Jak wychować dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak wychować dzieci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Jak wychować dzieci

Hej. Mimo, że nie ja powinnam pisać ten post, tylko moja mama, odzywam się do Was. Mam dużo dużo młodszego brata, ma 2lata i 3 misiące jest strasznie zawzięty. Jeśli mu się coś nie podoba bije, szczypie, krzyczy, potrafi płakać przez godzine, jeśli ktoś nie chce podać mu smoczka, za kare, że nimi rzucał we wszystkich. Jeśli mówisz mu, że tak nie wolno, robi na złość, jeszcze gorzej. Jak wychować takie dziecko, żeby nie było takie, gdy będzie starsze. Mama mówi "niedługo trzeba będzie noże gdzieś głęboko chować", ale żarty żartami, żeby poważnie nie było takiej sytuacji.. Myślę, że to nie jest normalne zachowanie, a gdzie się tego uczy, mama chodzi z nim na spacerki do dzieci, które się tak właśnie zachowują. Co robić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wychować dzieci
angi1212 napisał/a:

żeby nie było takie, gdy będzie starsze.
Myślę, że to nie jest normalne zachowanie, a gdzie się tego uczy, mama chodzi z nim na spacerki do dzieci, które się tak właśnie zachowują.
Co robić?

Czy normalne? Bywa. Jednak to - jak sama zauważyłaś - jest bardziej problem dla Twoich rodziców niż dla Ciebie. To oni muszą sobie uświadomić, że takiego zachowania nie można tolerować.
Pewno nie ma jednej recepty bo dzieci są różne, a i pewno przyczyny też. Ja miałam taki problem z młodszym dzieckiem i trwało dość długo zanim udało się wyeliminować takie zachowania. Do tego dochodziła czasem agresja wobec siostry. Reakcja powinna być spokojna, ale stanowcza. Absolutnie nie nerwowa czy z krzykiem. Trzeba dużo cierpliwości (trudne, wiem, bo czasem mi jej brakowało). Spokojne tłumaczenie, że takie zachowanie nie jest dobre. Prostym językiem bo to przecież dziecko. My nie stosowaliśmy żadnych kar. Wyłącznie cierpliwie reagowaliśmy na każde nieodpowiednie zachowanie.
U mnie dało rezultaty, syn wyrósł na wspaniałego chłopaka.

3

Nie miałam w praktyce do czynienia z 2 latkami ,ale jestem zdania że zdrowa dyscyplina jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zaś  BRAK jej w wychowaniu bardzo bywa szkodliwy ,przynoszący wiele bolączek   
Z napotkanym problemem trzeba działać od razu, w przeciwnym razie problemy i niefortunne zachowania się rozrastają i eskalują, nie ma co czekać na cud, aż samo minie czy łudzic się ,ze  z tego wyrośnie.., hehe,przeciwnie ,rosnąć to może świadomość samowolki i poczucia bezkarności 
Od razu z miejsca na bieżąco ukrócać trzeba zapędy niesubordynacji  i zuchwale poczynania małego szkódnika

4

Dzięki za odpowiedzi, ale co masz na myśli luc, mówiąc "Wyłącznie cierpliwie reagowaliśmy na każde nieodpowiednie zachowanie." Chyba nie jest zbyt dobrym sposobem, kiedy dziecko rzuca wszystkim, a Ty to zbierasz i mu podajesz, bo on tak chce? Tłumaczy się mu, że tak nie wolno, i że skoro rzuca to ma podnieść, narazie to można go tylko przekupywać, bo ile zrozumie dziecko z samych słów? Same wytłumaczenie, że jest to złe nie skutkuje.

5 Ostatnio edytowany przez luc (2014-04-12 23:04:29)

angi1212 napisał/a:

Chyba nie jest zbyt dobrym sposobem, kiedy dziecko rzuca wszystkim, a Ty to zbierasz i mu podajesz, bo on tak chce? Tłumaczy się mu, że tak nie wolno, i że skoro rzuca to ma podnieść, narazie to można go tylko przekupywać, bo ile zrozumie dziecko z samych słów? Same wytłumaczenie, że jest to złe nie skutkuje.

Oczywiście, że to nie jest dobre i właśnie na to należy reagować. Nie podawać, a już broń boże nie przekupywać.
Wbrew pozorom, już małe dziecko wiele rozumie i próbuje "naginać" innych do siebie. Oczywiście to "tłumaczenie" musi być prostym językiem, nie należy się wznosić na wyżyny psychologii.
U mnie działało tłumaczenie, że jest to złe, że tego nie akceptujemy. Tłumaczenie ciągłe i cierpliwe. Trwało trochę. Na skutek trzeba czekać, ale trzeba być konsekwentnym. Nie ma chyba wiele gorszych zachowań rodziców niż brak konsekwencji w wychowaniu.

6

No moi rodzice, wychowali czwórke dzieci, może nie będę tu skromna, ale uważam, że mam wspaniałe rodzeństwo i jesteśmy dobrze wychowani. Tylko, najmłodszy urodził się po bardzo długiej przerwie, między mną, czyli do niedawna najmłodszą, była różnica 17 lat. Moi rodzice są już w starszym wieku, mają prace i do popołudnia jest pod opieką niani. Nie wiemy dokładnie, jak ona go wychowuje, ale na pewno rygoru nie trzyma. My staramy się nie pozwalać mu na wiele, ale czasami dla świętego spokoju, jeżeli na prawdę już długo wyje, człowiek nie wytrzymuje i daje mu to, co chce.

7

angi1212 napisał/a:

ale czasami dla świętego spokoju, jeżeli na prawdę już długo wyje, człowiek nie wytrzymuje i daje mu to, co chce.

To jest to o czym pisałam: konsekwencja, a raczej jej brak.
Wiem, że to trudne, ale nie ma innego wyjścia jak konsekwencja. Inaczej daje się sprzeczne sygnały. I "przyzwolenie" na takie zachowanie.
Jak było "wycie", ja wychodziłam do drugiego pokoju. Skutkowało.

Może trzeba porozmawiać z opiekunką?

8

Opiekunka zostaje ostatni miesiąc, bo sama niedługo rodzi, więc na taką rozmowę chyba jednak za późno. Szukając innej opiekunki, rodzice mają już wysoko postawione cele i zasady. Dziękuję za odpowiedź.

9

angi1212 napisał/a:

Opiekunka zostaje ostatni miesiąc, bo sama niedługo rodzi, więc na taką rozmowę chyba jednak za późno. Szukając innej opiekunki, rodzice mają już wysoko postawione cele i zasady. Dziękuję za odpowiedź.

Życzę powodzenia.... i cierpliwości wink

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak wychować dzieci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024