Zespół Korsakowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Zespół Korsakowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Zespół Korsakowa

Czy jest tu ktoś, kto miał bądź ma nadal styczność z tą chorobą ?

Mój tato odkąd pamiętam był alkoholikiem a w momencie gdy został emerytem (górnik) pił bez przerwy. Dzień w dzień ! Przed Bożym Ciałem wezwałam pogotowie - był kompletnie nieświadomy tego co mówi. Szukał czegoś sam nie wiedział czego, rozmawiał ze Zmarłymi (wedługd niego telefonicznie ) krótko mówiąc był w tragicznym stanie ! Szok !
Godzina- 21 pogotowie zabrało go do szpitala,na oddziale psychiatrycznym nie było miejsca, zostawili go na detoksie
Prawdę mówiąc nie pomogło mu to wcale,a jego stan był coraz gorszy. Nie poznał mnie ani mojej siostry.
Nikt mu tam nawet nie pomógł się umyć, dopiero mój kuzyn doprowadził ojca do porządku (a wyglądał okropnie bo pijąc przez tyle czasu nie dbał o siebie wcale )
4dzień na detoksie i zero informacji na temat jego zdrowia. Akurat był to można powiedzieć długi weekend, tylko pielęgniarki na oddziale
Jeden z pacjentów , który z nim leżał na sali za moja prośbą "opiekował" się ojcem,bo była taka sytuacja,że tato po prostu wyszedł ze szpitala ! i nikt tego k***a nie zauważył !
W poniedziałek rozmowa z lekarzem, z  psychoterapeutą ...
Diagnoza ZESPÓŁ KORSAKOWA
Dziękuje ,do widzenia.
Nie nadaje się na odwyk ponieważ nie do końca ma świadomość czego tak naprawdę chce
Zasugerowali dom opieki !!
Ryczałam jak głupia, bo pomimo że tato nas zostawił [ rozwód 2007 ] miał nas gdzieś to go kocham ! to mój ojciec !
I na jakiej postawie ta diagnoza ??
Ani tomografii, ani badań na wątrobę czy trzustke !
Pomyślałam NIE ! Nie wierzę !
Zdobyłyśmy skierowanie od lekarza ogólnego taty na oddział neurologiczny. Oczywiście bez znajomości tato czekałby pewnie do śmierci.
Następnego dnia w końcu miał komplet badań! I po raz kolejny usłyszałam ZESPÓŁ KORSAKOWA
Taki już zostanie, będzie pogubiony, będzie zapominał, będzie zmysłal uparcie twierdząc,że to prawda
Alkoholowy zanik mózgu ...
Nie może pić! bierze haloperidol , witaminy i hepatil ..
Od 6dni jest u mnie w domu ale czuje ,że tracę siły.
On chce piwo ! To,że nie do końca kontaktuje jest do opanowania ale jak go powstrzymać od picia
Ekspedientka (mieszkam na wsi )póki co współpracuje ze mną ale na dłuższą metę tak się nie da! w końcu da mu to piwo!
Jedni twierdzą że może tacie cofnąć się choroba o ile przestanie pić
Drudzy natomiast,że nic już mu nie pomoże

Chcę mu pomoc bo ma tylko nas ale nie wiem jak
Narazie wzięłam wolne żeby się nim opiekować a co będzie dalej ;(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zespół Korsakowa

Jeśli sama nie dajesz rady, to dom opieki nie jest złym pomysłem. Zastanów się, czy podołasz sama z takim ciężarem. Wiadomo, ze chcesz dobrze, ale wykończysz się sama. Mówiąc brutalnie - Twój tata ma przeżarty mózg wódą, to się nie cofa i będzie tak już do końca. Czasem trzeba wybrać mniejsze zło.

Odp: Zespół Korsakowa

Muszę mu jakoś pomoc, nie był mi obojętny. Wyciągałam rękę do niego, próbowałam już wcześniej "ratować"
Nigdy nie byłam z nim tak blisko jak teraz..
Szukam jakiegoś prywatnego ośrodka choćby na miesiąc,żeby może daleko stąd przerwał ten najgorszy głód ale to strasznie trudne.
Rzekomo nie nadaje się na odwyk a nawet jeżeli to musi wyrazić zgodę
Prywatne ośrodki to mniej więcej koszt w najlepszym wypadku od 3 do nawet 7tysięcy złotych !
chyba,że źle szukam..
Mops niewiele może, a szpital to nie przechowalnia -słowa lekarza
Znikąd pomocy
Zabawne , tato podczas tych drugich kompleksowych badań wyszedł że szpitala 3razy ! Policja go przywiozła, wypuścili go z wenflonem !
Śmiać się czy płakać...

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Zespół Korsakowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024