** wychowanie dwujęzyczne od urodzenia ** - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » ** wychowanie dwujęzyczne od urodzenia **

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: ** wychowanie dwujęzyczne od urodzenia **

witajcie!

czy byla któraś z Was od urodzenia wychowana dwujęzycznie? jak to wyglądało w Waszym przypadku? czy miałyście trudności w nauce j.obcego, jakimi językami mówili Wasi rodzice? etc. czy uczyłyście się dodatkowo jednego z języków.

Będę wdzięczna za szybką pomoc w tym temacie smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2014-05-14 08:58:46)

Odp: ** wychowanie dwujęzyczne od urodzenia **

ja sama nie, moja corka tak. Od urodzenia slyszala i potem mowila po polsku i po finsku, dodatkowo w domu slyszala tez angielski. Teraz zna w zasadzie biegle 3 jezyki w wieku 12 lat. Tylko niestety pisownia polska kuleje, bo do tego potrzeba juz normalnych lekcji w szkole, co za granica nie zawsze jest mozliwe do realizacji. Za to mowi i rozumie po polsku prawie jak dziecko z Polski. I na wakacjach w POlsce nie ma zadnego problemu z komunikacja z innymi dziecmi czy z dziadkami.

3

Hej!
Ja mówię do mojego syna w dwóch językach, polskim i francuskim. Jest jeszcze mały, ale myślę, że na dobre mu to wyjdzie.

4

Moja córka od niemowlęcia jest uczona niemieckiego i angielskiego. Trudności nie było żadnych, Mała "wchłonęła" języki podczas zabaw.

5

A co robić w sytuacji kiedy nie jestem jakąś poliglotką,ale chciałabym by moje dziecko znało język obcy.Jestem w stanie przygotować jakieś wierszyki czy piosenki i dajmy na to godzinę dziennie poświęcić na zabawę i monolog do malucha w języku angielskim.Oprócz tego mogę puszczać mu jakieś bajeczki,słuchowiska z płyty ,będzie miało to również dobry efekt?Czy jest w ogóle szansa by dziecko było dwujęzyczne,mimo że rodzice nie znają angielskiego perfekcyjnie?

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-05-23 14:17:52)

Wymuszona nauka języka od urodzenia to coś innego niż dwujęzyczność - to dwie różne drogi nauki.

Moja córka jest dwujęzyczna z przewagą angielskiego - angielskim posługuje się normalnie, płynnie i bez problemów. Myśli w języku angielskim a zaczynała od bajeczek w TV, w wieku ok 3 lat, juz w UK. W Polsce nie miała żadnego kontaktu z językiem obcym.

Jeżeli się dziecku nie przeszkadza to bez problemu opanowywuje języki, którymi posługuje się otoczenie i rodzice i nie trzeba mu w tym jakoś szczególnie pomagać.
Pomoc dopiero jest konieczna kiedy zaczyna się nauka pisania.

Z drugiej strony dwujęzyczność jest ściśle związana albo z mieszkaniem w kraju gdzie aię mówi innym językiem niż otoczenie albo posiadaniem "zagranicznego" rodzica.

Wychować dziecko dwujęzyczne bez któregoś z tych czynników jest chyba niemożliwe.

7

fujitsu napisał/a:

A co robić w sytuacji kiedy nie jestem jakąś poliglotką,ale chciałabym by moje dziecko znało język obcy.Jestem w stanie przygotować jakieś wierszyki czy piosenki i dajmy na to godzinę dziennie poświęcić na zabawę i monolog do malucha w języku angielskim.Oprócz tego mogę puszczać mu jakieś bajeczki,słuchowiska z płyty ,będzie miało to również dobry efekt?Czy jest w ogóle szansa by dziecko było dwujęzyczne,mimo że rodzice nie znają angielskiego perfekcyjnie?

Sa fajne kursy dla malych dzieci. Jeśli rodzic nie zna języka te kursy pomagają od podstaw. Zabawa jest ze smokiem Memo, więc tak przystępnie dla dziecka.

http://lingua-house.pl/Resources/art/obrazki/kurs_SMW_www.jpg

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » ** wychowanie dwujęzyczne od urodzenia **

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024