc tam mieszkasz to Twój ojciec nie może Ciebie wymeldować. Jeśli nie mieszkasz to jak najbardziej, a wręcz powinnaś być wymeldowana z tego mieszkania.
Ok,ale co ja w tym przypadku mogę zrobić? Jak nie będę miała meldunku będę musiała zapłacić pewnie jakąś karę, dziecko musi mieć meldunek bo inaczej PSL nie otrzyma...
4 2014-08-10 20:01:44 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-08-10 20:01:57)
Jeśli mieszkasz ze swoim partnerem powinnaś być zameldowana w mieszkaniu ojca Twojego partnera. I możesz zgłosić się w UM z wnioskiem o zameldowanie w trybie administracyjnym, bo jak mówiłem jest to czynność administracyjna która potwierdza fakt zamieszkiwania w danym miejscu i nie ma znaczenia, czy ojciec partnera się zgadza czy nie, bo to nie w jego gestii jest meldowanie i wymeldowania lokatorów. Jak już złożysz taki wniosek to po jakimś czasie pojawi się urzędnik w celu potwierdzenia czy w tym miejscu zamieszkujesz. Jeśli stwierdzi w wywiadzie, że tak to zostaniesz zameldowana. Należy pamiętam również że meldunek nie daje żadnych praw do mieszkania czy nawet przebywania w nim.
Czyli mam rozumieć że jak ojciec mojego partnera będzie chciał mnie wyrzucić z dzieckiem z mieszkania to będzie miał do tego pełne prawo?
6 2014-08-10 20:44:16 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-08-10 20:44:41)
Nie nie. Nie zrozumiałaś tego. Jeśli tam już mieszkasz to są tylko dwie możliwości opuszczenia tego mieszkania. Za Twoją zgodą lub wyrokiem eksmisyjnym. Mimo, że jest właścicielem mieszkania to nie może Ciebie wyrzucić za drzwi ot tak sobie, bo ma takie widzi mi się. Jeśli już to zrobi to należy założyć w sądzie sprawę o przywrócenie posiadania.
To że napisałem, że meldunek nie wiąże się z prawem do mieszkania czy do zamieszkania w nim nie oznacza, że można kogoś z niego bezkarnie wyrzucić. Chodzi tylko o to, że kwestia meldunku nie ma znaczenia np. w sprawie eksmisyjnej.
Aha, teraz rozumiem. Dziękuję za poradę ![]()