Podejrzenie endometriozy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Podejrzenie endometriozy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Podejrzenie endometriozy?

Byłam u lekarza i stwierdził na moim jajniku nadżerkę (torbiel) ok 4-5 cm. Przerazilam się,  co lekarz skwitował, że nie jest taka ogromna, bo jajnik ma 2 cm. Teraz czekam na cytologię i za miesiąc jak się nic nie poprawi włączy mi leczenie za pomocą tabletek anty.
Czy nadżerka zawsze = endometrioza??
Powinnam się bać?
Mam tylko 25 lat, już raz rodziłam, do tej pory nie mialam żadnych problemów, poza ostatnim okresem gdzie wystąpił ból jajnika. Poza tym jest ok.
Staram się myśleć dobrze, ale to czekanie, artykuły na necie czy nawet na tym forum mnie średnio uspokajają.
Wiele z moich koleżanek miało nadżerki -chyba były zamrażane/wypalane, ale z tego co wiem, może to być początek poważnej choroby, przyczyniać się do niepłodności, a nie chciałabym żyć ze świadomością, że już nie mogę mieć dzieci...

Bardzo proszę o wsparcie.

wink

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez słonecznik30 (2014-01-06 20:00:24)

Odp: Podejrzenie endometriozy?
kocurek102 napisał/a:

Byłam u lekarza i stwierdził na moim jajniku nadżerkę (torbiel) ok 4-5 cm. Przerazilam się,  co lekarz skwitował, że nie jest taka ogromna, bo jajnik ma 2 cm. Teraz czekam na cytologię i za miesiąc jak się nic nie poprawi włączy mi leczenie za pomocą tabletek anty.
Czy nadżerka zawsze = endometrioza??
Powinnam się bać?
Mam tylko 25 lat, już raz rodziłam, do tej pory nie mialam żadnych problemów, poza ostatnim okresem gdzie wystąpił ból jajnika. Poza tym jest ok.
Staram się myśleć dobrze, ale to czekanie, artykuły na necie czy nawet na tym forum mnie średnio uspokajają.
Wiele z moich koleżanek miało nadżerki -chyba były zamrażane/wypalane, ale z tego co wiem, może to być początek poważnej choroby, przyczyniać się do niepłodności, a nie chciałabym żyć ze świadomością, że już nie mogę mieć dzieci...

Bardzo proszę o wsparcie.

wink

Witaj jednoznacznie zdiagnozować endometriozę można badaniem laparoskopią bądź laparatomią,endometrioza to inaczej zrosty błony śluzowej np.na jajnikach,wewnątrz macicy-nieleczone mogą stanowić jedną z przyczyn niepłodności.Geneza endometriozy nią jest w pełni znana.Nadżerka może być wrodzona,może stanowić skutek uszkodzenia mechanicznego,być poporodowa.Więc niczym z góry nie przejmuj się,zaufaj specjaliście,u którego leczysz się,a jeśli masz wątpliwości udaj się na konsultację do jeszcze jednego ginekologa.:)

3

Odp: Podejrzenie endometriozy?

Kocurku  bardzo dobrze że lekarz się tym zajmie. Ja mam stwierdzoną Endometriozę.
I z analizy powiedzmy lat czyli ciąża, obfite miesiączki a pózniej częste bóle w podbrzuszu
a pózniej coś co było podejrzane i bolesne to guz endo,który wycięli mi ,ale endo ma ,jakby to ująć dwa tory i to też zależy indywidualnie od każdego organizmu kobiety.Pierwsza to te "szczęśliwe" kiedy endo pojawia się raz , po zaleczeniu czy też usunięciu już nie pojawia się.
Ja natomiast należę do tej drugiej grupy,gdzie endo powraca.....

W zeszłym roku miałam stwierdzoną torbiel lewego jajnika,bóle podczas i przed miesiączką.
Ja nigdy wcześniej nie brałam hormonów,w tym wypadku lekarz zastosował  je i pomogły.
Dopiero po rozmowie podczas wizyty następnej powiedział mi dlaczego  je zastosował.
Choć  druga sprawa to obfite miesiączki,bolesne które doprowadzały mnie do anemii w kierunku białaczki.Miałam robione wyłyżeczkowanie,ale lekarz powiedział,że będą chyba jednak hormony bo ileż można czyścić macicę. No i ta anemia......

Pozdrawiam serdecznie:)

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Podejrzenie endometriozy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024