Jak wychować dziecko samemu? być jednocześnie mamą i tatą....co dalej? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak wychować dziecko samemu? być jednocześnie mamą i tatą....co dalej?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Jak wychować dziecko samemu? być jednocześnie mamą i tatą....co dalej?

Witam.
Mam 15 miesięcznego synka Macieja. Jego ojciec zostawił nas jak byłam w 3 miesiącu ciąży po trwającym rok związku. Niby mnie kochał, obiecywał złote góry a potem jak miało się pojawić dziecko szybciutko znalazł sobie nową dziewczynę. Jego stosunek do syna jest nijaki, jesli można tak powiedzieć, a właściwie to wcale nie go nie. Dzieckiem wcale się nie interesuje, nie odwiedza (był od urodzenia tylko raz gdy miał 4 miesiące), tak jakby żadnego dziecka nie było. Gdy byłam w ciązy z nieznanych numerow telefonu dostawałam pogrózki na temat dziecka i tego co niby jego ojciec o nim myśli. Mówię Wam koszmar! Mieszkamy od siebie 10km ale niestety pracujemy razem i jak wrócę do pracy będę musiała go oglądać, ale myślę że jakoś dam radę.
Zostałam teraz sama z synkiem i boję się co będzie dalej, czy dam radę go dobrze wychować sama, czy sprostam byciu dla niego jednoczesnie mamą i tatą, co zrobię gdy zaczną się pytania typu: mamusiu a dlaczego inni moi koledzy mają tatusiów a ja nie mam?
Co zrobię gdy przyjdzie czas do przedszkola a ja nie będę w stanie go tam zaprowadzić bo będę w pracy, a zarobić na życie też  będzie trzeba. Ciężki chleb przede mną i boję się co będzie dalej...jednej rzeczy tylko nie żałuję, że mam fantastycznego synka, którego kocham nad życie i ktory jest dla mnie całym światem!
Czy któraś z Was ma podobną sytuację? Jak sobie radzicie? psychicznie, fizycznie i materialnie?
wspomóżcie jakąś dobrą radą.........podzielcie się swoimi doświadczeniami

pozdrawiam cieplutko

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wychować dziecko samemu? być jednocześnie mamą i tatą....co dalej?

witaj.. ja nie jestem w tej sytuacji ale moja siostra byla w wieku 17 lat zaszla w ciaze facet jej obiecywal dóżo po czym odszedl..ona urodzila dziecko i kocha swojego syna bardzo dala sobie rade..jej synek ma na imie Kacper a pytania dziecka?mysle ze dziecko od poczatku powinno wiedziec czemu taty niema obok pod zadnym pozorem nie powinnas klamac poniewasz dziecko rosnie i predzej czy pozniej dowie sie prawdy i moze miec do ciebie zal..przedszkole?powinnas zmienic prace lub jak dlugo tam pracujesz pogadac z szefem i dojsc z nim do jakiegos wniosku zmiana godzin pracy wlasnie z powodu dziecka albo jak masz siostry poprosic aby od czasu do czasu zaprowadzily lub odebraly dziecko z przedszkola wkoncu rodzina powinna sobie pomagac..a facet?sory ale wiem ze latwo mówic ale miej go gdzies..moja siostra urodzila majac jakos 18 lat a jednak poszla i skonczyla studia w weekendy pracowala i z dzieckiem mieszkala w akademiku...dasz jakos rade.. powiarzesz koniec z koncem napewno.. wieze w ciebie.. a takie male pytanie.. ile masz lat?

3

Angelika  Wiek podany w profilu 26lat. niestety nie mam rodzeństwa i jeszcze dodatkowo się opiekuję schorowanymi w podeszłym wieku rodzicami (prawie 70lat). Co do tematu ojca dziecka to z cała pewnością nie mam zamiaru okłamywać syna, ma prawo znać prawdę, oczywiście stosownie do wieku będę mu tłumaczyła. A z tą pracą będzie pewnie problem sad mam umowę stałą w zakładzie produkcyjnym gdzie pracuje się w normowanym czasie pracy, więc nie wiem co będzie dalej........aż strach pomyśleć, a z pracą jest ciężko w dzisiejszych czasach...

4

Widzę dziewczyny że raczej nie macie takich problemów jak ja, tylko Wam pozazdrościć, myslałam że znajdzie się ktoś w podobnej sytuacji do mojej i opowie mi jak sobie dał radę z wychowaniem dziecka w pojedynkę
trochę odosobniona się czuję...:(

5

Sytuacja nie łatwa, ale dasz sobie radę.
Nigdzie nie jest powiedziane, ze całe życie będziesz sama.
Tochę szkoda, że związałaś się z takim dupkiem. Z drugiej strony to dobra lekcja na przyszłość.

6

Dokładnie, masz rację - dobra lekcja, aż do tego stopnia że jestem teraz anty nastawiona do wszystkich facetów!

7

Takie podejscie to błąd, bo możesz z góry skreślic faceta który jest wartościowy.
Pilnuj raczej siebie żebyś po raz kolejny dupka nie wybrała.

8

OK, ale nawet nie mam gdzie znaleźć tego jedynego i powiem szczerze że nawet nie szukam, co ma być to będzie, na siłę szukać nie będę, i mam takie przeczucie że do końca życia będę syna sama wychowywać i dlatego napisałam ten wątek w nadziei że spotkam tu też taką samotną mamę która powie mi jak to było u niej i jak sobie radzi......

9

cześć,
Mam 21 m-cznego synka (1,5 roku ponad), mam 24 lata, jestem w podobnej sytuacji, z tym że byliśmy razem 6 lat. Syn ma nazwisko ojca. Czuję się strasznie, bo stało się to niedawno. Ja urywam kontakt definitywnie i wystąpię o  alimenty na dziecko. Zmienię zamki. Jestem sama, pracuję, nie mam z kim zostawić dziecka, narazie poszukam kogoś z rodziny do popilnowania przez jakiś czas. Studiuję studia II stopnia. Postanowiłam urwać kontakt i nie odbierać telefonów, zmienię numer.
Czuję się okropnie. Do tego jestem w długach, bo ojciec mojego dziecka nie pracował ostatnio.
Nie mam z kim o tym pogadać. Lecz mam nadzieję, że razem się jakoś podbudujemy.

10

Sara8, tylko pogratulować stanowczości. Silne kobiety dadzą sobie radę w każdej sytuacji!
jak zechcesz się wygadać/wypisać - pisz śmiało!

trzymaj się;)

11

Hej! Co do samotnego wychowywanie dziecka postaram się coś doradzić bo sytuacje mam identyczną jak "nancymw". Mam 25 lat i pięcioletnią córeczkę Oliwię,która ostatnio swojego ojca widziała 4 lata temu (a mieszkamy w tej samej miejscowości). Moja sytuacja różni się jedynie tym,że to nie on mnie zostawił tylko ja jego! Musiałam bardzo dobrze przemyśleć ten krok ale jestem pewna,że mojej córeczce wyszło to na dobre. Podjęłam taką decyzję ponieważ,po urodzeniu dziecka wszystko się zmieniło w relacjach między nami.On wolał spędzać czas z kolegami przy piwku a ja zajmowałam się dzieckiem,prałam pieluchy,nie spałam po nocach i do tego jeszcze dziennie studiowałam! Nie byliśmy małżeństwem i nie mieszkaliśmy razem więc w USC zapisałam dziecko na moje nazwisko i że ojciec jest nie znany! Stwierdziłam,że skoro ma przychodzić z łaski na pół godziny raz w tygodniu i mieszać dziecku w głowie to lepiej niech w ogóle nie przychodzi! Teraz moja Oliwka ma pięć lat i nawet jak widzi go czasami gdzieś np. w sklepie to nie jest świadoma kim jest ten człowiek a i on nie pała do niej żadnymi uczuciami. Uważam,że to była dobra decyzja bo teraz jesteśmy obie bardzo szczęśliwe.Mam cudownego narzeczonego,który ma z moją córeczką świetny kontakt i wiem że w przyszłości będzie fantastycznym ojcem!
Tobie nancymw też tego życzę i jestem pewna że wychowasz swojego synka na dobrego człowieka!
Pozdrawiam!!!

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak wychować dziecko samemu? być jednocześnie mamą i tatą....co dalej?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024