alimenty czy jest możliwość że sąd może odebrać mi dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » alimenty czy jest możliwość że sąd może odebrać mi dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: alimenty czy jest możliwość że sąd może odebrać mi dziecko

witam , jestem matką samotnie wychowującą 7 letniego synka . Jego ojciec nie chce płacić na utzrymanie dziecka , żyliśmy razem bez ślubu na początku był wszystko dobrze ale potem ale potem wszystko zaczelo si psuć . we wrzesniu zalozylam sprawe o alimenty i czekam na nia do dzis zn odbedzie sie 28 01 2014 ja pracuje jako sprzataczka zarabiam niewiele bo tylko 400 zl miesiecznie mieszkam na stancji mam duze oplaty  ale pomagaja mi rodzice nie dostaje nawet rodzinnego poniewaz ojciec dziecka nie chcial dostarczyc dokumentow . boje sie tej sprawy bo podobno moge stracic opieke nad dzieckiem , czeego mam sie spodziewac na tej sprawie . pozdrawiam .

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: alimenty czy jest możliwość że sąd może odebrać mi dziecko

Z jakiego niby powodu miano by Ci odebrać dziecko? Zastanów się....

3

nie weim dlatego ze nie mam warunkow i pieniedzy boje sie ze ojciec dziecka bedzie robil mi na zlosc , juz mnie straszy ze odbierze mi dziecko,

4

SPOKOJNIE nikt ci dziecka nie zabierze. I po kolei .Sprawa dotyczyć będzie alimentów i tylko i wyłącznie. Następnie nigdy w życiu nie zabiorą matce dziecka za to że zarabia małe pieniądze. Pamiętaj że nie jest to takie proste zabrać matce dziecko . Jeśli nie nadużywasz alkoholu i nie interweniuje policja, jeśli nie ćpasz, albo przyjmujesz panów i libacje itd itp ROZUMIESZ?  Jesteś normalną kobietą w ciężkiej sytuacji nie jesteś upośledzona ani nie dołęzna. Tak rodzinnego nie dostaniesz do póki nie rozstrzygną się sprawy sądowe. załatwisz je jak  dostaniesz wyrok z sądu i dopiero wtedy. A  ile chciałas dostać alimentów?. Jak masz jakieś pytania to ja służę pomocą.

5

Ojciec dziecka jest Twoim przeciwnikiem w sprawie - trudno przypuszczać by szedł "wrogowi" na rękę! Stąd i straszenie... Nie słuchaj i nie bój się.
Jak na warunki w jakich przyszło ci żyć, radzisz sobie wzorcowo. Gdzie krytykant był przez 7 lat? Serce go nie bolało, że syn może odczuwać niedostatek? Hipokryta jeden!
Nie daj sobą manipulować. To on jest tutaj "czarnym charakterem" - sąd nie frajer - na noc się go pod szklanym kloszem w szafie nie zamyka... Tylko przygotuj sobie "podkładki" na wszystkie tu opisane rzeczy. Rachunki za utrzymanie, koszty utrzymania dziecka w punktach, każdy grosz policz (i pamiętaj w 2 egzemplarzach) smile Będzie dobrze,tylko zachowaj spokój

6

DOKŁADNIE dobrze ci radzi Anhedonia zbieraj rachunki ale tylko które dotyczą dziecka tz wizyty u lekarza ,recepty,artykuły szkolne, zakupione ubrania dla dziecka. Ty jesteś matką i go wychowujesz i starasz się.on to CZARNA OWCA.I tylko bądz  przygotowana na ataki ze strony ojca dziecka, będzie kłamał i obczerniał ciebie ale ty nie daj się sprowokować. Bądz opanowana i chociaż broń Boże nie wyzywaj go w sądzie.

7

najgorsze jest to że wszystkie rachunki ktore zbieralam zostaly zalane przez syna nie weim jak teraz udowodnie to wszystko przed sadem . Ojciec dziecka tak naprawde ma go w nosie odwiedzal go kilka razy i to pod wplywem alkoholu pare razy tez go zabral do siebie ale jak tylko dowiedzialam sei ze pije gdy ma pod opieka syna przestalam mu go dawac kiedys dwa dni nie mialam pojecia co dzieje sie z synem poniewaz zabral go i nie odb tel musialam go szukac a jak juz znalazlam okazalo sie ze poszedl na wesole miasteczko z synem i byl kompletnie pijany a jak wezwalam policje to nawet nie zareagowali . nawet w swieta nie zadzwonil do dziecka i zyczen mu nie zlozyl . od stycznia dal na syna 600 zl gdzie dziecko sie uczy i ma duze potrzeby na wszystkie przybory do szkoly musialam zarobic sama , czesto jest bardzo ciezko ale jakos daje rade ale bardzo sie boje i weim ze nawet jak sad przyzna mi alimenty to i tak placic nie bedzie ,a napisalam ze chce 700 zl

8

Ile zażądałaś to miałaś do tego prawo ale nie dostaniesz  tyle, w każdym razie sąd sam zadecyduje . Jeśli  nie będzie dalej płacił pójdziesz do komornika i komornik będzie ściągał a ty dostawać będziesz regularnie. Może się zdarzyć że porzuci pracę wtedy komornik cię powiadomi i musi upłynąć bodajże pełne 3 miesiące jak nie płaci. WTEDY komornik daje ci kwit o nieściągalności i idziesz do funduszu alimentacyjnego i droga dalej prosta masz kasę tylko nie wiem jak jet tam u was. U nas na dziecko aliment przeważnie 300 zł i fundusz tyle płaci.

9

Jeżeli Ty zarabiasz 400 a dostałaś na syna 600, to zdaje się, że JEDNAK ojciec więcej "włożył" w syna niźli Ty?
Może, jednak, należy zachować jakiś umiar i poczucie przyzwoitości? Jakby "druga strona medalu" tu się zaczyna wyłaniać.
Jeśli ktoś jest nieodpowiedzialnym rodzicem to mu się ogranicza prawa rodzicielskie a nie KARZE wysokością alimentów. Oboje rodzice bowiem mają obowiązki finansowe wobec dziecka, a nie jedno ma żyć na koszt drugiego - to tak nawiasem. Potrzeby dziecka nie rosną w miarę wzrostu głupoty rodzica?
Bez rachunków się nie obędzie. Zawsze można się postarać o duplikaty albo kopie od instytucji na rzecz których zostały dokonane wpłaty. A koszt utrzymania dziecka da się oszacować w przybliżeniu.

10

Moja córka miała wszystkie kwity, rachunki,bo w trakcie rozwodu urodziła dziecko. Pamiętam że wyszła ze szpitala po cięciu cesarskim w piątek 14 maja  a sprawa odbyła się w poniedziałek 16 ale jeszcze wtedy rozwodu nie dostała bo tatuś obiecał solennie że kocha dziecko itd. Dopiero na 3cie sprawie we wrześniu dostała rozwód i od razu sędzia ustalił alimenty na 300 zł i ograniczył w części prawa ojcowi. Nie pytał o rachunki Zapytał tylko córki ile by chciał dostać -powiedziała 300 a pan były mąż się zgodził. I TYLE. Sędziowie nie bardzo patrzą na zachłanne matki i  700 zł to na dwoje dzieci a nie na jednego.

11

Witam. Znalazłam ten wątek i postanowiłam zadać pytanie. Były mąż ma zasądzone alimenty na dziecko 400zł. Nie płaci ich lub wpłaca dokładnie 16zł. Jego zadłużenie  wynosi prawie 8 tys. Jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, nie mamy ze sobą kontaktu. Sprawa jest u komornika, ale jest bezskuteczna. Zdarzało się, że komornik znalazł byłego męża (pracował legalnie) i zajmował mu część dochodu. Ale nie pracował długo...Domyślam się, że pracuje na czarno w Polsce.
Nie pobieram alimentów z funduszu, ponieważ dochody obecnego partnera przekroczyły dochód na członka rodziny o jakieś 30-40 zł. Jestem załamana sad mam pieniądze których nie mam. Czy jest jeszcze jakaś możliwość do zmuszenia go do płacenia?? Czy prokuratura coś może zrobić??
Dodam, że jedynie znam adres zamieszkania dłużnika.

Dziękuję:)

12

ALE co ma wspólnego pani obecny partner do alimentów? bo nie rozumiem,  macie ślub na jakiej zasadzie nie pobiera pani alimentów jeśli były mąż ma je zasądzone. to ma płacić a jak nie płaci to są inne sposoby. ALE PARTNER PANI TU NIE MA NIC DO TEGO.

13 Ostatnio edytowany przez 123mamuśka123 (2014-01-29 20:21:20)

ewtula napisał/a:

ALE co ma wspólnego pani obecny partner do alimentów? bo nie rozumiem,  macie ślub na jakiej zasadzie nie pobiera pani alimentów jeśli były mąż ma je zasądzone. to ma płacić a jak nie płaci to są inne sposoby. ALE PARTNER PANI TU NIE MA NIC DO TEGO.

Przepraszam, ale nie napisałam...mamy wspólne dziecko i w MOPS kazali podać wszystkich członków rodziny. Podałam i wyszło jak wyszło. Chociaż nie rozumiem...do świadczeń liczy się pełen dochód za pierwszy przepracowany miesiąc w zakładzie, tak??? bo tak mi powiedziano w Mops. Tylko jest jedno ale... on pracuje na akord i nie zawsze mamy taki duży dochód sad

ślubu nie mamy.

14

Oj kobietko- a kto podaje swojego chłopa jak nie ma się ślubu. Biegnij tam i się rozpłacz, powiedz że zostawił cię i mieszkasz sama z dziećmi. Nigdy w życiu się nie podaje swoich chłopaków,czy kochanków czy jeszcze kogoś. Wtedy na nowo podliczą dochody i będziesz miała i rodzinne bo pewnie też nie dostałaś. Moja córka mieszka z nami i jak latała załatwiała rodzinne i alimenty to również kazali ich powiadomić jak będzie miała partnera. Ale dla mnie to chore bo partner dziś jest a jutro go nie ma. Jak załatwisz to co ci napisałam to daj znać podpowiem ci co robić dalej   pisz do mnie e-mail na ewtula@gmail.com

15

Chciałam tak zrobić, poważnie! Ale dowiedziałam się pewnej rzeczy. Na drugie dziecko z obecnym partnerem musiałabym mieć wyrok o alimentach. Skoro mnie zostawił hmm  to każda matka, która nie ma pieniędzy idzie do sądu.
To by było podejrzane i pewnie bym miała wywiad środowiskowy.

A szczególnie mój były jest bardzo wredny. Już kiedyś doniósł na mnie i miałam wielkie nieprzyjemności.

Już sama nie wiem co robić.

16

No nie a kto wam zajrzy pod kołdrę że razem śpicie. Nawet jak ktoś przyjdzie sprawdzić to ojciec ma prawo odwiedzać dziecko ale razem nie mieszkamy i już. A Kontrolować jak już nikt nie przyleci po 15.

17

ale czy istnieje inny sposób na uzyskanie od niego alimentów??
z mopsem wolę nie zaczynać, bo mam swoje powody sad

18

To ja nie słyszałam o innych przepisach. Jest dziecko i jest opiekun który razem mieszka i o co chodzi ? prawidłowa rodzina i o alimentach nie ma mowy.

19

Cześć dziewczyny jak każda z was jestem w dołku i psychicznym i fizycznym .10lat związku właśnie ląduje na wokandzie,rozwód o winie i to ja jemu on mi.Cudowne na pozór małżeństwo ze ślepo zakochaną do grobowej deski idiotką czyli mną padło,po prostu odszedł gdzie? z kim/i w ogóle nie wiem ,wiem że nie wróci i ze to koniec,ja mam dopiero lipę,mimo spraw na policji i lania mnie oraz dojeżdzania psychicznie umożono mu sprawę, zarabia około 10 tyś zł a na papierze 1100zł bo komornik a firma rodzinna,żyłam jak alexis teraz nie mam dokąd pójść miałam z nim wszystko i wszystko miał syn,odwołał sie od alimentów na kwotę niecałe 400 zł i sąd mu uwierzył,za tyle to mi buty kupował 1 parę.kochałam tego człowieka a on traktował mnie jak zero a potem jak królową aż znudził sie .robi w firmie rodzinnej nikt nie chce zeznawać że tyle zarabia.ubrał sie do sądu jak żębrak i udawał skruchę że nic niema.czy wystarczą mi nagrania i paragony oraz rachunki jak nie pracowałam jak żyliśmy?jakie były opłaty ,ciuchy i auto,kosmetyki i zabirgi bo mam paragony

20

dostałam alimenty w wysokosci 400 zl od nowego roku i dodatkowo dostalam po 300 zl z dniem zalozenia sprawy . ale niestety pieniedzy nie zobaczylam do tej pory i raczej ich nie zobacze teraz czeka mnie wizyta u komornika ale on tez duzo nie zdziala bo ojciec dziecka nie pracuje legalnie wiec dopiero za dwa miesiace fundusz mi wyplaci. w sadzie klamal ze placi co oczywiscie bylo nie prawda i sad na szczescie w to uwierzyl i nie mialam zadnych kwitkow i.

21 Ostatnio edytowany przez Żyję po swojemu (2014-02-21 11:11:58)

ewtula napisał/a:

Oj kobietko- a kto podaje swojego chłopa jak nie ma się ślubu. Biegnij tam i się rozpłacz, powiedz że zostawił cię i mieszkasz sama z dziećmi. Nigdy w życiu się nie podaje swoich chłopaków,czy kochanków czy jeszcze kogoś. e-mail na ewtula@gmail.com

Gratuluje pomysłu. Jakbym ja był zobowiązany dopłacenia alimentów to zapewniam cię, że zanim ty byś pomyślała o takim działaniu to GOPS już by wiedział o tym, z kim ty mieszkasz. A co do partnera to się mylisz. Wystarczy, że udowodnię, że nieformalnie jesteście w związku i już dochody wszystkich członków liczą się do dochodu.

Nie neguję praw i obowiązków rodziców. Jednak tak z odrobiną ironii sugerowałbym aby wszystkie osoby, które nie mogą uzyskać świadczeń alimentacyjnych od drugiego rodzica by wnosiły o pozbawienie władzy rodzicielskiej drugiego z rodziców. Wówczas zobowiązanie alimentacyjne tego rodzica, który został pozbawiony władzy rodzicielskiej przedawnia się po 3 latach.

22

Nie daj się zastraszyć - starałam  się o alimenty na dziecko  gdy nie miałam stałego zatrudnienia pracowałam  dorywczo.Nikt dziecka  mi nie zabrał.
Poczytaj art 209  kk

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » alimenty czy jest możliwość że sąd może odebrać mi dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024