.
1 2008-01-31 00:18:02 Ostatnio edytowany przez Ewa (2009-02-21 14:15:21)
Też byłam w Nepalu i mam podobne wrażenia. Wbrew pozorom ryż w Nepalu nie jest taki tani, a Nepalczycy zajadają się nim może nie tyle dla smaku, tylko mają świadomość,że jest zdrowy.To ich główny argument. TO jest coś w rodzaju, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Przywykli już do tego rodzaju pozywienia i z pewnościa trudno im by było spróbowac polskiego pozywienia, tym bardziej ,że u nas się je dużo mięsa, a oni mięsa raczej nie jadają w ogóle. A najlepsze były porrige, czyli owsianka! Ja zjadam zwykle niewielką ilość i to z jogurtem albo kefirem, a oni z woda, że tyle tego narośnie, a do tego wcale nie przyprawiają, ble. Ale piękny kraj, ja się zachwyciłam i odczuwam to tak,że Ty chyba też:)
Bhindi Daal Bhaat wg Diya
"Skladniki na bhindi:
- okra ( ilosc dowolna )
- olej
- ghee
- 2 zielone papryczki chilli
- 1 wysuszona papryczka chilli ( my mamy pakowane z pakistanskiego sklepu, ktore w Danii sa ogolnodostepne ze wzgledu na duza ilosc Pakistanczykow w tym kraju )
- 2 zabki czosnku
- kawaleczek imbiru
- 1 mala cebula
- ziemniaki ( nie potrzeba, aczkolwiek z ziemniakami jest smaczniejsze i bardziej syci )
- przyprawy ( sol, kumin, chilli w proszku, garam masala- dowolna, kolendra w proszku, kurkuma, Hot Madras Spices- moze to byc inna, dowolna mieszanka przypraw )
- swieza kolendra ( suszona kolendra nie jest zastepnikiem swiezej. Nie ma w ogole porownania w smaku. Swieza kolendra, to niebo w gebie ).
Przygotowanie:
Posiekac czosnek, imbir, papryczki chilli i cebule. Na rozgrzany olej wrzucic kumin ( nie kminek ), gdy bedzie przysmazony wrzucic czosnek, imbir, papryczki chilli oraz cebule.
Gdy wszystko sie zeszkli, dodac ziemniaki ( jezeli chcemy je w tej potrawie ) oraz pokrojona i umyta okre. Podsmazyc, zalac woda ( trzeba samemu ocenic ile tej wody potrzebujemy ), przykryc i czekac, az ziemniaki zmiekna. Gdy ziemniaki beda miekkie, dodac sol i inne przyprawy ( w zaleznosci od upragnionego stopnia pikantnosci ). Przysmazyc chwile i posypac swieza kolendra.
Skladniki na daal:
- okolo pol szklanki soczewicy ( do tego dania proponowalabym zolta soczewice )
- odrobina soli
- woda
Przygotowanie:
Ugotowac soczewice z woda i sola, tak, by gesciejsza zupa, ale nie mozna przesadzac z ta gestoscia.
Nepalczycy czasem przysmazaja daal, co nadaje mu lepszy smak. By przysmazyc daal, nalezy rozgrzac olej, wrzucic do niego cebule, kumin, posiekane pomidory, a na koniec wlac wszystko do daalu.
Na ugotowany ryz basmati polac daal ( badz wlac go do osobnej miseczki ), a na wolne miejsce na talerzu dodac bhindi. Sam daal nie moze byc pikantny, ale warzywa maja byc i to bardzo. Wtedy bowiem danie zalicza sie do smacznych.
My, Europejczycy nie jestesmy przyzwyczajeni do takiego jedzenia zatem polecam jogurt naturalny, ktory lagodzi smak potraw."
[b]Sel roti[b] wg Diya
"Skladniki:
- szklanka maki ryzowej
- 500 ml mleka badz wody
- 2 szklanki ghee
- 2 szklanki cukru
- olej do smazenia
Przygotowanie:
W misce wymieszac make ryzowa, mleko, ghee, cukier i wyrobic na gladka mase o konsystencji przypominajaca nalesnikowa, ale troszke bardziej gesta. Rozgrzac olej, nabrac ciasto w rece ( w tym wypadku trzeba zacisnac piesc, zrobic maly otwor i wlewac ciasto tworzac jakby bransolete ), badz na lyzke i wlewac na patelnie przez lejek.
Do urozmaicenia smaku, mozna dodac troche kardamonu, czy szafranu.