jestem w ciąży , kończę 1 rok studiów
ale na drugim roku będę już rodzić
co myślicie o indywidualnym toku nauczania ?
żebym miała czas opiekować się dzieckiem i pracować
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Ciąża - czy przejść na indywidualny tok nauczania?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jestem w ciąży , kończę 1 rok studiów
ale na drugim roku będę już rodzić
co myślicie o indywidualnym toku nauczania ?
żebym miała czas opiekować się dzieckiem i pracować
Nie napisałaś jakim trybem studiujesz - dziennym czy zaocznym? To ma spore znaczenie.
Ja zaszłam w ciążę po pierwszym semestrze studiów, bałam się, że coś może się pokomplikować, dlatego wzięłam urlop dziekański. W moim przypadku okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo od siódmego miesiąca wylądowałam w szpitalu. Jeśli do tego dodać okres tuż przed i po porodzie, kilka tygodni na dojście do siebie i ogarnięcie nowej sytuacji, to na studiach narobiłabym sobie spore zaległości. Wybrałam takie rozwiązanie, aby temat nauki na jakiś czas zupełnie odłożyć na bok, a potem wrócić na pełnych obrotach, jeśli jednak nie chcesz przerywać studiów, dlatego nie bierzesz pod uwagę dziekanki, to w Twojej sytuacji na pewno indywidualny tok będzie wskazany.
Nie napisałaś jakim trybem studiujesz - dziennym czy zaocznym? To ma spore znaczenie.
Zapytałabym jeszcze o kierunek studiów. Są kierunki, na których przerwa kilkunastotygodniowa, czy nawet kilkutygodniowa, praktycznie uniemożliwia (lub przynajmniej ogromnie utrudnia) kontynuowanie studiów.
Moim zdaniem najlepiej przedyskutować temat z dziekanem, o ile jest w porządku człowiekiem doradzi/podpowie. Indywidualny tryb jest ok. Tylko właśnie zależy jak, gdzie i co studiujesz. U mnie dziewczyny w ciąży studiów w ogóle nie przerywały, ale wykłądowcy szli im bardzo na rękę...także zależy od uczelni.
Sposobów jest wiele
Można przejść na tryb zaoczny, jeśli się jest na dziennym, lub tak jak autorka postu planowała - wziąć indywidualny tryb nauczania. Nie trzeba od razu brać urlopu dziekańskiego, no chyba, że - jak też już było wspomniane - studiuje się ciężki kierunek, gdzie nie trudno o zaległości.
U mnie dziewczyna chodziła na dzienne, będąc w ciąży, i chodziła aż do oporu. potem wzięła ITS i po problemie. Po to jest ten tryb studiowania, właśnie na takie sytuacje więc śmiało korzystaj a nikt nie będzie Ci robił problemu ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Ciąża - czy przejść na indywidualny tok nauczania?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024