Jacy są Polacy? A jakie cechy mogliby przejąć od innych narodów? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jacy są Polacy? A jakie cechy mogliby przejąć od innych narodów?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Jacy są Polacy? A jakie cechy mogliby przejąć od innych narodów?

Każdej narodowości przypisuje się pewne cechy, typu otwartość na nowe doświadczenia, komunikatywność. Jacy właściwie jesteśmy jako Polacy? I jakie cechy innych narodów chcielibyście zaszczepić rodakom?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jacy są Polacy? A jakie cechy mogliby przejąć od innych narodów?

Ciekawy temat hmmmm ... Polacy są serdeczni i gościnni tak uważam. Z negatywnych zjawisk i wad to - nie doceniamy naszego kraju i ludzi w nim żyjących. Za bardzo żyjemy dawnymi czasami i historia , owszem piękna ale odległą, a nie budujemy nowego lepszego jutra.
Ale kocham ten kraj a zaszczepić z innych krajów , od Hiszpanów przydała by nam się przebojowość,od Niemców pracowitość,
od włochów więcej luzu i szacunku do wartości rodzinnych. Od Rosjan słowiański romantyzm , od Skandynawów uwielbienie nowoczesności i czystych linii w architekturze i umiłowanie natury.

Wiele możemy od innych krajów się nauczyć ale wiele im tez dać, może doczekamy kiedyś takiego handlu wymiennego.

3

Podobno jesteśmy pesymistami, to właśnie zmieniłabym,aczkolwiek nie wiem który kraj charakteryzuje się optymistycznymi ludźmi wink Polska gościnność też się mówi,to akurat plus,ale przydałoby się więcej tolerancji,jeśli chodzi o obcokrajowców.Fanatyzm religijny,to coś,co mnie czasem denerwuje w naszym kraju ;]

4

Różyczko, ależ to właśnie pracowitość jest u Polaków bardzo ceniona przez inne narody.

5

Polacy sa pracowici no ale właśnie tak jak napisała Fammefatale brak tolerancji pośród polaków to powszechność .Większość Polaków nie toleruje innych za wygląd religie narodowość karzdą inność której niezna Najbardziej widze  jak Polak w obcym kraju jest wrogo nastawiony do innego obcokrajowca pomimo że sam jest w danym kraju obcy ...Co jeszcze zauważyłam Polacy powiini pardziej trzymać się razem a nie być dal siebie wrogami tak jak są litwini ,łotysze oni zawsze sie trzymaja razem jeden za wszystkich wszyscy za jednego niewiem czy to ich cecha jako narodu ale widać to bardzo że tak jest

6

Uważam, jak część z Was, że Polakom przydałoby się więcej otwartości i tolerancji, bo niestety jesteśmy narodem bardzo nietolerancyjnym. Wydaje mi się również, że jesteśmy bardzo zazdrośni i zawistni, trudno nam się pogodzić, że innym powodzi się lepiej. Niestety nie potrafimy szanować "wspólnych dóbr", nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o miejsca i przedmioty użyteczności publicznej - przystanki, ławki w parku itp., nie dbamy o to żeby było czysto na ulicach...

Na plus, to może ta pracowitość, chociaż nie wiem, czy to przypadkiem nie jest cecha eksportowa wink i gościnność, z której ponoć Polacy są znani. Plusem jest według mnie też kreatywność, zwłaszcza jeśli chodzi o młodych ludzi, studentów. Powstają różne inicjatywy społeczne, ruchy. Młodzi Polacy zaczęli wierzyć we własne możliwości, otwierają się na inne kraje, wyjeżdżają na studia za granicę itp.

7

O tak, z tolerancją jest u nas na bakier. Wystarczy, że ktoś inaczej wygląda, inaczej myśli, ma inne poglądy na życie, inny kolor skóry czy cokolwiek tam jeszcze- nasza tolerancja nierzadko zaczyna spadać do zera. Co prawda młode pokolenie jest i tak zdecydowanie bardziej do przodu w porównaniu z poprzednimi, do ideału nam jednak bardzo brakuje. I tak dla porównania- dwa lata temu miałam okazję obserwować ulice Francji- mieszankę rasową i kulturową- i nie mogłam wyjść z podziwu dla poszanowania odmienności człowieka jaka tam panuje. W tej kwestii mamy jeszcze naprawdę sporo lekcji do odrobienia. Ale cóż, małymi kroczkami może w końcu się uda, najważniejsze to zacząć od siebie, tu i teraz, a najlepiej już od dzisiaj smile.

8

takie cechy mi przychodzą na myśl:marrrrudzacy,podejrzliwi,z kompleksem co do Zachodu. ale z drugiej strony wytrzymali,pracowici i gościnni:)

9

..biorąc pod uwage w jakim przebywam towarzystwie , moge śmiało powiedzieć iz polacy są wartościowym narodem,..troche na ulicach brakuje nam uśmiechu na twarzach ale chyba to się poprawia za sprawą młodych oraz odwaznych ludzików:]
..a Ci którzy psują opinnie są wyjątkami które się zdarzają w kazdej narodowości...Mamy jako naród duzy potencjał twórczy,tylko musimy odłożyc polityke i kościól na dwie osobne półki;]

10

Polak to polityk , zrywami dobry, pracowity nie lubi zmian a po kieliszku watażka w aucie.
Marzy mi się Szwedzka dbałość o naturę mamy unikalną przyrodę przecież.
Z kulturą też trochę na bakier ale jest coraz lepiej-świadomość rośnie wiemy czego chcemy

11

Hmm..  niestety wg mnie coraz bardziej Polacy bywaja fałszywi... nie raz to słyszymy jak znajome to osoby obgadują swoją znajomą a potem w drugą strone. Niestety to mi sie bardzo nie podoba, nie pisze tutaj tylko o młodzieży bo równiez o nie co starszych osobach które też nie stronią od tzw. obgadywania. I to jest taka najgłówniejsza wada jaka dostrzegam w Polakach. Aaa chcialabym żeby Polacy brali przykład np. z Anglików, Amerykanów którzy żyją swoim życiem i zyją na wielkim luzie,nie patrzą na drugich krzywo to mi sie u nich podoba wink

12

różyczka napisał/a:

Od Rosjan słowiański romantyzm

Od Rosjan romantyzmu moglibyśmy się nauczyć? A co powiesz na temat brutalnych gwałtów, które doświadczyły Polki ze strony Rosjan w czasie II wojny światowej? Babcia opowiadała mi, że już lepiej było gdy wkroczyli Niemcy, bo oni kradli tylko kury, świnie itp żeby zjeść, Rosjanie oprócz tego gwałcili. Oni wogóle nie są romantyczni. Może rosyjskie powieści przekazują piękne treści o miłości, ale jako naród nie mają w sobie romantyzmu.

alutka napisał/a:

Co jeszcze zauważyłam Polacy powiini pardziej trzymać się razem

Uważam, że Polacy jak żaden inny naród potrafią się jednoczyć w trudnych sytuacjach. Wszystkie powstania podczas wojen, spotkania podziemne. Nie pozwoliliśmy, aby nasza kultura zginęła. Zjednoczenie po śmierci Jana Pawła II, po katastrofie w Smoleńsku. Potem zaczęły się kłótnie i spory, to już inna historia. Nie potrafię przytoczyć przykładu innego kraju, który by wspólnie przeżywał wydarzenia podobnego typu.

Myślę, że Polacy mogliby się nauczyć od Amerykanów, Anglików pozytywnego myślenia. Niestety w Polsce jest tak, że na pytanie: "Jak leci?" Odp. "źle, beznadziejnie, jakoś do przodu." Chociaż w wielu przypadkach nie jest źle. Niestety za granicą jesteśmy uważani za pijaków (szczególnie w Niemczech), wstydzę się tego. Ale tak ogólnie to nie żałuję, że urodziłam się w Polsce.

13

tu sie nie moge z Toba Małgosiu zgodzić bo po śmierci papieża cały świat sie jednoczył. Był to człowiek Wielki i cały świat przeżywał to bardzo tak samo jak i Polacy, co do Smoleńska niestety nie widać tego zjednoczenia..

14

butterfly20 napisał/a:

po śmierci papieża cały świat sie jednoczył.

Cały świat się zjednoczył, ale w Polsce to zjednoczenie trwało najdłużej, w końcu był Polakiem. Co do Smoleńska, to było czuć i widać to zjednoczenie przez kilka dni, potem zaczęły się spory. Nie miałam na myśli długoterminowego zjednoczenia. Słyszałam taką opinię, gdy byłam w Anglii (od Anglika): Polacy to dziwny naród, potrafią się zjednoczyć jak żaden inny naród w trudnych sytuacjach, na co dzień są sobie wrogami.

15

jesteśmy rodzinni.

16

MagdaEM. napisał/a:

Uważam, jak część z Was, że Polakom przydałoby się więcej otwartości i tolerancji, bo niestety jesteśmy narodem bardzo nietolerancyjnym. Wydaje mi się również, że jesteśmy bardzo zazdrośni i zawistni, trudno nam się pogodzić, że innym powodzi się lepiej. Niestety nie potrafimy szanować "wspólnych dóbr", nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o miejsca i przedmioty użyteczności publicznej - przystanki, ławki w parku itp., nie dbamy o to żeby było czysto na ulicach...

Na plus, to może ta pracowitość, chociaż nie wiem, czy to przypadkiem nie jest cecha eksportowa wink i gościnność, z której ponoć Polacy są znani. Plusem jest według mnie też kreatywność, zwłaszcza jeśli chodzi o młodych ludzi, studentów. Powstają różne inicjatywy społeczne, ruchy. Młodzi Polacy zaczęli wierzyć we własne możliwości, otwierają się na inne kraje, wyjeżdżają na studia za granicę itp.

Magda-zgadzam się z Toba w 100% Mieszkam w Grecji i Polacy słyną tu za bardzo pracowitych, grecy chwalą nas za to.Ale jesteśmy nietolerancyjni i bardzo ale to bardzo zazdrośni przedewszystkim do swoich rodaków jak komuś się tutaj nie układa to są wspaniali dla Ciebie ale jak widzą że ktoś ma więcej a starczy tak nie wiele np.lepsze ciuchy nie wspominając o własnym domu to już okropni są aż do bólu!

17

butterfly20 napisał/a:

Hmm..  niestety wg mnie coraz bardziej Polacy bywaja fałszywi... nie raz to słyszymy jak znajome to osoby obgadują swoją znajomą a potem w drugą strone. Niestety to mi sie bardzo nie podoba, nie pisze tutaj tylko o młodzieży bo równiez o nie co starszych osobach które też nie stronią od tzw. obgadywania. I to jest taka najgłówniejsza wada jaka dostrzegam w Polakach. Aaa chcialabym żeby Polacy brali przykład np. z Anglików, Amerykanów którzy żyją swoim życiem i zyją na wielkim luzie,nie patrzą na drugich krzywo to mi sie u nich podoba wink

Też tak uważam.Jestem mamą i często chodziłam z córką do parku gdzie przychodziło wiele polek z małymi dziecmi i niby wszystko pieknie ładnie rozmawiamy o dzieciach, problemach, meżach itp.Ale juz po kilku dniach widać kto jest fałszywy.Zaraz doszły mnie słuchy o tym ze jedna i  druga  mnie obgaduje.W grupie tych mam były dwie które nie tylko obgadywały typu że jakaś chodzi ciągle w jednej kurtce czy ma niegrzeczne dziecko ale doszły też ploty!Wyssane z palca!Nigdy nie zrozumie tego jak tak mozna i z tego powodu bardzo mi przykro i wstyd za moich rodaków.

18

Jesteśmy pracowici ale też wygodni. Lubimy narzekac i użalac się nad sobą . Prawda jesteśmy gościnni , a nawet za bardzo co odzwierciela polskie przysłowie o nas,,zastaw się a postaw się,,. Jednak wiele narodów postrzega nas inaczej , pijaków i złodzieji . Co do tego co napisała różyczka cytuje,,
od włochów więcej luzu i szacunku do wartości rodzinnych. Włosi mają luz ale żadnej wartości rodzinnej u nich niestety nie ma.Od Włochów możemy nauzcyc sie wiele ale na pewno nie wartości rodzinnych. Mają wiekzsy luz i sa bardziej bezpośredni to prawda , ale są narodem bardzo do tyłu w wielu sprawach.

19

Jacy jestesmy???
Hmm,nic dobrego,ksenofobiczni,mali i zazdrosni.
Mieszkalam wiele lat poza granicami tego kraju i jedno musze przyznac,nie poznalam innej nacji,ktora bylaby tak sobie wilkiem.Wszyscy inni potrafia sie zjednoczyc i pomoc sobie nawzajem na obczyznie,tylko nie my.Tu jeden patrzy na drugirgo,oby tylko nie bylo mu lepiej i taka niestety jest prawda.Bywalam w Niemczech na Orkiestrze Owsiaka,bylo na wszystko,na bigos,na wode,ale juz nie na licytacje na dzieciaki,szczerze mowiac bylam zazenowana,a mowie tu o osobach,ktore byly poniekad na swieczniku.Pomijam panienki,ktore w kiblu na dicho licytowaly sie ktorego faceta obrabiac,bo stawia lepsze drinki-tak,tego tez bylam swiadkiem....wiec w sumie nie ma sie co dziwic,ze za granicami maja nas za zlodzieji i k... .Bez obrazy,ale niestety czesto to tak wyglada.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jacy są Polacy? A jakie cechy mogliby przejąć od innych narodów?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024