Psychologia traci swe prawdziwe oblicze :/. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psychologia traci swe prawdziwe oblicze :/.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Psychologia traci swe prawdziwe oblicze :/.

Hej. Nie uważacie, że w ostatnich latach psycholodzy trochę przesadzają? "Masz problem z wagą? Nie możesz zaakceptować siebie? Nie możesz dojść do porozumienia z własnym mężem? Czujesz się samotny? Nie widzisz sensu w życiu?  ZGŁOŚ SIĘ DO PSYCHOLOGA. No przepraszam bardzo, ale coraz częściej spotykam się z tym, iż z ludzi specjaliści od psychiki robią kalekich. Kiedyś tylu psychologów czy terapeutów nie było, a  społeczeństwo miało się naprawdę dobrze. Mało tego, człowiek nauczył się cudownej umiejętności, jaką jest Radzenie sobie. Niestety zdaje się ona teraz zanikać. Makabra.
Albo weźmy sytuację: Słyszymy w tv, że był wypadek. I z czym się spotykamy? "Na miejsce wybrali się już psycholodzy". Hehehe, no naprawdę przepraszam, ale to już jest śmieszne.
Oczywiście możecie się nie zgadzać, jednak chciałabym poznać wasze zdanie smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Psychologia traci swe prawdziwe oblicze :/.

Osobiście twierdzę, że jeśli w nas nie ma siły i chęci by stanąć na przeciw problemom to żaden psycholog nam nie pomoże. Kiedyś skorzystałam z internetowej porady - jednorazowo - w sumie nic szczególnego, co jednak nastapiło potem - zaczęłam dostawać mnóstwo mail reklamowych by skorzystać z różnych porad, by kupować ksiązki które mi pomogą, by zgłaszać się na warsztaty itp, wszystko oczywiście za pieniądze. Myślę że w dzisiejszych czasach sporo psychologów i terapeutów robi to głównie dla pieniędzy, bo to niezły sposób na biznes.

3 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-02-23 14:28:33)

Dobrzy psychologowie i terapeuci są potrzebni. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Problemem jest podejście społeczeństwa do tego. Jeżeli nie podoba mi się uzębienie i chce coś z tym zrobić to normalne, a jak chcę być bardziej zdeterminowany do realizacji swoich celów to źle. Pewnym problemem jest niska jakość usług psychologicznych i tego, że ludzie nie widzą różnicy między psychologiem, psychoterapeutą, psychiatrą, terapeutą, coachem itp.

Podsumowując, dobrych psychologów nie jest za wiele smile

Suzan podzielam zdanie. Kiedyś psycholog był specjalistą i służył pomocą w naprawdę trudnych kwestiach życiowych. W tej chwili to co się dzieje zaczyna przypominać pedofilię psychologiczną...
A i jakość świadczonych usług pozostawia wiele do życzenia niestety.

Można by to zjawisko porównać do mody, a jak wszyscy wiemy moda przemija;)

5

bialy.kwiat.paproci napisał/a:

Można by to zjawisko porównać do mody, a jak wszyscy wiemy moda przemija;)

Nie, będzie dokładnie odwrotnie. W Polsce rynek rozwoju osobistego dopiero się rozkręca. Niedługo wizyta u psychologa nie będzie niczym nadzwyczajnym. Dobrze, że tak się dzieje. W dzisiejszym świecie co raz trudniej żyć bez tego.

6 Ostatnio edytowany przez Noele95 (2014-02-23 23:50:47)

Masz trochę racji w tym co piszesz. Jak dla mnie zrobiła się jakaś dziwna moda na bycie nieszczęśliwym. Dużo osób demonizuje swoje problemy. Przysłowiowo robią z igły widły:D
I chodzą z takimi "dziwnymi" problemami do psychologów. Dla mnie prowadzi to trochę do zacofania, bo przez to przestają radzić sobie ze swoim życiem, a najdrobniejsze problemy ich przerastają. I robi się takie błędne koło.
http://kwejk.pl/obrazek/2014198/dylemat.html

big_smile:D nie no dobra, nie aż takie:)
Ale nie uważam, że psycholodzy są zupełnie nie potrzebni. Jest wiele sytuacji w której są wręcz niezbędni. Więc nie generalizujmy tongue

7 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2014-02-24 01:16:35)

Problem moze być większy albo mniejszy, a osoba dysponująca fachową wiedzą po prostu pomaga go rozwiązać.
To "radzenie sobie", zauważcie, często polegało/polega po prostu na wiedzeniu nieszczęśliwego życia pod płaszczykiem pozorów, zapijaniu problemów, odreagowywaniu na innych, albo powtarzaniu wciąż tych samych błędów.
Wciąż częściej tłumaczy się jakieś zachowania, czyjeś albo swoje, znakiem zodiaku, zamiast szukać prawdziwych przyczyn, co jest śmieszne w przypadku dorosłych ludzi, moim zdaniem.
Podstaw psychologii oraz obrony przed wywieraniem wpływu (Cialdini) powinno się uczyć młodych ludzi pod koniec liceum, bo poziom samoświadomości w społeczeństwie jest katastrofalnie niski.

8

Noele95 napisał/a:

Jak dla mnie zrobiła się jakaś dziwna moda na bycie nieszczęśliwym. Dużo osób demonizuje swoje problemy. Przysłowiowo robią z igły widły:D

Nazwałbym to większą świadomością. Kiedyś wiele chorób nie było diagnozowanych, a ludzi żyli z nimi całe życie jakby nic się nie działo. Mam na myśli choroby fizyczne. Czy to znaczy, że tych chorób nie było? Nie, po prostu świat idzie do przodu smile

9

A jakie jest jest prawdziwe oblicze psychologii :-)  ?

10

a jakie jest prawdziwe oblicze fizyki?

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Psychologia traci swe prawdziwe oblicze :/.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024