Napięte relacje z córką - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Napięte relacje z córką

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Napięte relacje z córką

Hej!:)
Zacznę może od początku. Mam 14-letnią córkę Darię, nasze relacje zawsze były świetne, była zawsze pogodna i radosna, jednak około miesiąca temu zerwał z nią chłopak, który najwidoczniej dużo dla niej znaczył. Był rok starszy, ale chodził z nią do tej samej klasy. Gdy dowiedziałam się, że są razem przyznam otwarcie że nie byłam szczególnie zachwycona, zwłaszcza że chłopak rok temu nie zdał do następnej klasy co same przyznacie, że nie mogło zwiastować za dobrze, ale postanowiłam się nie wtrącać i dać im szansę. Chłopak ku mojemu zaskoczeniu wydawał się być bardzo ułożony i kulturalny. Nie mam pojęcia dlaczego zerwał z Darią, córka unikała tego tematu jak ognia, a chłopaka nie widziałam już od dłuższego czasu.  Wpłynęło to na nią fatalnie- zamknęła się w sobie, stała się ponura i małomówna, ale z każdym dniem zauważałam u niej poprawę nastroju, więc byłam dobrej myśli. Sama także starałam się zapewnić jej jak najwięcej frajdy i rozrywki. Dokładnie tydzień temu przyłapałam córkę na masturbacji, ona także mnie zauważyła. Zaczęła rzucać we mnie obelgami i zamknęła drzwi z hukiem. Zrozumiałam to, w końcu zdaję sobie doskonale sprawę, że to dość normalne u dziewczynek w tym wieku. Miałam nadzieję, że przemyśli całą sprawę i wszystko będzie jak dawniej, niestety... od tego czasu unika rozmów ze mną jak może. Próbowałam z nią o tym na spokojnie porozmawiać, ale nie chciała nawet mnie słuchać zresztą.. Stała się wobec mnie nawet nieco wulgarna, gdy tylko wejdę do jej pokoju to ignoruje mnie udając, że mnie nie widzi i nie słyszy... Nie potrafię zupełnie już do niej dotrzeć, a problem ma chyba tylko w relacjach ze mną, bo gdy odwiedzają ją koleżanki to słyszę jak są radosne i dobrze się bawią. Może wy kochane dacie mi jakieś wskazówki, bo sama naprawdę nie potrafię już tego naprawić..Nigdy wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca. Dodam, że wychowuję ją samotnie. Z mężem rozstałam się kilka lat temu - on pracuje teraz za granicą, a z Darią kontaktuje się bardzo rzadko. Dziękuję wam z góry za wszelkie sugestie.:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Napięte relacje z córką

Trudno powiedzieć o co chodzi, za mało informacji, ale z tego co napisałaś wnioskuje, że ona wciąż przeżywa fakt, że ją przyłapałaś na masturbacji. Pomyśl ile mogło to dla niej znaczyć, jak bardzo się Ciebie teraz wstydzi. Dorosły człowiek by się przejął co dopiero nastolatka.. Pisałaś, że chciałaś z nią o tym porozmawiać...mnie się wydaje, że dla niej to jeszcze gorsze. Spróbuj zachowywać się tak, jakby nie było tematu. Co do ogólnego smutku, rozstała się z chłopakiem..to normalne (ja będąc nastolatką po moim pierwszym rozstaniu płakałam bez przerwy 2 lata), co do koleżanek..chwilowa ulga, zabranie złych myśli. Przy Tobie jest sobą, dlatego nie sili się na udawanie humoru. Postaraj się do niej zbliżyć: zaproponuj wspólne zakupy, kosmetyczkę. Jeśli będzie odmawiać, postaraj się prosić ją o pomoc w czymś np: kochanie, wyglądam w tym grubo, pomożesz mi znaleźć jakieś fajne pasujące spodnie? Jeśli wyluzujesz i zaczniesz traktować ją, jako swoją kumpelę ona także będzie tak na Ciebie patrzeć i zacznie Ci się zwierzać. Pisz na bieżąco jak się sprawy mają...wymyślimy coś smile

3

To nastolatka, która przeżywa burzę hormonów. Do tego zerwanie z chłopakiem i to, że ją przyłapałaś na masturbacji...
Szanuj jej prywatność, pukaj, zanim wejdziesz.

Natomiast absolutnie nie zgadzaj się na rzucanie obelgami, ignorowanie Twojej osoby i tego typu zachowania.
Daj jej ochłonąć, potem weźmiesz się za rozmowę.

Zastanowiło mnie jedno, piszesz, że ''chłopak najwidoczniej wiele dla niej znaczył'' - czy to znaczy, że nie masz pewności, córka Ci się nie zwierza z takich rzeczy? Dlaczego, czyżby nie miała do Ciebie zaufania? Zapytaj ją o to.

Oj to nie od razu musi świadczyć o braku zaufania smile Ma już swoją prywatność i tyle, a może też się jeszcze po dziecinnemu wstydzi? Niestety jest w wieku, kiedy już nie jest totalnym dzieciakiem, ale też nie jest w ogóle dorosła. Sama mam pełne zaufanie do matki, ale do "pierwszego" chłopaka przyznałam się dopiero w wieku 17 lat i to też z oporami.

Jej przygaszenie po zerwaniu jest normalne. Gorzej, że ją przez przypadek nakryłaś na masturbacji. Jej agresja czy ignorowanie wynika zapewne z faktu, że się bardzo wstydzi i nie potrafi sobie z tym poradzić. W końcu zobaczyłaś ją w jednym z najbardziej intymnych momentów, pod tym względem gorsze by było jedynie przyłapanie na seksie. Gdybym była Twoją córką wolałabym, abyś przynajmniej na razie temat odpuściła, udawała, że nic się nie stało. Mogłabym powrócić do rozmowy, gdy emocje by całkowicie opadły, ale też nie ma co roztrząsać, wystarczyłoby "Przepraszam, że nie zapukałam, masz prawo do prywatności, po prostu głupio wyszło". Bez gadek typu "To normalne, córeczko, rozumiem to", bla bla bla smile Ona wie, że to normalne i przyzwolenia od Ciebie nie oczekuje. Jedynie czasu, by się pogodzić ze wstydem.

5

Eveline ja też mam córkę, choć troszkę starszą od Twojej smile

Też mi się wydaje że w tym momencie to głównym problemem jest WSTYD co do zaistniałej sytuacji.
A co do zaufania, to dziewczynki w tym wieku, piszę tu na moim przykładzie, choć mają zaufanie do mam i zwierzają się z różnych rzeczy
to kwestia "ewentualnego chłopaka" jest jeszcze tematem tabu i maja córka musiałaby się oswajać do rozmowy na ten temat, oczywiście ja bym ją do tego zachęcała...

Pozdrawiam Cię smile

6

Szanuj jej prywatność, traktuj jak osobę myślącą i mającą swoją wrażliwość. Jak to, weszłaś do jej pokoju bez pukania???

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Napięte relacje z córką

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024