Kiedy najlepiej ochrzcić dziecko? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Kiedy najlepiej ochrzcić dziecko?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Kiedy najlepiej ochrzcić dziecko?

Jakie czynniki brałyście pod uwagę przy wyborze dnia chrztu Waszego dziecka? Żeby było jak najmniejsze i przespało całą mszę? smile A może przeciwnie, żeby było możliwie najstarsze i rozumiało choć trochę z tego, co się dzieje? Co z względami praktycznymi, czy wybierałyście porę roku (wiadomo, wiosną i latem najmilej się biesiaduje, a ciuszki są ładniejsze wink), czy starałyście się dopasować do planów chrzestnych i zaproszonych gości? Opowiedzcie smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kiedy najlepiej ochrzcić dziecko?

Moje dzieci mialy po pół roku gdy byly chrzczone
co do wyboru pory roku pierwszy zimą i tu uwazam ze moglam wczesniej jak bylo cieplo lub poczekac do wiosny
drugi byl latem chrzczony bylo ok
dostosowalam sie z chrztami tez do chrzestnych chodzi o wybor dnia bo jak wiadomo teraz to kazdy zabiegany wink
Co do zachowania dzieci w trakcie msxy i chrztu?
Jeden spokojny spał,drugi zas całą godzine w kosciele sie darł

3

Odsyłam do tematu wątku wszystkich przeciwników chrztu świętego. Nie chrzcicie? Idźcie robić bałagan i offtop gdzie indziej.

Mój synek urodził się pod koniec maja, a ochrzczony został pod koniec sierpnia.
Mówi się, że należy ochrzcić dziecko jak najprędzej - u nas było to uwarunkowane tym, że moi rodzice mieszkają za granicą i mogli przyjechać dopiero w sierpniu.

4

Dokladnie cyniczna tematow chrztow za i przeciw jest wiele w dziale religia
ja mam zdanie jakie mam i innym nic do tego

5

Cynicznahipo chyba wytłumaczyła wystarczająco jasno, że to nie jest wątek na dyskusje, czy chrzcić, czy nie chrzcić. Offtop usuwam, a panów zapraszam np. tutaj:
http://www.netkobiety.pl/t52571.html
http://www.netkobiety.pl/t23037.html

Pozdrawiam,
Moderatorka BabaOsiadła

6

Jeśli chodzi o chrzest, to czasami są też lokalne "zwyczaje". Ja, mieszkając z dala od moich rodzinnych stron poszłam załatwiać formalności, gdy dzieci miały trzy miesiące. I ksiądz powiedział:"O, wczesna decyzja!". A z kolei moje babcie pytały czy i kiedy wreszcie, bo tam najwięcej chrzci się cztero i pięcio tygodniowych dzieci. Tak zresztą robiła większość z mojej rodziny i tylko ja chrzciłam takie "duże". Duże, oczywiście w cudzysłowiu, bo na mszy św. było z nami dziecko około półroczne oraz jedno chodzące i wszystkie do chrztu. Tak więc różnie bywa.

7

O, dokładnie, bywa różnie. Ja urodziłam się w sierpniu, a chrzest miałam na początku listopada.

8

Moja szwagierka chrzciła córkę jak ta miała 2 tygodnie - dla mnie to jakaś masakra, dzieciątko takie malutkie, szwagierka jeszcze nie ogarnięta po porodzie ... ehhh. A dlaczego tak wcześnie? Bo z dzieckiem nie można nigdzie chodzić ani jeździć jak jest nieochrzczone big_smile
Nie skomentuję smile

Moja siostra urodziła 6 grudnia, chrzciny będą pewnie na wielkanoc smile

9

Ja i moje rodzenstwo bylo chrzczone miesiac po urodzeniu tak mi mowila moja mama, babcia
Z kolei ja tak rozrzutnie chrzcilam syna jak mial 3 miesiace wtedy tez bralam slub w ten sam dzien
Mlodszy Tomus jak mial pol roku a mala Dorotka tez pol roku w czerwcu bylo ladnie cieplo..

10

Ja urodziłam w lutym, a chrzciłam w czerwcu. Moja mała była najmłodszym dzieckiem, które było w tym dniu chrzczone. Inne miały miękko koło roku.
I fakt, zależało mi na tym, aby było ciepło, bo nic przyjemnego zimą stać w nieogrzewanym kościele i bez czapki na dziecięcej główce.
Z drugiej strony chciałam mieć to jak najszybciej za sobą. smile

11

Urodzilam w sierpniu, a mala ochrzczona zostala w grudniu smile Mialam nad glowa tesciowa, ktora kazde "nienormalne" zachowanie tlumaczyla brakiem chrztu big_smile Zly sen?? Minie po chrzcie... Placz, bo zmeczona lub glodna?? Nie to napewno jakis zly urok, bo nieochrzczona big_smile Haha nie no wesolo bylo, choc wtedy nie bylo mi do smiechu... Pod uwage bralam tylko dlugi czas zalatwiania dokumentow, co bylo uwarunkowane sciagniem papierow i troche staromodnym ksiedzem smile Mala byla spokojna, a ja uwazam, ze wiek dziecka nie ma tutaj nic do rzeczy smile

Pozdrawiam smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Kiedy najlepiej ochrzcić dziecko?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024