Temat: Kosmetyk pod choinkę. Czyli kosmetyczne hity w świetle lampek. :)

W związku z tym, że wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia większość z Nas dwoi i się i troi, aby znaleźć idealne prezenty dla swoich bliskich.
I jak co roku niektórzy z Nas obdarują swoją drugą połówkę, mamę bądź teściową fajnymi perfumami, szminką bądź mega drogim kremem.
Drogerie i centra handlowe już przebijają się w ofertach, promocjach i rabatach i sądzę, że naprawdę jest w czym wybierać.

Jak w tym całym kosmetyczno-świątecznym wirze znaleźć coś fajnego, co podbije serce bliskiej osoby?
Jeśli mielibyście, lub jeśli macie w zamiarze kupić pod choinkę kosmetyki, to co to będzie?
Czy nie sądzicie, że kosmetyki to dość oklepany prezent?

Jak dla mnie kosmetyków nigdy dość. wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kosmetyk pod choinkę. Czyli kosmetyczne hity w świetle lampek. :)

Kosmetyków nigdy dość pod warunkiem, że wiemy jaki typ cery ma np. teściowa czy siostra i potrafimy dobrać krem. No i jeśli wiemy, że osoba regularnie kosmetyk stosuje, a nie tak jak u mojej teściowej leżą 3 kremy sprzed 3 ostatnich "gwiazdek" jeszcze nieodpakowane big_smile

Jest jednak grupa kosmetyków tzw. bezpiecznych. Np. do kąpieli- choć przyznaję, że i tu można się naciąć, bo jeśli kupi się komuś kulki do kąpieli a on ma tylko prysznic? big_smile
Ale np. można jakieś fajne akcesoria z naturalnych materiałów, lub coś egzotycznego.

Osobiście nigdy na prezent nie daję nikomu antyperspirantów, dezodorantów bo to tak, jakby mówiła "Weź zrób coś z tym swoim zapachem " big_smile

3

Zasada jest taka, że nie dajemy kremów przeciwzmarszczkowych, dezodorantów, kremów do stóp i tym podobnych, które mogłby sugerować, że widzimy, że ktoś ma z tym problem, a zatem spowodować dla obu stron pewnego rodzaju niezręczną sytuację. Jest jednak wyjątek - jeśli kogoś naprawdę dobrze znamy i wiemy, że taką rzecz na pewno chciałaby otrzymać. Nie każdy bowiem lekką ręką wyda ponad 100 zł na dobry krem, ale już chętnie przyjmie go w prezencie smile.

Jestem zdania, że nie należy nikogo na siłę uszczęśliwiać perfumami. Każdy z nas ma swój własny gust i do każdego pasuje inna nuta zapachowa. Co prawda mój mąż od czasu do czasu sprawia mi taki prezent, ale on mnie naprawdę dobrze zna i wie jakie perfumy sprawią mi radość.

Najbardziej neutralne wydają się wspomniane przez Cat zestawy płynów, soli, mydełek do kąpieli. Można do tego dołączyć jakąś zapachową świecę, innego rodzaju gadżet, dzięki czemu obdarowany będzie mógł urządzić sobie prawdziwe domowe SPA lub tylko zatopić się (nie utopić big_smile) w aromatycznej, relaksacyjnej kąpieli.

4

Ja w tym roku zamierzam obdarować bliskich własnoręcznie zrobionymi rzeźbionymi mydełkami i musującymi babeczkami do kąpieli smile

5

Ja osobiście lubię dostawać kosmetyki pod choinkę. Mój mąż, tak jak w Twoim przypadku, Olinko, wie co lubię i o czym marzę.
Wolę kosmetyk niż kapcie, albo obciachowy sweter czy szalik. tongue

Co do akcesoriów do kąpieli, to np. mi rzadko kiedy podoba się zapach żelu pod prysznic czy płynu do kąpieli. Niektóre cuchną jak proszek do prania. big_smile

6

Kosmetyki, to taki prezent, który zawsze się przyda i zawsze kończy, więc kosmetyków nigdy dość. Pod warunkiem, że są trafione smile

7

Posiadam kolekcję nieużywanych przeze mnie wód toaletowych. Niestety nie mogę się zmusić do ich użycia.  Kiedyś otrzymałam kosmetyk znanej firmy, który wywołał u mnie uczulenie.
Z kosmetyków to mogłabym wybrać jakieś sole do kąpieli, aromatyczne mydła, żele lub masło do pielęgnacji ciała. Tyle jest kosmetyków w ozdobnych opakowaniach, że jest w czym wybierać. Kiedyś chciałam wykonać własnoręcznie torebki zapachowe, niestety nie starczyło mi cierpliwości. Taki prezent byłby na pewno oryginalny.

8

Oj tak. Wybór świątecznych zestawów jest ogromny. Od maszynek i żeli do golenia, po szampony i odżywki do włosów.
Naprawdę jest w czym wybierać. A i ceny są przystępne bo średnio od 20-25 zł można znaleźć już jakiś ciekawy komplet do włosów chociażby. smile

9

A co byście chciały z kosmetyków dostać? wink

10 Ostatnio edytowany przez PodPseudonimem (2013-12-04 14:01:14)

Prezenty kosmetyczne są super, pod warunkiem że trafione. Perfumy np kupię tylko osobie której gust znam, albo wiem, że takie konkretnie chce.  Mamie kupuję przeważnie perfumy, bo tu akurat gusty mamy podobne, bliskim koleżankom kolorówkę z wyższej półki, jakiej nie kupują na codzień. Jak nie mam pewności że konkretny kosmetyk będzie dobry dla danej osoby to nie kupuję.
Uważam jednak za żenujące gotowe zestawy prezentowe w stylu -żel pod prysznic, dezodotrant i coś jeszcze tanich marek (i nie mówię tego tonem jakiegośś burżujstwa, bo sama nie inwestuję przesadnie dużo w kosmetyki codziennego użytku). Nie jest to czymś "wyjątkowym", w dodatku jest to droga po najmniejszej linii oporu, już najzwyklejsze czekoladki wyglądają lepiej

11

Ja na perfumy odważyłabym się tylko w przypadku, w którym osobą które miałaby je dostać byłby mój mąż. Z bardzo prostego powodu. To mnie mają się one podobać, a jeśli ja jestem zadowolona to on tym bardziej. smile

Marzą mi się oryginalne perfumy Preta a Porte niebieskie. Ale wiem, że dostanę je tylko wtedy, kiedy sama je sobie kupię. Mąż zarzekł się, że już żadnego pachnidła od Niego nie dostanę bo za dużo tego mam. smile
Mam kilka sztuk zapakowanych jeszcze nie otwartych, ale marzy mi się konkretnie ten.

No i nie obraziłabym się na jakiś fajny zestaw do pielęgnacji włosów.

12

Jeśli miałabym dostać kosmetyk, to też chyba chciałabym perfumy smile Mexx mi w zupełności wystarcza i pieści zmysły smile

13

Catwoman napisał/a:

Ja na pewno dostanę co roku ja sobie kupuje i sprawiam radosć zestaw Dove który uwielbiam a siostra zawsze mi daje zestaw od firmy Nivea też dobra firma . Uwielbiam kosmetyki na ich punkcie to mam fisia tak jak na ciuszki i wody toaletowe .

14

Kosmetyki niekoniecznie oklepane smile Oczywiście jednak, jeśli wiem, że ktoś chciałby coś zupełnie innego, to kupię mu w miarę możliwości co innego, czy to będzie książka, płyta CD- to już zależy co kto by chciał. Jednak w wielu przypadkach zgadzam się, że kosmetyki to dobry prezent,  nawet jak jakąś kobietę np słabo znamy, to z jakiegoś ładnego zestawu do kąpieli np fajne żele czy coś innego fajnego do kąpieli, to raczej będzie zadowolona smile To faktycznie dość uniwersalne, kobiety często lubią takie akcesoria kąpielowe, żele ładne itp smile

Perfum raczej nie kupię, jakbym kupiła, to tylko jakbym wiedziała jaki gust ma ta osoba dokładnie, jakie zapachy lubi itp. No chyba, że komuś tak jak mi wystarczy jakaś tania woda toaletowa i nie ma wielkich wymagań, to wtedy można smile

Ja maniaczką perfum, że tak powiem nie jestem, więc nawet tania woda toaletowa by mnie zadowoliła, z nie za mocnym zapachem i tyle, tutaj koniec moich wymagań, wiele bym nie wymagała tongue No, ale wiele innych osób ma konkretne marki, zapachy, które lubi, więc tutaj lepiej w ciemno nie brać perfum.

Kremy przeciwzmarszczkowe- zgadzam się, tu lepiej nie kupować, chyba, że ktoś ma wyraźne życzenie. Co innego balsamy, wiele kobiet je lubi i pewnie żadna nie byłaby zła, jakby dostała wink Ja lubię z kosmetyków jak już to dostać właśnie jakiś balsam lub może być błyszczyk czy coś do kąpieli. To takie raczej w miarę 'bezpieczne' ogólnie myślę.

15

Moja mama bardzo lubi wszelkie kosmetyki przeciwzmarszczkowe. Nazywa je "mazidłami do prostowania się" tongue Więc bardzo często, nie tylko pod choinkę, kupujemy jej jakieś "mazidła prostujące" albo zrzucamy się z rodzeństwem na jakąś wizytę prostującą u kosmetyczki tongue

Ja również uwielbiam dostawać kosmetyki w prezencie. Wszelkie kremy, balsamy i wszystko, co można użyć w wannie. Osoby, od których prezenty dostaję wiedzą, że bardzo lubię kosmetyki antycellulitowe (powszechnie uważane za niesmaczny prezent) i często mnie takimi obdarowują. Ja również wiem, że siostra i przyjaciółka lubią takie prezenty i również chętnie im je kupuję.

Nie lubię perfum. Ani dostawać (praktycznie nie używam, wszystkie zapachy, w których towarzystwie muszę przebywać godzinami mnie męczą), ani kupować (nie umiem dopasować zapachu do osoby).

Dawanie kosmetyków w prezencie ma jedną fajną zaletę: można "bezkarnie" wypróbować coś nowego. Jeśli np. mam ulubiony balsam jakiejś firmy i dostanę inny to bardzo często się okazuje, że zmienia się mój ulubiony smile Normalnie najprawdopodobniej bym sobie go nie kupiła, zwłaszcza, jeśli należy do droższych i nie wiedziałabym, że będzie mi odpowiadał smile

16

Catwoman napisał/a:

Kosmetyków nigdy dość pod warunkiem, że wiemy jaki typ cery ma np. teściowa czy siostra i potrafimy dobrać krem. No i jeśli wiemy, że osoba regularnie kosmetyk stosuje, a nie tak jak u mojej teściowej leżą 3 kremy sprzed 3 ostatnich "gwiazdek" jeszcze nieodpakowane big_smile

Jest jednak grupa kosmetyków tzw. bezpiecznych. Np. do kąpieli- choć przyznaję, że i tu można się naciąć, bo jeśli kupi się komuś kulki do kąpieli a on ma tylko prysznic? big_smile
Ale np. można jakieś fajne akcesoria z naturalnych materiałów, lub coś egzotycznego.

Osobiście nigdy na prezent nie daję nikomu antyperspirantów, dezodorantów bo to tak, jakby mówiła "Weź zrób coś z tym swoim zapachem " big_smile

Wniosek - faceci nie mają szans kupić dobrych kosmetyków na prezent.
Raz, że one mają już tonę ich, dwa, że nie znają się co do czego i jaki zapach najlepszy, trzy że jak nie idą po najmniejszej linii oporu to w sklepie panie robią im z głowy siano, bo chce się jedno a są dziesiątki propozycji i pytań, cztery, że to nic oryginalnego taki prezent.

17

Ja w takim przypadku idę z partnerem (a właściwie on ze mną) do sklepu i wybieram, co chcę big_smile

18

Catwoman napisał/a:

Ja w takim przypadku idę z partnerem (a właściwie on ze mną) do sklepu i wybieram, co chcę big_smile

To masz super układ.
Ale jak pisze dziewczyna o nicku PodPseudonimem - to będzie droga po najmniejszej linii oporu i czekoladka ponoć lepsza. Chodzi o szukanie i spędzanie godzin na tym. Prezent nie ważny, ważne ile się go szuka....

19

big_smile big_smile  A to nie, to nie ja.

20

Remi, już nie rób z facetów takich kosmetyczno-upominkowych nieudaczników.
Myślę, że po ówczesnej rozmowie ze swoją kobietą. Podpytania, zbajerowania jej po to, aby powiedziała co jej się spodoba, niejeden facet świetnie poradziłby sobie z wyborem kosmetyku dla swojej partnerki. smile

Kwestia chęci i podjęcia wyzwania. smile

21

A mi się wydaję, że jeśli jest do dość neutralny kosmetyk, zwłaszcza do pielęgnacji ciała to nie jest dużo problem z trafieniem. Musimy tylko wiedzieć, czy dana osoba nie ma alergii na jakiś składnik. Mój facet wie, że uwielbiam kokos i w tamtym roku kupił mi masło kokosowe stenders, natomiast w tym roku, akurat na urodziny dostałam balsam i scrub pure fiji, również o kokosowym zapachu wink

22

Catwoman napisał/a:

Bardzo bym chciała dostać krem Evolet z masą perłową na rozstępy i cellulit. Ćwiczę i dbam o ciało, a ten krem wspomógłby mnie w tej nierównej walce.

23

PodPseudonimem napisał/a:

Uważam jednak za żenujące gotowe zestawy prezentowe w stylu -żel pod prysznic, dezodorant i coś jeszcze tanich marek (i nie mówię tego tonem jakiegośś burżujstwa, bo sama nie inwestuję przesadnie dużo w kosmetyki codziennego użytku). Nie jest to czymś "wyjątkowym", w dodatku jest to droga po najmniejszej linii oporu, już najzwyklejsze czekoladki wyglądają lepiej

Dlaczego zaraz "żenujące"? Ja lubię dawać i dostawać zestawy jednej firmy kosmetycznej, niekoniecznie taniej marki;). Wydaję mi się to prawdą, że jeden żel i jeden krem tej samej linii mogą lepiej działać na skórę, ponieważ się uzupełniają, niż kosmetyki dwóch innych firm. Fakt, jest to prezent łatwy do wykonania, wystarczy pójść i go kupić, albo zamówić przez stronę www, tak samo jak: książki, płyty i wiele innych rzeczy - w tym przypadku też należy odpowiednio znać gusta i upodobania obdarowywanej osoby, bo nie każda osoba lubi dostawać zestawy kosmetyków. Ja np. ostatnio dostałam zestaw Honey z Fleur de Sante i byłam bardzo zadowolona z takiego prezentu.

Oczywiście, są wyjątki... Alergicy... Chociaż oni też lubią otrzymywać kosmetyki (lub ich mamy), pod warunkiem, że są przeznaczone dla alergików i dla osób z egzemą skórną. Ja bym się np. nie pogniewała, gdyby moja mała córeczka otrzymała zestaw kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji suchej skóry, typu Lipikar lub jakieś emolienty plus oczywiście drobiazg dla dziecka, bo kosmetyki dla córki bardzo szybko się kończą, nawet szybciej niż moje.:)

24

Remi napisał/a:
Catwoman napisał/a:

To masz super układ.
Ale jak pisze dziewczyna o nicku PodPseudonimem - to będzie droga po najmniejszej linii oporu i czekoladka ponoć lepsza. Chodzi o szukanie i spędzanie godzin na tym. Prezent nie ważny, ważne ile się go szuka....

ja szukam już długo,długo i jeszcze nie znalazłam big_smile

a możecie polecić jakąś sprawdzoną perfumerię internetową?

25

Lena, coś tam kiedyś patrzyłam na internecie, ale to dobre rozwiązanie tylko wtedy, kiedy jasno wiesz jakie perfumy kupić. smile
Nie ma to jak drogeria, w której możesz powąchać i poporównywać zapachy.

26 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-12-13 09:46:55)

Nataluszku te już przejrzałam wink
a kupował ktoś coś na spam ?

27

Lena, idź do zwykłej drogerii.
Koszt przesyłki wyniesie Cię tyle samo, co koszt paliwa czy biletów. wink

28

Nataluszku no w moim przypadku koszt przesyłki jest tanszy wink
a drogerie niestety ale mają ceny niekiedy z kosmosu smile

29

No chyba, że tak. smile

To teraz pytanie.
Czy zakupiłyście już kosmetyczne prezenty dla swoich bliskich?
Jeśli tak, to co to jest? Czekam na info. ;-)

30

Nataluszek napisał/a:

No chyba, że tak. smile

To teraz pytanie.

Ja kupiłam mamie żel po prysznic + krem do rąk + mydło w płynie z tej samej serii o oszałamiająco cudownym zapachu czekoladowo - malinowym smile Akurat taki zestaw jest dla niej odpowiedni, bo balsamów do ciała czy innych wymyślnych kremów używa rzadko. Zresztą sama sobie zażyczyła kosmetyki pod choinkę. smile

31 Ostatnio edytowany przez Nataluszek (2013-12-13 13:38:51)

Czekoldowo-malinowy zapach? Ciekawe, Allegro. wink

Ja mężowi kupię zestaw maszynka do golenia (wibrująca) + kosmetyki do golenia i po goleniu.
Miał kiedyś taką i bardzo sobie zachwalał. A niech ma. big_smile

32

Nataluszek napisał/a:

No chyba, że tak. smile

To teraz pytanie.

Na święta jeszcze nie, ale tak trochę przed świętami kupiłam koleżance na urodziny z Farmony Tutti Frutti bodajże zestaw malinowy peeling, balsam i masło do ciała. Przyjaciółce niedługo na pewno coś na święta kupię i pewnie też to będzie jakiś podobny zestaw, bo lubi smile

33

Nataluszek napisał/a:

Remi, już nie rób z facetów takich kosmetyczno-upominkowych nieudaczników.
Myślę, że po ówczesnej rozmowie ze swoją kobietą. Podpytania, zbajerowania jej po to, aby powiedziała co jej się spodoba, niejeden facet świetnie poradziłby sobie z wyborem kosmetyku dla swojej partnerki. smile

Kwestia chęci i podjęcia wyzwania. smile

Zgadzam się smile.
Na przykład mój mąż uważnie patrzy i słucha co mówię - wtedy nie ma mowy, aby zapach czy innego rodzaju kosmetyk nie był trafiony wink.
Dwa lata temu pod choinkę dostałam od niego perfumy, ale wcześniej testowałam próbkę, którą przyniosłam z Sephory, zakochałam się w tym zapchu i on o tym doskonale wiedział. Podobnie było w tym roku, kiedy na rocznicę ślubu zostałam obdarowana innym zapachem - to też nie był zakup przypadkowy, a dokładnie przemyślany.
Polecam przede wszystkim, aby wykazać się odrobiną sprytu smile.

34

Nataluszek napisał/a:

Czekoldowo-malinowy zapach? Ciekawe, Allegro. wink

Ja mężowi kupię zestaw maszynka do golenia (wibrująca) + kosmetyki do golenia i po goleniu.
Miał kiedyś taką i bardzo sobie zachwalał. A niech ma. big_smile

jaka to maszynka Nataluszku?

35

Lena, taka oto:
http://www.fotoszok.pl/upload/80443dc9.jpg

Cena takiej maszynki (samej maszynki) to koszt od 60 zł wzwyż, a w zestawach świątecznych można ją dostać wraz z kosmetykami za 45-50 zł wzwyż.
Czasami w zestawie są też zmienne wkłady, które osobno (3 sztuki pakowane) kosztują prawie 60-70 zł. smile

36

dzięki Nataluszku,może i ja kupię taką wink

37

Co do maszynek - moim zdaniem świetna na prezent jest maszynka Intuition, której ostrza są osadzone w takiej wkładce z mydłem i dzięki temu nie trzeba już używać pianki ani żadnych "poślizgów" do golenia:

http://www.fotoszok.pl/upload/c2f47bef.jpghttp://extraprodukt.pl/img/2012/05/pr7_Wilkinson_Intuition_Naturals.jpg

Wkłady z mydłem są wymienne, kupuje się je oddzielnie. Sama używam tej maszynki od dawna i uważam, że to duża wygoda smile

38

Anemonne, gdzie taką maszynkę można dostać i za ile?

39

Ja polecam Gillette Styler. Faceci lubią takie gadżety.

40

Podbijam wątek kosmetycznych prezentów pod choinką, które na pewno u którejś/któregoś z Was się znalazły.
W związku z tym, że jest już 'po' prezentach, chciałabym zapytać Was- jaki kosmetyk dostałyście/podarowałyście pod choinkę swoim bliskim?
Co w tym roku stało się kosmetycznym strzałem w dziesiątkę? smile

41

Ceramidy z nacomi a na to basiclab żółty nawilżający bogata konsystencja. Ja jeszcze linomag a+e stosuję ale on już bardziej tłusty i ciężki
https://terazlipno.pl/pl/648_artykuly-s … letce.html

Na stronie jest opisane, co warto jest mieć w swojej toaletce.