Donatan, Cleo i "Słowianie" na Eurowizji, a Polacy oburzeni. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Donatan, Cleo i "Słowianie" na Eurowizji, a Polacy oburzeni.

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 104 ]

1

Temat: Donatan, Cleo i "Słowianie" na Eurowizji, a Polacy oburzeni.

Właśnie przeczytałam, kto najprawdopodobniej będzie nas reprezentować w tym roku. To, co mnie zdziwiło, to oburzone komentarze internautów, że znowu gówniana muzyka, jak mamy tylu fajnych wykonawców. Mnie osobiście się wydaje, że to strzał w dziesiątkę - jaki festiwal, tacy wykonawcy i piosenka. Zastanawia mnie też, skąd tyle odsłon tej piosenki, skoro internauci zioną taką niechęcią. Kolejny przykład oburzania się gównianą muzyką na pokaz?
A co Wy o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Donatan, Cleo i "Słowianie" na Eurowizji, a Polacy oburzeni.

Z tego co zauważyłam piosenki, które zwyciężają na Eurowizji są dosyć proste i wpadające w ucho. Nie ma nadmiernego wycia i przesadzania.
Osobiście nie mam zdania na temat tejże piosenki na Eurowizji. Może akurat prosty utwór z nieskomplikowanymi słowami i niby przesłaniem trafi do słuchaczy.
Kto wie...

3 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2014-02-24 22:43:34)

Sorry, taki naród tongue Podobnie się sprawa miała z Koko spoko, wszyscy najpierw ucieszeni głosowali, a gdy piosenka stała się oficjalnym hymnem euro nie było winnego,  i wszystko zrzucono na mohery...

3 miesiące, 38 337 333 wyświetleń na YT nie jest raczej zasługą moherów, więc trzeba uderzyć się w pierś i przyznać, że młodych też ciągnie do koronek i krakowskich gorsetów tongue Początkowo piosenka mnie drażniła, ale teraz w sumie zdarza mi się podśpiewywać, gdy słyszę ją w radiu.

Myślę, że do ubiegłorocznej laureatki Loreen, Donatanowi wiele brakuje, ale kto wie, zabawnie przynajmniej będzie.

4

Piosenka nie jest jedną z moich ulubionych, ale wpada w ucho i ciekawa jestem jak odebrałaby ją publiczność zagraniczna. Ostatnio nawet słyszałam ją w wersji po angielsku tongue

Vian napisał/a:

Zastanawia mnie też, skąd tyle odsłon tej piosenki, skoro internauci zioną taką niechęcią. Kolejny przykład oburzania się gównianą muzyką na pokaz?

Mnie ilość odsłon w ogóle nie szokuje. Teledysk jest kontrowersyjny i na pierwszym planie pokazane są kobiece atuty, stąd liczba wyświetleń. Podobnie z resztą jak najnowszy teledysk Shakiry i Rihanny.

5

Szału nie ma ale wpada w ucho smile Mojemu angielskiemu narzeczonemu się podoba big_smile

6

Kiedy pierwszy raz obejrzałam teledysk i usłyszałam piosenkę- nie podobała mi się. Ale jakoś wpadła mi w ucho, cały czas ją nuciłam, potem przesłuchałam ją jeszcze z 40 razy. I muszę przyznać, że mi się spodobała. Tak samo miałam z Koko koko. Niby głupie, niby bez sensu, ale takie fajne, z jajem big_smile I obcokrajowcom też się chyba to nasze Koko podobało. Poza tym zauważyłam, że jesteśmy narodem marudzącym, więc kogo by nie wybrali, to by było źle.

Swoją drogą, jakich my mamy fajnych wykonawców, którzy nadawaliby się na Eurowizję? Bo nikt mi do głowy nie przychodzi wink

7

missF napisał/a:

Swoją drogą, jakich my mamy fajnych wykonawców, którzy nadawaliby się na Eurowizję? Bo nikt mi do głowy nie przychodzi wink

Też mi nie przychodzą żadni do głowy, na ten konkurs wysyła się "świeże" piosenki, a to co produkują obecnie u nas w kraju jest dla mnie straszne. A sama piosenka Donatana i Cleo, cóż wpada w ucho, jest powiedzmy z jakimś tam "jajem". Nie mamy tu ani zachwycającej muzyki ani wokalu, który ma nie za przyjemną barwę, ale do tej piosenki i muzyki pasuję idealnie. Jest to coś innego niż reszta polskiej produkcji i ogólnie wyróżnia się pozytywnie na tle piosenek o złamanym sercu i przeciwnościach losu, silących się na zbytni patos, zawierających pseudo-prawdy życiowe. Ta piosenka jest lekka, dla niektórych może głupia ale przynajmniej niczego nie udaję przez co przyjemnie się jej słucha.
Osobiście bawi mnie teledysk i Cleo śpiewająca, że Słowianie wiedzą "jak poruszać tym co mama w genach dała", słowa te tworzą niesamowity kontrast do umiejętności tanecznych wokalistki.

8

Jeśli mam być szczera, to Eurowizja jest festiwalem bardzo specyficznym, tutaj po prostu trzeba trafić w eurowizyjny klimat, niekoniecznie siląc się na wyszukany artyzm. Wysyłając przedstawiciela, którego zadaniem jest reprezentowanie naszego kraju, należy podejść do zagadnienia trochę taktycznie, wpasowując się w ogólną konwencję kiczu i raczej patetyczynych melodyjek. Czy ,,Słowianie" mają szansę na zwycięstwo? Moim zdaniem nie, bo to nie ta bajka. Jak zwykle zresztą.

9

e tam, jak dla mnie sieczka. A panny na Ukrainki wystylizowane bardziej niz polskie Slowianki. Ale fakt - jakosci aidealnie wpasowuje sie w ogolny klimat i wielbicieli Eurowizji. Coz, czasy Watreloo czy Celine Dion chyba mamy za nami:(

10

Moim zdaniem ta piosenka jest dobra na Eurowizję bo, co prawda w specyficzny sposób, ale jednak mówi o Polsce (choć w domyśle szerzej o Słowianach). Poza tym jest wyrazista i oryginalna jak dla mnie. I przede wszystkim: jest O CZYMŚ. A to nie jest takie oczywiste wśród współczesnych artystów. Może nie jest najwyższych lotów, ale przynajmniej przyjemnie się słucha. smile

Olinka napisał/a:

Jeśli mam być szczera, to Eurowizja jest festiwalem bardzo specyficznym, tutaj po prostu trzeba trafić w eurowizyjny klimat, niekoniecznie siląc się na wyszukany artyzm. Wysyłając przedstawiciela, którego zadaniem jest reprezentowanie naszego kraju, należy podejść do zagadnienia trochę taktycznie, wpasowując się w ogólną konwencję kiczu i raczej patetyczynych melodyjek. Czy ,,Słowianie" mają szansę na zwycięstwo? Moim zdaniem nie, bo to nie ta bajka. Jak zwykle zresztą.

Ten utwór do mojego gustu muzycznego zupełnie nie przemawia. Powiem więcej- nie cierpię go. W historii Eurowizji zdarzały się wielkie piosenki. Dla mnie takimi są :"Maria Magdalena" Doris Dragović i "You are the only one" (w chorwackiej wersji "Dajes mi krila") Ivana Mikulicia. Rzecz jasna są to moje subiektywne w 100% odczucia.

12

Bubuś napisał/a:

Sorry, taki naród tongue Podobnie się sprawa miała z Koko spoko, wszyscy najpierw ucieszeni głosowali, a gdy piosenka stała się oficjalnym hymnem euro nie było winnego,  i wszystko zrzucono na mohery...

3 miesiące, 38 337 333 wyświetleń na YT nie jest raczej zasługą moherów, więc trzeba uderzyć się w pierś i przyznać, że młodych też ciągnie do koronek i krakowskich gorsetów tongue Początkowo piosenka mnie drażniła, ale teraz w sumie zdarza mi się podśpiewywać, gdy słyszę ją w radiu.

Myślę, że do ubiegłorocznej laureatki Loreen, Donatanowi wiele brakuje, ale kto wie, zabawnie przynajmniej będzie.

Dokładnie. Dla mnie to nie jest wielki hit, ale czasem włączę i nie wstydzę się do tego przyznać. Myślę, że wielu ludzi się wstydzi, a nie wiem po co, dla mnie to bez sensu.  Jednak Eurowizja to raczej nie są jakieś artystyczne piosenki, ale tak sobie myślę, że  w sumie mogli dać coś innego. No, ale tragedii moim zdaniem też nie ma.
Ja nie wiem czy zdobędzie to jakieś wyższe miejsce na Eurowizji, ale ogólnie do tego klimatu w miarę pasuję. No chociaż z drugiej strony, to ja nie lubię ich teledysku, bo z jednej strony pewnie twierdzą, że promują Polskę, a z drugiej to może wywołać taki stereotyp, że Polki mają do zaoferowania tylko piersi. Tak że muzyka jak dla mnie jeszcze ok, ale teledysk średnio.

13

allegra90 napisał/a:

Moim zdaniem ta piosenka jest dobra na Eurowizję bo, co prawda w specyficzny sposób, ale jednak mówi o Polsce (choć w domyśle szerzej o Słowianach). Poza tym jest wyrazista i oryginalna jak dla mnie. I przede wszystkim: jest O CZYMŚ. A to nie jest takie oczywiste wśród współczesnych artystów. Może nie jest najwyższych lotów, ale przynajmniej przyjemnie się słucha. smile

A co za różnica, czy jest o czymś. Bo ilu ze słuchaczy oprócz Polski zna na tyle język, żeby zrozumieć tekst (pomijając, że ja również nie za bardzo słyszę i rozumiem słowa). Ważne będzie, że ma elektroniczny "zaśpiew" i prosty rytm. Akurat to tylko potrzeba, żeby zaspokoić powszechne gusta ludzi przyzwyczajonych do nie najwyższych lotów dzisiejszej muzyki popularnej.

14

Jeśli występ będzie zbliżony do teledysku, to nawet głuchoniemy zrozumie, o czym jest piosenka. ;-)

15 Ostatnio edytowany przez bbasia (2014-02-26 22:11:57)

Vian napisał/a:

Jeśli występ będzie zbliżony do teledysku, to nawet głuchoniemy zrozumie, o czym jest piosenka. ;-)

A potem się bedziemy oburzać, że Bułgarka, Ukrainka i zapewne Polka są synonimem słowa "prostytutka" wink

16

Nazwijcie mnie pesymistką, ale nie sądzę, żeby ta piosenka porwała europejską publiczność. Myślę, że więcej zwojowałyby Piersi z Bałkanicą. Ludziska lubią takie biesiadne formy, chwyciło by w Chorwacji, Albanii, może nie bylibyśmy na koniec w ogonie. smile

17

bbasia napisał/a:
Vian napisał/a:

A potem się bedziemy oburzać, że Bułgarka, Ukrainka i zapewne Polka są synonimem słowa "prostytutka" wink

Dlaczego? Pokazanie kawałka cycka to jeszcze nie prostytucja wink Poza Polską to nie budzi tylu niezdrowych emocji - co najwyżej oburzenie feministek.

18

Rzetka napisał/a:

Nazwijcie mnie pesymistką, ale nie sądzę, żeby ta piosenka porwała europejską publiczność. Myślę, że więcej zwojowałyby Piersi z Bałkanicą. Ludziska lubią takie biesiadne formy, chwyciło by w Chorwacji, Albanii, może nie bylibyśmy na koniec w ogonie. smile

Wiesz, chwyciłoby, bo korzeniami sięga ich regionu. big_smile Równie dobrze moglibyśmy wysłać Carrantuohill - dostalibyśmy głosy z Irlandii, ale głównie dlatego, że głosującym się zdawało, że wybierają swoich. big_smile

19 Ostatnio edytowany przez missF (2014-02-27 00:11:55)

bbasia napisał/a:
Vian napisał/a:

Bez przesady. Obecnie połowa teledysków muzyki nowoczesnej oparta jest na cyckach i dupach i nikogo to nie oburza. Trochę dystansu może, przecież to teledysk o zabarwieniu satyrycznym. Lepiej żeby wystąpiły w burkach albo habitach?

20

Vian napisał/a:
Rzetka napisał/a:

Wiesz, chwyciłoby, bo korzeniami sięga ich regionu. big_smile Równie dobrze moglibyśmy wysłać Carrantuohill - dostalibyśmy głosy z Irlandii, ale głównie dlatego, że głosującym się zdawało, że wybierają swoich. big_smile

Niestety, ale Eurowizja oparta jest właśnie na kumoterstwie i wspólnych korzeniach. Skandynawia trzyma się razem, choćby piosenka sąsiada przypominała odgłosy marcujących się pod oknem  kotów. To samo kraje byłego ZSRR.  Jeśli chce się coś ugrać, trzeba uczyć się od mistrzów. smile

21

missF napisał/a:
bbasia napisał/a:
Vian napisał/a:

Bez przesady. Obecnie połowa teledysków muzyki nowoczesnej oparta jest na cyckach i dupach i nikogo to nie oburza. Trochę dystansu może, przecież to teledysk o zabarwieniu satyrycznym. Lepiej żeby wystąpiły w burkach albo habitach?

No niby tak, ale tutaj dla mnie jest to jakby mocniejsze, tak jak w innej piosence Donatana, gdzie jest kobieta, a po jej twarzy spływa mleko, co może budzić wyraźne skojarzenia, bo tak ubrana, biust wypięty, no tak się kojarzy. Jak dla mnie mogliby trochę mniej tych cycków pokazywać.

22

dla mnie ta piosenka jest żenująca, ale nie zdziwię się jeśli coś zdobędą bo wpada w ucho smile

23

Bez przesady smile W większości utworów muzycznych piosenkarki czy tancerki niemal nago wystepują więc co taki sam cycek zdziała tongue

24

Julia UK napisał/a:

Bez przesady smile W większości utworów muzycznych piosenkarki czy tancerki niemal nago wystepują więc co taki sam cycek zdziała tongue

To nie chodzi o to jak jury oceni piosenkę, bo przecież teledysku tam puszczać nie będą. To chodzi o postrzeganie słowian jako nacji w ogóle.
Ja mówisz "murzyn" to co jest pierwsze, które Ci się "wyświetla"? Biedny, mały murzynek w wydętym z głodu brzuszkiem lub zakapior z nowojorskiego Brooklynu. Prawda?
Więc część widzów tego teledysku będzie miało proste skojarzenie: Słowianka = k....

25

bbasia napisał/a:
Julia UK napisał/a:

To nie chodzi o to jak jury oceni piosenkę, bo przecież teledysku tam puszczać nie będą. To chodzi o postrzeganie słowian jako nacji w ogóle.
Ja mówisz "murzyn" to co jest pierwsze, które Ci się "wyświetla"? Biedny, mały murzynek w wydętym z głodu brzuszkiem lub zakapior z nowojorskiego Brooklynu. Prawda?
Więc część widzów tego teledysku będzie miało proste skojarzenie: Słowianka = k....

niestety, zgadzam sie. A co do pokazywania tego czy tamtego - zauwazcie, w ktorych czy jakiej tresci utworach owa golizna jest najczesciej eksponowana. Mowie, o dosadnej goliznie, nie ladnej sylwetce, nodze, twarzy itp. Utwory, o slumsach, o zdradzie, o niespelnionej milosci itp. Tam moze i pasuje. Ale tu faktycznie, jest to jakby hymn o pieknych Polkach, przy tym pokazanych jak ludowe kurtyzany.
O wokaly tej pani Cleo nawet sie nie wypowiem, o ile w Skandynawi miaucza koty, o tyle ta nasza "wokalistka" moglaby w kolchozie rytm cepom wyspiewywac:) Przynajmniej tym utworem, moze ogolnie spiewa lepiej..znaczy sie spiewa a nie pokrzykuje.

26

bbasia napisał/a:
Julia UK napisał/a:

Jest w tym wiele racji, ale przecież wizerunek Murzynów jako tych biednych z Afryki albo zakapiorów z łańcuchami z Bronxu nie ukształtował się na podstawie jednej piosenki, a setek tysięcy piosenek, teledysków, filmów, artykułów prasowych.

No i mówiąc szczerze nie jestem przekonana co do tej opiniotwórczej potęgi Eurowizji w Europie. smile To jednak jest obecnie dość mało prestiżowy festiwal.

27

bbasia napisał/a:
Julia UK napisał/a:

Po pierwsze nie mówię "murzyn" wink a po drugie wcale mi się nie kojarzą z biednym małym i wygłodniałym murzynkiem...
Zresztą w tym teledysku dziewczyny nie paradują z gołymi tyłkami jak niektóre piosenkarki a jedynie z są wydekoltowane.Więc nie przesadzajmy;) Czy każda dziewczyna mijana na ulicy z "cyckami na wierzchu" jest dla Ciebie k....?

28 Ostatnio edytowany przez bbasia (2014-02-27 15:46:54)

Julia UK napisał/a:

Po pierwsze nie mówię "murzyn" wink a po drugie wcale mi się nie kojarzą z biednym małym i wygłodniałym murzynkiem...
Zresztą w tym teledysku dziewczyny nie paradują z gołymi tyłkami jak niektóre piosenkarki a jedynie z są wydekoltowane.Więc nie przesadzajmy;) Czy każda dziewczyna mijana na ulicy z "cyckami na wierzchu" jest dla Ciebie k....?

A jak: "afroamerykanin"? Nawet jeżeli jest z racji urodzenia europejczykiem?

Tak. Żadna  dziewczyna z cyckami  i tyłkiem na wierzchu nie przekona mnie o tym, ze nie komunikuje wszem i wobec, że chce żeby traktować ją tylko i wyłącznie jako obiekt seksualny.

29

bbasia napisał/a:

Żadna  dziewczyna z cyckami  i tyłkiem na wierzchu nie przekona mnie o tym, ze nie komunikuje wszem i wobec, że chce żeby traktować ją tylko i wyłącznie jako obiekt seksualny.

Wenus z Milo jest przykro... sad

http://cudaswiata.files.wordpress.com/2009/07/afrodyta-z-melos-venus-de-milo.jpg

;-)

30

A ja tam nie jestem oburzony choć to zupełnie nie moja muzyczna bajka. Piosenkę znam, nawet puszczałem sobie wielokrotnie w wersji polskiej i angielskiej. Jestem wręcz w 100 % przekonany, że to jedyna polska piosenka od wielu lat, która ma szanse na sukces na Eurowizji. Nóżka mi przy niej dryga, a ja mam drewniane nóżki...
Zresztą na Eurowizji oprócz piosenki istotne jest kto na kogo zagłosuje. Słowiańsko-przaśna melodia plus dobry pijar i jest szansa, że wpadnie trochę głosów od braci i sióstr Słowian.

31

Tak, jak zostało uwzględnione na początku wątku - jaki festiwal, taka muzyka i wykonawcy, a z racji, że eurowizja wysokich lotów nie jest, to wszystko gra.

Piosenka jest według mnie piekielnie irytująca, jednak akurat to mnie nie zaskakuje, bo mam dość wyrafinowany gust muzyczny i nie słyszałam niczego popularnego i podobającemu się co drugiej osobie, co by spodobało się i mi.

Poza tym uważam, że nic, co podoba się tzw. "każdemu" może być jakkolwiek dobre.

32

Ja jestem "oburzona" że tez Polsce jeszcze chce sie bawic w takie beznadzieje jak Eurowizja. I tak wiadomo jakie tam uklady sąsiedzkie odgrywają role- kluczową role

33

Ja jestem za, piosenka mi sie podoba a ten teledysk jest boski wink pomimo ze jestem kobieta i kręcą mnie faceci te dziewczyny są boskie wink

34

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Olinka napisał/a:

Ten utwór do mojego gustu muzycznego zupełnie nie przemawia. Powiem więcej- nie cierpię go. W historii Eurowizji zdarzały się wielkie piosenki. Dla mnie takimi są :"Maria Magdalena" Doris Dragović i "You are the only one" (w chorwackiej wersji "Dajes mi krila") Ivana Mikulicia. Rzecz jasna są to moje subiektywne w 100% odczucia.

Mam to samo odczucie. Piosenki nie trawię i tyle.

35

jak dla mnie piosenka ok, może wreszcie zdobędzie jakies głosy, bo ostatnimi laty zawsze były takie smęty wybierane ze nic dziwnego ze byliśmy na końcu stawki, to jest festiwal ludzie wola wesole piosenki

36

Nie zauważyłam żeby jakaś ambitna piosenka wygrała Eurowizję. Ten festiwal jest bardzo specyficzny. A co do wyboru naszych reprezentantów uważam, że to dobry pomysł. Mi piosenka się podoba.

37

Duet muzyków nie potwierdził jeszcze swojego udziału w tym festiwalu. W zasadzie mi to wisi i powiewa, bo konkurs ten nie cieszy się żadnym prestiżem, a i ekscytuje nielicznych.

38

tykwer napisał/a:

Duet muzyków nie potwierdził jeszcze swojego udziału w tym festiwalu. W zasadzie mi to wisi i powiewa, bo konkurs ten nie cieszy się żadnym prestiżem, a i ekscytuje nielicznych.

No to prawda, prestiż akurat to nie jest wink

39

Niezbyt przepadam za tą piosenką, ale życzę Donatanowi i Cleo, żeby osiągnęli jak najlepszy wynik.

40

Pewnie, że fajnie byłoby jakby Polacy wygrali Eurowizję, ale faktycznie prestiż to żaden.
A co do dziwnych piosenek to słyszeliście "Vladimir" Maleńczuka ?

41

Nie wiem jak Polacy moga być oburzeni wyborem tej piosenki jak w większości sami ją okrzyknęli hitem? hmm ciężko zrozumieć ten naród, naprawdę ciężko..

żywa napisał/a:

Nie wiem jak Polacy moga być oburzeni wyborem tej piosenki jak w większości sami ją okrzyknęli hitem? hmm ciężko zrozumieć ten naród, naprawdę ciężko..

Widzisz dla jednych ten utwór jest hitem, a dla innych muzycznym kitem (przepraszam osoby lubiące tą piosenkę, w żaden sposób nie chciałem Was urazić). We wszelkich dyskusjach tyczących się gustów, może robić/robi się gorąco. Od emocji rzecz jasna. Rzymianie byli mądrzy mówiąc: "De gustibus non disputandum est". Pani Y niezwykle podoba się to, a Panu Z już niekoniecznie. Każdy ma prawo do własnych gustów muzycznych/filmowych/malarskich/poetyckich etc.

43

W sumie Eurowizja to jest coś, czego słyszeć na uszy nie chcę i nie interesuje mnie to w ogóle, ale sam kawałek jak w radiu leci, to się mam ochotę serdecznie wyrzygać. Jakieś pseduo gangsta-folko coś nie przypominające jak dla mnie żadnej godziwej muzyki. Takie jakieś dresiarskie to jest, melodia i kompozycja leży, wykonanie kijowe. Takie jest moje zdanie na temat samej piosenki, samą Eurowizję i kto na nią pojedzie mam gdzieś.

44

Ja również nie mogę tej piosenki słuchać i zawsze zmieniam stację, bądź kogoś o to proszę. Wsród moich znajomych wśród panów owszem,piosenka bije rekordy popularności wink Ktoś napisal wcześniej i ja uważam tak samo-ilosć odsłon spowodowana jest pokazaniem kobiecyh kształtów. Piosenka mnie osobiście wkurza, nie słyszę w niej nic zachwycającego.

Ani  konkursu Eurowizji ani kariery Donatana czy Cleo nie śledzę , ale życzę im jak najlepiej. Ja z moją niechęcią poradzę sobie... po prostu nie słuchając;)

45 Ostatnio edytowany przez WandelopaVonCuks (2014-04-12 17:19:30)

allegra90 napisał/a:

I przede wszystkim: jest O CZYMŚ.

Każda piosenka jest o czymś, ale nie każdy wykonawca umie ugryźć kwestię tekstu, i przez to, że chwyta się za coś, co mu nie wychodzi, zamiast powierzyć zadanie osobie, która się na tym zna, powstają takie gnioty jak spod pióra Cleo:
"Wódeczka lepsza niż whisky i giny" , "Tu na swojskiej śmietanie chowane", "a w teledysku nie ma podtekstów, jak nie wierzysz to pojedź na wieś "...
To jest ten sam poziom co 4-minutowe, miłosne rozterki nastolatek wykreowanych na dorosłe.
Gdzieś mi się obiło o uszy, że piosenka została napisana dla żartu, a sami wykonawcy nie spodziewali się tak pozytywnego odzewu ze strony publiczności, ale żeby żart był dobry, musi śmieszyć obie strony, a u wielu osób rodzi się zwykłe zażenowanie.

46

I jak oceniacie dzisiejszy występ Polaków? Choć nie lubię tego festiwalu, bo to nie moja bajka, to jednak z ciekawości zerknęłam. I niestety było mi wstyd. Kicz, tandeta, wykonanie byle jakie, a na dokładkę pani świecąca biustem i wyrazem twarzy niezmąconym myślą. Całość żenująca...

47

Olinka napisał/a:

Kicz, tandeta, wykonanie byle jakie, a na dokładkę pani świecąca biustem i wyrazem twarzy niezmąconym myślą. Całość żenująca...

Murowana wygrana big_smile Nie żartuj, przecież kicz i tandeta, to synonimy Eurowizji. Oglądałaś występy innych wykonawców obu półfinałów? Baba z brodą, to już kwintesencja Eurowizji i jak mówią murowany zwycięzca, właśnie dlatego, że baba z brodą. Występ naszych dziewczyn nie był zły, wyróżniał się. Osobiście wolę zobaczyć fajne dziewczyny, choćby dobrze wydekoltowane niż jakieś homoniewiadomo.

48

Olinko, już nie chcę oceniać jakichś wokalnych umiejętności,bo się na tym nie znam, ale występ skojarzył mi się z jakimś podchodzącym pod porno przedstawieniem. Właśnie te biusty i wzrok niezmącony. Jednak Polska dostał sporo braw, myslę że to właśnie przez to. Bo fakt, dziewczyny piękne,ale czyż nie o śpiewanie powinno tu chodzić?! Chyba faktycznie teraz liczy się show...

49

Szczerze nie trawię tego utworu i czuję się zwyczajnie skonfundowana faktem, że coś takiego REPREZENTUJE mój kraj. Ale zgadzam się, że idealnie pasuje do Eurowizji. Ten sam poziom.

50

No chyba żartujesz, że na Eurowizji chodzi o śpiewanie. Wysyłalismy już na ten konkurs niezłych wykonawców i przepadali z kretesem. Konkurs tegoroczny wygra baba z brodą czy też brodaty facet w sukience właśnie dlatego, że jest brodatą babą czy też facetem w sukience. To jest promowane oblicze Nowej Europy... Donatan i Cleo byli najbardziej naturalni z tej całej menażerii i widać było, że to się widowni podoba. W głosowaniach finałowych oczywiście nie mają szans - patrz baba z brodą i promocja tego wszystkiego co ona sobą prezentuje. Szczerze mówiąc nie wiem jak widok naturalnych kobiecych piersi ma być bardziej seksistowski od obnoszenia się ze swoją dziwacznością - patrz facet w sukience lub baba z brodą... W ogóle zarzut, że fajne dziewczyny się wdzięczą na scenie jest w dzisiejszym showbiznesie bardzo śmieszny, bo jakoś o ile ogarniam te różne divy popkultury światowej, to paradują one po scenach roznegliżowane na maksa wręcz z mało wysublimowanymi aluzjami do czynności seksualnych. Nie przeszkadza Wam to u Gwiazd, a przeszkadza u fajnych dziewczyn z Mazowsza?
Podobał mi się jeden z komentarzy na stronach internetowych, że występ po części zespołu tańca ludowego w ludowym anturażu był najmniej wieśniackim występem na tym konkursie...

51

Snake, pal szesc te cycki - skad wiesz, ze akurat naturalne, heh?:) - ale sama melodia i slowa sa jakies denne. Wiem, Eurowizja to nie opera wiedenska ale mimo wszystko, czemu takie lupu cupu?
To juz bym wolala te wiesniacka Balkanice:) Przynajmniej w ucho wpada, latwo zapamietac i poskakac da sie przy tym.

52 Ostatnio edytowany przez busiu (2014-05-09 11:24:22)

A ja tam jestem wielką fanką "My Słowianie", w końcu mamy kawałek z dobrym teledyskiem (i nie chodzi o cycki), świetną linią melodyczną, dobrym wokalem Cleo (bo mówcie co chcecie, ale ma głos świetny, o wiele lepszy od pseudo-wokalistek, które brzmią jak piszczałki, a na żywo żenada). Nie mówiąc o tym, że piosenka była i jest ŻARETM. Jej sukces był zaskoczeniem. Jeśli ktoś traktuje to na śmiertelnie serio, to po prostu nie odczytał przekazu właściwie.

Ale tak, moim zdaniem Polska nie ma szans na wygraną. Dlaczego? Bo w Eurowizji kraje głosują na siebie na podstawie sympatii. Czesi na Słowaków, półwysep Bułgarski na siebie samych, Litwa na Łotwę, itd., a my nie jesteśmy lubiani.

A tak na marginesie wspomnę, że Ola Ciupa (ta od prania) jest moją koleżanką z gimnazjum. big_smile Zawsze była prześliczna i bardzo cieszę się, że udało jej się wybić.

53

Snake napisał/a:

Murowana wygrana big_smile Nie żartuj, przecież kicz i tandeta, to synonimy Eurowizji. Oglądałaś występy innych wykonawców obu półfinałów? Baba z brodą, to już kwintesencja Eurowizji i jak mówią murowany zwycięzca, właśnie dlatego, że baba z brodą. Występ naszych dziewczyn nie był zły, wyróżniał się. Osobiście wolę zobaczyć fajne dziewczyny, choćby dobrze wydekoltowane niż jakieś homoniewiadomo.

Oczywiście, że kicz i tandeta, to symbole Eurowizji i właśnie dlatego tego czegoś nie oglądam tongue. Wczoraj też zerknęłam tylko na ten jeden utwór, nie mam pojęcia co pokazali inni wykonawcy. Może w sobotę przysiądę na dłużej - z czystej ciekawości.

Jasne, że gdzieś tam w duchu cieszę się, że nasza kandydatka przeszła do finału, szkoda tylko, że w tak żenującym stylu hmm. Nawet mój 16 letni syn stwierdził, że nie da się na to ani patrzeć, ani słuchać. Nie, nie, doprawdy okropne to było, nawet jeśli się w jakiś sposób wyróżniało.

Mussuka napisał/a:

To juz bym wolala te wiesniacka Balkanice:) Przynajmniej w ucho wpada, latwo zapamietac i poskakac da sie przy tym.

O widzisz, dobra myśl! wink Szkoda, że już na to za późno...

54 Ostatnio edytowany przez Dzenaro (2014-05-09 12:00:30)

Eurowizja powstała na podobieństwo Włoskiego San Remo, nieprzerwanie trwa od 1956 roku i jest transmitowana na cały Świat, będąc tym samym bardzo specyficznym i jedynym w swym rodzaju festiwalem, dzięki któremu rozpoczynali swe kariery miedzy innymi takie znakomitości jak ABBA, Celine Dion, Julio Iglesias, więc stwierdzenie typu, "jaki festiwal, tacy wykonawcy", może budzić mieszane uczucia. Co do popularności piosenki prezentowanej w tym roku przez Cleo na Eurowizji reprezentującą Polskę, to słuchając jej po raz pierwszy można odnieść wrażenie, że jest śpiewana w innym języku niż polskim, a cała oprawa teledysku, którą zafascynował się zachód zapewne była jednym z powodów tej popularności, a czy wygra w tegorocznej edycji, trudno powiedzieć jakimi kryteriami kierują się jurorzy, wedle mej oceny jest paru wykonawców lepszych, ale to nie ja będę oceniał.

55

Olinka napisał/a:

Wczoraj też zerknęłam tylko na ten jeden utwór, nie mam pojęcia co pokazali inni wykonawcy.

No to przepraszam ale o czym my tu rozmawiamy... Obejrzyj najpierw ten chłam jaki się tam zjeżdża z Europy i potem oceniaj Donatana, Cleo i dziewczyny. Dla mnie to w ogóle kosmos, bo ja takiego syfu co jest prezentowany na Eurowizjach zwyczajnie na co dzień nie słucham. Nie moja bajka zupełnie ale coś tam ogólnie z muzyki tzw. pop ogarniam. Jak słusznie pisano powyżej piosenka Donatana jest żartem, który o dziwo ma dużą popularność. Piosenka ma 30 milionów odtworzeń na youtubie.

56

Snake napisał/a:

No to przepraszam ale o czym my tu rozmawiamy... Obejrzyj najpierw ten chłam jaki się tam zjeżdża z Europy i potem oceniaj Donatana, Cleo i dziewczyny.

No ja też przepraszam big_smile, ale przecież nie muszę widzieć całości, aby ocenić tę konkretnie piosenkę i to konkretnie wykonanie, nieważne, że w oderwaniu od reszty wykonań. Tym razem nie widziałam całości, co nie znaczy, że nigdy nie miałam tej wątpliwej przyjemności. Nie spodziewam się, żeby radykalnie coś się tam zmieniło. Popraw mnie, jeśli się mylę wink.

57

Olinka napisał/a:
Snake napisał/a:

No to przepraszam ale o czym my tu rozmawiamy... Obejrzyj najpierw ten chłam jaki się tam zjeżdża z Europy i potem oceniaj Donatana, Cleo i dziewczyny.

No ja też przepraszam big_smile, ale przecież nie muszę widzieć całości, aby ocenić tę konkretnie piosenkę i to konkretnie wykonanie, nieważne, że w oderwaniu od reszty wykonań. Tym razem nie widziałam całości, co nie znaczy, że nigdy nie miałam tej wątpliwej przyjemności. Nie spodziewam się, żeby radykalnie coś się tam zmieniło. Popraw mnie, jeśli się mylę wink.

mnie co innego zastanawia - dlaczego w piosence "my Slowianie" - a nie My Slowianki wystepuja jedynie kobiety? A co z polskimi ogierami?;) Na eksport sie nie nadaja?:)

58

Mussuko, widocznie biusty lepiej się sprzedają niż nagie torsy. big_smile Choć podobno mieliśmy tam startować z piosenką... tongue

59

Olinka napisał/a:

Mussuko, widocznie biusty lepiej się sprzedają niż nagie torsy. big_smile Choć podobno mieliśmy tam startować z piosenką... tongue

W ogole nie wiem o co to halo z cyckami? A co to Niemki, Wloszki czy Szwedki nie maja biustow? Maja i to jakie, ho ho:)
Niechby ta piosenka pokazala nas Slowian - ki  w jakiejs ogolnej pozytywnej odslonie, ze wesole, ze roztanczone, ze takie gospodarne nawet bo i upiora i masla nakreca (kolo gospodyn wiejskich na Eurowizji, super pomysl:)),  a nie jedynie poprzez ruszanie darami boskimi przy tarze:) Takie cos to kazda babka na calym swiecie potrafi, wielkie mi mecyje. A te ze wschodu albo dzungli afrykanskiej jeszcze lepiej to robia:)

60

Mussuka napisał/a:

mnie co innego zastanawia - dlaczego w piosence "my Slowianie" - a nie My Slowianki wystepuja jedynie kobiety? A co z polskimi ogierami?;) Na eksport sie nie nadaja?:)

To drobne niedpatrzenie zostało naprawione przez fanów piosenki. Na youtubie jest też wersja - my Słowianie big_smile
Co do oceniania samej piosenki. No nie można tego robić akurat w kontekście takiej imprezy jak Eurowizja bez właśnie kontekstu innych wykonawców, czy charakteru imprezy. Wystarczy spojrzeć na historię naszych występów na Eurowizji, gdzie wysyłaliśmy "najlepszego" kandydata, który sromotnie ginął tam w odmętach niebytu. Tym razem nie było żadnego głosowania w Polsce nad kandydatem, wysłano piosenkę, która przy całej swojej ironii świetnie się wpasowuje w Eurowizję. Te wyeksponowane biusty też. Kiełbasa z Austrii przecież, gdyby mu/jej chodziło o śpiewanie, to by się przed występem ogolił/-a. Tymczasem to właśnie jest impreza bab z brodą i to akurat Kiełbasa świetnie rozumie. Paradoksalnie ironiczne nagie i wilgotne biusty naszych urodziwych dziewczyn też... No więc w czym problem? Akurat ponoć opinie poza Polską są bardzo przychylne...

61 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2014-05-09 14:43:59)

jaka kielbasa z Austrii? No teraz to musze zobaczyc to arcywazne wydarzenie w swiecie muzyki, jakim jest ten festiwal, bo mnie mocno zaintrygowales.

Obejrzalam, nawet niezly ten gostek;) figure ma super!

Niechze sobie kamera pokazuje biusty w mydlinach czy innych cieczach,  ale przeciez Slowianki skladaja sie i z innych czesci ciala, czemu by ich wlasnie kompleksowo jako piekne kobiety nie pokazac.

Troche to tak, jakby Murzynow na Afrowizji prezentowal zespol facetow o wyjatkowym kroju spodni;). 

Ale niech tam, podobalo sie to najwazniejsze:) W koncu ja tez Slowianka jestem i to z niezlym biustem wiec obrazac sie na reklame nie bede:))

62

Eurowizja i chyba większość jak nie wszystkie z prezentowanych tam 'utworów' to tak pierdołowate pioseneczki że na dobrą sprawę nie wiem kto jest na tyle zdesperowany by to oglądać / lubić. Poza tymi którzy w tym siedzą bo to ich praca. Przecież to festiwal chłamu więc czego tu oczekiwać jeżeli nie badziewia?

63

A niech jadą i wygrywają, krzyż im na drogę  - Eurowizja jest idealnym miejscem na takie "hity".
Sama piosenka mi się nie podoba, ale ja w ogóle takiej muzyki nie lubię, więc trudno mi oceniać, teledysk jest zbyt wulgarny, aczkolwiek całość nie irytuje mnie bardziej niż inne kawałki tego typu. Kiedy to pierwszy raz zobaczyłam,  myślałam, że to taka satyra na seksualizację  muzyki  big_smile Potem się dowiedziałam, że ci wykonawcy lubią po prostu taką estetykę  - i  w sumie nic mi do tego.

Co do pytania, skąd tyle wyświetleń, skoro nikomu się to nie podoba - myślę, że ludzie sprawdzają takie rzeczy z ciekawości - sama lubię wiedzieć,  o czym jest mowa, jeśli spotykam się z tematem po raz któryś.

Metyl napisał/a:

Eurowizja i chyba większość jak nie wszystkie z prezentowanych tam 'utworów' to tak pierdołowate pioseneczki że na dobrą sprawę nie wiem kto jest na tyle zdesperowany by to oglądać / lubić. Poza tymi którzy w tym siedzą bo to ich praca. Przecież to festiwal chłamu więc czego tu oczekiwać jeżeli nie badziewia?

W sprawie poglądu na Eurowizję, zgadzam się ze słowami Dzenaro. Pozwolę sobie Metylu na rozbieżność oceny w tym względzie. Podając taki oto przykład muzyczny.

65

Ja z kolei uważam, że wykonanie "To nie ja" Edyty Górniak, która jako pierwsza (równo 20 lat temu) reprezentowała nas na Eurowizji, było bardzo, bardzo na poziomie. Piosenka piękna, pięknie wykonana, Edyta na scenie wyglądała skromnie, a przy tym zjawiskowo, zero kiczu i bylejakości. Wtedy byłam naprawdę dumna. Jak widać nie trzeba było stosować żadnych dziwnych zabiegów, żeby zwrócić na siebie uwagę, bo przecież nasza reprezentantka zdobyła wówczas drugie miejsce, a i tak podobno tylko dlatego, że jurorzy uznali, że Polska nie jest jeszcze gotowa na organizację kolejnego festiwalu (regulamin zakłada, że to zwyciężca poprzedniej edycji organizuje kolejną).

Posty [ 1 do 65 z 104 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Donatan, Cleo i "Słowianie" na Eurowizji, a Polacy oburzeni.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024