Portret Polki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Portret Polki

Francuzki są szczupłe i eleganckie, Niemki to brzydkie pedantki, najbardziej gorącymi kobietami są Włoszki, a Szwedka to wyzwolona, niezależna sportsmenka wink

A jakie jesteśmy my? Jaka jest, o ile można tak powiedzieć, przeciętna, statystyczna Polka? Będzie trochę generalizowania, trochę stereotypów, ale... podyskutujmy smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Portret Polki

Jedna ręka od gotowania, druga od operowania odkurzaczem, jedna noga od ugniatania kapusty, druga od huśtania dziecka w kołysce, usta od nastawiania pralki, i łańcuch uwiązany na szyi, przypięty do kaloryfera na taką odległość, żeby ewentualnie dojść do łazienki. tongue

3

Mnie się kojarzy: pęd do bycia idealną bo inaczej "nikt mnie nie pokocha".

4

Jeśli stereotypowa, to zapominająca o sobie i swoich potrzebach, poświęcająca się, uwieszona na mężczyźnie. Na szczęście to już się zmienia.

5

Stereotypowa?
W monogamicznym związku małżeńskim, pracująca, ale matka, na pierwszym miejscu stawiająca dzieci, wykonująca większość prac w domu, zarabiająca mniej od partnera, wierząca raczej ze względu na tradycję niż z potrzeby serca, poświęcająca się dla dzieci i męża, często próbuje za pośrednictwem dzieci realizować własne pragnienia.

6

Gdy mojego męża wczoraj zapytałam, to wiecie co powiedział? "Pewna siebie, niezależna, silna, wiedząca czego chce" - pytam: Ty znasz takie kobiety? big_smile Przewertowaliśmy na głos z kilka/naście znajomych nam kobiet i uznał ostatecznie że z 4 się znajdą.

7

A dlaczego tak źle się postrzegacie?
Bo w końcu tak mniej więcej statystyczna Polka to każda z nas....

8

To ja troche zarzuce jak nas za granica postrzegaja.....
Lojalne, ladne, zorganizowane, dbajace o dom I rodzine. A z drugiej strony np z czasem w zwiazkach mamy tendencje do obnizania lotow....troszke na zasadzie, zdobylam, moge sie przestac starac (ladnie ubierac, dbac o linie....) I wszyscy zawsze twierdza...Polka to katoliczka. smile

9

bbasia napisał/a:

Statystyczna to niekoniecznie stereotypowa wink.
Ja na przykład zdecydowanie nie zapominam ani o sobie, ani o swoich potrzebach. Owszem, dbam o syna i męża, o dom, ale tego samego oczekuję od nich, bo obok ich dobra mam na względzie także dobro własne. Zdecydowanie nie jestem egoistką, ale też nie jestem skłonna do poświęceń "dla zasady" czy "bo tego ktoś ode mnie oczekuje" - kiedy wiem, że moi mężczyźni mogą mnie w czymś wspomóc czy wyręczyć, to o to proszę, uważam bowiem, że "ja też jestem tutaj ważna" i na pewno nie zrezygnuję z własnych przyjemności tylko po to, aby innym umilać życie. To ma działać wzajemnie i z poszanowaniem potrzeb wszystkich osób w domu. Bycie żoną i matką absolutnie nie przesłoniło mi innych wartości.

10

Mnie się Polki kojarza z ddazeniem do posiadania wlasnego domu - to jakis taki cel nadrzedny: KUPIC dom! A potem jeszcze go urzadzic. To jakas obsesja big_smile no i bron boze "starych gratow" w nowym domu.

No i nie znam osobiscie Angielki, ktora gotowa by byla chodzic na kolanach i wycierac posadzke 3 preparatami żeby jej się posadzka w korytarzu lsnila big_smile

Polki maja narodowa obsesje sprzatania "bo ktos przyjdzie a tu taki balagan". Natomiast wchodze do znajomej Wloszki i widze zestaw brudnych garow a ona tylko macha reka i wola "a bo znow zapomnialam kupic tabletek do zmywarki". big_smile do glowy jej nie przyjdzien żeby te kubki czy talerze recznie pozmywac big_smile

Ale też sa zaradne i oszczedne - to jednak chyba nie cecha charakteru,  ale wynik wychowania w okreslonych warunkach. Angielce jak się suwak popsuje to wyrzuci spodnie, a jak dziura w swetrze zrobi to też go wyrzuci albo bedzie z dziura chodzic, bo nikt w okolicy nie wie jak się igly uzywa big_smile

11

Jaguar napisał/a:

To ja troche zarzuce jak nas za granica postrzegaja.....
Lojalne, ladne, zorganizowane, dbajace o dom I rodzine. A z drugiej strony np z czasem w zwiazkach mamy tendencje do obnizania lotow....troszke na zasadzie, zdobylam, moge sie przestac starac (ladnie ubierac, dbac o linie....) I wszyscy zawsze twierdza...Polka to katoliczka. smile

Jaguar, tak tez, ale niestety jest i ten gorszy obraz Polek. Moi znajomi z UK nie zawsze maja az tak wysokie mniemanie o mlodych Polkach, choc jest to hipokryzja patrzac na zachowanie mlodych Brytyjek.

Ja nie mam zadnego obrazu Polki, a i sama odstaje od wielu stereotypowych okreslen - ani jakos pracowita, ani za chlopem teskniaca czy mu uslugujaca, ani rodzinna, ani opiekuncza, ani do tanca i rozanca. Tak sie wyemancypowalam i wysportowalam tutaj, ze mnie w domu rodzona matka nie poznaje:)
I do kosciola nie chodze. I nie lubie zakupow ciuchowych ani miliona kosmetykow nie uzywam. Przed swietami nie robie generalnych porzadkow, w niedziele zamiast sutego obiadu wole z rodzina na rower skoczyc i jakas pizze odgrzac, nie znosze spedow imieninowo-urodzinowo-swiatecznych ani kawek z sasiadkami czy kolezankami. Wszelkie mozliwe prace domowe scedowalam na urzadzenia, partnera i troche sobie zostawilam, ale tylko tyle, zeby z wprawy nie wypasc:) W zamian moge ruszac sie i uprawiac tyle sportow ile dam rade a dom nie zajac i nie ucieknie:) Dzieciom daje duzo wolnosci i swobody w decyzjach co do nauki i dalszych planow zyciowych.

I sporo poznalam tu Polek, ktore podobnie zyja i funkcjonuja. Trozszke odbiegaja od stereotypu matki Polki, ale chwala sobie i one i ich rodziny takie wypaczenie:)

12

bbasia napisał/a:

No nie, statystycznie to ja mam teraz 3 nogi i pół ogona. ;-)

Ogólnie uważam, że Polki mieszkające lata za granicą to już jest troszeńkę inna kategoria, bo jednak z reguły nasiąka się mniej lub bardziej obcą kulturą. Tak samo jak te, które wchodzą w związki z obcokrajowcami albo po prostu wiele czasu spędziły za granicą.

13

Vian napisał/a:
bbasia napisał/a:

No nie, statystycznie to ja mam teraz 3 nogi i pół ogona. ;-)

Ogólnie uważam, że Polki mieszkające lata za granicą to już jest troszeńkę inna kategoria, bo jednak z reguły nasiąka się mniej lub bardziej obcą kulturą. Tak samo jak te, które wchodzą w związki z obcokrajowcami albo po prostu wiele czasu spędziły za granicą.

Czyli nie mamy już wtedy do czynienia ze statystyczną Polką, bo statystyczna mieszka w swej OJCZYŹNIE big_smile

14 Ostatnio edytowany przez adekwatna (2014-01-28 02:32:43)

A ja uważam, że Polki to doskonale zorganizowane kobiety,które są wykształcone,mają własne cele.
Coraz częściej poszerzają swoje horyzonty, uczą się, sprawdzają co jest przyszłością i nie stoją w miejscu, a się rozwijają.
Nastawione są na wykonywanie coraz nowych zawodów, a nie siedzenie i czekanie na emeryturę. Doszkalają się non-stop. Bo kto zabroni Polce 60+ być aktywną zawodowo? -  Tusk? - on zmusza do pracy i nie daje żadnej przyszłości, tylko szuka kasy do załatania dziury.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024